Rozdílný přístup ke škole: Jsem hysterka, nebo je chyba jinde?
S manželem máme rozdílný přístup ke škole. Za mě má škola přednost. Nikdy jsem jako dítě nechyběla ve škole kvůli výletům nebo dovolené. Na to jsou prázdniny.
Manžel to má naopak. Prostě život je jen jeden. Jako dítě pravidelně byl pryč v září, lednu, červnu a k tomu hodně prodloužených víkendů.
Teď jde o naše děti. S absencemi pořád nesouhlasím. Nakonec jsem souhlasila s týdnem na horách v zimě.
Tchyně se svým partnerem mě ale teď obešli, vyzvedli syna, když jsem byla v práci a odvezli si ho. Manžel to zpětně odsouhlasil. Byly z toho 3 dny absence. Vadí mi to, protože je to porušení pravidel. Delší absence se má hlásit ve škole. Navíc si myslím, že škola je teď na prvním místě. V tomto týdnu psali závěrečné práce z češtiny, matiky, angličtiny, vlastivědy. Tři že čtyř nepsal.
Manžel mi řekl, že to moc řeším a jsem hysterka. Kdyby se mnou byla domluva, tak mě prý nikdo nemusí obcházet.
Takže jsem opravdu hysterka, nebo je chyba někde jinde?
Manžel mi řekl, že jsem hysterka a řeším nesmysly.
Tvoj pristup mi pride az prilis aj pre mna bola skola na prvom mieste aj pri detoch ALE aj pocas skoly sme chodili na dovolenku, vylety. Ide mi nie o dochadzku ale znamky, celu ZS a gymnazium som musela mat priemer do 1.5 a to planujem aj pri detoch ked nastupila do skoly a pokial to budu mat splnene je mi jedno aku absenciu (vramci moznosti) ani nezavrhujem ISP ktore ako dieta tiez som mala.
Mně přijde zvláštní, že někdo preferuje cestování ve školním roce v době školy hlavně z praktického hlediska...když vezmu, že v létě je cca 9 týdnů prázdnin, pak týden jarní prázdniny, skoro týden vánoční, pak podzimní a velikonoční...to je dohromady třeba 12 týdnů volna. Pro rodiče, co nemají moc hlídání v rodině, je i tohle docela mazec zvládnout, ne tak ještě přidávat si k tomu dobrovolně další dny. My s manželem to takto striktně nevidíme jako ty, škoda u nás nemá absolutní přednost přede vším. Ale je fakt, že co máme děti školou povinné, dovolené objednáváme výhradně na dobu školních prázdnin. Pravdou je, že kdybychom to dělali jinak, asi bychom dost ušetřili 😁
@angelinie Tak ja treba nesnasim hodně lidi, ale zároveň chci obcas all in valecku u moře, takže to je zen duvod, proc volim termin mimo prázdniny.
A pro zakladatelku, no se skolou maličko hystericka jsi, pokud dite nema problémy a absence se drzi v rozumné míře, tak nevidim duvod proc by tu a tam dite nemohlo jet.
Ale vzit ho bez meho vedomi ze skoly, to bych si libit nenechala a rozhodně bych se nevymlouvala na rozbité auto, ale nejake si pujcila a jeste ten vecer dite vyzvedla a slušná bych u tohi nejspis nebyla. Co si vezmou z tohoto, no ze sklapnes a oni si příště opet udelaji co cjteji.
No mě přijde spíš šílený vztah mezi tebou a manželem. A pokud synovi vycházela nerozhodna známka tak tím tuplem měl být při tobě.
A jinak kolik je synovi?to nemá vlastní rozum a nemůže říct že nikam nemůže protože ho čekají ve škole důležité testy?
To bych je hnala! Navíc škola je povinná, nemůže se snad jen tak domlouvat volno ne?
@bara88 on by byl při mě, kdyby se zeptali. Takto už nechtěl jít do konfliktu.
Prarodiče mu řekli, že to je domluvené.
Takže při tobě nebyl.jak jako nechce jít do konfliktu?
To je takový posera říct rodičům že nikam syn nemůže protože je teď kobec roku a píšou se testy?
Domluvené s kým?:D hnala bych je svinským krokem. Manžel by měl stát při tobě i teď a měli byste jim to vysvětlit společně. Příště už bych to fakt řešila jinak a klidně bych je varovala, jestli jim nedochází, co udělali.
@bara88 oni ho odvezli bez vedomi matky i otce
tak snad jde o 1.stupen a ne patak ci osmaka, kteremu jde vyzo k prijimackam
@moudivlacek otci volali až byli na místě a on jim řekl ,že když už jsou tam tak ať to neřeší.takze jak bez vědomí?mohl říct ne a hotovo ale nechtěl konflikty
@moudivlacek to je snad jedno o jaké vizo jde né?
