Půl roku po porodu se nestíhám starat o domácnost
Jsem půl roku po porodu a stále se nestíhám starat o domácnost, uklízet, vařit. Manžel už je z toho na prášky, neustále se kvůli tomu hádáme. Žijeme v totálním nepořádku. Máme malý byt a moc věcí, takže neustále o vše zakopáváme. Jak to doma řešíte vy? Stíháte si například vařit oběd? Jak přes den jíte? Nedokážu nechat syna jen tak aby brečel, hlavně že já se najím, nebo uklidím. Chci se mu věnovat, jinak mám výčitky.
U tohoto tématu je těžké udělovat rady,protože si to stejně každá z nás udělá po svém.Já o tom všem ani nemluvím,protože máme velký dům a i zahradu,dvě děti..z toho starší hyperaktivní,takže si to určitě aspoň pár z Vás dokáže představit.Většinou uklízím a vařím po večerech,nebo nocích,manžel od rána do večera v práci a když má trochu času,tak bere kluky ven,u toho poseče a spravuje....Je fakt,že je to občas náročný,ale jsme v pohodě a docela i zvládáme.Proto mě některé problémy mamin a hlavně v bytě a s jedním prckem docela pobaví.... 🙂
Tak to, že manžel zabezpečuje rodinu a chce odpočívat, to je teda názor jako Brno..Ty snad nechceš odpočívat? Jen ať taky přiloží ruku k dílu, a nebo ať aspoň neremcá. Bože jak já toho svého miluju!!!!!!
@nancy14 Ono ani tak nejde o to jestli to je dům nebo byt, ale spíš jak to mají členové v rodině nastavené... i v 1+1 se přizabiješ když se sedí na zadku a máš všude bordel, a i ve velkém domě může být nulová práce, když jsou lidi líní... Je to o lidech no...
Vše chce svůj čas. Samozřejmě prcek je přednější. Až přijde manžel domů, dej mu ho na starost a běž si uklidit. Co se jídla týče, nech si vozit obědy ( mám kamarádku, která si je také nechávala vozit a byla spokojená.) Měla tam komplet celé jídlo a najedla se s toho ona i její syn ( ale to měl kolem roku) Je v tvém okolí jistě vícero firem, které obědy dováží. Já s dvojčaty měla také skluz a neměla jsem nikoho, kdo by mi pomohl. Manžel v práci a kluci ve škole. Vařila jsem si večer na druhý den, až šli děti spát během dne, uklízela jsem, prala a žehlila během jejich spánku. Až teď, co jsou dvojčata starší ( 3 a půl roku, dám je na hlídání klukům a já si jdu v klidu vyprat, uklidit, uvařit a stihnu i jedno klidný kafíčko 🙂
@lin18 pokud ma doma manzelku z malym ditetem a prjde domu do bordelu a k neuvarenemu jidlu, tak ocekavam, ze se zepta, s cim ji muze pomoci a ne to pouzit, jako vymluvu, aby bral roha do hospody, nebo pripadne pyskoval...nebo oboje.
Predstava napiglovaneho bydleni, kde jsou deti mi evokuje cokoliv, jen ne spokojenou domacnost.
@nonnni Já jsem tak byla vychovaná...vyrostla jsem skoro ve sterilním prostředí (říkám skoro... 😀 ), nikde drobeček... a taky skoro nikde šťastný vzpomínky, protože se prvně muselo šííííleně uklidit, než se šlo ven... Grrr... 😀
@lin18 Nezlobte se na me, ale jak muzete napsat vetu "Opravdu nevím jak bys fungovala za pár měsíců...až bude prcek chodit....bude to daleko náročnější"? Vy vite jake to ma doma a jake ma dite? Pro me nejvetsim peklem byly prvni 3 mesice a nestihla jsem se kolikrat za cely den ani najist. Dite Vam nekdy hodinu v kuse rvalo a malem jste vyskocila z okna? Me nekdy dite 3 hodiny v kuse rvalo, najedlo se, na 10 minut usnulo a rvalo dalsi 3 hodiny a predstava ze ji jako bude v tom veku zajimat za ne ni bafam nebo ji zpivam je mimo (samozrejme jsem to ale v zoufalstvi zkousela) jedinne co fungovalo bylo byt opravdu cely den venku s kocarem (a vzhledem k tomu ze mam podzimni miminko tak to opravdu nebylo zas tak super jako treba v tomhle pocasi). Vecer usinala az po pulnoci, takze ze bych si treba ve 2 rano sla uklizet?
