icon

Rozkol ve vztahu kvůli plesové situaci. Co byste udělali?

26. dub 2024

Mám dotaz,jak byste se postavili k situaci,kdy žijete 12 let s přítelem, kdy on má dcery 14,16 let z předchozího vztahu a já dceru 18 taktéž z předchozího.Nastal čas plesů a má dcera měla svůj maturitní ples,kdy jsme tam šli já s přítelem automaticky, že ke mě prostě patří a nijak dál to neřešili a nikdo neměl problem.O několik dnů později se konal imatrikulační ples dcery od přítele.Nebyla jsem pozvána.Pry je nedostatek lístků atdatd...samé výmluvy.Ptala jsem se přítele,že by bylo docela vhodné,abychom šli spolu,když jsme spolu šli i na ples mé dcery a jelikož máme tříletého syna a nikam moc nechodíme,že bychom si vyšli aspoň trochu do společnosti(na plese dcery byl s námi,na tom dalším jsem se snažila sehnat hlídání,abychom mohli být trochu spolu)A tak nějak mám dojem,že ples je věc,kde byste měl vyvést svou drahou polovičku..🤷Bohužel,bylo mi toto přání zamítnuto,evidentně si tam jeho dcera přála pouze maminku a tatínka (myslím,že dlouhodobemu přítelovi od maminky se tam prostě jít nechtělo a tím pádem ona nechtěla,aby tam byla sama),takže Černého Petra jsem dostala já,že zůstanu doma i když bych velice ráda šla.Byla jsem smutná a naštvaná jak to mám chápat,ale hlavně mě naštval postoj přítele,který se za mě nepostavil a neřekl,že žije už 12 let se mnou,tak není důvod,abych tam nešla jako jeho doprovod.Nechci znít jako nějaká zla macecha,ale veškeré ty léta k nám holky pravidelně chodi,opravdu s nimi chodíme na výlety,vyvařuji,nádobí jak po mejdanu,když odejdou hodinu tu s dcerou po nich uklizime..myslím,že péče tu mají u nás ažaz..a nikdy jim tu nic nechybělo..🤷Výsledkem tedy bylo,že na ples odešel přítel sám,kde se sešel s bývalou přítelkyní před plesem a celý ples strávili spolu,kdy společně i odešli.Smutne je i to,že ta jeho dcera nepozvala dokonce ani svoji vlastní sestru,protože na ní neustále nadává,že je hloupá a nemají se moc v lásce.Me by jen zajímalo,jak byste se k tomuto postavili vy..zda je to v pořádku?Nebo jak byste to brali?Myslím,že tohle chování třeba v počátcích rozchodu bych pochopila,ale když už jsou od sebe přes 12 let..tak mě mrzí,že i ten chlap se za mě nepostavil..ono to pak do dalšího vztahu a let mezi námi dělá ještě větší rozkol..🤔

Strana
z3
ai30
26. dub 2024

Bezte na normalni dospely ples s partnerem. Nevlastni dcera ma imatrikulacni ples, ale ty beres sebe presto jako hlavni hvezdu pribehu. Dcera si vybira, koho tam chce, chce tam rodice, prestan zarlit na bejvalku, prestan to hrotit a najdi si jiny ples, kam pujdete s partnerem spolu. Je uplne normalni, ze je na kazde dite omezeny pocet listku, pokud vy jste bez problemu na maturitak mohli koupit 4, neznamena, ze to jde vsude, zalezi na kapacite salu.

