icon

Rozpor v názorech o výchově synka s tchánem myslivcem

xcere100
7. pro 2014

Dobrý den,
nevím, jak to mám napsat, ale jsem již zoufalá. Bydlíme v domě na druhém dvorku s tchánem. Podotýkám, že všechno včetně branky máme své. Ale problém není v soutižtí našem, ale v tom, že je tchán urputný myslivec, a my máme tříletého syna, který mám moc rád zvířata. Tchán mu ale u čtení knih a u všeho vypráví pouze o střílení zvířat a rád by se i se synem fotil u ulovených srnek nebo obdobných zívřat. My s manželem toto nemáme rádi, neščetněkrát jsme jej na to upozornili, ale absolutně nebere na nás ohledy. Naopak nás nařknul, že ho zrazujeme.
Vše vyvrcholilo dnes, když se šel fotit se synkem přes náš zákaz k sousedovi s ulovenou liškou. Obalamutil nás, že jdou krmit zvěř a cestou zpátky ho tam vzal. Když manžel na něj udeřil, proč jej tam vzal, tak se začal vymlouvat, že oni chtěli, aby se tam vyfotil (načež jsem velmi neadekvátně "začala hysterčit", že kdyby mu říkali, ať syn skočí z okna, tak by ho nechal). Tchán se urazil a odešel.
Omlouvám se za sáhodlouhý příspěvek, ale byla bych moc ráda, kdybyste mi pomohli, jak řešit takovou situaci, třeba máte i svoje zkušenosti.
I když čekám, že mě budete odsuzovat, že jsem na něj "vyjela", ale opravdu jsem si už nedokázala pomoct. Je to těžké, když chceme, aby syn měl zívřata rád a myslivost bral jako pomoc zvířatům a ne být jejich nepřítel.
Děkuji.

Strana
z2
polaks
7. pro 2014

@xcere100 Rys je chránený,povedzte tchánovi,že ho udáte na polícii,že strieľa chránené zvieratá,možno dá pokoj.

evaamy
7. pro 2014

Taky by mě to štvalo, ale když jste se stěhovali k myslivcovi, tak jste přesně s tady tím museli pocitat. Teď už jedine dat tchanovi najevo, že si to nenecháte líbit, takže je nenechavat o samotě a kdyby měl řeči, tak mu připomenout proč tak činite.

elvira
7. pro 2014

Tak tříleté dítě mi připadá ještě malé na to, aby obhlíželo zastřelené zvíře...
S tchánem nepohnete - obzvlášť když bydlíte na stejném místě...
Jedině ho nenechávat samotného s dědou...
Osobně máme taky dědu chytráka, naštěstí se s ním prakticky vůbec nestýkáme, protože cokoliv jsme chtěli, co on ne, tak řekl, že jsme chytří, všechno máme z toho internetu, ale za nich se to dělalo a děcka jsou v pohodě, tak proč ne teď...

tarra27
7. pro 2014

@xcere100 souhlas a na rovinu moje děti by s nim osamote nebyly.....
Je rozdíl jít do lesa a pozorovat zvířátka, krmit je atd. A je jooo velký rozdíl do nich střílet.....a dítě okouka vše....a to potvrzuje i ze chce střílet do kočky to je prostě strasne - bez urážky, je dobře, ze s tím něco děláte.....a další aspekt, svým chováním ho děda naučí max to, ze před vama se hraje divadlo, zapíra,lze ..před maminkou nesmís, ale kkdyž u toho není, můžeš porušovat zákaz....nebo dělat co ona nechce.....
Převede si to na cigarety, alkohol, drogy a je vymalováno......rozhodne takové jednání není dobře pro vztah syn rodič.....a vůbec do života.....zabíjení zvířat....naše 3 a 2 létě holky dávají joo pozor aby byly na kotatka nebo kočku zvířátka hodne samy od sebe.....nedovol to dědovi.....pevně nervy a výdrž.

