Rozdílný přístup ke škole: Jsem hysterka, nebo je chyba jinde?
S manželem máme rozdílný přístup ke škole. Za mě má škola přednost. Nikdy jsem jako dítě nechyběla ve škole kvůli výletům nebo dovolené. Na to jsou prázdniny.
Manžel to má naopak. Prostě život je jen jeden. Jako dítě pravidelně byl pryč v září, lednu, červnu a k tomu hodně prodloužených víkendů.
Teď jde o naše děti. S absencemi pořád nesouhlasím. Nakonec jsem souhlasila s týdnem na horách v zimě.
Tchyně se svým partnerem mě ale teď obešli, vyzvedli syna, když jsem byla v práci a odvezli si ho. Manžel to zpětně odsouhlasil. Byly z toho 3 dny absence. Vadí mi to, protože je to porušení pravidel. Delší absence se má hlásit ve škole. Navíc si myslím, že škola je teď na prvním místě. V tomto týdnu psali závěrečné práce z češtiny, matiky, angličtiny, vlastivědy. Tři že čtyř nepsal.
Manžel mi řekl, že to moc řeším a jsem hysterka. Kdyby se mnou byla domluva, tak mě prý nikdo nemusí obcházet.
Takže jsem opravdu hysterka, nebo je chyba někde jinde?
Manžel mi řekl, že jsem hysterka a řeším nesmysly.
Takže za všechno vlastně můžeš ty, že jo. To je neskutečný. 🙄
@bara88 kdy říct ne?
Oni volali, až když dojeli. I kdyby v tu chvíli řekl ne, tak by asi moc neudělal. Zpátky by ho nevezli. Což mu řekli rovnou, když mu volali. Takže řekl, ať to tedy neřeší.
Jelikož to přehnala, tak má smůlu, žádné prázdniny u babičky nebudou. Měla mít oba, nebude ani jeden.
Takže ste vlastně dali trest i synům. Super.a to že ti manžel řekl že to moc řešíš a že si hysterka.Že kdyby s tebou byla domluva ,tak by ti to řekli.To taky vypovídá o tom jak je super a za nic nemůže. Prostě měl být chlap a říct ať ho okamzite dovezou a hotovo a nebo tam zajet sám
Neexistuje, aby si dite bez meho souhlasu kamkoliv vozili 😡😡😡 no ja bych to nerozdejchala. To bych si je teda podala. I kdyz nastesti s manzelem jsme v tomto za jedno, takze by si je podal sam. No a skola, no chapu, obcasnou absenci, obcas prodlouzeny vikend. Ale nema se to prehanet.
@bara88 nebylo auto.
Manžel byl aktuálně naštvaný, což chápu. Bohužel si to vybil na mně, což je špatné, ale chápu ho.
Dítě nesvěřim někomu, ke komu nemám důvěru.
Ke komu nemám důvěru ,bych děti nenechala ani den takže sehnat odvoz ,auto ,není nic těžkého.vse jsou jen výmluvy a teda úplně čumím jak se necháš od chlapa urážet a ještě ho vlastně chápeš
Jedna velka chyba nastala. Ani jeden ste pro nej nejeli.
Od doby co mam dite ve skole, se snazim jezdit na dovolenou tak, aby co nejmin zameskala, nebo aspon protahnout vikend. V zime ma nejvic hodin- jezdime lyzovat, ale pouze za predpokladu, ze ve skole nema zadne problemy.
Mne by teda bylo uplne jedno, ze nebylo auto, prijela bych tam klidne na oslu a udelala takovy krik, ze by to bylo slyset i na Mesici. To je neuveritelna drzost.
No, takze jste to vlastně ani jeden resit nechtěli, prarodiče vas evidentně znaji a bylo jim jasné, ze si to mohou dovolit, takže tu ted nebrec na diskuzi, jaci jsou hrozni, kdy Vam to s muzem vlastně az tak nevadilo. A jako bonus za to chcete trestat deti, protože to je nejjednodušší, ze.
@j.a.n.i tématem diskuse není to, jak jsou hrozní, ale jestli přeháním, když nechci děti pouštět ve školním roce na výlety.
Děti netrestam. Máme pro ně už jiný program. Byla tu sestřenice moji mámy a bere si je na dva týdny k sobě na chalupu. Oni ji berou jako babičku. Bude tam mít i svoje vnoučata, takže to bude fajn.
