icon

Rozdílný přístup ke škole: Jsem hysterka, nebo je chyba jinde?

17. čer 2023

S manželem máme rozdílný přístup ke škole. Za mě má škola přednost. Nikdy jsem jako dítě nechyběla ve škole kvůli výletům nebo dovolené. Na to jsou prázdniny.
Manžel to má naopak. Prostě život je jen jeden. Jako dítě pravidelně byl pryč v září, lednu, červnu a k tomu hodně prodloužených víkendů.
Teď jde o naše děti. S absencemi pořád nesouhlasím. Nakonec jsem souhlasila s týdnem na horách v zimě.
Tchyně se svým partnerem mě ale teď obešli, vyzvedli syna, když jsem byla v práci a odvezli si ho. Manžel to zpětně odsouhlasil. Byly z toho 3 dny absence. Vadí mi to, protože je to porušení pravidel. Delší absence se má hlásit ve škole. Navíc si myslím, že škola je teď na prvním místě. V tomto týdnu psali závěrečné práce z češtiny, matiky, angličtiny, vlastivědy. Tři že čtyř nepsal.
Manžel mi řekl, že to moc řeším a jsem hysterka. Kdyby se mnou byla domluva, tak mě prý nikdo nemusí obcházet.
Takže jsem opravdu hysterka, nebo je chyba někde jinde?
Manžel mi řekl, že jsem hysterka a řeším nesmysly.

Strana
z8
sarihy
19. čer 2023

Tohle bych nerozdýchala. A hysterka nejsi.

Já děti uvolnila jednou na týden a už jsem to nikdy od tý doby neudělala, ani holky to nechtějí, protože toho učení mají za týden tolik, že by se z toho zcvokly.

eviicka
19. čer 2023

@llluckaaa jenže tady je ten rozdíl, nemám nic proti tomu, když ředitel schválí volno na dovolenou, zvlášť u rodičů, kteří pak v létě třeba vybírat nemohou nebo třeba v zimě, kdy děti chodí do škol v různých okresech a mají jinak jarní prázdniny. Ale právě by tam měl být ten schvalovací proces a ne že babi s dědou sbalí dítě před školou a jedem.

Já jsem zastánce chození do školy, tak jak se má. A myslím, že pravidelná docházka a tím plnění nějakých povinností dětem něco určitě dá. Takže za mě hysterka nejsi, je ale otázka, jak v rodině komunikujete (takže tam už to může být jinak). Podle všeho jste s manželem schopní mluvit, takže je teď na vás (a už i na synovi), jak se postavíte jeho rodičům.

eviicka
19. čer 2023

@20190418 jenže tohle dítě nekrmilo lachtany, ale bylo v domku na vsi a podle autorky těch benefitů z té absence moc nečerpalo. To je ten rozdíl, tvoje dítě chybí pro nějaký účel, zatímco tam je to právě o tom holubníku.

tereza0111
19. čer 2023

Takhle no, jestli je hlavni otazkou, kterou resis to, jestli prehanis co se tyce absence ve skolnim roce - tak podle me jo.

Vnimam to jako manzel, deti jsou deti a detstvi je kratke. Prodlouzeny vikend jednou za cas a tyden v kazdem pololeti na prijemny cas s rodici detem neuskodi. U nas to naopak funguje jako skvela motivace. Holky vedi, ze se pojede v listopadu k mori, kdyz bude vse v poradku, takze se fakt snazi. Skola je povinna to samozrejme, ale zas neni nutne uplne lpet na tom, aby tam vzdycky hlavne byli. Poznavaci prodlouzeny vikend s rodici, kde se zabavnejsi formou dozvi neco noveho je muze obohatit mnohem vic, nez to ze si odsedi v lavici povinnych 5 hodin jako kazdy tyden. Ono se v te skole take nedeje kazdy den neco noveho a chytre dite nema nejmensi problem to dohnat okamzite (vetsinou vlastne neni ani co dohanet). Naopak detii, ktere treba casto cestuji, znaji jine kultury, znaji svou zem apod. mohou mit mnohem vetsi rozhled nez dite, pro ktere existuje jen skola. Uci se pri tom od nas strasne moc - uci se pohybovat v novem prostredi, resit krizove situace, jednat, umet si poradit. Na to prazdniny nestaci

Tyden s zime na hory kompromis uplne neni, proste je po tvem.

