Rada. Co myslíte?

sorboni30
4. črc 2023

Mám syny (8let) v péči. K otci jezdí co 14 dní na víkend. Nechtějí k němu jezdit, věčně mi dělali problémy a scény..jejich otec má přítelkyni, ona dvě děti. Nemají k ní dobrý vztah.
Já mám taky přítele se kterým máme roční a 4 měsíce dceru. Kluci mého přítele zbožňují. Několikrát se ptali proč není on jejich tatínek, že ho mají raději. Sestřičku miluji nade vše. Nejdou spát bez toho anichz by ji neobjimali a pusinkovali.
A teď k dotazu. Kluci měli od Vánoc mobil. Každý svůj. Měli tam hry a rodičovskou kontrolu. Dohled na 1,5 hod denně že můžou mít mobil. Měli tam Maria a taky kvízy, angličtinu Duolingo. Na vysvědčení, protože měli samé jedničky jsme se rozhodli jim dát simkarty do mobilu. Byli nadšeni, psali a zkoušeli psát na watshap..mě, příteli, babičce, dědovi.
V neděli odjeli k otci na 11 dní, protože je prázdninový režim takže je má v červenci 11 dní a v sprnu 11 dní.
Vzali si s sebou mobil. Připojili se jak tam dorazili, ale od té doby vůbec. Ex jim manžel vzal..vzal jim i hodinky které měli na GPS do školy. Jedny se záhadně ztratily když byli u něj. Podle GPS je lokalizace u něj..jenže on tvrdí že prohledali vše a nejsou.. takže se koupily druhé. Zakázal jim mě volat..kluci několikrát volali brzo ráno když ještě spal..
No a teď moje otázka. Myslíte, že je normální, že jim vezme mobily aby ani nemohli napsat mamince nebo babičce, dědovi? Jsou na nás docela fixování.. říkám si, že jim to neuškodí samozřejmě bez mobilu.. ale jde mi spíš o princip zda si toto může otec dovolit zabavit jim mobil když souhlasil abysi ho vzali s sebou?
Říkám si, že počkám pár dní.. a pokud nebudou aktivní na mobilu, vidím to u sebe na rodič.kontrole, zavolám jim a pokud to nevezmou, zavolám ex proč jim vzal mobil.
Co myslíte vy? Ano, jsem asi úzkostliva matka, která miluje své syny, je mi smutno.. ale kluci mi kolikrát říkali jak špatně se k nim ex partnerka chová..tak jsem chtěla jen vědět zda jsou v pořádku tím, že občas napíšou "ahoj mami vše je ok"

.

lencaa11
4. črc 2023

@sorboni30 tohle je takové hodně sporné no zavolat jim můžete i ex teď záleží co vám řekne třeba že mají program a telefon úplně vypustily atd....děti někdy zapomenou se ozvat myslím že to je opravdu na hrane že jste moc upnutá chtělo by to víc bejt v klidu

michaela666
4. črc 2023

@lencaa11 Po předchozích příspěvcích o jejím exmanželovi se ani nedivím, že ji napadají bůhvíjaké scénáře....
@sorboni30 Dala bych tomu pár dní a kdyžtak zavolala exmanželovi jak se jim daří. On se taky určitě ptá na kluky když je dlouho nevidí.

gdpr
4. črc 2023

Podľa mňa to preháňaš 🤦🏼‍♀️ nepoviem nič keby sa tvoj ex k ním správal zle alebo ich zanedbával ale o ničom takom nepíšeš len, že tam nechcú chodiť, čo je prípad väčšiny detí. Deti keď majú program, ktorý ich baví tak niekedy zabudnú volať alebo písať rodičovi však sú so svojím otcom tým s ktorým si sa rozhodla ich mať tak načo to zbytočne hrotíš? Sú s rodičom nie cudzím človekom iný prípad samozrejme by bol tábor alebo škola v prírode ale toto fakt nepochopím. Čo keby on vyžadoval aby mu volali každý deň keď nie sú uňho alebo on nemôže byť milujúci otec? A keď im zabavil mobil ako mohli skoro ráno volať?