rosalindamelinda
26. dub 2024

Na tuto situaci se dá nahlížet ze dvou stran. Kdybychom si vzali, že z jedné strany máš pravdu ty, tak samozřejmě je to tak, partner by měl mít na 1.místě tebe a ne dceru. Tohle je na různých internetových forech a diskuzích velmi ošemetná otázka. Spousta zapálených matek pořád mele, že dítě/děti jsou na 1.místě a nijak jinak to být nemůže, nejede přes to vlak. Ale není to pravda. Na 1.místě je partner/manžel a děti jsou až potom, protože bez toho partnera by žádné děti nebyly. Hlavně u plánování církev.sňatku se učí, že manžel/manželka jsou opravdu na 1.místě. Takže ano, měl říct, že by chtěl jít na ten ples s tebou.
Na druhou stranu, kdybychom si vzali, že má pravdu ta dcera. Tak ano, přece jenom je to její ples a ona má právo si tam pozvat koho bude chtít. Nelze někoho nutit k něčemu, co sám nechce, to taky nedopadne dobře. Kdybys na ni více naléhala, aby tě pozvala, jistě by ses jí hodně zprotivila. Bohužel ti asi nezbývá nic jiného, než to překousnout, pokud do té rodiny chceš i nadále patřit. Můžeš jen doufat, že tě třeba na svoji svatbu pozve. Protože pokud ani to ne a partner se tě nezastane, tak bych si s takovým očividně "nemilujícím" partnerem promluvila a pohrozila mu rozchodem. Každý milující partner by totiž toužil po společnosti své drahé polovičky a nešel by bez ní, u nás to tak máme 🙂

marketa1218
26. dub 2024

No jo no, tak tam chtěla jenom rodiče, já to úplně chápu a zbytečně bych se kvůli tomu nečertila. Já jsem tenkrát pozvala pozvala i tátu s novou manželkou i malou sestrou, ale víš co? Museli stát, protože opravdu ty lístky nebyly , přednost dostala mamka a můj nevlastní otec, protože jsem to prostě tak cítila a byl to můj den a nikdo se za to nezlobil, biolocký otec tam byl možná hodinu. Hele, tak spolu vyražte někam jinam mezi lidi, ne?

nnnadja
26. dub 2024

Ale to neni ples. Je to maturitni ples. A v tom jenza me ten zasadni rozdil.

ele_nka
26. dub 2024

A jak se s bývalou přítelkyní sneseš? Zvládáte se v klidu bavit? Jestli ne, tak dceru chápu, že ve svůj den chtěla mít klid a užít si to jen s rodiči.

terulin
26. dub 2024

@rosalindamelinda Udělat z rodinného života závod o nejdůležitější post je cesta do průšvihu. Nikdo nikoho nezavrhl, pán šel na ples dcery, ne na rande. A život přináší i situace, kdy člověk dělá i věci, které by jeho partner s ním rád sdílel, ale nejde to.

janule0123
26. dub 2024

Zajděte si spolu na normální ples, maturitní je něco jinyho … neplacalabych se v tom zbytečně - chtěla tam rodiče a kamarádky, když má nějaký počet lístku … taky bych si tam vzala raději než přítelkyni od otce kamosku… matka tam přítele taky neměla, byl to její večer … netrap se tím … až půjde o svatbu, pak bych se tím trápila 🙂bohužel jsoi to bolistky těch vztahu a manželství na druhy pokus…

valkyra7129
27. dub 2024

Nevěřila jsem, že existuje někdo jako já. Jsem s přítelem 13 let. A je to 13 let co opustil svoji bývalou. Má s ní 3 děti a všichni jezdivali na víkendy k nám. Nikdy jim nic nechybělo. My už spolu máme dvě děti. Chlap pochází z obce asi 15km daleko a když se přestěhoval za mnou do me vesnice našel si tu kolegu. Mého kamaráda z dětství. Padli si do oka a trávili spolu skoro každý den a dokonce začal u pritele kolega i pracovat. V roce 2020 šli na velikonoce spolu koledovat. Vzali nase pritelovy děti a jeli za jeho detma. Ten kolega se zkoukal do pritelovy bývalé. Tehdy jsem vyvadela protože bylo jasné proč ho klofla. Aby byla co nejblíž mému příteli. Od té doby ji vidavam na každé akci tady u nás na vsi a ona stále mého přítele vyhledává pohledem. Musí mít přehled kde je co dělá a jak se spolu máme. Vydupala jsem si aby ho propustil ať s ním není vůbec v kontaktu. Chápeš že my dvě jsme si od začátku nesedly a nesnášíme se. můj přítel usporadal oslavu svých 40ych narozenin. Víš jak to dopadlo? Chlap pozval svého nejlepšího kamaráda. Přitáhla se tam s ním pritelova ex. Já řekla buď ona nebo já. Z oslavy jsem odešla protože chlap neudělal nic proto abych se cítila dobře. Takže se pak ke mě dostaly fotky jak si tam spolu sedí popíjení baví se. Od té doby už v něm nemám žádnou důvěru a dnes už jsme ve fázi rozchodu. Takže zcela tvé chování chápu.

