icon

Psycholog - online "poradenství"

kitabu
16. led 2016

Milé maminky,
jmenuji se Soňa, žiji v Praze s manželem a dvěma malými dětmi. Mimo to jsem psycholožka a psychoterapeutka (ve výcviku).
Všimla jsem si, jak tady funguje vzájemná pomoc, ať už se jedná o darování oblečení pro děti nebo rady laktační poradkyně v jiné diskuzi. To mne inspirovalo založit tuto diskuzi, ve které bych ráda nabídla svůj pohled a zkušenosti. Mnohé z vás totiž na Modrém Koníkovi řeší různé náročné životní situace, problémy a těžkosti.
Jen bych chtěla upozornit, že se nejedná o plnohodnotné poradenství, protože je kontakt opravdu jen virtuální přes psaný text a množství informací je značně omezený. Také se omlouvám, zda nebudu moci (z časových důvodů nemohu být online denně a dlouho) všem odpovědět. A tak chápu, že se rozhodnete založit vlastní diskuzi zaměřenou jen na vaši konkrétní situaci, abyste získala pohledy všech maminek. Myslím, že i čtení příběhů jiných může být pro někoho inspirací.

Kdo by se chtěl do diskuze přidat, může napsat svůj příběh. Nevadí mi, pokud budete psát pod anonymními nicky (přece jenom je to veřejná diskuze).

Tímto bych také ráda přizvala své kolegy psychology / psychoterapeuty, aby zde přinesli své postřehy, pokud budou chtít.

A kdyby tato diskuze pomohla alespoň jedné / jednomu z vás, přišlo by mi to smysluplné.

Strana
z4
bonavoxa
17. led 2016

@kacenka1111 Do vztahu dvou lidí opravdu nikdo třetí úplně nevidí, ani kdyby to byl renomovaný psycholog s letitými zkušenostmi. Každý případ se posuzuje individuálně, neexistuje jeden model, který lze aplikovat na všechny.
V čem by jeden nevydržel ani týden, druhý v pohodě setrvá celý život, protože to pro něj má prostě víc pozitiv než negativ.
Třeba i vztah dvou naprostých sobců může skvěle fungovat. Nezatizen ,,zbytečnou" romantikou, něco jako dohoda.
Hranice mezi špatnými charakterovymi vlastnostmi a poruchami osobností ve smyslu diagnózy, je velmi tenká.
Se vším se dá nějak pracovat, ale určité je to snazší u ,,jen" sobce, despoty,...než u člověka s nacistickou poruchou osobnosti, který nemá to základní pro to,aby se někam posunul. A to je pocit viny a schopnost přijmout...i konstruktivní...kritiku.

andelka
17. led 2016

@bonavoxa jak přesně napsáno. A než člověk zjistí, že i kdyby se na hlavu postavil, tak se nic nezmění, protože toho není schopný, tak uplyne hodně času.Nevěřila jsem tomu, že může existovat člověk, který nechápe co je empatie a jsou mu jedno ostatní lidi. Existuje.Někomu to u partnera nevadí, mně jo. a i to je individuální.

kacenka1111
17. led 2016

@bonavoxa
Dobre, mozna.bych se mela.podrobneji.mrknout na tu poruchu. Je fakt,.ze nejake.naznaky tu jsou, ale.unekterych veci casem prijde na napravu sam, tezko.rict...jdu to omrknout🙂

kacenka1111
17. led 2016

@andelka tohle je presne muj manzel....necha lezet cizinemocny lidina ulici, zatimco.ja je zachranuju...zvirata to same....

andelka
17. led 2016

@kacenka1111 jestli ji má, tak nepřijde. Bojuju s tím dnes a denně, naštěstí už ne v rámci partnerství. Tahle porucha má minimální šanci na zlepšení, protože to by si dotyčný musel tohle uvědomit, a upřímně s tím chtít něco dělat. Jde to, když chce on sám, pomocí terapie, psychoanalýzy a jiných metod..ale pořád to bude něco, jako chtít změnit základní nastavení, prohloubené v dětství. Věřila jsem 12 let že to přece není možný. Je.