Na druhou stranu, to co udelali prarodice je uplne jiny level. Jeste kvuli tomu, aby byli na vsi :-O A jeste jen s jednim ditetem. To bych naprosto silela! A neni to vubec omluvitelne nicim

dashyyy
19. čer 2023

Nemám problém uvolnit děti během roku na dovolenou nebo klidně i výlet. Syn má letos dost zameškáno a i tak jsem ho minulý týden pustila na výstavu s dědou. Nepodmiňuju to ani dobrýma známkama, ne každý je jedničkář a svět na známkách fakt nestojí, ale kdyby mi odvezli prarodiče dítě bez mýho vědomí, tak bych řádila jak tajfun, to by si u nás nikdo nedovolil.

20190418
19. čer 2023

@eviicka a není to jedno? Má nové zážitky (autorka psala, že chodili na výlety), rozvíjí sve sociální a jiné dovednosti. Škola je důležitá, ale kratkodobě lze nahradit a jakakoliv aktivita může být ve finále edukační. Zakladatelka si myslí, že vzdělání = odsedět si 30hod týdne v lavici s dalšími 30ti dětmi, ale o tomto vzdělání podle mě rozhodně není.

dashyyy
19. čer 2023

@20190418 přesně.. já teď řeším přechod na domškolu, kde jsou děti ,,ve škole" tři dny v týdnu a nepřijde mi, že by o něco přišel tím, že nebude dřepět 30 hodin týdně v lavici

jerrabina
19. čer 2023

@drep to je super 🙂 opravdu, tenhle přístup mi přijde hodně super. Stejně jako kamarád, co na vysoké nechodil na fyziku a ještě ji doučoval kamarády, kteří tam chodili 😁
Nějak tam vnímám ten rozdíl jestli si to ten člověk může nebo nemůže dovolit a taky přesně to nezameškávání klasifikace 🙂
Průzkum by mě zajímal hlavně mezi těmi, kdo zameskavali z popudu rodičů a klidně i přes klasifikaci (ale každý vzorek dobrý! 👍)
No já se známkami bojovala protože jsem byla furt nemocná (a nemoc se neptá kdy je klasifikace a první dny se člověk nemůže ani učit) no a furt nemocná jsem i teď 😄 vždycky jsem hrozně záviděla těm co byli skoro pořád zdraví a nejvíc těm, co si mohli díky tomu dovolit třeba některý den z nějakého malého důvodu nejít do školy a být v klidu. I když já se do školy občas i vyloženě těšila (zvlášť třeba po 3 týdnech doma a zvlášť když byla první biologie, dějepis, nebo i matika) 😄 Hlavně bych na gymplu nejradši nechodila na češtinu, hrozně mě nebavila i když mi šla (a prasopis co je k vidění i v tomto příspěvku mám tak trochu i z trucu, protože mě mamka nutila se češtinu učit i doma a učila se ji se mnou. Jako jo, teď češtinu učím cizince - a to mě tedy naopak baví fakt hodně, ale mimo lekci prasím ve velkém, hlavně čárky ve větách jedu jak se mi líbí a ne jak patří 😁).

amazienka
19. čer 2023

@sarihy A to je určitě super, mít tolik práce, že za týden absence by se zcvokly. Jistě ve své práci taky vydáváš takové výkony 👍🏻

eviicka
19. čer 2023

@20190418 psala, že jen chodili na vycházky do okolí a to můžou i o prázdninách. Zvlášť když se ten týden psaly závěrečné písemky.
Zajímal by mě názor i kluka.

Já jako dítě pokud nebyla ve škole, tak mi to spíš vadilo, nejen kvůli dohánění, ale spíš člověk většinou přišel i o něco v kolektivu.

sarihy
19. čer 2023

@amazienka Prosim??

j.a.n.i
19. čer 2023

@llluckaaa Přesně tak, u nas to funguje úplně stejně. Plus sama skola porada spoustu akci typu lyzak, vylet do zahraničí, takže evidentně nema s temito altivitami zadny problém. A jestli se ditko neuci, protože lyzuje ci poznama cizi zemi s pani ucitelkou nebo maminkou, neni zasadni rozdil.

llluckaaa
19. čer 2023

@eviicka však já už jsem psala, ze jak ji tchyne unesla dite a odmítla ho vrátit, je pruser. Ať už si mysli o jejich přístupu ke škole cokoliv, tak

llluckaaa
19. čer 2023

@eviicka tohle dělat nesmí. Ostatní už je obecná debata ohledně absenci. Někdo je striktně proti, ja ani naše školy nejsme.