michaela666
27. dub 2024

@valkyra7129 Vidím úplně jinou situaci. Ve tvém případě mohl přítel situaci ovlivnit a požádat bývalou, aby odešla. Byla to jeho oslava a když viděl problém, byl jedinou osobou, která měla právo někoho pozvat nebo " vyhodit".
V autorčině případu se přítel řídil přáním dcery. To ona rozhodovala kdo půjde a kdo ne. On měl možnost její přání respektovat nebo nechodit a tím zmeškat důležitý moment v životě svého dítěte.

Dáváš školnímu plesu zbytečně velkou váhu. V opačné situaci, kdy by tvoje dcera z nějakého důvodu pozvala jen tebe a otce bys řekla " Žiju s Pepou. Když nejde on, nejdu ani já. Je mi jedno, že tam chceš své nejlepší kamarádky, které jsou pro tebe víc než sestra. Prostě jedna nejde a půjde Pepa? " Vždyť bys na to neměla právo, stejně jako tvůj přítel ve vztahu k dceři.
Sežeň hlídání, zajděte si ve dvou na nějakou akci, která bude primárně pro vás ( nikoliv pro dítě) a užijte si ji. Nad tohle bych se povznesla a nevyčítala partnerovi, že šel.

somalicats
27. dub 2024

@autorka: Moc to hrotíš. Uvědom si, že děti už odrůstají a tyhle akce jsou primárně jejich dnem, ne Tvým. Ty se musíš smířit s tím, že i když máš třeba s nevlastními dětmi hezký vztah a výborně vycházíte, nejsi jejich matka, tu mají. A pokud mají akci, kam nemohou pozvat všechny lidi, které mají rády, tak si logicky vyberou ty úplně nejbližší, tj vlastní rodiče. Je to naprosto normální a přirozené.

ai30
27. dub 2024

@somalicats Kdovi, jake tam ty vztahy jsou. Z toho popisu neni citit ani kapka 'beru dceru jako vlastni, moc jsem si prala slavit tam s ni' a hodne 'tesila jsem se ma vecer bez decka a mlada mi do toho hodila vidle' :/

adelisss
27. dub 2024

@valkyra7129 Je to jiná situace. Tys udělala to, žes odešla z oslavy, kde byla ex, kterou nemáš ráda. V případě autorky by to mohlo být spíš opačně. Ona chtěla jít někam, kde ji až tak moc nechtěli.

somalicats
27. dub 2024

@ai30 Jo, já z toho vnímám takové to "měla by být vděčná, že jsem se starala". Přitom autorce nedochází, že je to jaksi normální, pokud si nabrnkne chlapa s dětmi... navíc píše, že jsou spolu 12 let, čili té mladší byly 2 roky, když se dali dohromady. A jestli byla autorka dokonce příčinou toho rozpadu původního vztahu, tak bych se ani nedivila, kdyby ty vztahy nebyly ve skutečnosti tak idylické, jak ona si představuje.

drep
27. dub 2024

Je to velký den nevlastní dcery a je plně na ní, koho tam pozve. Primárně to není tvoje šance jak někam vyrazit bez dětí. Když chceš plesat, najděte si jiný ples, kam si vyjdete. Ale nesnaž se ze sebe dělat středobod akce někoho úplně jiného. A to říkám z pozice holky, co si taky našla chlapa s dítětem.

jijulka
28. dub 2024

jako dite rozvedenych rodicu ti rikam, ze jsi zbytecne vztahovacna. Na vsech prodloužených, plesech a důležitých akcích - včetně promoce - jsem měla jen mamu a tatu. Bez partnerů. Proc? Proto. Jen netolerantní debil to nepochopí.