Pokud jsi mu dělala hromosvod, byl na tebe hnusný a z tebe udělal toho špatného - protože kdybys nebyla zásadová a blabla, tak teda nevím, jak moc je skvělý. Ale budiž. Každopádně já bych se na tvém místě cítila hodně dotčeně, tchánovcům bych už nedokázala důvěřovat a měla bych problém i s mužem. Budete spolu muset dělat různé kompromisy častěji, ale tvé priority se mi zdají v pořádku, někdy lze ubrat, ale jen po vzájemné domluvě, žádné partyzánské akce.
Ano, prehanis. A když tedy diskuze neni o tom, jak jspu prarodiče hrozni, tak proc si to tam tedy psala, dotaz o tom zda prehanis, když nechces pustit ani na den ze skoly dramatickou vlozku o tchanovcich nepotrebuje...
Pro mě je důležité vzdělání, konkrétní znalost nikoliv známka. (Děti nemám, ale názor na vzdělání ano.) Netrvám na školní docházce, ale dítě to musí umět dohnat, když není ve škole, musí se to umět naučit jinde.
Za tohle bych vyčistila žaludek manželovi, že to bagatelizuje a omlouvá průser svý matky. Dítě na výlet jen po svolení, ne za zády. A pak bych asi přizabila tchýni za to, co udělala a jak se ke mně chová. To by si za rámeček nedala.
@mourovatakocka předškolní rok ve školce bych vůbec neřešila. I když tam nebude půlku času, vůbec nic se neděje a o nic nepřijde 😀
Za mne tedy hysterka jsi. Škola ano, ale přeci není důvod, proč by během roku nemohl být uvolňován, vždyť je to přeci úplně normální a sezení ve škole z nich lepší lidi neudělá a život je potřeba užívat.
Za mne to chce mít ale splněné dva body, jeden je to, že nemá nějakou extra velkou nemocnost a druhé je, že školu zvládá a je schopné zameškané učivo dohnat. Jestli bude mít 1 nebo 2 je přeci jedno, když mu nejde o známku, která se mu bude počítat na přijímačky.
Já holky uvolňuji hodně, dovolené, závody, turnaje, je toho fakt dost, hlavně díky sportu. Ale je fakt, že obě mají vždy samé jedničky a to s prstem v nose bez učení, nemocnost je nula.
Co by mi vadilo jak už tu bylo psáno, že by si je někdo vzal (tchánovci) bez mého vědomí, to bych si je vzala domu okamžitě a fakt bych to netolerovala.
Řešíte tu dva různé problémy. Co se školy týká...dovolená o prázdninách je často pruda. Všude davy lidí, všechno drahe, do některých destinaci nemá sn cenu o prázdninách jezdit. Pokud má dítě dobry prospěch, nevidim v občasné absenci problém ALE to je můj názor. Každý si výchova a děti dle svého s ostatním je do toho *
To co udělala Vaše tchyně je únos (v podstatě trestný čin) a obrovský přešlap.
Pokud se tedy jedná o to, jestli přeháníš ohledně uvolňování že školy, tak jednoznačně ano přeháníš. To ostatní je hodně smutné, že k něčemu takovému vůbec došlo. Zkusila bych to brát jako možnost k zamyšlení ohledně komunikace mezi vámi a tchánovci. Už dříve něco podobného udělali, systematicky tě "podrážejí", nerespektují... Pokud ano, pak asi radikální řešení je na místě. Stalo se to poprvé? Pak bych se zamyslela, jestli něco na té větě "Jsi hysterka, nedá se s tebou domluvit" není třeba troška pravdy. Je to těžké. Přeji, ať se s tím popasujete s chladnou hlavou a ku prospěchu všem🙏
Deti mam jeste male. Ale asi bych z toho nedelala az takovy chaos jako nasi. Prijde mi, ze jsme byli kazdou chvili v trapu. I kdyz teda me se to na prospěchu neodrazilo a taky to nebyvalo pred klasifikaci. I kdyz pamatuju, ze jednou to pred ni vyjmecne bylo. Mama to tenkrat domluvila s tridni, zbyvajici ucivo jsme se naucily predem a vsechny zaverecne pisemky psaly o tyden driv extra. Tohle bych detem nedelala. Ale nejake obcasne ve volnejsich tydnech mozna. Ale bud v klidu. Cesi a Slovaci jsou v pristupu k dochazce takhle laxni sice pomerne bezne, rozhodne to ale neni evropsky standard. V Nemecku, Belgii, neexistuje. To by tam podle me ani nikoho nenapadlo.
Ale bez tveho vedomi odvezt dite, no to by si zkusili jednou teda. Drzost nejvetsi.
