Rozpadá se mi manželství
Ahoj holky,už nevím,jak dál.Máme s manželem krizi už několik měsíců,jsme oba podráždění,jen se hádáme,já jsem z toho všeho už psychicky na dně,nic mě nebaví,ale vůbec nic ☹ Ale teď jde o jeho matku.Mám ji svým způsobem i ráda,není špatná,ale občas ji rupne v palici,a začne po mě ječet,třeba jen proto,že jsem malému ohřívala jogurt v mikrovlnce,nebo proto,že pořád uspávám svou šestiletou dceru.Poslední dobou jsme s ní i jejím přítelem něco podnikali každý druhý víkend.Začalo mi to vadit,protože vždy zůstali na celý víkend,a navíc vždy trnu,jestli ji zas rupne nebo ne,a nemusím ji prostě na tak dlouho,a tak často.Manžel mě nechápe,prý aspoň někdo něco naplánuje,a kdyby čekal na mě,tak sedíme doma na zadku.On ví,že to neumím,něco naplánovat,zorganizovat.Občas teda jo,ale neumím být v plánování tak akční jako ona.Taky mu jde o to,že u bývalých tchánů mi nevadilo,že jsme vždy a všude jezdili s nimi.Jenže s nimi jsem si rozuměla daleko více než se současnou tchýní.Na to mi řekl,že mi vadí,když mi někdo řekne pravdu.Jenže ona neřekne svůj názor,nebo radu,ona po mě rovnou řve.A manžel to bere tak,že aspoň vše řekne narovinu,že se nepřetvaruje,a že já se přetvaruju,když se s ní bavím normálně,když ji nemusím.Neříkám,že se mě nikdy nezastal,to zas jo,a když jsem se ozvala,že tento víkend s ní trávit nechci,zrušil kvůli mě její plán.Jenže v sobotu ráno jsme se zas pohádali,protože čekal,že řeknu,jaký mám plán na ten den ještě než půjde do práce,aby věděl,kdy se má vrátit.Jenže já to zas brala tak,že něco naplánuju podle toho,v kolik přijde domů.Tak jsem teda navrhla technické muzeum v Kopřivnici,ale to se mu taky nelíbilo.Prý to není výlet na celý den,a když jsem mu navrhla,že bysme se mohli v Kopřivnici projít,tak řekl,že se po městě procházet nechce.Další věc je,že jsem mu nedávno navrhla,že bych se chtěla vrátit tam,odkud pocházím,protože tam mám všechny kamarádky,ve městě je vše po ruce,a hlavně je to dál od jeho mamky.Ví,že jsem tam,kde bydlíme nešťastná,nemám tu nikoho,na hřišti s maminama max.pokecám,ale kamarádku tu nemám žádnou,navíc ve městě nic není,je to malé město,a všude aby člověk dojížděl,a spoje taky nic moc.Jenže to zavrhl,že ve velkém městě bydlet nechce,a už vůbec ne tam,kam chci,a že tady má dobrou práci,kamarády.Jenže on nemá problém si najít jinou dobrou práci a kamarády.Možná si to moc beru a přeháním,ale připadá mi,že je mu jedno jak se cítím,a že mě už nemiluje,i když mi tvrdí opak.Omlouvám se za román,možná mě odsoudíte,že přeháním,počítám s tím.
@trdelnik234 ale určitě je problém i v naší podrážděnosti,v mé psychice,všechno dohromady.
tak skuste, vecer vo dvojici je vzdy fajn. Potom napis, ze ako sa to vyvija.
@andryyysssek
A bachovky nezabrali? Alebo nejaky sport by sa mala skusit
@bachovy_esence_poradna taky si myslím,že už mi na mateřské hrabe.Navíc jsem doma už přes 6let.Ale ponorka mě fakt nenapadla 🙂
@trdelnik234 bachovky jsem zatím nezkoušela,a sport,no,já a sport nejde dohromady.Ale napadlo mě třeba fitko,sice sama tam chodit,ale asi se budu muset v některých věcech překonat,a být akčnější 🙂
@andryyysssek MD je taková zatěžkávací zkouška... rutina domácích prací a péče o dítě je hodně vyčerpávající pro psychiku...
často je za tím
- únava - fyzická i psychická
- vztek - že jsem v takové situaci a nemůžu z ní ven
- někdy až syndrom vyhoření nebo krize identity - kdo jsem kromě matky dětí a manželky? co od života chci? co můžu?
Je tam potřeba opravdu "restart". Někdy pomůže nový koníček (skvělé je cvičení, nastartuje endorfiny, sportů je mnoho, co třeba plavání? pilates? infline brusle?... je i hodně míň tradičních sportů a pořád jich přibývá), jindy třeba rozjezd vlastního podnikání (najít svůj talent a využít ho, každý nějaký máme.), někdy kurz (naučit se něco nového, najít nové přátele a zvýšit si sebevědomí) i cesta někam (týden až dva, aby opravdu došlo ke změně prostředí, pár dní při takové psychické únavě už nepomůže)...