andelka
17. led 2016

@kacenka1111 tak on by možná něco udělal, ale jen proto, že to je společenský úzus, že se to má, a aby nebyl pak kritizován. Prostě na oko, pro okolí. spíš jde o to, že nechápe vnitřní pochody jiných lidí, neumí se vcítit, není tolerantní, chápavý, on si o sobě myslí že je dokonalý, a ostatní musí být taky. Kdo není s ním, je proti němu. Zná jen ode zdi ke zdi, černou a bílou a nic mezi tím. Myslí si, že všichni budou skákat kolem něj, jednat jak on chce, podporovat ho.Ale on není schopen se otevřít a někomu věřit, ani být oporou.

bonavoxa
17. led 2016

@andelka
@kacenka1111
Strašně těžko se to pozná, protože oni si svoje prožívání velice pečlivě střeží že strachu, že zase budou odhalení a opuštění. Takže že začátku vztah může být až úplně snový.
Cítí jenom směrem k sobe. Pracují logicky a rozumově. Emoce jsou pro ne naučené reakce na danou situaci. Ví, kam zamířit, aby z jiného vytřepali jeho emoce, ať už pozitivní nebo negativní.
Je to složitá problematika. Co už je porucha osobnosti a co jenom považován rys. Například chladnější vyjadřování emocí navenek, apod.
Říká se, že kdo nemá řád zvířata, nemá rad lidí. Ale nelze to ve geralizovat. Můj ex taky zvířata nejraději na talíři... Ale že začátku, jak má řád pejsky, apod. Dnes bych se už víc zaměřila na činy než na slova.

andelka
17. led 2016

@bonavoxa tak to je přesný. Mně to v podstatě napadlo až teď nedávno, po rozvodu, protože mě na to pár lidí upozornilo (dokud jsem v tom vztahu byla, tak by mi to neřekli asi, nechtěli se do toho montovat).
S těmi zvířaty i lidmi si myslím že to není pravda. Mně zvířata moc neříkají, prostě fauna no 😅 (ale jako dítě jsem měla křečka, a jezdila jsem na koňský tábor) přitom vůči lidem jsem hodně společenská, potřebuju sociální kontakty, jsem obětavá a když můžu pomůžu.
Ještě dost řekne osobnost, jestli znáš INTJ, ISFJ..u nás to dost sedělo.

kacenka1111
17. led 2016

@andelka jo to je on...presne...co s tim, aby se s nim dalo zit? Jen ze by on sam, ale kdyz jia, tak si to prece nesla.uvedomit...a jen na oko- to je presny:#( tak uz to vsechno zacinam chapat...mozna bych mohla k dr ja, abych vedela, co s tim?

bonavoxa
17. led 2016

@andelka MBTI znám, mě vyšlo ESFJ, pečovatel. Přesně to tyhle osobností potřebují a vyhledávají. Někdo, kdo o ne bude péčovat na úkor všeho. Můj ex tyhle testy bojkotoval nebo schválně se dělal lepší, navzdory skutečnosti, kterou sám věděl, okolí taktéž.
Kdysi, když jsem to tu řešila, dal mi někdo odkaz na Tebe, že jsi prožívala něco podobného.
U nás ho taktéž okolí vidělo jinak, že moc krásy ani rozumu nepobral, zdál se jim falešný, neuprimny, nediva se do oči,....ale řekli mi to až po rozchodu.
On téměř nikdo nepředpokládá a nehledá tu krajní možnost, že by měl co dočinění s člověkem s poruchou osobnosti.

bonavoxa
17. led 2016

Ještě by mne zajímalo, zda moderní psychologie má nějaké pojmenování pro poruchu neustálého přepínání televize 😀 Nebo se to nekam řadí. Třeba mezi obsedantně kompulzivní chování.

kacenka1111
17. led 2016

Ja napr trpim histrionskou poruchou osobnosti. Divala jsem se na tu narcistickou ted na netu a nevim, zda to uplne sedi na manzela.