Podle mě věta "jsi hysterka, nedá se s tebou domluvit" v překladu znamená "máš jiný názor než my". Protože jestli jste jeli na týden na hory, domluva s tebou evidentně je. A pak už je jedno, jestli škola tak důležitá je, nebo není. Umíš udělat kompromis, babička to ale evidentně neumí.
Jak se k tomu všemu staví syn? Jak ho mrzí / nemrzí to, že má 2 místo 1? Chápe souvislosti? (pokud jo, může mu tahle situace být prinosnejsi do budoucího života v tom o něco se snažit, než kdyby to napsal na 1).
Hm...a to že jsi hysterka manžel říkal před synem? Protože jestli jo, tak bych si ho odvedla někam do soukromí a hysterka být začala. A to ve smyslu, že ať si podryva autoritu sám sobě jestli ho to baví, ale mě to dělat prostě nebude. Jestli to před synem neřekl, tak bych to brala v klidu a jen ho třeba upozornila, že vztek je lepší si vybít na člověku co mě naštval a nebo sportem, cokoli jiného je nefér.
Ale vyznívá mi to spíš tak, že syn byl u toho... Takze jestli před synem nechtěl z toho dělat aféru, tak neměl. Tečka.
Jinak já mám oba rodiče učitele a sama tedy nevím, jestli škola tak důležitá je, nebo není. Ano i ne. Přijde mi to důležité hlavně v tom, že se člověk naučí o něco dlouhodobě snažit a nedělat si taky z povinností holubník. Školní prospěch mi tak důležitý obecně nepřipadá, ale je fajn, když je dítě motivované mít tu známku dobrou a něco pro to umět udělat, obětovat. A pak, když je snaha, ta odměna (dobrá známka) bude... A když ne, tak slunce nespadne. Známka z češtiny vypovídá něco o tom jak umím zrovna konkrétní den konkrétní látku z češtiny, ne o tom, jestli jsem lepší nebo horší člověk. Ale pro zbytečné zameškávání taky úplně nejsem. (u nás to tedy bylo jasné, že se bude jezdit jen o prázdninách, protože se to krylo s prací rodičů 😁)
A já tedy nerada omlouvám zdravé dítě i ze školky, kvůli přístupu dítěte k povinnostem. Ale to už je asi věc názoru, zkušeností a tak a každý na to má právo to nějak vidět.
My jsme rádi když s manzel pokryjeme všechny dcery prázdniny a mimo to nám už skoro žádná dovolená nezbyde. Takže i kdyby jsme chtěli tak není moc možnosti během školního roku někam jezdit. Chápu ze někdo raději na dovolenou mimo sezónu, protože to je levnější, taky jsme to v průběhu školních let našich děti parkrat využily a třeba týden v červnu nebylo dítě ve skole, většinou už chodilo na druhy stupeň. Nebo uvolnit vyjmecne v pátek kvůli prodlouzenemu víkendu, taky nevidím jako problém. Nic se,ale nema přehánět a neumí si predstavit, ze by tchani bez předchozí domluvy táhli dítě někam na vesnici a já ho kvůli tomu musela omlouvat ve skole. To by mi vadilo hodně, je to pro mě přímo nereálné.
Takhle v mem pripade, se na dovolenou jezdilo v lete, v pripade mych deti se bude jezdit kveten/cerven nebo zari na tyden a 3 tydny s nimi stravim v lete na chate, manzel jezdi se zajezdnim autobusem a dovolena v hlavni sezone je nedosazitele sci-fi. Vzhledem k tomu, ze starsi je clenkou divadelniho souboru zusky, obcas ve skole chybi na souteze a predstaveni…skola je dulezita ale neni to nejvyssi meta, tezko budu detem vysvetlovat ze bez vzdelani to v zivote nejde, kdyz ja mam VS, porad se ucim, nacitam legislativu atd., porad se s necim morim a mam polovicni plat oproti manzelovi ktery si vystaci se zakladkou…detem rikame ze vzdelani jim otvira moznosti a obzory…ale nejsme extremne striktni co se dochazky tyce…
K chovani prarodicu, tohle je pres caru, je to defakto unos a vyvodila bych z toho zakaz vyzvedavani ze skolskych zarizeni , pokud uz je ditko vetsi a chodi samo, tak bych jim oznamila, ze pokud se to bude opakovat, budu to resit s policii…me tohle hlava nebere…manzelova maminka je nekdy dost “prdla”, jsou veci co mi vadi, ale takovyhle extrem to mi hlava nebere…
Takhle - nejsem tak striktní jako ty a asi by mi nevadil nějaký ten den mimo školu, když se děje něco mimořádného. I týden dovolené mimo prázdniny bych neviděla jako problem, ale musíte se na to domluvit dopředu a ve škole není v plánu něco důležitého (což teda uzavírání klasifikace, čtvrtletní písemný jsou). Odvézt rodičům dite za zády a ještě tomu dítěti lhát o tom, ze rodiče souhlasí, je mega pruser. A ještě nechat házet vinu na tebe? Jen to čtu a jsem nasrana. A sorry, ten tvůj úžasný manžel by taky zasloužil - měl trvat na tom, ať dite dovezou zpět. Nechtějí? Tak fajn, jestli jim připadá lepší hlásit únos a poslat tam policii se sockou… Po tom, co ji to jednou prošlo a misto ni jsi to schytala ty, by se vůbec nedivila, ze by to zase zopakovala.