sorboni30
autor
4. črc 2023

@michaela666 on ním nezavolá za celé.. a když byl syn po operaci apendixu a já mu psala, že je po operaci, on volal a ptal se zda může dojít do nemocnice, syn mu řekl ne. 🥹 Nakonec na druhý den přišel. Ležela jsem tam s ním v nemocnici. Šla jsem ven jakože na kafe aby si popovídali a syn na mě "maminko kam jdeš nechoď nikam prosím". Jsem mu řekla, že hned přijdu že jdu jen pro kávu, že tam má taťku..A když jsem přišla a ex se loučil se synem a zeptal se ho zda může přijít zase syn mu řekl. "Ne, nechci abys chodil". Docela mě ho bylo líto, ale já za to nemůžu. Asi jak se k nim chová když jsou u něj tak jsou oni pak takoví.. Právě, že jim neříkám na něj nic špatného. On nadává na mě s tou jeho přítelkyni a kluci mi to pak doma tlumočí..a to se jich fakt neptám. Sami přijdou a hned začnou "maminko a ta Jana na tebe zas nadávala atd ." Někdy si říkám proč se tak chování ti dospělí? Nemůžou být normální? Bych i docela byla ráda kdybychom spolu vycházeli aby byli kluci šťastní, ale asi to nepůjde..
Seriál Jedná rodina je asi fakt fiktivní, že na moje představy 🙏

levandule_k
4. črc 2023

Já si přečetla příběh aniž bych se mrkla na autorku, takže jsem získala nestranný pohled. @sorboni30 Nejsi úzkostlivá matka, jsi normální matka, co chce pro své děti to nejlepší. Nejsem zastáncem toho, aby děti byly pořád na mobilu, ale jakmile rodič zakáže dítěti volat druhému rodiči, tak tam něco smrdí....Jak psala @michaela666 se ani nedivím, že tě napadají bůhví jaké scénáře. V kontextu toho, že tady sorboni30 psala párkrát o svém ex, tak bych normálně vzala telefon, nahrávala si hovor a zavolala ex, jestli je všechno v pořádku a zeptala se ho, proč telefon klukům zabavil. Jen má teorie, podle mě ex nesnese, že ti píšou a volají, jak se tam mají. Já bych se asi dostala do varu a řekla mu, že jestli má jeho přítelkyně problém s dětmi z předchozího vztahu, ať si to řeší a psychoterapii, ale ne tím, že se bude vozit po dětech a ať na mě nezkouší žádné vydírací a psychohry, že je jeho povinnost se postarat o to, aby se kluci měli u něj jak v bavlnce a pokud toho není schopen, nemusí předstírat, že si chce hrát na otce roku. Řekla nazdar a zavěsila. (Nevím, jestli je to správné a rozumné...)

sorboni30
autor
4. črc 2023

@gdpr jak píše viz co zná mě příspěvky.. on se k nim nechová moc hezky. Nedávno nechal syna spát ve výkalech když ho jeho přítelkyně nechtěla pustit na wc. Kdybys tohle zažila, asi by jsi reagovala jako já a čekala alespoň jednu zprávu, že je jim dobře 😉
To, že jsem kluky měla s ním..no taky jsme rozvedení 3 roky. Ne vždy to bylo růžové hlavně když od kluků utíkal když jsme byli doma. Nehrál si snímá, jen po nich řval a mě buzeroval proč neperu na noční proud atd
To je jedno. Ne vždy vše znovu dokola píšu do příspěvku když už jsem kdysi psala..

michaela666
4. črc 2023

@sorboni30 Jj já si vybavuju jak jsi psala o předávání dětí, které si bral otec násilím, i když oni křičeli, plakali a dokonce stresem zvraceli, že k němu nechtějí protože se k nim nechová hezky. Bohužel to v nich už zůstane napořád i kdyby teď změnil chování. Už jsou velcí a udělají si na to názor sami.
Nechápu proč tohle někdo svým dětem dělá a ještě z toho má asi radost.
Zkus být v klidu a když se neozvou oni, tak slušně zavolej ty.