xcere100
autor
7. pro 2014

@tarra27 Jj, máme doma psa, kočku u mojích rodičů, a chová se k nim moc pěkně. Nekope, netahá za ocásek ani za ouška. Takové řeči má, jen když vidí dědu. Ale i tak mi to vadí. Vím, že na psa je moc hodný, hlídáme ho, ale prostě mi to vadí, myslím, že takto malé dítě nemá ještě přehled co je a co není správné chování.
Děda je neustále uražený, ale ono ho to snad přejde ... není mi příjemné to napětí ... ale prostě, dnes mi už ujely nervy, prostě mi to vadí. Teď si syna nebude dlouho brát, protože bude uražený a pak holt nebudou moci spolu být sami🙂 Ale bude to náročné ... hlavně, že je manžel při mně, ale dneska mi lehce vyčetl, že jsem to trošku přehnala, tak jsem měla výčitky ještě za to:(

tarra27
7. pro 2014

@xcere100 ne přehnala.....nebyla jsi vulgární a nezbila jsi ho 😀

Fakt nebyla. Po dobrem se snazis dlouho....a tady jsi se nechoval a špatně....

ivasad.
7. pro 2014

Můj děda byl myslivec tělem i duší, v jakémkoli počasí s batohem na zádech vozil na běžkách krmení pro zvěř, stavěl a udržoval krmelce, v létě sušil seno, pěstoval krmnou řepu, na podzim sbíral na zahradě kaštany... A zvíře střelil tak jedno ročně, nebo dvě. Poznal zvířata po zvuku, ukazoval nám vnoučatům stopy a i bobky zvířat, znal všechny stromy i houby. . uměl zapískat jako kterýkoliv pták... Proto jsem jako první dojem z tvého problému měla ten, že na myslivosti není nic špatného, že lesní zvěř je součástí potravního řetězce. Pokud by tvůj syn znal od dědy i tu všechnu práci kolem, nebylo by na tom, že uvidí zastřelené zvíře nic špatného. Ale takto, jak popisuješ, je to asi špatný. A tvůj tchán, podle mě, není myslivec ☹

ivasad.
7. pro 2014
xcere100
autor
7. pro 2014

@ivasad. Jo, tak takhle bych si taky představovala dědu myslivce. Jenže k tomuto syna nevede. K tomu ho vedeme my sami, takže kaštany nasbíráme a v zimě je tam symbolicky neseme, aby syn viděl, že není jen střílení.
S tchánem tam jde taky, ale to co mu cestou stihne všechno napovídat (syn je velmi výřečný, takže všechno víme hned), tak pak se ho tam bojím s dědou pouštět a radši beru kočárek a jdu s nimi, abych je měla oba pod dohledem.
Je to těžké. Jsme z vesnice, máme domácí zvířata, ke kterým se dle mého chováme opravdu pěkně. Syna vedeme k tomu, aby jim nosil pochutiny (např. králíkům tvrdý chléb, popř. řepu), aby viděl, že jsou i jiné pohledy. Čteme knihy, kde mu ukazujeme, proč je jaké zvíře velmi důležité. Takže si myslím, že půjde naší cestou, ale samozřejmě tím jsme trnem v oku tchánovi, který se nám to nestydí říct:( Ale jindy je moc hodný, jen v otmto máme opravdu jiný názor a on není schopen vyjít vstříc nám:(

lorreine
7. pro 2014

A co vam najviac vadi? Ze sa foti s mrtvymi zvieratami alebo ze to ste mu nedovolili robit s on to robi? Pokial je to zapaleny myslivec a je to napriklad rodinna tradicia, tak v tom nevidim nic zle. Predpokladam, ze divinu (alebo ine maso) si date radi, ale nejak neberete v uvahu, aka je k tomu kusu masa cesta. Samozrejme by mal respektovat, ze si nieco neprajete. Myslim ale, ze treba vysvetlovat setrne a nie robit sceny.