Ted uz je to lepsi a je zlata, pres den na chvilku usne, chvilku se zabavi sama a chvilku funguje kdyz si neco delam v te kuchyni a pritom na ni mluvim a zpivam ji a hlavne - usina uz ve 21h takze mam alespon ten vecer a ne, jsem si naprosto jista ze horsi nez ten zacatek to nebude.
Takze si prosim nechte pro nekoho koho neznate vety typu "co budes delat potom". Treba pak proste bude uplne v pohode
@lovely22 Prosím tě, neuraž se, nemyslím to ve zlém, ale co budeš dělat, až budeš mít děti 2 ? Já teda nevím, ale pokud malého nic nebolí, je přebalený, najedený, tak proč by nemohl být chvíli sám ? Ono taky není dobré být pořád s dítětem, mělo by se zabavit taky samo. A co budeš dělat, až začne běhat a všude šmejdit, vytahovat šuplíky, všude zabrkávat ? Já jsem teda taky z těch, kterým manžel v ničem nepomůže, ale já zastávám názor, že když přijde z práce a má spoustu další kolem baráku, nemůžu mu fnukat na rameni, že nezvládám tu svoji. Nejlepší je si naplánovat větší práce - např. ten úklid, práce na zahrádce apd., když malý spí, co jde, jsem dělala a dělám při dětech. Každý den mám v plánu nějakou akci, kterou prostě musím zvládnout, dneska musím vyžehlit, kromě vaření a běžného úklidu a stihnu se i věnovat malému, jdeme na procházku, odpoledne se učím s dcerami . Myslím, že jsou maminy, které zvládají o hodně víc, protože prostě musí a postarat se o domácnost je to nejjednodušší.
@nonnni Moje máti si tím očividně (zjištěno rok zpět) kompenzovala pocit nepotřebnosti... Loni mě kopla do zadku, nemá o nás zájem, syn se mi z toho na týden složil, dcerka ji nikdy asi nepozná... No jo, hold když nemá někdo extrémní pocit potřebnosti a hromadu obdivu, pak je nepředvídatelnej a třeba se dobrovolně vykašle na vlastní dítě a vnuky :(
@lin18 No tobě možná hodinu, mně rozhodně mnohem více... Jinak můj chlap má zase psychicky náročnou práci a chodí domů psychicky vyšťavenej. Je mu úplně fuk, jestli je na plotně teplá večeře a jestli se na zemi válí nějaké hračky. Potřebuje ode mě psychickou oporu, abych já byla šťastná a v pohodě. Ano, tys to samozřejmě zvládla i při uklizené domácnosti, zvládla jsi vše na jedničku a jsi super.... Ale když je ženská jen ženská a ne nadčlověk a cítí, že to dohromady skloubit nejde.... Tak co je proboha špatného na tom, když mezi pohodou a dokonalostí zvolí tu pohodu??? Teď se nám s chlapem třeba stalo, že byla s prckem venku babička, doma neskutečný bordel a my tedy měli čas a možnost se s ním porvat. Jenže jsme byli oba tak vyšťavení, že jsme skončili přitulení u televizní detektivky, kterou jsme oba viděli už asi pětkrát. Než jsme pak stihli jakoukoli domácí práci, crrr a prcek byl zpátky. Říkám manželovi: "Vidíš, tak jsme vůbec nic nestihli, nic jsme neuklidili." A on na to: "Ale stihli, stihli jsme být spolu. A to je za moc." Na to si vzpomenu vždycky, když budu mít pocit, že je potřeba něco udělat a nestíhám.... A ano, klidně si na to vzpomenu u kafíčka a internetu nebo seriálu🙂. Někdo chce holt být perfektní.... a někdo šťastný. A pak jsou samozřejmě ti nejvíc perfektní, co bez problémů zvládají oboje zároveň. Ale já holt mezi ně nepatřím a nestydím se za to. Jo, jasně, během toho, co tohle píšu, mohl stát na plotně oběd....🙂
@mandala jsou zeny, ktere zvladaji daleko vic...i nez ty, a jsou zeny, ktere nezvadaji domacnost, tak jako ty a necini je to o nic mene kvalitnimi zenami, matkami a manzelkami...on je totiz kazdy jiny. A neni uplne od veci si uvedomit, ze takove ty amazonky, ktere vsechno zvladnou a nikdy na rameni manzelovi nefnukaji pak jen ziraji jak puk, kdyz z takto spokojeneho prostredi manzel zdrha zachranovat nejakou ufnukanou kopretinu, ktera ani sama poradne neuklidi...ono to rodinne stesti neni vzdy jen ve vylestene podlaze a babovce.