tereza0111
4. črc 2023

Samo o sobe mi to sebrani telefonu a zakaz volani neprijde uplne divny ani spatny - sama s tim ted bojuju, kdyz mam deti na 5 dni u babicky, ale dohodli jsme se na nevolani. Deti to hodne rozhodi, pak se jim styska a smutni. Jinak ale vim, ze jsou spokojene, styskaji si leda pred usnutim a maji super program. To je ale situace, kdy samozrejme babicce plne verim
K tomu jakou davas otazku, jestli jim muze zabavit mobil, kdyz dovolil aby si ho vzali s sebou. Jasne, muze, je to jejich otec. Mozna chce aby se vsichni sobe navzajem venovali, odpocivali a mobil strhaval prilis pozornosti. Ten zakaz volani a psani mamince prave v souvislosti, ze jsou na tebe fixovani taky docela dava smysl. Viz co pisu nahore - psani mamince to styskani vyvola a muze byt pak docela tezke je z nej dostat.

Exmanzelovi bych volala, bez toho bych to nevydrzela, ale ne proc jim vzal mobil, ale jestli se maji dobre, co delaji a pripadne jestli ti je nemuze dat na ucho...
Jeslti mate s ex horsi situaci a opravnene se bojis, ze se k nim nechova hezky, tak bych taky v klidu nebyla :( Co pisu se tyka normalnich vztahu rozvedenych rodicu, kteri ale oba maji v zajmu svoje deti a to, aby jim bylo dobre :(

levandule_k
4. črc 2023

@sorboni30 Seriál Jedna rodina neznám, ale manžel má kamarády, teď jsou to už naši společní kamarádi. Oba jsou rozvedení a každý má z předchozího vztahu 2 děti. Mají je ve střídavé péči. Já tam na první dobrou nepoznala čí děti jsou čí. Ale k tomu musí dospět a dospělí musí mít vyřešené, zpracované svoje přechozí vztahy...

Klukům bych řekla, že někteří lidi mají svoje problémy a řeší to tak, že nadávají na druhé, že to sice od tety Jany není pěkné, ale mamince to nijak neubližuje, že je to vizitka tety Jany.

sorboni30
autor
4. črc 2023

@levandule_k děkuju. Přesně jak píšeš. Je to složité a mám strach jakkoli jednat nebo něco řešit. Kluci chodí k dětskému psychologovi.. ex se asi mstí mě, protože když byli u něj v květnu, přijeli domu s horeckami a laringitida na světě. Hned spreje, léky..prostě s nima jezdil v autě a nechal všechny okna otevrene. Když onemocněli mononukleozou a poslala jsem mu list od lékařky, že kluci nejsou schopni převozu mají teploty, jsou na tom špatně, napsal mi, že lžu a zavolá dětské Dr. Ta mi pak volala a smála se, že to snad není možné, že ji volal můj exmanzel že si vymýšlím že jsou kluci nemocní tak mu vysvětlila situaci, že je vážná a děti musí být opravdu doma, protože jsou infekční a hlavně tohle není sranda. Dál pokoj..jenže to je furt neco.. Já bych byla šťastná kdybychom se normálně domluvili, jenže on prostě asi žárlí, že se máme dobre, máme ještě holčičku a kluci nás milují

levandule_k
4. črc 2023

@sorboni30 Si piš, že žárlí, sis totiž dovolila moc, odejít a ještě se ke všemu mít dobře, to on nemůže vydýchat.

sorboni30
autor
4. črc 2023

@michaela666 ano, počkám a když tak koncem týdne jim zavolám 🙏 děkuju. .ono fakt pomuze si s někým takto psát..