somalicats
19. čer 2023

Já patřím k těm, co považují za důležité vzdělání, to ale nijak nesouvisí s počtem hodin odsezených ve škole. Svoji nejstarší jsem vzala v jejích 14 letech v listopadu na téměř 3 týdny do Thajska - já tam letěla na kongres, ten trval 4 dny, zbytek jsme věnovaly "dámské" jízdě po Thajsku, výletech a celkově poznávání země. I další děti nemám problém omluvit ze školy na podobné aktivity. ALE: holky nejsou nějak dramaticky často nemocné a školní povinnosti společně doděláme. A samozřejmě to uvolňování řešíme ve škole předem s případnou domluvou náhradního termínu písemek, pokud se to tam trefí. Na prvním stupni bych to vůbec nedramatizovala, náročnější je ten druhý stupeň, ale jak vidíš, vše jde zvládnout.
To, co ale udělali Tvoji tchánovci, je hodně přes čáru a to bych řádila jak černá ruka.

veronikav31
19. čer 2023

Tohle mě udělat tchýně tak bych řádila jak černá ruka.omezila bych s nimi styk a nastavila bych hranice velice důrazně.nastesti si nic tchýně nedovolí,ani dcerku nevyzvedavaji ze školy, chodí sama.skola je priorita,teď se ještě dopisují písemky, dokončují známky,nechodit do školy nepřipadá v úvahu.

urtica
19. čer 2023

To že máte s chlapem různé názory na školní docházku a uvolňování z ní je jedna věc. Ani jedno z toho mi nepřijde špatně, prostě se v tomhle aspektu neshodnete a je třeba hledat kompromis. Nemyslím, že bys byla hysterka, prostě na to máš jiný názor než on. Mmch my se taky na spoustě věcí neshodnem a argument typu "Ty to moc hrotíš" nesnáším. On to taky není argument, žejo, spíš taková podpásovečka, aneb když si to neumím obhájit, tak Tě aspoň shodím 😈.
To druhé - chování prarodičů a reakce manžela je ale mnohem horší než to, že se jen neshodnete, vůbec se nedivím, že Tě to vytočilo, řádila bych jak černá ruka.

majca16
19. čer 2023

Jedna věc je absence ve škole (loni jsem také byla úzkostlivá a nedovolila to, letos na to kašlu, dělají to všichni, takže si také prodlužujeme víkendy, protože pri ofiko prázdninách je všude narváno a asi i dovolenou chytneme nejaký last pristi týden). Druha vec je, že prarodiče odvezli dite bez mého vědomi, to bych se sebrala a privezla ho zpet.

lucvr
19. čer 2023

Rozhodne by mi to vadilo.je skola,tak se chodi do skoly.maji si ho vzit o prazdninach.je to vase dite ne jejich.jeste ho tajne odvezt.uz bych jim ho nedala.

j.a.n.i
19. čer 2023

@majca16 Nojo, ale to se evidentně ani zakladatelce ani jejimu manzelovi nechtělo resit, takže akorát keca na netu a az ro prarodice udelaji příště, tak bude zas strašně překvapená, jak si to mohou dovolit.

claire90
19. čer 2023

Asi takhle - me osobne odjezdy behem roka nevadej, pokud dite nema se skolou problemy -> uci se dobre, nema s tim vetsi problemy a latku snadno dozene. Ale aby si prarodice vzali dite bez predchozi domluvy a ja to pak omlouvala jakoze byl nemocny? To bych rvala jak tur. Nechapu, jak si tohle muzou dovolit a manzel to jeste schvalit 🤦

sakura21
19. čer 2023

Jako matka bych byla naštvaná, s tchánovci omezila styky, a pokud by mi defacto vyhrožovali, že to udělají znovu, pohrozila bych policií. Takhle ne.
Jako učitelka jsem to řešila minulý týden. Žákyně, která ve škole moc nepobyla, odjela minulý týden k moři, vrací se příští týden. Hlavní testy z češtiny napsané nemá, ctvrtletky ani jednu.... Jde mi o princip. Pokud se uzavírá klasifikace, měly by děti do školy chodit. Ať se všichni podívají třeba na Německo, Anglii.. tam si rodiče nedovolí vzít děti ze školy kvůli dovolené 🤷 to jen u nás se škola přeceňuje 😔

sakura21
19. čer 2023

@somalicats listopad není konec školního roku. Na jaře měl můj žák možnost letět do Dubaje, rádi jsme mu to umožnili. Látku dohnal, úkoly dělal přes Teamsy. Jak píšeš, když to dite dožene, problém to nebývá.

