Řešení bydlení, školky a hypotéky pro rodinu s dítětem
Prosím Vás o rady a názory.
Na úvod : Jsem otec,pracuji jako OSVČ s 80% paušálem. Doma je přítelkyně na mateřské s 2letým synem. Narozený v únoru. Náš případ je ten, že bydlíme v pronájmu. Řešíme to, že prcek bude muset chodit od příštího roku do školky. Samozřejmě ho přijmou v místě bydliště. Problém je v tom, že chceme jít do hypotéky. Sešlo se to ale všechno úplně nejhůř. Musíme podat žádost do školky s potvrzením o místě pobytu, popř. zaměstnání.. Aby nám ho vzali, a přítelkyně mohla naskočit do práce po mateřské. Nájemní smlouva nám končí letos cca v září. Ikdyby se nám jo podařilo prodloužit a dítě by zapsali., tak budeme žádat o hypotéku. Respektive přítelkyně, která nastoupí do práce.,musí odpracovat nejmíň půl roku aby měla 6 výplatních pásek. Já budu spolužadatel. Protože mě, jako OSVČ hypotéku nedají a ona jako zdravotní sestra má větší šance. Potom může nastat to, že neseženeme byt v lokalitě kde bude školka. A bude problém s odváděním dítěte, jelikož ona pracuje od 5:00 a já zase pracuji v Praze, kam denně dojíždím. Vůbec nevíme, jak to vše řešit. Děkujeme za názory

@sten22 Jedna technická: jsem OSVČ a hypotéku jsem na sebe dostala, dokonce i s tehdy třemi dětmi na krku 😉. Pravda, tehdy ten barák nestál 12-13 mega, jako by stál teď, stál "jen" polovinu, ale prošla jsem proklepnutím bankou i sama, neměla jsem k tomu partnera (hypo se tehdy převáděla na mě z důvodu rozchodu s ex a měli jsme z původní jistiny splaceno poměrně málo, takže na mě šla hypo téměř celá).
Co se školek týče, podle toho, co píšeš, předpokládám, že bydlíte někde ve středočeském kraji, Ty děláš v Praze, Tvoje žena bude dělat někde mimo Prahu. V Praze se dají sehnat dětské skupiny, dnes už i za rozumné peníze, protože velká část provozovatelů má vyřízené dotace, takže platíš max kolem 4000 Kč (ale pochopitelně jsou i takové, kde pod 15 tis měsíčně nejdeš). Školky v Praze jsou přeplněné, více či méně, záleží na lokalitě (v naší MČ například je problém dostat do školky tříleté, když byly moje starší holky v tomto věku, tak nebraly ani ty čtyřleté, nebyla místa). Školky ve středních Čechách asi jak kde, pokud byste se stěhovali úplně někam jinam, tak to chce se poinformovat přímo v místě.
@sten22 Zaměstnavatel nebude tolerovat pozdní příchody do práce, ale Ty jsi OSVČ, Ty zaměstnavatele nemáš. Pokud nebude školka vyhovovat provozní dobou pracovní době Tvé ženy, tak budeš dítko do školky vypravovat a z ní vyzvedávat Ty. Na tom přece nic není 😉
@sten22 mě tedy zaujalo info, že hypo budeš platit ty a nemovitost bude tvé přítelkyně (a po 20ti letech tě kopne a zbydou ti 2 igelitky), uvažovals o svatbě? Nebo právním ošetření v rámci této "akce"? Abys prostě nemusel jen s těma 2 igelitkama? Stejně je to divné, když bys měl na financování hypotéky, proč by ti ji banka nedala? - kámoška to měla trochu jinak, ona a její manžel platili hypo (resp.ona jen podepsala a platil manžel) a nemovitost patřila tchánovi, a po XY letech kop do prd.ele a nemá nic...proto VŽDY dávej bacha co a komu podepisuješ. Osobně bych do toho nešla, pokud by mi tam nepatřila aspoň polovina nemovitosti.
@sten22 já bych jen dodala k té hypotéce. Pokud budete žádat o hypo společně, budou posuzovat příjmy a výdaje vás obou dohromady. Nemovitost taky nebudete dohromady. Bude v podílovém spoluvlastní.
Se školkou to taky nevidím nijak hrozně. Člověk se musí přizpůsobit. Zatím nevíte, kde nemovitost najdete. Občas se uvolní místo ve školce i v průběhu roku. Třeba budete mít zrovna štěstí... Přehlásit ho pak můžete v termínu...
@sten22 Pokud má dítě 31.8. 3 roky, tak je obec povinna zajistit školku (má to i nějaké podmínky stran dopravy do té školky).
@mollyweasley Teď na to koukám a opravdu může vzniknout situace, kdy dítě po přestěhování nemá školu, kam by chodilo - https://eduzin.cz/wp/2015/10/06/poradna-jak-res... - dokonce se zdá, že u MŠ je to svým způsobem jednodušší, protože tam se aspoň pak přihlásí od nového školního roku a obec místo musí zajistit, kdežto na ZŠ se to řeší přestupem a tam pro starší dítě už to místo vůbec zajišťovat nemusí.
At si každý dělá, co chce. Normálně bude muž spoluzadatel, nemovitost si podílově na katastru rozdělí, životní pojištění si udělají oba, tak na co svatba. U skolky je různé, nejlepší je stihnout zápis, a pokud dítě vezmou, tak platit od září školné a až bude mít 3 roky, tak nastoupí. Někde berou i dvouleté. S přestupem během roku je to těžší, záleží, jestli budou mít volné místo.