sorboni30
autor
4. črc 2023

@levandule_k kdybych odešla..já zůstala v domě a vyplatila ho. Mám úvěr.. Jinak s ex snažili jsme se několik let o děti. Přirozeně jsem a ním neotěhotněla za celých 12 let..až Ivf kdy zjistili u něj problém.. no a s nynějším partnerem jsem otěhotněla po dvou letech kdy jsme to zkusili a vyšlo to. Ex začal říkat synům že je přestanu mít ráda jak se narodí mimino..když byla na světě malá tak když se s nimi bavil říkal jim o malé Baruna, nadával na mě i ji, že to není jejich sestra a kluci se zlobili a doma si ztěžovali jak na nás nadává, že mu říkají, že sestřičku mají rádi atd.. Myslím si, že žárlí.. jenže tímto ubližuje synům, ne me.

gdpr
4. črc 2023

@sorboni30 tak keď sa tam majú tak zle prečo to neriešiš cez súd alebo OSPOD nato sú tu tie inštitúcie... Mne by raz dieťa povedalo, že spalo vo výkaloch ešte v ten deň by som spísala papier na súd aby sa upravil styk s dieťaťom aj keď píšeš, že to nie on ich tak nechal riešila si to s ním ako to bolo? Na jednej strane deti vedia volať aj keď majú zhabaný mobil keď ešte spí na druhej strane by sa báli ísť "tajne" na záchod lebo im to jeho priateľka zakázala? Na jednej strane si úzkostlivá na druhej necháš tam deti keď sa k nim podľa teba zle správa? To nedáva žiaden zmysel ani to, že keby bol taký zlý otec tak neprišiel by za dieťaťom do nemocnice aj keď dieťa ho tam nechcelo, bolo by mu to úplne jedno... A z pohľadu dieťaťa môžu ho odmietať pretože opustil rodinu a našiel si novú a preto k nemu nechcú chodiť, takže je dobré vedieť rozlíšiť, či ho odmietajú lebo je k nim zlý alebo lebo majú pocit, že nejakým spôsobom ich "zradil" keď ich opustil a teraz chcú aby bol s novou rodinou keď už so starou nie je.

sorboni30
autor
4. črc 2023

@gdpr on jich neopustil, neodešel..my se domluvili na rozvode.. na zkoušku jsme to zkusili bez sebe 3 měsíce a když to fungovalo, podali jsme rozvodové papiry..já si našla partnera ve stejný čas jako on si našem partnerku. To není o tom, že se na něho zlobí, že odešel... Je tam něco jiného.
Já chápu jak to myslíš a děkuju za příspěvky, ale tento případ je trošku složitější.

gdpr
4. črc 2023

@sorboni30 píšem z pohľadu dieťaťa dieťa inak vníma celý rozvod a všetko okolo toho ako dospelý človek alebo pubertiak. Rozvádzali ste sa pred tými 3 rokmi to znamená, že mali 5 to nie je možné aby pochopili, že to je len na skúšku dokonca ani keby to bolo teraz v 8. A to, ze ty si si nasla tiež je niečo úplne iné lebo si ostala s nimi, staráš sa o nich cez týždeň on je ten ktorý odišiel za ktorým musia dochádzať a teba opustiť na dva dni (alebo viac cez prázdniny) a potom zas jeho opustiť na oveľa dlhšie. Nemôžeš sa na to pozerať pri nich, ze to vnímajú tak ako by to vnímal dospelý alebo pubertiak. Ale fakt pokiaľ ich nejakým spôsobom zanedbáva tak najlepšie to bude riešiť cez súd alebo OSPOD v 8 rokoch už bude súd prihliadať aj na ich názor a chrániť záujmy dieťaťa.

sorboni30
autor
4. črc 2023

@gdpr já komunikuji s právnickou. Proto nás poslala do psychologické poradny aby tam kluci řekli, proč nechtějí k otci chodit a aby řekli vše co sem jim děje. Právnicka je výborná, hodně mi pomohla. Vše řeším..nenechávám to tak jak to vypadá 🙏 Jen to není jednoduché nejde vše řešit hned. Na sociálku nejdu a ani nemam chodit. Naposledy když jsem tam byla před rokem a pul, protože u otce kluci sledovali v tv porno a doma to vyprávěli babičce, dedovi..tak sociálka pozvala otce a řekla ME, že se to stává a mu řekla, že si má zablokovat kanál. A tím to haslo. Nezajímalo ji vůbec nic. Takže to řeším jiným zpusobem