sakura21
19. čer 2023

@blondynka400 školský zákon říká, že absenci omlouvá rodič. Neomluvene hodiny za dovolenou? A kde a kdy? Tady stačí dát žádost řediteli školy, který ji schválí (neslyšela jsem o opaku). Spousta rodičů pak napíše rodinné důvody, nebo nalže nemoc. Škola nemá jak (a nemá ani právo) zjišťovat, jestli je dítě nemocné, nebo ne 🤷

victress
19. čer 2023

ze školy děti zbytečně neomlouvám, na dovču v průběhu roku stejně nejezdíme, ale co považuju za sakra velký problém je chování prarodičů - odvezli syna bez vědomí zákonných zástupců pryč - dalo by se to klasifikovat v podstatě jako únos? když to otec odsouhlasil až zpětně, manžel je taky pěknej bábovka, když se bojí říct svůj názor, aby nebylo dusno...tohle udělat tchýně nebo manžel mně, tak by si to za rámeček nedali, řádila bych jak fúrie...

kamimnichov
19. čer 2023

Necetla jsem vsechno, ale mas moji podporu. Tchyni a potazmo i muze bych vynesla v zubech!

Rada bych nabidla pohled z jine zeme. Ziju v Bavorsku, kde je jakekoli omlouvani z vyuky tabu! A pred jazdymi prazdninami (i velikonoce atd.) a po kazdych prazdninach hlidkuji policiste na hranicich, letistich a nadrazich a kontroluji skoloupovinne deti, ze si neprodlouzili dovcu. Samozrejme taky let o tyden jinak je levnejsi, ale to neni argument! Pokzd nekoho nacapou, tak dostava pokutu 1-2tisice €. A u opakujicich se prohresku za to dokonce hrozi az 2lety trest odneti svobody!

Kdyz mi loni umrel deda (oradeda deti), tak jsem syna omlouvala na patek ve skole (ve ctvrtek jsme jeli do CR, patek byl pohreb)… a byly to strasne byrokracie. Nakonec schvaleno. Skole to nedoslo a v patek mi 3x volali na mobil i do prace, ze kde je kluk, ze se nedostavil do skoly!
Ano, to uz je fakt pritazene zavlasy, ale je to pravidlo pro vsechny, prisne, aby toho lide nezneuzivali.

Kdyz se tu v praci nekomu zminim, ze v CR je to legalni, tak se na mne koukaji jak na asociala, ze co to je za moresy.
Ja sama jsem nikdy uvolnovana nebyla a taktez jsem proti. Ted mi to ani zakon neumoznuje, takze nemam co resit.

j.a.n.i
19. čer 2023

@kamimnichov No, jsem rada, ze moje deti chodi do skoly v ČR, kde mohu o tom proč maji zustat doma, rozhodovat ja.

ai30
19. čer 2023

@kamimnichov Presne no.. Proto me dost pobavil jeden z predchozich komentaru, kdy kdosi tvrdi, ze se v tom obrovsky vyzna a je to vsude stejne jako v CR, nebo jeste laxnejsi :D :D

xer
19. čer 2023

Jako husty, tohle by si teda nikdo z nasich babicek a dedecku nikdy nedovolil. To je hodne pres caru. A i kdyby se nejednalo o absenci ve skole. Ikdyby treba takhle dite vyzvedli bez myho vedomi ze skolky a odvezli… tvl ty by dostali kour. Ale fakt si nedokazu vubec predstavit ze by je neco takovyho vubec napadlo.

A jinak co se tyka tech dovolenych mimo prazdniny.. jsem na tom nazorove uplne stejne jako ty. Dceru mam v prvni tride a proste si holt priplacime a jezdime o prazdninach. A vlastne jsme ted za posledni 3/4 rok byli na vic dovolenych a ve vic zemich nez za posledni 2-3 roky. Chceme vzdycky naplno vyuzit kazdy prazdniny a o to vic si to uzivame. Ja se snazim i doktory davat po skole anebo aspon v den kdy maji posledni hodiny “nepodstatny” predmety jako vytvarku, pracovni cinnosti, hudebka, telocvik…
U nas taky reditel dost nadava ze to uvolneni ma byt vyjimecne ale ze maj na stole tydne desitky zadosti a to celorocne😳

1772
19. čer 2023

@sakura21 Spíš se škola podceňuje, ne?

Strana
z8