Máme 2 děti (3 roky a skoro 9.měsíční ) a doma mám naklizeno pořád.Musím teda říct,že první dítko bylo od malička hodné,takže jsem měla pohodu a stíhala všechno.Druhém dítko taky tak..to až od půl roku,co se ozývají zuby je okňouránek 😨 ,ale uklízet stíhám i tak.
Vařím mu příkrmy do zásoby,takže pro nás na oběd vařím jen jednoduchá jídla,co jsou raz dva hotové a nestrávím půl dne v kuchyni..
Navíc můj drahý od narození dětí s nima pomáhá a hraje si.Někdy i vaří (baví ho to).Takže u nás není problém s ničím 😅
Já myslím, že to je zejména o nějakém naplánování si prací... Někdy mám taky pocit, že nestíhám, ale večer zjistím, že je vše jak má být.
Vždycky je nejlepší si plánovat práce na dopoledne, kdy má člověk relativně nejvíc sil, odpoledne pak můžeš lenošit, hrát si s prckem, procházky a pod.
Mám dvě děti, dům, manžel jezdí kolem 17 hod. a já mám vše hotový, do toho staršího vozím 2x týdně na trénink a já sama aktivně sportuji...
@nonnni Ale jdi, já nejsem žádná amazonka, jenom nechápu, že pokud dítě není nemocné apd., jak může nezvládat domácnost, pokud mluvíme o běžném úklidu a vaření. Jestli to taky není trochu o lenosti, přece to dítě někdy taky spí ne ? Tak když vidím, že mám doma bordel, nebudu sedět u kafíčka, ale trochu poklidím. A asi tě zklamu, ale můj manžel nepotřebuje nikoho zachranovat, protože jak jsi sama napsala, rodinné štěstí je trochu o něčem jiném než o úklidu.
@mandala tak, ze ty to nechapes jeste neznamena, ze to tak nemuze byt🙂
Ja treba mam jiz druhe dite takove, ze prvnich 12 tydnu se doslova nedalo odlozit, i v noci spalo u nas na hrudniku, stridali jsme se s manzelem...nasledne se dalo odlozit s tim, ze ji u toho spani houpu...pokud nehoupu, tak se nespi...jasne, mohla bych ji nechat vyrvat, ale nenecham. Houpu ji zrovna ted, doufam, ze da tak pul hodiny spanku, ale ja u toho neudelam nic, krom toho, co delam ted, pripadne se ucim do skoly. Mmch, moje dve deti ze tri v noci nespi (tedy jako miminka)...velice casto je budicek v jednu, pul druhe a tim noc pro me konci, takze abych fungovala, tak chodim spat brzo...pricemz v jednu rano casto udelam pradlo a uvarim, ale zrovna na luxovani to neni, behat po byte, kde spi dalsi tri lidi s prachovkou to take neni idelani. Ono tou dobou zjistis, ze i takove vyndavani veci z mycky se dost rozleha.