lokesa
28. dub 2024

Je to její ples, tak si to může rozhodnout jak uzná sama za vhodné a nedostatek lístků nemusí vůbec být výmluva. Na náš imatrikulační i maturitní bylo omezeno množství lístků k sezení (imatrikulační 2, maturitní 3).

mourovatakocka
28. dub 2024

Jaký rozkol? Holka tam chtěla rodiče, to ty nejsi. Tečka. Rozhodně chápu, že to zamrzí, ale rodič nejsi. Upřímně by se mi třeba nechtělo spolužákům vysvětlovat, proč to u mě vypadá jako u Hujerů, představ si, že by dorazili oba rodiče i s "novými" partnery - takže čtyři lidi místo dvou.

medakote
28. dub 2024

Respektuj to. Chápu, že to může mrzet ale je to věc dcery a těch lístků může být opravdu omezený počet na osobu. Nic s tím neuděláš a pokud do toho budeš rýpat, podle mě tím situaci jen zhoršíš. Samozřejmě, v ideálním případě by dcera za tebou přišla a omluvila se a řekla ti důvod, proč tě nemůže nebo nechce pozvat, Můžeš zmínit, že tě mrzí ale jinak bych to nechala být. Na maturitní ples vaší dcera jste bývalou ženu přítele také asi nezvali.

oveckaluky
28. dub 2024

Pokud si to tak holka přála, je to přece na ní, a je úplně šumák, jestli na plese tvojí dcery byl i tvůj nový partner. Asi to zamrzí, to chápu, ale víc bych za tím nehledala. Když to vezmu z druhé strany, být tou holčinou, asi bych na plese nechtěla "dva tatínky a dvě maminky", a ani bych nechtěla, aby tam chyběl jak táta, tak máma. Takže jo, byla bych ráda, kdyby tam byli oba moji rodiče. I za cenu toho, že to jejich protějšky bude mrzet. Přece jen otčím nebo "macecha" není přímá rodina, a pokud má otce i matku, kteří se jí věnují oba, tak bych je tam taky ráda oba měla.

oveckaluky
28. dub 2024

@rosalindamelinda Takže kdybys byla rozvedená a znovu vdaná, dcera by na maturitní ples pozvala tebe a svého otce, tedy tvého ex, ale tvého nového manžela už ne, tak bys tam nešla?

mabs
28. dub 2024

Bývalí partneři se nedoprovázeli. Šli tam každý za sebe, aby podpořili dceru.
Chápu, že tě štve, že jsi tam nebyla, ale byl to její den a je její věc, koho si pozvala. Je logické, že to budou lidi, které má nejraději. Holt upřednostnila rodiče a kamarádky.

autor
30. dub 2024

@oveckaluky Má dcera ten maturitní ples měla chvíli předtím a ano bylo úplně automatické,že tam jde i můj nynější partner.Ani ji nenapadlo,že by nešel, když jsme spolu tolik let 🤔🤷Na plesy se doprovází páry,které spolu jsou..takže ne jí to opravdu nenapadlo se ani ptát a ty lístky automaticky koupila pro oba.Kdyby jí to vadilo,tak bych řešila proč a vzhledem k tomu,že na plesech stejně netráví ty děti čas s rodiči u stolu,ale 90% času jsou s ostatními spolužáky,učiteli..takže ti zbylí,co jsou pozváni jsou tam vlastně převážně jen spolu sami...pak bych asi řešila,že tam beztak spolu nebudeme,ale ať tam tedy mohu trávit čas s někým s kým chci,chci si povídat a bavit se..to znamená se svými nejbližšími..takze ano..není to jen večer pro studenty,ale i pro ty, co přijdou posedět a pobavit se.Ano,přišlo by mi líto a dost bych to řešila,pokud by můj partner nebyl zvaný.

