Rozchod s přítelem, na co mám nárok?
Holky, chtěla jsem se poradit, jsem s přítelem se, kterým jsem 10 let a dozvěděla jsem se, že má druhou ženskou a vůbec mu nevadí, že má rodinu a bere mu ji..píše mu nebo volá at za ní přijede, je do ní zamilovaný, tudíž se se mnou rozešel, aby mohl být oficiálně už s ní..žijeme spolu 3 roky ve společné domácnosti v baráčku, nevíte na co mám vše nárok at neodejdu s prázdnou a neskončím s malým sama na ulici? Sice přítel mi chce zalepit hubu 100 000, ale to se mi zdá málo, když máme barák, stavil ho on, já jsem do něj koupila jen nějaké příslušenství, on to vybavil zas nábytkem atd, já prostě těmi drobnostmi...Jestli mám nějaké výhody, jsem pracující osoba. A další otázka nevíte kam bych měla zažádat o alimenty? V životě jsem v takové situaci nebyla a nepotřebovala jsem to. Tam se myslím žádá i o to jaké dítě má u koho v který den určený být ne? Nebo je to jinak? Děkuji za odpovědi
Holky chci se zeptat Vás zkušených jak to je s předáváním děti (myslím dny určené soudem pokud se nedohodneme jinak) jak to máte vy? Zvažuji jestli je vhodné at je malý u tatínka od pá-ne každý víkend a u mě jen přes víkend a nebo v týdnu i přes víkend, rozděleno...když bude navíc příští rok už chodit do školy a bude se s ním muset učit. Jak to máte vy co jste zůstali s dětmi? Děkuji za rady a postřehy.
@shine2015 Tohle je hrozne indivudalni, kazde dite do zvlada trochu jinak - ja jen pisu, co bych udelala ja v podobne situaci, vychazim z toho, co vidam v okoli.
Vypada to stejne, ze v peci ho bude mit ona, i ten pritel se vyjadril, ze by si ho bral na vikendy akorat. A pro maleho bude tento rozchod velka zmena. Ac je jinak s tatou rad, tak vubec vstrebat to, ze je s jednim z rodicu a ne s obema, ze chodi "k tatovi" vlastne k sobe domu, to je pro male deti ze zacatku obrovsky napor. Zvlast pokud to mezi rodici trochu vre, jakoze podle zakladatelky jsou tam emoce stale jeste zive. Samozrejme, ze na dite ma otec pravo, ale ze zacatku bych to nehrotila, a rozhodne ne na cely vikend od patku do nedele.
@duetka01 Kamaradka je sestra v nemocnici a deti si predavaji nepravidelne podle jejich sluzeb (deti 4a6 let v dobe rozchodu, bydli ve stejne obci). Druhy kamarad ma holky 5 a 6 let ve stridavce po tydnu. To mi prijde idealni, oba expatneri maji vsedni dny i vikend, oba se s detmi uci i maji prostor pro zabavu. Ale bydli ve stejnem malomeste, pokud by ses odstehovala, musel by jeden z vas dite vozit do skoly.
@duetka01 Tak při tomto rozsahu by šlo už asi o střídavou péči (tzn. na převozu dítěte byste se podíleli napůl, výživné by bylo spíše nízké, atd). O modelu pracovní dny / víkend jsem už taky slyšela. Pokud od sebe budete 40 km, bylo by toto rozdělení asi nejlepší, protože dojíždět do školy cca 20 km (tzn. uprostřed cesty) by bylo hodně náročné a mít dvě školy je masakr.
je škoda, že ti chlapi místo mozku používají to dole, jinak by jsme todle nemuseli nikdy řešit, hrozně je mi líto malého, že to musíme řešit, právě když je tak malý 5 let, postupně věci začíná chápat a dávat si je do souvislosti. Pomalu to začne vstřebávat..potřebuje hodně lásky, něhy. Tady domů k otci se určitě bude rád vracet, má tu všechno, hlavně kamarády , dle mého tu bude rád jezdit..ale nevím jak bude brát tu macechu. Dnes mi chlap oznámil, že na víkend jede k té babě..a já jsem mu řekla, že se jde ku... když tam bydlíme a ještě nic není dořešené, on prostě to rozhodl za nás a řekl je definitivní konec, že mě nedrží, že klidně už ted můžu jít a nechat mu malého, říkám, nepůjdu mám tu trvalý pobyt a bez malého neodejdu a on samozřejmě já tě nevyhazuji, pokud to tu, ale vydržíš...je to fakt mazec, vidět jak někdo je zamilovaný, ke mě citově ochladl a jedná se mnou jak s hadrou...:/ asi to tu fakt dlouho nedám holky :/ 3 týdenní známost je pro něj více než-li 10 letý vztah. Budu se s tím muset hold vnitřně poprat a smířit se se situací velmi rychle, nic jiného mi totiž ani nezbývá, je to velmi čerstvé a bolestivé, ted to bude i pro malého tak, bohužel fnuk...