Každopádně důležité je neříkat si co nejde, ale hledat cesty jak věci udělat.. Neodkládat zlepšení.
Nekritizovat druhé, ale pracovat na sobě, vyladit si tělo i psychiku 🙂
@bachovy_esence_poradna děkuji moc 🙂 asi to bude ve mě,a odráží se to na manželovi :-\
@bachovy_esence_poradna zajímavé je,že jsem nic takového nepociťovala na mateřské s dcerou.Přitom jsem se v bývalém manželství taky dost trápila,a pak dokonce prožívala peklo ☹
@andryyysssek to se stává v mnoha rodinách, určitě si to nijak nevyčítejte... 😉
péče o dítě je opravdu náročná a jde o velkou životní změnu...
ale kde je psáno, že další životní změna nemůže přijít pár let po narození dětí 😉
změna k pozitivnímu, konec odkládání
začít sebepéčí a to ve všech směrech... ono těžko si užít někdy i hezký víkend ve dvou, nejdřív je potřeba "vyčistit si hlavu" a zjistit kdo jsem a co chci a potřebuju po tom co jsem byla doma x let... za tu dobu dojde k lecjakým změnám i v názorech... teď může opravdu začít nová etapa, čas přenastavování pravidel 🙂
@bachovy_esence_poradna ano,to máte určitě pravdu 🙂 děkuji 😉
@andryyysssek psychické reakce nebo emoce nelze naplánovat... někdy okolí říká "v čem má problém, manžel hodně vydělá, děti jsou zdravé, hezká ženská a ona pořád v depresi, unavená, neklidná, nespokojená"....
jenže my jsme citlivé bytosti a neseme si s sebou všechno to co jsme už zažili... a někdy je pak už čas na "velký úklid uvnitř", aby to napětí kleslo a mohlo vyrůst zase něco nového 😉
Nečetla jsem ostatní, tak možná budu někoho opakovat. Také jsem se k muži přestěhovala, víceméně tím člověk projde o kamarády a není to pak snadné. Záleží ale na tobě, jestli si nová přátelství vytvoříš, nebo ne. Pokud máš potřebu mít vedle sebe kamarádku, je to na tobě... Požadovat od manžela kvůli teto věci přestěhování, to se mi zdá hloupost. Co se tyče tchýně, pokud obvykle ty nic nenavrhneš a ona zavolá "jedeme tam a tam, přidejte se", tak se nemůžeš divit. Jogurt vytáhni ráno z ledničky a nech ho pomalu dojit na pokojovou teplotu. Řvát by po tobě neměla v žádném případě, s tím si udělej pořádek. Ale opět - udělej si ho ty, nečekej na okolí. Nebo se tím budeš užírat dál. Manzelství může být hezké, trvanlivé a hodnotné, jen to stojí v některých etapách nebo situacích oběť a někdy zatnout zuby a vydržet. A hlavně nepropadej sebelítosti, to je to nejhorší, co můžeš udělat. S mým manželem jsme od mých sedmnácti, taky mám tchýni, muže v práci, kopu práce doma a jeste víc na zahradě... Pokud přišla krize, nejvíc mi pomohlo, když jsem si uvědomila, co bych všechno pokazila rozchodem. Najednou mi přišly moje stesky vždy malicherné a krize byla tatam 🙂 Snaž se zlepšit to, co chybí tvému muži, např. naučit se naplánovat výlet, nebo tobě - dat se do řeči s jinou maminou... je to nakonec prkotina, která ovšem teď přispívá k domácí nepohodě a nedej bože, aby to snad mělo zapříčinit rozchod.
@bachovy_esence_poradna Moc se mi líbí tento pohled na věci, určitě velmi souhlasím...
A co tak skusit africke tance alebo zumbu? Ak rada tancujes a potrebujes vyventilovat hlavu, tak nic lepsie nenajdes. Ak mas rada vodu, tak aquafitness, voda ukludnuje. Po hodine si zajdes do sauny a na masaz a prides domov ako vymenena. Zmena musi prist od teba. Ak budes spokojna sama sebou, budes sa menej nervovat kvoli ostatnyM.
A este k tej svokre, ak este raz na tebe vyleti, tak ju hned uzemni, slusne ale razne. Proste daj jej najavo, ze nie si ziadna soplana, na ktoru bude vrieskat.
Skus aj esencialne oleje a aromaerapiu, navod si pocit pohody a uvidis, ze sa vstko zlepsi.

@andryyysssek zní to jako ponorka ve vztahu a únava z rutiny na MD....
někdy je ta komunikace pak už v hodně začarovaném kruhu
napětí a oslabená psychika se může objevit po porodu (hormonální změny, vypětí a přerušovaný spánek) a pak trvat celé roky pokud nedojde k "restartu"...
ale rozhodně se s tím dá něco dělat 🙂