icon

Rozchod s přítelem, na co mám nárok?

duetka01
22. lis 2017

Holky, chtěla jsem se poradit, jsem s přítelem se, kterým jsem 10 let a dozvěděla jsem se, že má druhou ženskou a vůbec mu nevadí, že má rodinu a bere mu ji..píše mu nebo volá at za ní přijede, je do ní zamilovaný, tudíž se se mnou rozešel, aby mohl být oficiálně už s ní..žijeme spolu 3 roky ve společné domácnosti v baráčku, nevíte na co mám vše nárok at neodejdu s prázdnou a neskončím s malým sama na ulici? Sice přítel mi chce zalepit hubu 100 000, ale to se mi zdá málo, když máme barák, stavil ho on, já jsem do něj koupila jen nějaké příslušenství, on to vybavil zas nábytkem atd, já prostě těmi drobnostmi...Jestli mám nějaké výhody, jsem pracující osoba. A další otázka nevíte kam bych měla zažádat o alimenty? V životě jsem v takové situaci nebyla a nepotřebovala jsem to. Tam se myslím žádá i o to jaké dítě má u koho v který den určený být ne? Nebo je to jinak? Děkuji za odpovědi

Strana
z4
ivular
23. lis 2017

@duetka01 Na tebe by měl povinnost platit pouze do 2 let věku dítěte, takže to už je passé. Teď už jde jen o výživné na dítě.

Co se týká odstěhování 40 km - v praxi kterou schvalují soudy je to tak, že pokud je dítě ve tvé výhradní péči, odváží a přiváží dítě otec. Pokud je střídavá péče, pak se to dělí mezi rodiče (vždy jeden odváží a druhý přiváží).

A ještě za poslední k tomu dítěti: žádná dohoda není právně závazná, pokud není posvěcená soudem. Jinými slovy, můžete mít dohodu s ověřenými podpisy a nevím co všechno, ale nic to nemění na faktu, že ti kdykoliv může zavolat "hele, beru malého s přítelkyní na dva měsíce na Havaj, pak si jej vyzvedni na letišti". Sice by to následně na něj nevrhalo nejlepší světlo u případného soudu, ale z právního hlediska je všechno v nejlepším pořádku, jelikož on je otec a dítě nikomu do péče svěřeno nebylo. Takže tolik k nainvím představám o nějakých dohodách..

Ale chci říct, že stále píšeš "máme" barák, nicméně z toho popisu vyplývá, že výhradním majitelem je pouze tvůj ex. Těch 100 tis. je patrně chápáno jako částečná kompenzace toho inkasa. Ale popravdě řečeno, pokud i ty vyděláváš a chlap ti dával 5000 tis. měsíčně, nemyslím, že by to případnému soudu připadalo málo a uložil by chlapovi ještě nějakou další povinnost tě vyplatit.

Chápu, že ten dům už vnímáš částěčně jako svůj, ale bohužel, v tomto zákony mluví jasně (a fakt, že jsi tam měla trvalé bydliště nezakládá naprosto žádné majetkové právo). Věz, že nebudeš první ani poslední žena, která bude v domě, na jehož zařizování se sama podílela, pouze sledovat, jak v něm bydlí nextka otce tvého dítěte.