Jinak se chci ještě holky zeptat kolik si mám vůbec připravit peněz na právníka? Nevím kolikrát ho budu potřebovat atd...díky za rady

ještě se chci zeptat setrvali byste v takovém vztahu do konce roku kvůli dítěti skrz vánoční svátky, které už i tak mám pokažené nebo byste to nechali na nový rok?

No, nevím co od ex čekáš, ale to, co ti chlap nabízí je víc fér, než to, jak se zachoval. Řekla bych to asi takhle - dům tvůj není, hypotéku platil on. Ty na dům nemáš žádný nárok. Když se budeš chtít soudit, že chceš víc, může se stát, že kromě alimentů nedostaneš nic. Dobře bych si promyslela, jak budeš dál postupovat, aby jsi později nelitovala. Neobhajuju čin tvého expřítele, ale to, jak se zachoval ohledně financí, mi vůbec nepřijde vypočítavé. Hypotéka je jeho, dům je jeho, to je prostě bohužel pro tebe bez debat. Já asi chápu směr kterým uvažuješ, ty jsi pečovala o společné dítě, o domácnost, tak bys ráda víc, ale spíš si myslím, že tímhle svým uvažováním to může skončit tak, že nedostaneš navíc nic, buď se ex naštve, nebo mu to zatrhne jeho nová paní. Peníze bych na tvém místě určitě brala. Není to moc, ale není to ani málo, na zemi to nenajdeš a je dobré mít něco do začátku na kauci, nájem a vybavení bytu. To ostatní mezi sebou a péči o dítě nech určitě úředně ošetřit.
@journals buzipes je podle profilu tehotna, takze ona opravdu pravo na vyzivne ma a bude mit do 2 let ditete. Jen si asi s pravnickou nerozumely, ze to neni navzdy
@duetka01 jestli se znaji fakt jen tri tydny, treba se jeste partnerovi rozsviti. Otazka jestli to probehne rychleji, kdyz tam zustanes a zkusis udrzet klid nebo kdyz se hned odstehujes a on zjisti, ze mu prece jen chybite ( a jestli bys ho tedy chtela zpet) Mozna bych vzala 100 t a nasla si bydleni, syn bude mit sice vanoce bez taty ale mozna vic v klidu nez doma v napjate atmosfere ( navic treba bude chtit partner byt na svatky stejne s milenkou).
Vlastne si rikam, ze nejlepsi by bylo se odstehovat a dat mu syna na vsechny vikendy - to bude totiz brzy nastvana milenka a posle ho kamsi ona 😉
@jezz1e přmýšlím, jaká varianta by byla pro malého a mě nejsvůdnější s těmi dny vyhrazené péče 🙂 přeci přes týden bude chodit do školy a bude potřeba se s ním učit, kolik dnů v měsíci je max stanovených pro dítě? Tak milenka by naštvaná být mohla, ale vedle námi postaveného domečku bude bydlet jeho mamka s tatkou, kteří nám často hlídávali, takže když bude chtít píchne dítě tam a má na milenku přes víkend čas. Ona má taky 1 dítě s předchozího vztahu, zase by si společně vyhráli....ale to už moc zas přemýšlím co by bylo, hlavně jak by si to udělali tak by to měli a to bych neviděla ani by mě už nezajímalo, děti se i rády pochlubí sami, hlavně nechci, aby mu bylo nějak ze strany otce či macechy ubližováno psychicky nebo fyzicky.

@duetka01 bohužel - jak už psaly holky - raději bych si vzala z domu pár věcí, těch 100tisíc a odstěhovala se. A na vánoce bych byla raději se synem v podnájmu.
Co se týče varianty - aby byl syn každý víkend u otce - nevidím to jako šťastné řešení. Protože ty budeš přes týden v práci, syn ve školce/škole. Pak udělat úkoly, kroužky, večeře a šup - už se jde spát. A otec bude ten super hrdina, který se mu o víkendu věnuje. Co 14 dní mi přijde lepší varianta. Ale je to samozřejmě jen o Vás dvou.
@duetka01 Copak otec se s ním nemůže učit? (pokud tedy zůstanete ve stejném městě nebo alespoň v dosahu jedné školy). Ten kámoš, co má děti ve střídavce, funguje zcela srovnatelně s matkou - pere, vaří (včetně třeba pečení vánočního cukroví), uklízí, učí se s dětmi, vozí je na kroužky a o víkendech podnikají výlety. Naopak oproti klukům z "úplných rodin" má výhodu, že jednou za 14 dní má víkend volný a může jet třeba lézt na skály, aniž by mu manželka nadávala, že není s ní a dětmi 😉 Když si necháš ty kluka ve všední den a on o víkendech, nebudeš mít na ty výlety a radostné aktivity čas, budeš jen matka, která pořád posílá dítě, ať si jde udělat úkoly.
Naši sousedi to ještě řešili tak, že si pronajali byt, kde se původně u syna střídali, ale zhruba po půl roce se stejně zas dali dohromady a bydlí tam všichni.
@baris Holky ještě se zeptám, když by malého vídal 1x za 14 dnů a přes týden je to stanovené jak s těmi dny? Kolik jich tam má? Máte pravdu s tím, že bych malého měla jen na učení, úkoly a nějaké zážitky víkendové bychom společně už neměli..to by asi muselo štvát hodně i tu ex si myslím, ale nedělala bych to účelově naschvál zase.