kacenka1111
17. led 2016

@bonavoxa hele, to delam taky a strasne zrychlene, neustale mezi reklamama, nesnesu byt jen minutu prodlevu, nevyuzity cas ztraceny zbytecnou reklamou😀 to uz asi bude nejaky moribundus😀

kitabu
autor
17. led 2016

@ bonavoxa @andelka @kacenka1111 Vidím, že diskuze se již rozjela. Bohužel zase nestíhám reagovat na všechny vaše životní zkušenosti a otázky, ale vyvstaly mne dvě oblasti:
1. Můžeme ovlivnit (dlouhodobou psychoterapií) někoho jiného než jen sami sebe? Obávám se, že ve velkém množství případů k nám docházejí klienti, kteří by potřebovali mluvit a "vyřešit" někoho třetího, který jim značně ovlivňuje život - manžel, tchýně. Bohužel na to jsem jako psycholog krátká. Neumím to, neumím změnit někoho, koho jsem neviděla a kdo tam s námi nesedí. Nepochybuji o tom, že to, co mi o něm vyprávíte je přesně tak, jak to vidíte. Bohužel jediný, s kým mohu pracovat jste vy samy. Třetí osoba třeba ani o změnu zájem nemá, dospělého člověka bez jeho vlastní angažovanosti prostě předělat, změnit neumím. To, co ale můžeme měnit je náš postoj k němu, naše fungování, role a místo vedle něj. Možná ani tak není důležité, jak moc je objektivně např. protivný a náladový, ale záleží na nás, jak k tomu budeme přistupovat. Co chceme my, co to s námi dělá a v čem nám vlastně ta protivnost narušuje spokojené fungování. Řečeno jednou otázkou: "Jak se k tomu, co se děje a co nemohu jednoduše předělat (což dospělý muž většinou nejde), jak se k tomu postavím?(jestli jsem dobře pochopila, sama o tom psala @kacenka1111).
2. otázka je diagnostika - Psychiatrická diagnostika je ošemetná věc. Myslím, že k tomu přistupujete rozumě, ale asi mám potřebu to zdůraznit. Je to stejné, jako s popisy příznaků nemoci na internetu. Nejlepší je zajít za doktorem, zda máte angínu a nebo rakovinu. I já sama bych se neodvážila určit diagnózu poruchy osobnosti jen na základě popisu. Napadá mne otázka, k čemu by vám přesná diagnóza byla - připadá mi, že je to fajn k určitému pochopení "Co se to vlastně děje?". Alespoň částečná možná odpověď na otázku "Proč se to děje?". Myslím, že vy dotyčné znáte, léta jste s nimi žili/žijete, takže přesnou diagnózu nepotřebujete. Nějakou totiž vnitřně o celé situaci a o dotyčných už máte.

kitabu
autor
17. led 2016

Souhlasím s vámi ohledně anonymity - nechci porušovat pravidla. Fungují tu obecně dobře a mají smysl - nastavují hranice. Proto bych se jich držela. Pořád je možnost mi napsat soukromou zprávu. Je na rozhodnutí každého, jak k tomu přistoupí a jak se rozhodne se zapojit.

kitabu
autor
17. led 2016

@bonavoxa @andelka - Jsem ráda, zda máte dobrou zkušenost s psychologickou péčí a pomocí. Ne všichni ví, jak to u psychologa probíhá, a vaše zkušenosti pro ně mohou být inspirací.