danask88
23. lis 2017

No z vlastní zkušenosti neblahé radím jedinou věc, co nejdříve se odstěhovat, osamostatnit a vše vyřešit přes právníka. Dohody a sliby jsou hezká věc, ale abys na ně nedojela....
Můj bývalý manžel udělal defakto to samé, po 9ti letech, také jsme měli syna. Zamiloval se a přestali jsme ho zajímat. Měl zprvu hromadu keců o tom, jak tady pro nás vždycky bude, že se o nás postará apod. Ale v momentě kdy se odstěhoval k ní a začal být pod jejím vlivem totálně obracel.
Majetkově jsme to měli tak, že jsme bydleli v bytě mého otce, zařízení jsme kupovali společně protože ani na mateřské mě neživil a byl student tak jsem to finačně táhla spíš já (k mateřské jsem také studovala ale měla jsme stipendium, on brigády, moje stipendium bylo víc)
No po odstěhování si najal právničku a ta mu sepsala návrh na rozvod včetně vyrovnání a já mu defakto podepsala že se všeho vzdávám a minimální alimenty. On pak přijel, vzal si veškeré cenné vybavení bytu (elektrospotřebiče, společný foťák, společný počítač na který jsme celé léto oba vydělávali na brigádě, prostě vše co mělo cenu odvezl) Dokonce si vzal i auto, na které našetřil můj otec formou mého stavebního spoření ještě když jsme byla malá a jak nám to předal tak se to auto koupilo tak i to si vzal! Pak jsem se s ním několik let o to auto soudila a nějakou kompenzaci vysoudila.
Syna navrhl svěřit do mé výhradní péče a první dva roky ho neviděl vůbec (zřejmě se té jeho nové syn z předchozího vztahu nelíbil). Až po 4 letech od rozvodu si ho poprvé vzal na víkend.
Vzhledem k tomu, že mi nenechal vůbec nic a alimenty jsem mu podepsala jen 3000 tak jsem po čase žádala o zvýšení a víte co udělal? Na první stání o zvýšení alimentů v prosinci se nedostavil a těsně před druhým v lednu dal v práci výpověď a u soudu pak dělal chudáka jak je nezaměstnaný s nejistou budoucností. Přitom mi jeho kamarád řekl že už má lepší práci domluvenou, ale soudkyně mu to sežrala a nic se nezvyšovalo. Samozřejmě jinak mu nekoupí nic a na nic mu nepřispívá (na tábory, sportovní vybavení nic ani halíř.) vídá ho těď tak 4-5x do roka.
Nikdy by mě nenapadlo že se takhle zachová, zezačátku sliboval jak mi všechno nechá abych měla do začátku a odejde s prostřiženou síťovkou když je to z jeho viny a nakonec....
Jo a kluk je s tím vším v pohodě, mám nového manžela, mají se rádi, jsme úplně v pohodě rodinka, všichni spokojení takže happyend se koná a bude určitě i ve tvém případě, chce to jen čas 🙂

kacasa
23. lis 2017

@danask88 ☹ hruza..pripomina mi to meho ex manzela..des

danask88
23. lis 2017

@kacasa jo ono to i v mém okolí dost často dopadlo podobně, takže je dobré když se s tím počítá dopředu a ta žena se na vše připraví a místo důvěry v partnera který už není vlastně jejím partnerem se spoléhá už jen na sebe 🙂

ariadna12
23. lis 2017

@duetka01 jak chces, ale co je psano, to je dano. Ustni dohoda beze svedku, tu ti muze kdykoli zaprit, zejmena, kdyz jeho nova draha polovicka zjisti, ze prachy, co dava na vase dite, by mohla mit ona, nebo dite, ktere si treba casem spolu poridi. V kazdem pripade pevne nervy a diplomaticky postup - i kdyz je to bidak.

ivular
23. lis 2017

@ariadna12 To je dost zavádějící co píšeš.
Můžeš tu dohodu mít písemnou, klidně uzavřenou na OSPOD, můžeš tam mít tisíc svědků včetně Putina a Trumpa, ale dokud to není rozsudek soudu, je to pořád jen cár papíru. Ten funguje jen tak dlouho, dokud tuto dohodu dodržují oba. Jakmile ji ale jeden poruší, druhému zbydou jen oči pro pláč, jelikož vymahatelnost je nulová.

jaanicce
23. lis 2017

Přesně jak píše @ivular. Půjdeš pro dítě do školky a ono tam nebude. Proč? Tatínek má stejná práva jako Ty, dokud soud neurčí, že je dítě v tvojí péči.
A s tím, že ti nabízí 100.00? Jak chceš soudu fakticky doložit, že jsi něco kupovala nebo že ti tam něco patří? Hypotéka, nábytek atp. na to má fakticky papíry ex. Stejně tak jako jestli máš účtenky od nákupu za posledního třeba čtvrt roku, aby jsi doložila že se finančně podílíš na domácnosti? U soudu platí jedině vokázaná, což jsou potvrzení, účtenky a faktury. Je potřeba si rozmyslet jaké kroky se ti v současnou chvíli vyplatí.

biedronka10
23. lis 2017

@jaanicce hele dotaz z meho okoli. Zenska podvadela manzela a ted se po 7 mesicni znamosti honem stehuje ke svemu novemu a stehuje tam syna 50 km, jeste nejspu rozvedeny. Krom toho ze mu bere vybaveni, ktere poridili v manzelstvi, tak mu zakazuje, aby syna vyzvedaval ze skolky a postvava meho proti nemu. Soud bohuzel priklepl maleho ji do vyhradni pece.Da se tohle nejak resit a dokazat?