Nejde soudit kazdeho podle sebe, predsatav si matky ctyr a vice deti, ktere jeste navic treba studuji a pracuji na OSVC a take zvladaji...proti nim si musis valet sunky cely dlouhy den...a sama asi vis, ze to neni pravda. Toliko k te lenosti.
mě pomohlo nastavit sama sobě režim... takže vstanu, vyndám nádobí z myčky, pustím pračku, vypravím dceru do školky, pohrajem si s druhou dcerou, kolem desáté chodí spát, takže pověsím prádlo, uvařím, vzbudí se, nají, jdeme ven atd, večer když děti večeří naskládám nádobí do myčky, sesbírám a poskládám prádlo. Uklízím průběžně a jednou týdně větší úklid, to vyženu manžela s holkama ven. A vařím obden, když nevařím, uklízím 😉 pokud není nějaká krizovka (děti nebo já nemocná) funguje nám to takto dobře. Sama žasnu co se dá za hodinu čistýho času stihnout...Sice to tu není sterilní, ale žít se tu dá... jinak když jsem měla jedno dítko tak jsem si semtam stěžovala že nestíhám. No a hele když mám děti dvě, už jsem tak vycvičená že stihnu tééééměř vše... no a jsem sehraná s manželem, sám se zastaví cestou z práce v obchodě, nakoupí, vyzvedne malou ze školky, postará se o zahrádku atd... 🙂
@mandala Naprosto s tebou souhlasím. Já od 5 měsíců malé zvládám pracovat z domu na poloviční úvazek, zvládám i domácnost a věnovat se malé. Dokonce jsme i s manželem spokojení, protože si dokážeme udělat čas na sebe. Podle mě, když se chce, všechno jde. Myslím že paní nemusí stát nad dítětem 24 h denně a koukat na něj jak na svatý obrázek. Na druhou stranu když má paní čas sedět na MK, tak asi nějaký čas má.
Myslím, že vše je o organizaci času a prioritách....
Máme tři děti, bydlíme na vesnici v domku se zahradou (za prací i do školy musíme dojíždět), takže musím být nejen mamka na 130%, ale taky manažer, abychom se večer všichni sešli u stolu s večeří, nikdo nezůstal nikde zapomenutý, všechno jsme v pohodě stihli a zbytek rodiny se po škole a práci vracel do prostředí, kde nám bude všem hezky a dobře - jako doma...
Rozhodně nejsem superman, jen jsme si to nastavili tak, aby to všem vyhovovalo a stihli jsme každý ještě své koníčky (osobní i společné), takže uklízíme průběžně, vařím každý den, peru obden, větší nákup děláme 2x do týdne a žijem všichni 😉 ...
Mě by zajímalo, kolik z žen, které s dítětem opravdu nestíhají péči o domácnosti, mělo před dítětem doma fakt naklizeno? Schválně, ruku na srdce. Protože tam, kde je systém - tj. věci mají své místo, není jich bambilion a uklízí se průběžně, mi taky nepřijde jako až tak problematické udržet domácnost v nějakých rozumných mezích.
Pokud by člověk denně hodinu věnoval jen vaření a domácnosti, tak to nemůže být nevidět. A nechce se mi věřit, že, obzvlášť dokud dítě neleze, je takový problém tu hodinu denně najít. Jak dlouho vám trvá nacpat prádlo do pračky, vyndat ho z ní a pověsit nebo dát nádobí do myčky - 10 minut? Strčit jídlo dusit nebo péct do trouby - 20 minut ? Vždyť nad tím přece nemusíte stát a dohlížet, ne?
Zkušenost vlastní s malým dítětem zatím nemám a třeba mě to za pár měsíců těžce vyvede z omylu, ale mám tu předdítětovou - tj. 9 hodin v práci, pak 4x týdně rychlopřesun 20km odjezdit koně, zbylé dny většinou výklus cca na hodinku, návrat domu, udělat večeři (většinou teplou), zlehka poklidit je-li co a třeba pustit pračku nebo pověsit prádlo. Větší úklid (vyluxovat, setřít prach, úpravy na bytě) společně s partnerem o víkendu.