laxesis
4. črc 2023

Bože to je hňup. Toto jsou přesně případy kdy si říkám, že od toho by ty instituce měly fungovat a když si stěžuje matka i děti a navíc je tam nějaké zdravotní zanedbání či lehkovážnost, tak by měly zakročit a dávat minimálně napomenutí například. A za pár takových nějaké omezení. Ne že budou jednat jen když už je to tak šílený extrém, že se v tom opravdu nedá fyzicky žít.. je mi z toho těžko. Držím palce, ať je to časem lepší🍀

pilzzee
4. črc 2023

Ja bych je k nemu neposilala vubec, pokud nechteji a pokud jim dela toto (brani komunikovat s mamou kdyz jsou s nim). Taky jsem tatu nikdy nemusela, chodila jsem s nim ven jen z povinnosti, nastesti ne vic jak par hodin denne 2-3krat tydne. Ale i to byla otrava. Maji sestricku, maji nahradniho tatu, kteryho maji radi, toho druhyho nepotrebuji.

michaela666
4. črc 2023

@pilzzee Nepotřebují, ale jsme ve státě kde oba rodičem mají stejné právo na děti. Bohužel v tomhle případě ospod moc nefunguje a otec chce všechno řešit s přivoláním policie, protože má papír s rozsudkem a víc ho asi nezajímá. Nedávat mu kluky, tak tím poškodí akorát sebe.

pilzzee
4. črc 2023

@michaela666 Ja vim, muj tata taky vsechno resil pres soudy a basnil o policii atd ... Proto mam vuci takovymu "externimu tatinkovani" docela odpor, ale vim, ze to tak proste chodi no.

klokanka31
4. črc 2023

@sorboni30 Já bych teda udělala pořádný ródeo, tohle si snad nemůže dovolit ne? Asi bych to řešila přes OSPOD.

luciksima
5. črc 2023

Co vám k tomu řekla psycholožka kam kluci chodí,že nechtějí k otci? Klukům bych zkusila zavolat napsat kdyby se neozvali kontaktovala bych ex...a nahrála si ho...četla jsem jen pár věcí co jsi tu psala hrůza děs co dokážou ex udělat a nechat v tom děti...pokud na tom budou kluci hůř a opravdu k otci jít chtít nebudou vem je vypovědět na ospod a pak to podej na soud a plus vše co se tam děje a v čem děti tam jsou....držím ti palce🍀

sorboni30
autor
5. črc 2023

@luciksima dneska jsem jim napsala, přečetl jeden a neodepsal tak jsem mu volala. Zvedl to a mluvil tlumeným hlasem. Ptala jsem se ho zda četl zprávu a zeptal se "a co jsi tam psala?"... Tak jsem se zeptala. Zda je u něho taťka. Řekl, že ne.. jsem mu řekla jak má puštěný mobil zda nahlas nebo potichu tak že má hlasitý odposlech. Jsem mu řekla ať vypne ať slyší co říkám jen já. Jakmile to vypnul došel ex a ptal se co dělá..No po chvíli odešel a syn mi pošeptal. " Maminko taťka nám bere mobily a můžeme na nich být teď chvilku ale jen pouze na angličtině. Nesmíme hrát hry." Jsem mu řekla ať tatkovi řekne, že jsou prázdniny a měli samé jedničky, že si přece občas můžete zahrát hru obzvlášť když je to hlídané na čas. Vždyť to ví.. Ať si s ním promluvi. Řekl mi, že mu to neřeknou, protoze taťka řekl že je jen navadim pro němu a lžu./ Jako no comment..je to fakt debil. Nemam slov. Sám si je od sebe odhání tím jaký je a jak se chová..ti kluci až budou větší k němu chodit už nebudou. Se mě ptají často kdy už budou mít 12 let aby šli k soudu, že už k němu nechtějí. Tak co k tomu říct no. Jinak abych to zvedla na pravou míru. Někdy kluci nemají mobil i dva dny..ve školním roce a za odmenu jim ho povolím jen večer na hodinu. Ale když jsou prázdniny si říkám, proč ne..