biedronka10
23. lis 2017

meho = maleho

jaanicce
23. lis 2017

@biedronka10 Já nejsem právník, jen jsem to několikrát na vlastní kůži ze svého okolí zažila. Proti tomu se lze jen odvolávat a odvolávat, psát stížnosti k soudu a popřípadě zajít na OPD. Jestli rozkrádá byt tak fotit, ozvat si někoho z okolí jako svědka. Vyměnit fabky z obavy, že ho okrade ještě víc. A pak jedině svědky, ale na to jsou potřeba lidi, kteří do toho půjdou a budou důvěryhodní. Veškeré peníze, které jí dá, aby na ně měl doklad. Zkrátka všechno dokumentovat. A HLAVNĚ! At si schová všechny dokumenty, faktury atp! Aby mu to nevzala a nevytáhla je nakonec u soudu ona..

biedronka10
23. lis 2017

@jaanicce no a chce po nem vyplatitpolovinu splacene castky hypoteky, kterou ale platil on a ona vubec.... Jak se to resi, jestli by musel dolozit vypis z uctu.problem je, ze je to bembela co si necha hodne libit a ona vypocitava a celkem zakerna az me to prekvapilo

ivca_ch
23. lis 2017

No, řekla bych, že na běžném provozu domácnosti jste se podíleli oba stejným finančním dílem, on navíc platí hypotéku na SVŮJ dům. Pokud si vezměš drobnosti z domu a on ti ještě dá 100 000,- Kč, je to víc, než na co máš ze zákona nárok.

jaanicce
23. lis 2017

@biedronka10 Tak to je těžký říct, jestli to platil on a má k tomu doklad, tak se nemá čeho bát. Stejně tak jestli má doklad o penězích, které jí dával. At si schová všechny účtenky a faktury i kdyby to mělo být od ponožek, prostě všechno. A samozřejmě výpis z účtu je vhodný. Spíš by mě zajímalo, jak ona bude chtít dokázat, že to platila? Každá kravina včetně společných jízdenek, vstupenek atp se počítá. Hlavně by se měl vzchopit a uvědomit si co chce. Na tohle je nejlepší si zajít do poradny. Všechno je dost individuální podle situace.

tulikiss
23. lis 2017

@biedronka10 tak pokud soud urcil syna do jeji vyhradni pece tak nechapu co je divneho na tom, ze mu zakazuje, aby syna vyzvedaval ze skolky. v peci ho ma ona. staci kdyz ve skolce predlozi rozsudek, ze je v jeji peci a otci dite nevydaji.

tulikiss
23. lis 2017

@biedronka10 je uplne jedno kdo to platil, jsou manzele takze to slo ze spolecneho jmeni manzelu. takze vse pujde na pul.

biedronka10
23. lis 2017

@tulikiss protoze rozsudek jeste nenabyl pravni moci ma zacit platit k 1.12._a stale bydli spolu, odstehovani bude v prosinci.

biedronka10
23. lis 2017

@tulikiss tudiz by si asi to vybaveni nemela odvazet, ale pokud ho chce tak polovinu vyplatit ne? Jako takhle,ja smz nejsem pravnik, tak nevim jak to je, proto se tu ptam

jaanicce
23. lis 2017

@biedronka10 Proto je lepší zajít si do poradny. Protože ty právníci to vědí líp než my všichni. 😉 Tady to je podle zkušeností a jedna bába povídala, nebrala bych to jako bernou minci jen názory..

tulikiss
23. lis 2017

@biedronka10 no samozrejme pokud jeste nemaji majetkove vyrovnani tak by si nic odnaset nemela, pokud se na tom teda nedohodnou. chce to fotit a mit dukazy a pak se to zapocte do toho vyrovnani to co si uz odnesla.

biedronka10
23. lis 2017

Ok dik

naturela88
23. lis 2017

@biedronka10 koukam,ze vis vše. Jen si priste radsi over informace. Ze si clovek vezme své veci a nechava chlapovi vsechen nabytek ktery byl dostan darem je vec jina

biedronka10
23. lis 2017

@naturela88 nj jenze o tobe se tentokrate nebavim. Ono ja tech lidi mam vic

caseopea
23. lis 2017

@duetka01 Velice mě mrzí co tě potkalo, taky mi "kamarádka" ukradla chlapa ☹. S tím domem jak a kolik máš na něj nárok, tak to bude nejlepší se poradit s právníkem asi. Dítě si nech svěřit do péče přes soud a tam si stanov i alimenty, pak už je na soudě jak rozhodne a tam se určuje myslím i to, kdo a kdy se o dítě stará. Ať vám to dobře dopadne. Takové ženské jsou .......