@1772 mě pak taky překvapuje, kolik lidí tímhle způsobem přijde do práce jen když se jim chce. Většinou v té práci dlouho nevydrží, i když ex si teď stěžuje na kolegu který je ozrala a občas nepřijde vůbec a on to musí dodělat za něj - kolega tam je už nějakou dobu protože nejsou lidi, ale taky se za něj jednou najde náhrada, minimálně až bude šéf řešit jestli mu odejde spolehlivý pracovník, nebo vyhodí nespolehlivého. (protože když jsou na zakázce jen dva, je to dost na houby, když jeden nepřijde nebo přijde jen částečně schopný práce).
Na druhou stranu znám člověka, který si ze školy trochu holubnik dělal (on sám, v pubertě) a VŠ nedokončil, pak se chytil v IT firmě a najednou spolehlivý pracovník, dokonce i tu VŠ si dálkově dodělával.
Zajimal by mě vlastně nějaký průzkum, kdyby se dělal na téma kolik lidí mělo volný přístup ke škole podporovány nebo tolerovany rodiči a jak přistupují pak k práci. Naopak kolik z těch v práci nespolehlivych mělo třeba rodiče co ke škole přistupoval zodpovědně (akorát, nebo až moc... Co já vím 😄) mohl by to být hodně zajímavý průzkum 😁
@1772
@jerrabina Já netrvám na 100% docházce z toho důvodu, že si pamatuji, jak některé hodiny měly mizernou úroveň a škola občas zabijí lásku ke vzdělání. Tedy platí pravidlo doučíš se to jinde, můžeš jet na výlet. Nejsi schopen se to doučit sám, jdeš do školy. Něco ve smyslu převezmi zodpovědnost za své vzdělání. Mně rodiče říkali, že se učím vždy pro sebe. Samozřejmě to aplikovat přiměřeně věku. Dneska je hodně on-line materiálu. Jedeš k moři na válecí dovču, vem si knížku na čtení, ne že budeš travit dovču sledováním videií na Tik-toku.
@jerrabina muzu přispět do průzkumu 😉 U nás doma byl přístup ke škole striktní + tlak na dobre známky. Za mě naprostá zbytečnost, která potlačuje chuť do učení. V práci odmítám být od-do jen proto, ze si někdo mysli, ze je to tak správne, a tlak na dodržování přesného času by byl kontraproduktivní. Důležité je, ze odvedena práce je kvalitní a včas. Je to o osobní zodpovědnosti a umění si zorganizovat čas, určit priority. Práci za mě nikdo neudělá, stejne jako se za mě nikdo nedouci, když budu na něco chybět ve škole. Zodpovědnost je na mě. Nikde není napsáno, ze dite musí mit 100 % docházku, škola uvolnění z vyučování umožňuje. Pokud dite má hodně absence a chybí známky ke klasifikaci, holt musí víc maknout samo a jít na přezkoušení.
@levandule_k teď jsem napsala v podstatě to samé co ty, mám stejnou zkušenost 😊
@jerrabina U nás se jelo na výkon, striktně. Teď mám práci, do které jsem nastupovala s tím, že nehodlám řešit dovolené, nemocenské atd, že budu mít volno kdy chci. Ale svou práci udělám na 100%. Je to o zodpovědnosti a plánování.
S dětma to máme nastavené ve škole stejně. Ano, potřebuješ si odpočnout, ok, ale vše doženeš.

Nechápu jaké scény před dítětem?úplně normálně stačilo říct ne. Má školu a hotovo. Mě naopak přijde ujeté brát klukovi dva týdny u babičky jen proto že si ho vzala teď