Domluvené?!?!? Takže lhali dítěti, odvezli ho bez souhlasu rodičů. A muž chce soupat nohama, aby nešel do konfliktu? A co horšího by museli udělat, aby do konfliktu šel. Oni vas absolutně neuznávají jako rodiče a evidentně necekaji, ze se jim postavite. No nejdřív bych na ne hodně spustila, za rámeček by si to nedali a pak bych s nimi dlouho nemluvila. Tady nejde ani tak o přístup ke škole jako o přístup k tomu kdo ma hlavni slovo co se děti týče. Me, když byli první dva synové malý jako ze fakt mimino a roční díte.....tak mi tchyně řekla, ze děti nejsou moje, ale jejich a ze my hlavni slovo. Hrozně jsme se zhadaly a tak dva měsíce jsme spolu nepromluvily ani slovo.
@moudivlacek nebo tebe by jako nemrzelo kdyby si tvé dítě mohlo opravit známku ale tvůj manžel a prarodiče by mu to znemožnili
@bara88 asi nechapes psany text, nepisu, ze jinak by to bylo jedno, nebo to tam vidis? ale pokud by to byla pata a osma, tak uz je to fakt na drzku, taky by se mi to absolutne nelibilo, ale resila bych hned
@moudivlacek pořád nechápu v čem je rozdíl jestli je dítě ve druhé, v páté a nebo v osmé třídě. A co by si řešila hned?
@bara88 dite bych vyzvedla, prarodice sepsula a dite by slo normalne do skoly na testy, co jineho, by se jako melo dit? add vyzo nemam komentar, kdo chce, pochopi, ze vyza, ktera jsou potrebna k prijjimackam, proste jsou dulezitejsi nez velika jednicka dvojka v 1.tride, coz neomlouva to, co udelali. Pro nas treba vyzo dulezite neni, vime, co syn vi a nevi, ale chte nechte v ty osmicce se kazdy snazi jaksi vice, pokud se chce dostat na vysnenou skolu.
@moudivlacek vždyť paní psala že dítě neměla jak vyzvednout
@bara88 pokud o neco jde, vzdy to jde nejak zaridit, na tri dny predpokladam nejeli do Italie, pokud otec ditete o testech vedel, tak bude problem i jinde nez jen v prarodicich, my to tu uz nevyresime, melo se resit ihned, ted s tim nikdo nic nenadela a treba to bude pouceni pro vsechny do budoucna
@moudivlacek a pro tebe třeba vizo důležité není ale pro mě třeba to,že učitelka umožní dítěti si opravit známku důležité je a to i v první třídě
@bara88 posledni komentar, neb to nema smysl evidentne, jemu ale ucitelka umoznila si to opravit, ten problem neni ve skole, ale v rodine, to nemuze skoly resit za ne. Ja jsem jen tak mimodek napsal poznamku a ty se na jedny vete tocis stale dokola, to fakt nikomu nepomuze ;) to, pro koho je a neni dulezite vyzo neni predmetem teto diskuze, pro tebe je Ok, pro nas jsou mnohem dulezitejsi ty znalosti a dovednosti a taky je to OK. Primarne se autorka dotazovala, zda to prijde ostatnim v poradku a valna vetsina ji odpovedela, ze ne, tim odpoved dostala a neni, co resit, syn uz je zpatky doma, znamka neopravena, autorka nastvana, ted jedine co, resit jak to bude v budoucnu...
@moudivlacek kde píšu ze to má řešit škola?
Starší jde příští rok do povinného předškolního roku školky a šup, první dva týdny v září jsme na dovolené. No a uvažuju, jestli budeme hodně za blázny, když budeme žádat o uvolnění i v červnu poslední týden. Ten začátek roku je komplikovaný, kvůli kroužkům, to jsem nedomyslela 🙈 Takže chci tím říct, že jsem schopná pochopit, když se někomu hodí uvolnit dítě mimo různé prázdniny. Ale - tahle celá situace je špatně. Tchánovci na pěst a manžel na dlouhé úvahy o modrém pruhu. Nevěřím, že neřešíte jiné výchovné rozpory, tohle je poměrně stěžejní. Oba určitě chcete, aby se syn dobře učil, chápal povinnosti. A pak takový holubník. Jo a říct mi chlap, že jsem hysterka, vzala bych ho pánví po držce, mohl by se smát celou cestu na pohotovost. Celá komunikace špatně.
Pristup ke skole mam v planu volne, jak skola dovoli, a pokud to nebude detem narusovat prospech. My jezdime v cervnu vzdy na dovolenou a rada bych to drzela nadale. Ale kdyby tohle udelal kdokoliv z rodiny, v podstate natruc, aby ti ukazali, jak se to dela, a jeste jim to manzel posvetil, k tomu nemam slov. Moje duvera k nim jako prarodicum by byla zcela pryc.
@mourovatakocka manžel je skvělý. Jen se nechtěl dohadovat a dělat scény před dítětem. Což chápu. Pokud by se ho zeptali předem, tak jim to neodsouhlasí. Zpětně jim řekl, že s tím sice nesouhlasí, ale ať už to neřeší.
Konflikt s tchýni byl, když přijeli. Měli ho mít 2 týdny v létě a to jí řekl, že mají vybráno.
On nesouhlasí s mým přístupem, ale v zimě jsme udělali kompromis. Což je za mě normální. Ale teď byl naštvaný na ně a odnesla jsem to já, což taky chápu. On to vnímá jako moji chybu, protože jsem v tom hodně striktní.

Ať si odvezou svoje dítě (tvého manžela )😉