Už v té době ale spousta mých stejně bezdětných kamarádek hekala, že po práci vůůůůbec nic nestíhají. A pak se většinou ukázalo, že prostě nemají absolutně žádný systém. To samé vidím na svých rodičích (kteří už mají děti opravdu mnoho let z domu pryč) - že přijdou dom, svlíknou se jak hadi, hodí oblečení někam přes gauč, namažou si chleba, nechaj drobky a bordel na lince, že maj doma hromady nepotřebných krámů a serepetiček, co schovávají "kdyby se to náhodou hodilo" místo hladkých povrchů (který se dobře uklízejí), že věci nemají své místo, kam se vrací, když už se nepoužívají, ale nechávaj se rozbordelený různě po bytě, uklízí se potěmkinovsky shrnutím pátýho přes devátý do šuplíku (takže se věci a) nedají znovu najít b) se jich tam vejde málo), že nepřemýšlí nad tím co uvařit, aby se to ideálně vařilo samo.......
Prostě jim chybí takové základní uklízecí návyky a nejsou vůbec organizovaní. A pak doplácí na to, že se bordel kumuluje a uklidit ho jim dá ve finále mnohem větší práci a zabere to mnohem víc času.
Z toho co vidím u svých dětných kamarádek můžu vyvodit jediný - ty co to zvládaly s přehledem před děckem, to zvládají (minimálně kompromisně) bez potíží i s děckem. A tam kde byl vždycky echt binec je občas díte jen dobrá výmluva, proč je tam pořád 🙂 Mám dokonce několik kamarádek, které dodnes se slzou v oku říkají, že nikdy neměly víc času na dítě, svý koníčky, pohodovou péči o domácnost atd než právě na mateřský a rodičáku.
Cíleně se vyhýbám zmínce o dělbě práce, ta je na osobním nastavení každého páru.
Uvědomuju si, že sama spadám do kategorie, kterou by spousta lidí nazvala uklízecí přeorganizovaný puntičkářský maniak, ale mně to tak vyhovuje a navíc mám to štěstí, že svůj život sdílím s druhým takovým, takže si v těhle věcech notujeme. Jsem sama zvědavá, jak nám to slečna Pučmelounová převrátí naruby 🙂 Jak si to kdo zařídí u sebe doma je mi upřímně buřt a nijak neodsuzuju, pokud si někdo zvolí žití v nepořádku s tím, že ho úklid nebaví nebo vyčerpává nebo prostě radši dělá něco jinýho. Ale moc nechápu, když si pak stěžuje, že "nestíhá uklízet a má doma bordel". Kdo chce, hledá způsoby.....jako ve všem.
Jo, a po 5 týdnech na mateřský můžu jen (sebe)kriticky konstatovat, že opravdu platí - čím víc "volného" času, tím míň efektivně ho bohužel člověk dokáže využít.
Mně příjde, že se to tady zvrhlo v soutěž o nejdokonalejší matku, kdo má doma nejvíc naklizeno, navařeno, co všechno stíhá. 😀
@lovely22 me to spis prijde ze nemate kam uskladnit veci, co neni potreba nekompromisne nahazet do krabic a dat nekam do garaze do sklepa nebo ja nevim kam, z ceho decko vyroste, prodat, darovat neskladovat, kdyz nema kazda vec svoje misto je logicke ze poradek jako takovy se udrzuje jen tezko popr. to fakt nejde vubec.
@betelgeuzz tak já taky přispěju, dítě zatím nemám a dá se říct, že ohledně domácích prací jsem líná jak veš (radši ležím na gauči a čtu knížku nebo jdu sportovat), na úklid nám chodí paní, protože nás to oba ukrutně nebaví, ale nechceme, aby to u nás vypadalo jak u opic, nežehlím (manžel si košile žehlí sám, moje oblečení nepotřebuje žehlit a povlečení, ručníky atd. už vůbec ne), ale nakupuju, dělám teplé večeře a peru (resp. plním a vyprazdňuju pračku), manžel občas dělá věci kolem baráku a někdy pomáhá s vařením (když ho o to poprosím), co a jak budeme stíhat jako rodiče bude záviset na temperamentu dětí, ale paní na úklid se asi nevzdáme
@teeerez přesně, čím byla starší, tím to bylo lepší. Víc se zabavila sama, rozhodně u nás neplatilo: počkej až bude lozit, chodit...
