Rozchod s přítelem, na co mám nárok?

duetka01
22. lis 2017

Holky, chtěla jsem se poradit, jsem s přítelem se, kterým jsem 10 let a dozvěděla jsem se, že má druhou ženskou a vůbec mu nevadí, že má rodinu a bere mu ji..píše mu nebo volá at za ní přijede, je do ní zamilovaný, tudíž se se mnou rozešel, aby mohl být oficiálně už s ní..žijeme spolu 3 roky ve společné domácnosti v baráčku, nevíte na co mám vše nárok at neodejdu s prázdnou a neskončím s malým sama na ulici? Sice přítel mi chce zalepit hubu 100 000, ale to se mi zdá málo, když máme barák, stavil ho on, já jsem do něj koupila jen nějaké příslušenství, on to vybavil zas nábytkem atd, já prostě těmi drobnostmi...Jestli mám nějaké výhody, jsem pracující osoba. A další otázka nevíte kam bych měla zažádat o alimenty? V životě jsem v takové situaci nebyla a nepotřebovala jsem to. Tam se myslím žádá i o to jaké dítě má u koho v který den určený být ne? Nebo je to jinak? Děkuji za odpovědi

duetka01
autor
22. lis 2017

fakt jsem si totiž nikdy nemyslela, že budu muset něco takového řešit.

peggy_5
22. lis 2017

@duetka01 myslím, že bude nejlepší se obrátit na nějakého právníka... on Ti poradí ně čem si můžeš trvat, protože na to máš nárok.. navíc i když se domluvíte, tak výživné a stanovení péče o dítě musí jít k opatrovatelskému soudu, si myslím a musí to mít nějakou formu a to laici asi dohromady nedají...

ladyhacek
22. lis 2017

nejlepší bude právní jsou sna di právniké poradny zdarma, ale ty bývají hodně obsazené. Jinak s těma financema o bude těžké pokud je vše psané na přítele. Musel aby jsi prokázat, že jsi to kupovala ty.

zajacica9
22. lis 2017

Také doporučuji občanské poradny, http://www.obcanskeporadny.cz/
a držím Ti pěsti, ať je líp.

anazuzzuzana
22. lis 2017

Brala bych tech 100tis kdyz dava. To ti pomuze s najmem a kauci do budoucna. Lepsi nez nejake tahanice u soudu, zejne pokud je vsechno napsane na nej. Soudu si jeste uzijes pri stanoveni alimentu a podle me nejake jednorazove odskodne/drzhubne na jejich vysi nebude mit vliv, tim chci rict ze si myslim, ze ti soud neurci nizsi alimenty protoze uz jsidostala odstupne. Ber co nabizi nez mu to ta jeho nova zatrhne...bude dobre, drzim palce

iivetaak
22. lis 2017

@duetka01 tak to je mi lito, ze to takhle dopadlo. Pamatuji si te z nedavne diskuze.. Drz se a urcite se obrať na právníka

ariadna12
23. lis 2017

Pokud je partner v rodnem liste ditete, zkus se s nim domluvit na alimentech. Nejlip by byla pisemna dohoda o vyzivnem, konkretne kolik, k jakemu dni v mesici, na jake dite, ne jen per hubam. Dohodnete styk s ditetem. Pokud byste se neshodli na vyzivnem, urci vyzivne na tvuj navrh soud. Pises "mame barak", tedy predpokladam, ze ve spoluvlastnictvi - ty a partner. To by chtelo vyporadat - prece nebudes spoluvlastnit neco, kde asi bude chtit bydlet s tou novou (a v pripade domu asi teda tvuj podil urcite neni jen 100.000,-Kc). Nepises to tak podrobne, aby bylo mozno presne neco napsat. Porad se s advokatem nebo bezplatnou pravni poradnou.