@tarra27 Myslim, ze nevies o com hovoris. Mas prosim v rodine nejakeho myslivce? Myslim naozajstneho myslivce, nie polopytliaka. Musim priznat, ze som zmyslala podobne, dokym som si jedneho myslivce nevzala a nezistila o com to je. Aky je rozdiel medzi vykrmenim bazanta a obycajnej sliepky? A co myslis tym "inym", co este myslivcu robia? Vacsina ludi ani netusi, co vsetko myslivost obnasa. Ja som to tiez netusila. Jedna sa nielen o hlidani stavu zveriny ale aj dokrmovani, vytvarani ekosystemu, ochrana polnohospodarstva. Uz nebudem hovorit o tom, ze vacsina myslivcu niesu ziadni lovci trofeji...no ale nechcem sa presviedcat. Zverina ako maso je 100x lepsia nezaso kupovane.

lorreine
7. pro 2014

@ivasad. Presne takychto myslivcov poznam ja...teda, na bezkach moc nie, to skor peso alebo terennym autom a strielaju viac zveriny za rok, ale krmia tym celu siroku familiu a je to proste ich vasen a rodinna tradicia.

lorreine
7. pro 2014

@tarra27 Za preklepy sa ospravedlnujem, pisem z mobilu.

tarra27
7. pro 2014

@lorreine podívej, to jak se chová dědeček k vnukovi mi nepřijde spravne a mým dětem bych toto nedovolila..

Chápu, ze když mas doma myslivce, ze ho branis....já prostě když je vidím na polích na honech....nehledě na to, ze častokrát zastřelí psa který je na procházce ze nemá byt z vodítka.....vykrmi bažanty v bažantnici, pak je pustí a střílí do nich....a promin, ale v lese dnes jen tak moc zvířat nepotkas nebo neuvidis....na polích taky ne...a pokud někomu přijde správně střílet je, tak to pardon....ale nesouhlasim a už vůbec ne fotit a ukazovat je dětem malým..to je prostě mimo.další důkaz ze děda se nechová správně je zatajovani věci před matkou a i to, ze dítě chce střílet do kočky....

Nebudu se s tebou hádat, napsala jsem pouze svůj názor.

Nemám rada myslivce pokud střílí do zvířat....což většina dělá. Dal netřeba komentovat.a nemyslím to zle proti tobě....ale myslivci jako takoví aby bránili a chranili už skoro nejsou....už to jsou spis výjimky...nehledě za úplatky nechají střílet do jelenu srnek apod...

lorreine
7. pro 2014

@tarra27 Chovanie toho konkretneho dedu urcite v poriadku nieje, to suhlasim.
Co sa tyka myslivcu, tiez nemam chut sa hadat. Aj preto, ze nemas spravne informacie. Samozrejme ze nepotkas divu zver len tak hocikedy (i ked v poslednom case vidim fuuuru srnek na poliach), pretoze je diva. Len je potrebne korigovat stav, kedze divocaci a jeleni dokazu urobit naozaj obrovsku paseku na poliach a drevinach.
Kazdopadne nechajme to, naozaj sa nechcem hadat a kazit nam obom vecer.

tarra27
7. pro 2014

@lorreine jenže u me problém ten, ze já to beru tak, ze na polích i pasekách jsou doma...je to jejich domov....a člověk nemá pravo zabíjet zvířata jen tak....

Já to beru tak, co udělá zvíře tak strašného, ze ho musí člověk zabit???? Každé zvíře když zabije jiné , dělá to př potravu....a člověk aby reguloval systém??? Me to nepřijde správně....

Anebereu to ze dělají paseku...zvířata jsou v přírodě doma.....

Je to věc pohledu..... 😉

I tobě pěny večer...nechci te nějak nastvat ani urazit, jen mám jiný názor 😉

xcere100
autor
7. pro 2014

No, já musím říct, že zvěřinu nerada jím. Takže výtěžek z honu (např. bažanta), si peče děda sám, popř. jej dovezeme švagrové. Srnčí jsem jedla naposledy asi před třemi lety a je pravda, že minulý rok, při placeném odstřelu siky odstřelil i prase, které potom zakoupil. No, leželelo nám v mrazáku dost dlouho, a po částech jsem jej rozdávala rodině, když přijela na návštěvu. Já to opravdu nerada jím. Máme dost masa jiného, domácího, včetně hovězího (tchán má doma dva býky).
Ne, mně se opravdu nelíbí to, že synovi ukazuje myslivost z pohledu zabíjení. Pokud spolu půjdou ke krmelci, tak budu ráda, ale on toto moc často s vnukem nečiní. Pouze jen tahá syna k focení "mrtvol". Vím, že to jsou regulované odstřely, ale i tak mi je to nepříjemné. Sama ych se s tím fotit nechtěla:( Manžel je taky proti (a tam si myslíme je asi problém, že přetrhl rodinnou tradici, tak ji chce tchán vychovat ve vnukovi) :(