@merope na základní školu dite přijmout musí spadova škola podle místa bydliště. Do MŠ musí přijmout pouze předškolní dite. Mladší dle volné kapacity.
@stazinka2018 Odkud to máš? Já když se podívám do Školského zákona, tak čtu:
paragraf 179 - (2) Obec je povinna zajistit podmínky pro předškolní vzdělávání dětí přednostně přijímaných podle § 34 odst. 3. Za tímto účelem obec
a) zřídí mateřskou školu, nebo
b) zajistí předškolní vzdělávání v mateřské škole zřizované jinou obcí nebo svazkem obcí.
paragraf 34 - (3) Ředitel mateřské školy rozhoduje o přijetí dítěte do mateřské školy, popřípadě o stanovení zkušebního pobytu dítěte, jehož délka nesmí přesáhnout 3 měsíce. Do mateřské školy zřízené obcí nebo svazkem obcí se přednostně přijímají děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně třetího roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu (§ 179 odst. 3) nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově, a to do výše povoleného počtu dětí uvedeného ve školském rejstříku.
Mně z toho jasně plyne, že ředitel bere přednostně děti ze spádové oblasti a to ty, co mají k 31.8. aspoň 3 roky - a obec je povinna zajistit, aby bylo dost míst pro všechny, kteří ty aspoň 3 roky mají.
Mimochodem - dříve v tom paragrafu 34 bylo 5 let věku, ale měnilo se to. Jen to ne každý ví a mnoho obcí ignoruje.
@merope od tří let ano, ale jde se obráceně. Za každou kategorii je bod, a zaplňuje se od nejvíce bodů do vyčerpání míst. Podle věku, ale od nejstarších. Pak trvale bydliště v obci, jestli tam mají sourozence, jestli matka potřebuje do práce.. nevím přesně, jak se to počítá u nás. Ale když není místo ve školce, tak holt toho tříletého, který má mamku na MD prostě neprijmou..
@sten22 a v místě, kde bydlíte teď nějaké domy či byty na prodej nejsou? Já bych možná zvazovala tohle jako první možnost, pak případně to rozšířila o okolí, kde bydlite...
S tím, že školku byste vyřešenou měli hned/popřípadě dítě se dá přepsat jinam pokud jsou mu 3roky a více...
@stazinka2018 Jestli matka potřebuje do práce dávno není kritérium. Aspoň by být nemělo. A pozor - rozlišujme příslušnou konkrétní školku (ta přijme do své kapacity) a obec (ta MUSÍ zajistit místa ve školkách). Tečka. Je to povinnost obce. A vyhýbat se jí, to je jako by obec vzala budoucí prvňáčky podle věku nebo je prostě nalosovala a tomu zbytku by řekla, že mají smůlu, že je do školy nevezmou a mají si to řešit, jak chtějí. Tady opravdu z hlediska obce NENÍ žádný rozdíl mezi tříletými a šestiletými - obec je povinna zajistit místa ve školkách a školách. Proto mimochodem obce dávají tolik bodů za to, že je dítě spádové - protože spádovým oni místo zajistit MUSÍ, nespádovým můžou.
Dřív to bývalo až od 5 let věku, už mnoho let zpět se to posunulo na 3 roky věku a plno lidí jako by to nevědělo, pak netlačí na své obce, aby to místo zajistily - a obce když nejsou tlačeny, tak lážo-plážo, proč by se snažily? U nás (Praha 7), když přijdete s tříletým i uprostřed školního roku, tak se typicky nějaké to místečko najde (protože děti se ze školky odhlašují, tak minimálně třeba po novém roce místa jsou). Nikoho by ani nenapadlo, že by místa pro tříleté nebyla (ano, ne vždy jsou v nejbližší školce, všude se píše, že si mají podávat přihlášky na více školek ve spádové oblasti a podobně - ale nějaké to místo je a kdo ho i tak nezíská, jde se na školský odbor a tam pomohou najít - třeba v nově otevíraných školkách, co otevírají na podzim, možná pak s dojížděním na druhý konec čtvrti, to zase jo, ale jsou).
@evaviki Dobrý večer. Můžeme Vás kontaktovat, ohledně rad jak na hypotéku? Myslím nejlépe osobní setkání. Pokud to bude možné. Děkuji Prosím Vás o kontakt na email. hejdastanislav@email.cz děkuji

@sten22 Jestli bude moct dítě přestoupit do jiné MŠ v průběhu roku vám nikdo dopředu neřekne, ani ty školky samotné. Teoreticky může vědět zřizovatel, kolik má v dané oblasti narozených dětí a kolik míst v MŠ, ale školky potřebuji do konce září nabrat co nejvíce dětí, protože na ně pak dostávají peníze na provoz. Takže žádná školka si nenechá na leden 10 volných míst, každá se je snaží zaplnit, i kdyby to bylo dvouletými dětmi. A nikdy neví, jestli se jim někdo odstěhuje nebo jestli bude mít nějaké neplatiče, které v průběhu roku vyhodí. Jestli už třeba tušíte, v jaké lokalitě budete byt kupovat, vyberte si jednu školku a tam běžte k zápisu, i kdyby dítě ještě třeba čtvrt roku chodilo do školky jiné. Budete sice platit dvoje školné (během nepřítomnosti snížené), ale měli byste v přibližné oblasti aspoň nějakou záruku.
Ale nevím, jaká je situace ve městě, kde plánujete bydlet, mluvím teoreticky.