duetka01
autor
23. lis 2017

Partner v rodném listě dítěte figuruje, chtěla bych se spíše s ním dohodnout ústně, ale záleží taky jakou má představu o alimentech poněvadž nechci být nějak já škodná, pokud se to průměruje z platu mívá čistého mezi 20-22 000,- máme barák, který si vzal přítel na hypotéku, já v něm mám trvalý pobyt, ale pokud spolu žijeme ve společné domácnosti také si myslím, že mám na víc nárok než 100 000,- hezká je jistota, když dává, ale nechat se tím odbýt pokud mám nárok na víc? Přeci nový začátek a ještě s dítětem taky bude stát hodně peněz...ale nechcou se mi řešit soudy atd...stejně bychom měli mít napsanou nějakou i dohodu o předávání dítěte, aby se nestávalo, že mi ho bude předávat později nebo se stane, že napíše, že si ho ještě u sebe nechá..to by snad nedělal, ale nikdy člověk neví a zvláště pokud už mu do toho bude kecat jiná ženská..:///

duetka01
autor
23. lis 2017

@iivetaak sledovala jsi mou diskuzi? Tady vidíš, že si nakonec našel on babu přes všechno co jsme spolu prožili, chtěl to nějakým způsobem ukončit a vyspat se s druhou babou mu přišlo jako svůdné řešení vyřešit naše problémy nadobro, ted mi říká jak mě nemiluje a že miluje ji, rád si s ní povídá, popisoval mi co spolu dělali a intimní nechutnosti, je to fakt ubožák, nemám slov, to jsem si myslím nezasloužila..chtěl víc pochopení tak ho našel u jiné se, kterou ho nepojí žádná minulost, hádky atd, jak se říká nové koště dobře mete...tady to platí dvojnásob!

duetka01
autor
23. lis 2017

Do baráku jsem koupila jen nějaké příslušenství, které mě vyšlo na bezmála do 100 000 kč. To si mám právo vzít. Jedině pak uschovat nějaké účtenky a to by mi pak asi musel i proplatit. Něco bych tu našla, ale nekupovala jsem to já...to jen v případě, abych nebyla na tom škodná a druhá všecko vyžrala..asi to bude fakt chtít toho právníka.

peggy_5
23. lis 2017

@duetka01 hele dohodu o vyzivnem a o peci si nechte urcite sepsat pravne... chrani vas to oba... jako clovek si rika "snad by to neudelal svynu dítěti" ale bohuzel z me zkusenosti z okoli to je tak,ze to funguje chvili,pak do toho zacne mluvit nova zenska a on je z ni poprdenej,tak se ji mecha ovlivnit a pak si treba jeste s ni poridi dite a jsi v loji a ceho se pak domuzes,kdyz nemate zadnou pravni dohodu na zaklade ktere je jasne,ze s nim nezijes ve spolecne domacbosti a nas od nej dostavat takovy penize ktery jsi treva uz x mesicu nesostala...a to pak to tahani u soudu bude horsi... btw. Pokud jsi na materske,tak ma ciste teoreticky dle zakona vyzivovaci povinnost i k Tobe...

jezz1e
23. lis 2017

@duetka01 Manželé předpokládám nejste. Čistě z faktu, že jste žili ve společné domácnosti, ti nárok na žádný podíl na majetku nevzniká. Máš nárok jen na náhradu toho, co jsi investovala do jeho majetku (třeba do vybavení domu, pokud bys ho tam nechala). Ale zase se to započítává proti tomu, co on platil za tebe. Takže pokud on platil hypotéku a ty ne, v podstatě mu dlužíš "nájem". Ty jsi třeba platila jídlo pro oba, pak se to proti sobě započte. Ex kamarádky jí ve stejné situaci nabídl myslím 300 000 ve splátkách po 50 000 ročně. V podstatě náhrada za roky na mateřské. Takže bych neměla raději velké očekávání.

duetka01
autor
23. lis 2017

Manželé nejsme, pracuji, dítě navštěvuje školku. Hypotéku platí přítel, já se podílím na inkasu, platím ošacení pro dítě a doplácím, když přesáhnu to co mi dá na jídlo nějakých 5000 kč zbytek doplácím já. V tom jsme měli stanovenou dohodu..jsem v baráku a nechat se odbýt jen 100 000 taky nechci. Tu dohodu bude potřeba sepsat, to budu asi muset jít za nějakým právníkem nebo někde na pracák to řešit přes pracovníky co jsou tam přiděleni ohledně výživného?