autor
30. dub 2024

@mourovatakocka A představte si,že tam zrovna partner potkal kamaráda,kteří tam takto byli.Rozvedeny partner s přítelkyní,bývalá manželka s partnerem a syn z předchozího vztahu.A proč ne?Myslím,že v téhle době,kdy je bohužel těchto vztahů tolik netřeba někomu něco vysvětlovat a není na tom nic zvláštního 😉Navíc ples bývá o tom,že se sejdou většinou i prarodiče,sourozenci,kamarádky apod..na plese dcery měl nezřídka student třeba 10-12 lístků na jednu osobu,jelikož přišli holt Hujerovi a početná rodina 😉

ele_nka
30. dub 2024

Běžný ples ano, ale maturitní je prostě jen a jen o těch děckách a je zcela na nich, jak si to udělají. U nás je naprosto běžné, že rodiče přijdou na tu oficiální část a pak odchází a nechávají prostor dětem, ať se baví.

michaela666
30. dub 2024

Je úplně jedno koho si na ten ples pozvali její spolužáci nebo koho tam partner potkal. Důležité je, že holka tam chtěla pouze své biologické rodiče. Jasně zamrzí to, ale zbytečně se rýpeš v 💩 a přikládáš tomu větší váhu než je potřeba.
Tvůj partner tam opravdu neměl rande se svojí bývalou a necukrovali tam spolu. Mě přijde, že žárlíš protože ona tam byla a ty ne. Vždyť je teď s tebou x let a moc dobře ví, proč spolu nejsou.

mourovatakocka
30. dub 2024

Třeba jim to takhle nevadí. A třeba slečna tam chtěla mít jen rodiče 🤷

miryp
30. dub 2024

Dělej s tou svou žárlivostí něco, než ti ten chlap uteče, toto už je fakt postavené na hlavu. Tobě celou dobu nejde o to, že jsi chtěla podpořit dceru svého partnera na plese, tebe dohání k šílenství fakt, že sis ho tam nemohla hlídat a nemohla ses nakrucovat před jeho bývalkou... A jelikož máš úplně scestné představy o tom, k čemu imatrikulační ples slouží, tak tě samozřejmě sžírá žárlivost, že si to místo tebe užívala všechno bývalka. Ale to jsou tvé chorobné myšlenky, se kterými se musíš vypořádat, nejlépe za pomoci odborníka.
I kdyby si spolužáci dokázali sehnat více lístků a měli tam rodiny až do desátého kolene, nic to nemění na tom, že dcera tvého partnera těch lístků měla málo a dala přednost lidem, kteří jsou jí blízcí. A upřímně, pokud se takto chováš běžně, tak se vůbec nedivím, že se ani trochu nesnažila tě na ples dostat, alespoň jedna z vás měla dost rozumu...

autor
30. dub 2024

@ele_nka Většinou se s jeho byvalou nevidím.Pokud ano,pozdravíme se,tím to končí.Hadat se s ní nepotřebují,ale bavit též ne,ale to jsme ani má plese nemuseli,že 😉Ono když vám (respektive tatínkovi) napíše gratulaci k narození našeho syna rypavou ještě s ukončením,že jestli holky budou kvůli němu někdy brečet,že mu rozbije hubu,tak úplně nemáte náladu se s někým takovým bavit,když tohle dokáže napsat v tak radostnou chvíli.

michaela666
30. dub 2024

"tak úplně nemáte náladu se s někým takovým bavit" - vidíš a možná si dcera chtěla užít svůj den a nemuset řešit jak rozděluješ její rodiče u stolu i v blbým rozhovoru. 🤷 Tak to vyřešila po svém a prostě tě tam nechtěla.

autor
30. dub 2024

@miryp To není o žárlivosti.Jenom nemusím celý život dělit na: naše rodina/vaše rodina.Chapu,že mít s někým děti znamená pouto.Ale já opravdu s partnerem mého předchozího dítěte nikam nechodím,protože mi to nepřijde vhodné,nevidím ani důvod, když už spolu tolik let nezijeme.Ted mám jiný vztah,tak pokud je akce pro jakékoliv dítě, tak nevidím důvod,proč by tam nemohli jít v klidu všichni.Delit akce celý život na:tenhle je pro bejvalou,tenhle pro pritomnou..proto,že jsem před 20 rokama s někým žila..je trochu zvláštní..

Strana
z3