klokanka31
5. črc 2023

@sorboni30 A hlavně jsi jejich máma tak snad můžou být s tebou v kontaktu ne? Já bych ho snad něčím bacila 😡

luciksima
5. črc 2023

Pokud bude stále dělat zlé opravdu jděte na ospod a reste to i na soud bych podala kdyby k němu nechtěli atd.nebojte se a držte se.. vím jaký to je boj...je smutný co ty otcové dokážou a ublizujou jen dětem😔

sorboni30
autor
5. črc 2023

@klokanka31 však přesně, co je na tom? Kluci jsou sice živí, akční, někdy je to fakt složité když je chytne den blbec fakt zlobí, strašně se mlati.. ale jinak jsou fakt miláčci, jsou strašně chytří, pomahaji a dokážou překvapit milým slovem. Jsem zvědavá jak se vrátí jak se budou chovat. Přece jen je míval na víkend co 14 dní, to není tolik jak když jsou prázdniny a 11 dní. Minulý rok přišli a pomalu z nich postupně vycházely věci které jsem nechápala.. že když zlobili děda jim za zády uvázal ruce sk-paskou atd . Dokonce jsem si nahrála jak to říkají a pustila pak ex. Ten odmítal že to by si děda nedovolil..jenže s ním nebyl když je hlídal. Říkali mi, že ex rodiče nemají rádi a nechodí za nimi. Bydlí s nimi v domě. Prostě nejsou šťastni když tam jsou. To moje rodiče zbožňují, jezdí za nimi a byli by s nema stále. Uvidíme, vrací ze příští týden ve středu. Snad bude vše ok. Všem moc děkuju.. 💞🙏

klokanka31
5. črc 2023

@sorboni30 Já být tebou tak do toho skočím po hlavě, kontaktovat ospod, soud, psychologa kluků, a něco s tím dělat. Takhle ti je akorát zničí...

sorboni30
autor
5. črc 2023

@klokanka31 dneska se potvrdily moje noční můry... Ex mi napsal, že potřebuje kartičky pojištěnců od kluků. (Zapomněla jsem přidat k lékům). Napsal mi, že zítra chce jet na pohotovost s malym. Že má bílý krk a bolí ho v krku a má zvýšenou teplotu. No jako jsem div živa. Kluci jsou astmatici, alergici. Naposled byli nemocní 22.5 když je dovezl a nechal jim otevřená okna v autě celý víkend když jezdili po vylete. Takže jeden chytl laringitidu. No a dneska je nemocný přesně ten samý..Jsem napsala ex ať mi je doveze, že neví jaké mají stavy když jsou nemocní..napsal, že se o ně postará. Tak jsem ho poprosila aby si lehnul k nim na noc, že může proste v noci se začít dusit, potřebuje sprej atd. No už neodepsal.. Ale jestli se malému něco stane, přísahám, že ho fakt už zabiju.. 😔 Čtvrtý den jsou u něj a nemocní. Achjo.. proč to vše stojí za h..

michaela666
5. črc 2023

@sorboni30 V tom případě bych se na pohotovosti asi informovala jestli tam opravdu byli a uvedl do zprávy všechno. Snad má aspoň špetku zodpovědnosti a bude dodržovat klidový režim a pokyny ohledně léků, které dostanou.
Jasně může se stát, že onemocní a on je v tom nevinně, ale pokud z toho budou nějaké komplikace tak bych to přičetla k tomu, proč omezit styk s otcem.
Drž se 🍀, umím si představit jak máš nervy na pochodu.

klokanka31
5. črc 2023

@sorboni30 To je hrůza, a co si budeme, chlapi jsou v tomhle na ho... co se týče nemocných dětí, natož ten tvůj ex...🤦‍♀️ A nechápu jako na co čeká, má jet hned, aby se mu to zbytečně nerozjelo... No držím pěsti a o kluky bojuj🍀🍀🍀