jezz1e
23. lis 2017

@duetka01 Právník. Pracák s tím nemá nic společného. Tak uvidíš, co ti řekne, ale obávám se, že nakonec budeš za 100 000 ještě ráda. Každopádně držím palce, aby se k tomu ex postavil čestně a ne jen podle práva.

gorda
23. lis 2017

Tak v prvni rade vychladni a prestan kopat kolem sebe. Stalo se a uz s tim nic nenadelas. Pokud zacnes resit veci bez emoci, obvinovani a sebelitosti, pujde to lip. Nepises nic o tom, kdo co platil - hypoteka, inkaso, jidlo, veci bezne potreby, veci pro dite. Nepises jak se partner vyjadril k peci o dite, nebo jestli jenom automaticky predpokladas, ze ti "zustane na krku" a on si bude uzivat, nebo ti dite jako matce automaticky priklepnou. Nebo m jak stare dite mate, ale on je evidentne ten, kdo bydli ve svem a je financne zajisteny. A taky si nejak sesumiruj, jak si to predstavujes dal ke spokojenosti vsech a hlavne ditete. A potom zajdi za pravnikem, nebo se s pritelem zkus domluvit a zajdete tam spolu. Z toho co pises, bych ja brala tech sto tisic jako "odchodne" a dal resila pouze alimenty na dite, pokud zustane v me vyhradni peci.

jezz1e
23. lis 2017

Taky můžeš navrhnout, že si tedy dům necháš ty s dítětem, budeš splácet hypotéku a jemu dáš "odchodné" (resp. to započteš na alimenty). Kolik bys mu nabídla?

buzipes
23. lis 2017

My jsme už spolu přes 10 let, také nejsme manželé (2 děti) a právnička mi řekla, že už mám stejná práva jako manželka......tj. měl by mi zajistit podobnou životní úroveň, jako by jsme byli spolu. Zkus se optat.

duetka01
autor
23. lis 2017

@jezz1e Vidíš dobrý nápad zkusím mu to navrhnout, ale stejně vím, že on s tadyma nepůjde dal tu kus srdce a sebe, když to tu stavil, je to na jeho pozemku. Navíc říkal kdo by se staral v zimě o dřevo atd...on zas s tadyma nechce odejít žít do města za ní do bytu. Na odchodné bych si musela vzít nějaký zase úvěr.

duetka01
autor
23. lis 2017

@gorda to se těžko řekne, je to čerstvé, nečekala jsem to, 3 týdny mi to tajil a dělal jakby se nic nedělo, ale chování měl jiné, byl jak vyměněný...upřednostnil románek před 10 letým vztahem, bolí to víš? Tvrdí, že už mě nemiluje, že miluje ji a že s ní chce být např. ted a jezdit za ní, nám se jako rodině moc nevěnoval a ted má tolik času, že neví co s ním, býval tak unavený a běhat za druhou může to není unavený..z baráčku mě ovšem nevyhazuje, zajímá ho co bude s námi což je dobře, snaží se domluvit a vše vyřešit po dobrém, ale nesnesu pomyšlení, že budu s malým a on půjde, pojede za ní, místo, aby se staral i on o malého a necpal ho např. přes víkendy babičkám na hlídání. Pokud tu jsem chci, aby tu byly v tomto domě nějaké pravidla, není to vůči nám fér, až když tu nebudu, at si tu dělá klidně stojky..jinak nekřičím, nemá to cenu..na tom stejně asi už nic nezměním...dal přednost románku před 10 letým vztahem. zatím se nehodlám stěhovat, ale nepochopím ženskou co mu píše, volá za mými zády a domlouvá se at za ní přijede, když ví, že má rodinu a nemá to ještě dořešené..spíše ho ještě více stahuje..on čekal potom co mi to řekne, že si hned zbalím kufry a tra lá že mu nechám volné pole průchodnoti, tím to má stížené..ale v takové situace se nedá dlouhodobě vydržet žít.

jezz1e
23. lis 2017

@buzipes To ale platí jen do 2 let dítěte (výživné pro matku). Pak už otec platí výživné jen dítěti, které by pak mělo mít stejnou životní úroveň jako on.