@mandala já mám naopak pocit, že když jsem měla 2 děti, tak jsem toho stíhala víc. Možná člověk zvýší výkon, má větší praxi, míň věci řeší, taky jsem s mladší nelítala tolik po doktorech, nejezdila na rehabku, takže ani tahle "výhrůžka" u nás neplatila.
@mandala a co kdyz to zlaté půlroční dítě spí 2x za den max. 40 minut (z toho prvních 20 jsi u něho, aby pořádně usnulo?), taky se potřebuješ najíst, vysprchovat, umýt hlavu.... různě. Já ten čas relativně mám, ale užívám si ho podle svého a nikomu nebudu říkat, jak to ma delat, protože nevím, jak to ten dotyčný doma má.
Já kdybych měla jako první dítě svoji druhorozenou dceru, tak se tady nejspíš zařadím mezi matky, které nechápou jak někdo nemůže zvládat domácnost. Byla hodné klidné miminko, které se dovedlo samo určitou dobu zabavit a noci mě nechala vyspat. Ale moje první dcera byl přesný opak, extra náročné dráždivé miminko a ten kdo to nezažil a má klidné dítě tak si ani nedovede představit jak to může být náročné jak fyzicky tak psychicky. A nejvíc mě pobaví když se kdejaká matka bije v prsa co všechno zvládá a pak se ukáže že tuhle pohlídá babička jindy dědeček či tetička. Opět je obrovský rozdíl být na všechno sama s manželem. Domácnost jsem zvládala i s tou mladší dcerou, ale bylo to hodně vyčerpávající, při druhé to byla pohoda. Takže není dobré někoho odsuzovat že nezvládá, každá to má zkrátka jinak.
Vařila jsem dopoledne, když malá spinkala, když byla větší, dala jsem si ji do kuchyně do houpačky a vařila se mnou. Uklízela jsem odpo, když byl doma i manžel, nebo večer, když malá už spinkala- každý večer něco. 😉
@lovely22 první rok dítěte je vždycky náročný, důležité je to vydržet v klidu a v pohodě i za cenu nedokonale uklizeného bytu a muž nemusí mít navařeno každý den. Snaž se si to co nejvíce zjednodušit, vařit na 2 dny, upéct 1x týdně, jídla rychlá a jednoduchá, co nejméně žehlit,..............A zaveď malému režim - zvykne si že půl hodiny se bude muset zabavit protože maminka vaří, uklízí, jí,...Nejlépe každý den ve stejnou dobu. A že si chvilku zabrečí neřeš, je jasné že to na tebe zkusí, protože zatím je zvyklý že maminka je hned v pohotovosti. Naber to jako kritiku, mluvím z vlastní zkušenosti. Taky jsem to musela přehodnotit, není to dobrý ani pro dítě ani pro maminku 😀 .
stíhám - musím🙂 Ema byla dost kontaktní takže jsem jí dala do šátku když nespala nebo nechtěla být sama a zvládla jsem udělat vše - ono bych těžko starším dětem vysvětlila,že není oběd protože jsem to nestihla🙂 teď jsou ti starší dopoledne ve školce takže buď vařím hned ráno s Emou nebo v době kdy ona po obědě spí a máme to na druhý den, během toho dopoledne se snažím vše stihnout a odpoledne mám celé volné pro děti, uklízím průběžně buď s Emou v zádech nebo taky v době jejího spánku, vytírám a žehlím po večerech

@lin18 Nekecééééj fááákt ??? 😀 Já jdu dělat oběd sama pro sebe, nevím ještě co, ale něco vymyslím 😀