beruska252
17. led 2016

Ahoj. Prosím jak probíhá terapie, nebo jak to nazvat. Musim mít doporučení od obvodaka ? Vůbec nevím jak to funguje. Občas mám pocit že bych někoho potřebovala. Ale nemůžu se nějak odhodlat

kacenka1111
17. led 2016

@kitabu presne...diky za radu, ze zmenit.pristup k nemu...na tom.zapracuju:-)

hancazivocich
17. led 2016

@kitabu - já se též chystám k psycho tady... Musím si v sobě vyřešit pár věcí. Nějak si odpustit sama sobě a přestat si dávat vinu za něco, co už nezměním (vyrazila jsem expartnera pro domácí násilí).. Přesně, jak to tu někdo psal o té žábě.. BOhužel, to samé zažívám s mojí mámou..teď už s oběma rodiči. Protože otec je ve vleku mámy.. A aby byl klid, tak napráší uplně vše - co u nás vidí, co nakupuju, kolik platím, co vařím, atd...To nej mám v kz..A to nejhnusnější dusím v sobě.. Nicméně o Vánocích se cosi změnilo, že já minimalizuju kontakt s nimi.. Je mi to občas líto, ale na druhou stranu si říkám, že být vzorné dítě, mít jedničky, vystudovat s červeným diplomem - a stejně jim (jí) nestojíte ani za to, aby se šla podívat na slavnostní vyřazení, předání maturitního vysvědčení, nic.. A to to měla 150 metrů od práce.. Bráchovi jeli až do Phy... Já se snažím teď změnit sama sebe - učím se i odpočívat, učím se vypouštět ty jejich výčitky....Nedávno jsem se dozvěděla, že se dokonce ptají právničky, jaké nároky mají jako prarodiče na moji dceru (i když ji hlídají, když jsem v práci, tak ji chtěji mít i tehdy, když už mám konečně já volno).. Ale v tom je cosi zvráceného, soutěží jakoby s otcem a druhou babičkou - pže oni ji právě mají, když mám volno já (ale otec...i když mi (nám) ublížil, tak se teď stará a dost často mi pomáhají i když jsem já, nebo Ki nemocná)... V tomto případě od nás dávají naši ruce pryč, pže je to náročné.. Vím, že i navádí dcerku proti mně a proti ex.. O Vánocích jsem se zhroutila, myslela na kraviny a tehdy se ve mně cosi zlomilo..... Já už se nebudu snažit nikomu zavděčit.. A vím, že se potřebuju někde vykecat a bude líp.. Kamarády a kamarádky tím nechci zatěžovat.. Ani nemusí věřit tomu, co se děje.. A že je to tak zlé..Vím, že je nezměním, ale musím změnit sebe - abych už dalším lidem nedovolila, aby se ke mně takto chovali.. A teprve pak si možná dovolím ,,normální" vztah... A též válčím s pocitem nejistoty, že jsem třeba špatná matka... Pže tohle a tamto...

cattus
17. led 2016

@andelka tak jsem si ten testík zkusila a čumím.. (http://test-mbti.hys.cz/mbti.php ).. INXP (INTP + INFP).. sakra.. nějak podezřele to sedí.. a když se nad tím tak zamyslím, tak to sedí už od dětství.. tenkrát jsem si nevěděla rady na jakou školu mám jít, čemu se víc věnovat a po testech mi vyšlo v podstatě něco podobného.. doporučení dělat "empatickou" práci.. ošetřovatel, zdravotní sestra, sociální pracovník, ale i knihovník, apod.

kitabu
autor
17. led 2016

@beruska252 Zdravím, je více způsobů psychologické pomoci. Můžete navštívit bezplatnou poradnu zřizovanou krajem nebo nějakou neziskovkou. Poradny se zaměřují na krátkodobou práci a na řešení konkrétních problémů. Dalo by se říct, že se nejde tak do hloubky k podstatě problému (např. vztah k sobě samé je vhodnější psychoterapie). Psychoterapie se také zaměřuje na řešení, ale je při ní více prostoru pro hlubší práci. Ale nemusíte přemýšlet nad tím, zda je Vaše téma spíše pro poradnu nebo psychoterapii, ono to během sezení vyplyne. Sezení jsou buď placená nebo na pojišťovnu. Doporučuji vybrat psychologa a řešit spíše jeho konkrétní styl práce, aby Vám vyhovoval.