tarra27
7. pro 2014

@xcere100 to ustojite....výdrž, jak říkám já, jasné stručně výstižně a slusne s stát za svým.....

😉

evaamy
7. pro 2014

Příroda sama nejlíp ví jak se (ne)regulovat, tak bych to nechala na ni a ne na myslivcich, kteří ani nerozeznaji srnku od spícího trampa.

tarra27
7. pro 2014

@evaamy 😀 taky si myslím, ze člověk je ten poslední,ktery by mel zasahovat a rozhodovat a ovlivnovat v přírodě....cyklus tedy...

Mám dojem,ze člověk ma tendenci rozhodovat o všem.....chudaci zvířata..kdyby jich bylo mraky....

A brala bych kdyby děda chodil a sbíral kaštany, nosil jídlo do krmelce a pozoroval dalekohledem zvířátka....sledoval a učil stopy zvířat ve sněhu....to by byl dědeček k nezaplacení....ale tohle teda je dost pres caru....mám 3l holčičku a tohle kdyby někdo udělal, tak už sama děda nededa s nim nikam bez dozoru nejde. Ani na zahradu.

xcere100
autor
7. pro 2014

No, zatím je děda ve stavu extra uražených, ani oběd od nás nesnědl (sami jsme mu ho donesli, když nepřišel na oběd). Takže to bude asi mít dlouhodobější charakter. Asi se budu muset omluvit, nebo nevím. Takové dusno na mne není.
Ale má to druhou kladnou stránku, že do Vendíka nebude nic hustit, protože k nám nebude chodit 😀 Předpokládám, že nejpozději na Vánoce se udobří, protože na Štědrý večer by muse být sám (se zetěm se rozhádal tak, že tam nejezdí).

tarra27
7. pro 2014

@xcere100 hlavně se mu nemlouvej....lepší udělat jedou točo a dusno a dotáhnout to do konce a mít jasno než dusno dolejzani a on si bude myslet ze muze vše....ze mu to projde....

Dobrý donesli jste mu oběd a když nechce nechce! Žádný lezení do zadku apod....tohle si ustoj a udělej si s nim jasno,nebo to budeš za chvilku řešit znova..

xcere100
autor
7. pro 2014

@tarra27 Hm, to je asi pravda! Tak hlavu vzhůru a děkuju za pochopení a rady ;)

tarra27
7. pro 2014

@xcere100 nemáš zač.....ze jsi vyjela je normalni dřív jste se opakovaně snažili po dobrem..zdrav ho, bud slušná, ale tohle se nedej....na vánoce se udobrite a pak az budete za dobře, řekni dedo myslís to dobře, ale on je malý, zatím to tak nechceme...máme te radi ale tohle nám nedelej. Me pak mrzí ze se hadame.takový fajn děda 🙂 jsme řadí ze te máme ale žádný mrtvý zvířata....

A vždyť jsi ho nezmlatila 🙂)) mas ho rada, jen to děláš pro své dítě....ono to cele vychladne.a navíc je před vanocema....se udobrite....jsou věci které jsou oprávněně...a tahle mezi ne patří ;)