jezz1e
23. lis 2017

@caseopea Jako není to hezké, ale ten chlap je nesvéprávný, že se nechá ukrást? Proč je to vnímáno tak, že je mrcha ta žena, zatímco chlap je téměř oběť? Neděláme si to pak samy těžší, když oni můžou říct "já nic, já byl sveden" a my místo abychom to braly tak, že "takoví jsou muži, neumí být věrní a vážit si toho, co mají" a pěkně je sjely, píšeme "takové ženské jsou"? Pak se nedivím, že se chlapi s radostí užívají role zvířátek hnaných tělesnými pudy, kterým vlastně nemůžeme nic vyčítat :-/

audur
23. lis 2017

Dříve než soudy bych vám doporučila mediační službu. Přijde mi jako nejlepší cesta k dohodě a připraví vás na to, co bude následovat.

maii
23. lis 2017

@duetka01 hodne zjednodusene:
- kolik jsi zaplatila za inkaso? Platilas to asi pres internet, takze mas doklady. (3 roky = 36 mesicu = 36 x ta castka)
- od toho odecti, kolik ti dal on na jidlo (36 x 5000 = 180,000) - pokud ti je posilal elektronicky a ma na to doklad, pokud ti je dava cash, tak to muze jen tvrdit a soud k tomu muze/nemusi prihlednout
... a ted se na ten vysledek podivej a porovnej to s tema "jistejma" 100,000, zvlast pokud-li ti je nabizi najednou. Hodne premyslej. Je to castka, z ktere zaplatis nekolik najmu, kauci, nejake vybaveni, apod. Na dum a jiny majetek, ktery je napsany jen na nej, zadny narok nemas, muzes si akorat odvezt to, cos poridila. Pokud s tim ma problem, tak musis nejak umet dolozit, zes to kupovala - uctenky, svedectvi, atd.
- co nejrychlej kontaktuj pravnika. Pocitej, ze to bude neco stat, a ze to potrva, nez soud probehne.
- kazdy vikend k tatovi, kor 40 km? To mi prijde hodne. Pro maleho to bude asi sok, odstehovat se od taty. Takze bude potrebovat tebe, zvyknout si na novou skolku, novy domov, novou situaci. Kdyz pracujes, tak ti pak schazi takovy ten kvalitni cas, kdy mas cely den cas jen na prcka a on na tebe, jako kazdy vikend bych si fakt nelajzla. Krome toho ne kazdy dite zvlada tyhle prechody mama-tata dobre, proste je to jine klima, jina pravidla, jini lide, jiny slovnik, jine aktivity... to je tezke i pro dospeleho. Tohle bych ted vubec nelamala pres koleno, pockala bych si na soud, no a TED bych rekla ex, ze prostete potrebujete cas se srovnat, a ze si ho muze brat treba kazdy druhy tyden, pokud bude vse ok. Pokud bude maly rozhozeny nebo nemocny, tak proste ten vikend to neklapne.

utrikocku
23. lis 2017

Není pravda že nemáš nárok na jeho věci, i když jsou psané na něj. V manželství se všechen nabitý majetek dělí na polovinu. Pokud dům vlastnil již před manželstvím, tak nespadá do společného jmění manželů. Nenech si 100 tisíci zacpat pusu. Možná to někomu přijde nefér ale bez predmanželské smlouvy to tak je.

utrikocku
23. lis 2017

Koukám že nejste manželé ☹ tak to bych se bála že si nic moc neodneses..

shine2015
23. lis 2017

@maii celkem souhlas akorát ex ho nemusí mít na celou noc na začátek a nebo pokud se opravdu staral a je schopen ho mít i přes noc tak proč ne - vždyť je s tátou... a polid jsou na sebe zvykli a mají pekne vztahy - je to těžké ale nechala bych je.

shine2015
23. lis 2017

@jezz1e souhlas - na druhou stránku asi to tak úplně nebyla ani kamaradka...

Strana
z4