andelka
17. led 2016

@kitabu tak my jsme byli v poradně, pro rodinu a mezilidské vztahy,bylo to dlouhodobější, asi 3 měsíce, a kdyby to nedopadlo jak dopadlo, tak by to bylo dlouhodobé a myslím že super. Bylo zajímavé nahlédnout do praxe poradny, a musím říct, že psycholog byl výborný, vedl nás individuálně, navrhoval možnosti, nebo abychom navrhli my, a probírali jsme všechno možné. On pak doporučil exmanželovi psychologickou péči.Ale nevím kolikrát tam byl. Všechno bylo bezplatné. S psychologem jako takovým mám zkušenost s dětským, řešili jsme synovy problémy, resp. jak mu pomáhat.

kitabu
autor
17. led 2016

@beruska252 Přístupy se liší, takže je to pestrá paleta, kde lze najít styl přesně pro Vás (takže to nevzdávejte, pokud Vám hned první psycholog nesedne, prostě jste jen nenašli toho "pravého"). Pro představu, jak to vypadá u psychologa a co můžete možná trochu očekávat Vám popíši svůj styl a přístup: Domnívám se, že lidé běžně fungují v každodenním světě, kde jsou v různých rolích a vztazích. Postupně může dojít k momentu, že už si nevědí se svými problémy, trápením, obavami nebo strachy rady. Nebo jen mají pocit, že by potřebovali něco změnit, udělat jinak. Najednou si neumí poradit, vyzkouší vše možné a pořád to není to, co by potřebovali nebo chtěli. Někdy je to pro člověka velká nejistota a zmatek, co přesně se děje nebo spíš, proč to tak je? Kde je příčina? A v tom spatřuji kouzlo a přínos psychoterapie. To, co nabízím je bezpečné neutrální prostředí. Čas, kdy se člověk na chvíli vymaní z každodenní rutiny a já mu mohu pomoci podívat se na vše jinak. Já osobně nedávám návody. Neřeknu Vám, dělejte to takto nebo jinak. Vy samy jste schopné a silné k hledání nových cest. Nejsem expert na Vaše životy. Jsem expert na ten proces poznávání a pochopení. Můžete mi důvěřovat, že společně zkusíme jít na Vaší cestě. Mým cílem je pomoci objevit vlastní vnitřní sílu. Ideálně tak, aby mne klient v budoucnu už nepotřeboval.

kitabu
autor
17. led 2016

@andelka Bylo by fajn se pak podělit s případnými zájemci o kontakt. Určitě to někomu pomůže s hledáním dobrého psychologa ve Vašem okolí.

atinkaa
17. led 2016

@kitabu ahoj za mna kratucko

myslienka krasna ale nie uplne vhodne prostredie
online poradenstvo by malo mat bezpecny priestor...teda diskusne Forum nie je uplne top platforma.
Neber v zlom.

Za seba chapem ako si to myslela a temy tu su stale - vznikaju vselijake i vztahove...teda vzdy mozes odpovedat, nasmerovat ale vsetko dalsie zde nepatri a skor je vhodne to i s ohladom na daneho cloveka presmerovat tam, kde to patri. predsa len obvykle pise v krizovom stave a vtedy je zranitelny.

Ak mas zaujem robit online poradenstvo i pri materskej a mas na to vzdelanie..tak su platformy kde sa mozes uplatnit a kde mozes poskytovat i pomoc, ktora tu na modreho konika uplne nepatri.
Internetporadna.cz tusim stale dokolecka hladala ludi 😉

kitabu
autor
17. led 2016

@hancazivocich Zítra napíši soukromou zprávu.

hancazivocich
17. led 2016

@kitabu - budu ráda, děkuji 😉

kitabu
autor
17. led 2016

@atinkaa Děkuji za podnět. Také cítím, že diskuze je veřejná a to značně ovlivňuje její obsah. Cílem bylo dodat lidem odvahu, aby se na případnou psychologickou pomoc ve svém okolí obrátili. Ne každý se s psychologem setkal, umí si sezení představit a má třeba obavy.
Vzdělání mám, jsem dohledatelná v absolventech UK - jednooborová psychologie Mgr., nyní dělám rigorózní řízení.
Uvidíme, jak se diskuze tady vyvine.