duetka01
autor
23. lis 2017

Hypotéku platil přítel, já inkaso za barák (elektrika, voda, tv) přispíval 5000,- na jídlo, když se přesáhne což tak většinou bývá, doplácím vše já, ošacení platím na malého já..když se tu něco pos..zatím tedy nemá co je to nové, platí on jako chlap s vyšším příjmem a když ten barák je napsaný na něj. Představoval by si to tak, že by si brával malého od pá-ne každý víkend, měla bych volný..u mě by byl přes týden a sem tam by ho chtěl vidět na pár hodin i v týdnu, aby s ním zajel na bazén...myslím, že by si ho odvážel i přivážel..nevíte jak to je holky, když bych se odstěhovala 40 km do jiného města a on by si brával malého? Jestli mi vzniká povinnost jednu cestu pro dítě si přijet..nebo jezdí pouze jen on? Pokud bych žila v okolí neměl by problém mi ho samozřejmě vždy včas dovést, to se nebojím, ale možná jak by to bylo dál by to byl bojkot..nejde mi o mstu, aby to měl k malému co nejdál, ale mám tam něco vyhlédlého, tak proto se ptám.

gorda
23. lis 2017

@duetka01 Neobvinuj tu zenu, te to muze byt jedno, ty a dite jste problem tveho pritele a jestli nekoho podvadi i ona, neni to tvoje starost. Tohle treba taky svedci o tom, ze mas nervy na pochodu. Chapu ze to boli, jenom se ti snazim rict, ze vzdycky vyresis vic v klidu. Ono nekdy staci, kdyz budes navenek pusobit silne, odhodlane a bez zbytecnych citu. Tohle na nej zapusobi vic, nez nejaka snaha urvat si co se da, protoze on je ten, co udelal chybu a tak musi platit. Neco podobneho jsem zazila, nebylo to nic oproti tvemu problemu, nemeli jsme dite, ale diky nadhledu jsem z toho vysla jako vitez ja, i kdyz to bolelo. Jestli chces, napis a muzem to probrat ve zpravach. Treba se ti ulevi.🙂

duetka01
autor
23. lis 2017

@jezz1e to samozřejmě vím, že by přítel platil jen alimenty na dítě do věku jeho studií než by začal pracovat.

shine2015
23. lis 2017

Za mě ať to bolí sebe víc nevycitej s snažila bych se domluvit co nejvíc ohledně financí i dítěte/deti. Ať Ti dá 100tis a platí na deti i na Tebe. Poradila bych se s právníkem ale rozhodne doporučuji nedělat problémy a snažit se domluvit.
Drz se!

jezz1e
23. lis 2017

@duetka01 Pokud byste to měli ofiko jako střídavku, obvykle se určuje povinnost vyzvednout dítě u druhého (neboli každý hradí jednu cestu). Je-li dítě svěřeno matce a otec má určený styk, spíš ho přiváží a vrací. Ale soud to samozřejmě může určit jinak a pokud budete uzavírat dohodu, kterou soud jen potvrdí, je to vysloveně na vás. Pokud bych se stěhovala dál, přišlo by mi fér, že by každý jezdil jednu cestu.

jezz1e
23. lis 2017

@duetka01
to s výživným bylo pro buzipes 😉

duetka01
autor
23. lis 2017

já bych určitě se nesnažila domluvit, že bych jezdila jednu cestu já a druhou on, at jezdí on..chce to, tak mi může malého i přivážet..ostatně si myslím by to tak mělo být? Pokud by to nezačal řešit soudně

duetka01
autor
23. lis 2017

@shine2015 na mě nemá povinnost platit pokud nejsem na mateřské ne? Já už pracuji

shine2015
23. lis 2017

@duetka01 vím ze jak na něho naštvaná zklamaná a možná mas vztek a je ti to líto....ale snažila bych se domluvit v klidu... čím víc se budete hádat jednak to vždy odnese dítě/deti a navíc pak je to peklo pro všechny

shine2015
23. lis 2017

@duetka01 tak to asi ne... zajdi za právníkem ale i tak bych se snažila jít maximálně co nejvíc klidnou cestou ...tím podle mě získat nejvíc a navíc i pro dítě je dobre když vidí ze si rodiče vyjdou vstric - tak přijde udělej mu kafe a dej mu dítě .... mluv s nim normálně.... snáz se to podat tak ať se inteligentně dohodneme bez naschvalu hádek atd