Uvidím s čím příjde, chci, aby zde byly nějaké nastolené pravidla pokud tu máme ještě společně žít kvůli synovi nebudu mu tolerovat milenku a hlídat naše dítě...když on se bude utěšovat u ní a já se budu muset na to dívat (pozdní příchody atd) jednoduše a řečeno jestli se s ní nerozejde, po zdravotní stránce mi to nedělá dobře, nemohu tu zůstat..at je situace jaká chce má nás alespon tolerovat a mít k nám nějakou úctu. V opačném případě budu nucena se v nejbližší době odstěhovat. a vzít si všechny cetky a samozřejmě peníze co mi nabízí pro začátek do začátku nového života.

@duetka01 Na tohle není pravidlo, to rozhoduje soud podle zájmu dítěte, otce a obecně možností. Tam, kde otec o dítě výrazněji nebojuje, je asi nejčastější právě jen ten víkend 1 x 14. Pokud otec chce dítě častěji, obvykle se přidá 1 nebo 2 odpoledne v týdnu nebo třeba 1 den v týdnu s přespáním u otce (má-li být zachována výlučná péče matky). Ale pokud jste schopní se domluvit, soud nic neurčuje a jen schválí vaší dohodu, takže ta může být libovolná.
Můžeš se inspirovat tady:
http://www.kdejsitato.cz/rodina/vychova-po-rozv...
@duetka01 hlavne probuh spolu nebudte jen kvuli diteti! To je zaruka hroznych zazitku z detstvi. Deti vyciti spoustu veci... podivej, co jsem psala na predesly strance, ty vypocty a tak. Vychazej z toho, ze se osamostatnis. Takhle jsi v pasti a budes se akorat nas*rat, az bude chodit si uzivat, budes se bat, kdy ti zatuka ona na dvere... brrr. A stojim si za tim, ze kazdy vikend u taty je moc, a ze stridava pece rodicu 40km od sebe je moc a prilis. Promysli to, zvaz moznosti, sednete si, promluvte si, jakou mate predstavu o peci, alikach, pak vem tech 100.000 a svych par svestek a zacni novy, lepsi zivot. Maly bude mit porad milujiciho tatu, bude ho vidat, jen nebude zit s maminkou. To je 1000x lepsi, nez Zit s rodici, mezi kterymi to neklape.
Holky, nakonec se karta obrátila, přítel poslal milenku k šípku a začínáme od znovu, ale nevím, nevím jestli se dají staré rány a křivdy zalepit, uvidí se časem, hlavně před svátkama budem jako rodina pospolu, tak všichni kolem by s toho měli nervy a já ještě větší....už to nebude jak předtím, ale hold uvidíme..naposledy. Na podruhé zvedám kotvy...přítel to dost těžce bral, hodně se do té baby upnul, byl jak puberták, včera byl jak by mu někdo dal facku dokonce i pro ní brečel, měl si to dřív rozmyslel než udělal takový kopanec. Mě to nezajímá. Taky nejsem s toho dvakrát nadšená. Příště už to neudělá, měl s toho výčitky jak prase, radši sám uteče...ještě se zeptám holky kde se tady maže diskuze? Nemůžu to nikde najít.

Napiš adminům, jinak to asi nejde
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/jak-smazu-svoji-diskuzi/
@jezz1e máš pravdu, že ve mě stratil důvěru a už mu nevěřím, když někam jede nebo řekne, že má v práci přesčas, prostě nevěřím..mám to stále před očima i když to s ní ukončil, kdyby se s ní blbec netahal nemuselo se to vůbec řešit..včera byl skleslý, jak hromádka neštěstí, dokonce jsem ho viděla snad poprvé brečeet, ani kvůli mě tak nebrečel, zabouchl se...uvidíme co přinese čas, hlavně se to urovnalo ted před svátkami a kvůli malému, chudák by nevěděl co se děje..kdo ví jak to nakonec stejně dopadne do budoucna...ach jo:/ myslela jsem, že se mi to v životě snad nikdy nemůže stát a že i když bych řešila bych to radikálně a přece jsem změkla..:/

v tu chvíli jsem nevěděla jak to mám vůbec řešit, jen jsem si přála at to neřeší s náma ta třetí ženská..pokud se rozejdeme tak důstojně a nikdo další v tom nebude figurovat.

No asi se shodnem na tom, ze ustni dohoda je to nejhorsi. Rozsudek je samozrejme optimum.