andelka
17. led 2016

@kitabu ještě k tomu co jsi psala, ano, momentálně mi nejde ani tak o diagnostiku, jako spíš o snahu pochopit s čím mám tu čest, a jak se k tomu postavit. Nemít děti, nemusím ho už nikdy vidět. Ale mám, a mají i jeho geny, musím vědět, na co se zaměřit. A taky mi to pomohlo se oprostit od toho, co jsem kladla sama sobě za vinu. Pochopila jsem, že on takový je, nebude jiný, a tak sem se zařídila podle toho. Vím, že bych nedokázala žít tak, abych byla spokojená a dostávalo se mi toho co potřebuju. Není toho schopen, tudíž už mu nic nevyčítám (spíš ho lituju,ale to bych mu nikdy neřekla, stejně by to nepochopil) a nic nečekám.Učím se, jak s ním jednat, pragmaticky, nenechat se manipulovat. Bohužel jde to těžko, léta zvyku se upozaďovat a neozvat.

atinkaa
18. led 2016

@kitabu pozri, skusim este raz.
netusim ako dlho sa vo fore pohybujes ale ak stranku prejdes tak zistis ze je tu vcelku velka cast diskusii, kde pokial mas cas a chut tak mozes ''posobit'' a ako pises dodavat ludom odvahu aby sa na pripadnu pomoc obratili😉
kuk zde:
cela sada tem v rodine
https://www.modrykonik.cz/forum/category/od-te-...
https://www.modrykonik.cz/forum/category/rodinn...
https://www.modrykonik.cz/forum/category/jsem-n...
o Tom sa tazko hovori '' v snazilkach''
https://www.modrykonik.cz/forum/category/o-tom-...
ale i temy viacerych deti
https://www.modrykonik.cz/forum/category/mam-vi...
mame to rovnako - prezivame to rovnako
https://www.modrykonik.cz/forum/category/proziv...

teda urcite ak vies, mas aktualne cas a chut a chces ho venovat na konikovi, tak urcite mozes 😉je to vzdy plus
tvoje vzdelanie nijak tym co pisem myslim nespochybnujem ( i ked asi sama vies, ze papier znesie vsetko a net o to viac...najma ak je to online poradenstvo s copatou holkou s nickom...teda bez mena, skusenosti....to ti asi vysvetlovat nemusim, predstava ako to obvykle vyzera je takato za mna zB.
http://www.lara-studio.cz/andrealaskova/#top
ale i dalsi bohunka bastecka, lada ptacek, dada vodackova
vsetko mena, ktore sa pohybuju v internetovom poradenstve a krizovej intervencii
- ale mala som potrebu to zde pripisat, nie kazdy ma totiz vzdelanie k tomu potrebne a tiez nie kazdy hned odhadne co je vhodne, najma clovek v krizovej situacii, ktory predsa len vnima zuzene...teda jo myslim, ze je dobre dat na vedomie, ze toto je diskusne Forum, nie online poradna
I preto by som to skor vymenila.....viac nez vo svojej vlastnej teme ala poradna by som svoj vklad pridala priamo k jednotlivym temam tak ako vznikaju....dla potreby, vzdy ak pocitis ze je to potreba - napr. ak sa diskusia neubera vhodne...obcas sa to obrati na lync autorky, ktory jo, ked je v krizovej situacii tak si necha nahovorit hocico. Teda skor sa ''svojej prace'' mozes ujat takto prierezovo napriec diskusiami.

No a pokial ide o osvetu o praci psychologa, jednotlivych psychologickych smeroch....metodach tak to tiez mozes....zaujimave knihy - tvoje postrehy vypisky, fotoblog alebo potom clanok o konkretnom, na co chces upozornit, co ti pride aktualne alebo s ohladom na konika fajn pre holky zde.

Teda tak nejak som to myslela. Verim, ze ti to pomoze sa tu uchytit a ze tvoje rady budu ku prospechu holkam zde. myslim ze budu vdacne.

Nech sa dari 🙂Tu, i osobne!

Strana
z4