anushka111
7. pro 2014

@xcere100 souhlasím s @tarra27 aby ses teď neomlouvala, protože by pak už žádnou tvoji výtku /výčitku nebral a bylo by mu fuk co vám vadí. Takže fakt vydržet ( já jsem nechala tachána 4 roky a pak jsem to jednou nevydržela a velmmi slušně, leč jasně jsem mu řekla že to a to nechci, uražený byl skoro 3 měsíce, ale od té doby je to aspoň zatím fajn a já konečně nejsem v neustálém tlaku co zase bude dělat a jak to překousnu 😎 ) Přeju pevné nervy,možná právě to, že se tak naštval je znamení, že už mu fakt došlo co mu vytýkáte, a až se hodí do klidu, tak si myslím že ustoupí, kdyby kvůli nikomu jinému, tak kvůli malému, aby s ním mohl dál být jen tak bez dohlížení 😉 )

lenicka07
7. pro 2014

Já se ti nedivím že ti to vadí, dítě je příliš malé na to, aby to pochopilo. Odnese si z toho akorát to, že zabíjení zvířat (jakýchkoliv) je normální. Ono neumí rozlišovat, kdy je to nutné pro obživu a kdy je to záliba a kdy se to fakt nedělá. Prarodiče měli hospodářství když jsem byla malá a někdy jsem byla nucená se těchto " aktivit" zúčastňovat a někdy jsem byla nechtěně svědkem. Já jsem si z toho zas odnesla celoživotní trauma, mě to prostě strašně vadí. Jo dětem nezbývá než to vysvětlit, ale později, a nevím proč by toho měli být svědkem. Podle mě to jejich duši neprospěje, naopak ublíží, ať v jednom či druhém směru.
Určitě se tedy braň, dítě nenechávat s tchánem samotné, když nerespektuje váš styl výchovy.

fallingstars
8. pro 2014

@xcere100 Ono debata o tom, jestli je nebo není zabíjení zvířat normální, a jestli není tak trochu pokrytecké smutnit nad zabitou srnečkou s velkýma očima, a pak si dát v restauraci pěkně šťavnaťoučkej steak, by byla na dlouho. Tady je ovšem ten problém, že děda nerespektuje to, jak vy chcete kluka vychovávat. Protože i kdyby vy jste chtěli, aby třeba nikdy nechutnal čokoládu nebo se mu neukazovala modrá barva, musí to okolí jednoduše převzít, tečka. Myslet si o tom může kdekdo co chce a třeba si i doma ťukat na čelo, ale jít proti přáním rodičům je podle mě neakceptovatelné. Já si taky myslim, že známých synové by nemuseli jíst takhle malí chipsy, ale když to mají dovolené, nebudu jim je vytrhávat z pusy.
Dědovi bych se taky teď rozhodně neomlouvala, jinak už byste mohli na nějaké doufání v nápravu navždy zapomenout. I kdyby měl být na Štědrý den sám, je to jen a pouze jeho volba. On asi nebude taky úplně jednoduchá povaha, když se rozhádal i s druhou stranou...

jitavrtule
8. pro 2014

@tarra27 " promin, ale v lese dnes jen tak moc zvířat nepotkas nebo neuvidis....na polích taky ne...a pokud někomu přijde správně střílet je, tak to pardon"

Tarra, trochu OT, nic ve zlém, možná je to u vás jinak, ale teda taky u nás Praha -Západ, je zvěře na polích I v lese fakt mraky. Srny, zajíci, kanci.... Stačí vyrazit za soumraku mimo vesnici a potkáš toho víc než by ti bylo milé 🙂
Obzvlášť prasata jsou kolem a v Praze přemnožená dlouhodobě, takže ono s tím střílením to taky není úplně černobílé (špatné/dobré).

Jinak ale souhlas s tím, že v popisované situaci by si rodiče měli stat na svém a pokud tchán není schopný nebo ochotný jejich přístup respoktovat, pak prostě nebude s vnukem bez dohledu.
Říkat zvířatům (všem) všiváci a epizodka o střílení po kočce dost jasně naznačují, že tchán je především střelec a 3-leté dítě bohužel ještě nemá rozum si to přebrat - co je a co není správné. Skoda, je I spousta rozumných myslivců.

texetka
8. pro 2014

@xcere100
Mě by toto nevadilo. Jako dítě jsme byla u všceh zabijaček od malinkého věku, uměla jsem škubat slepici, stáhnout králíka... Smrt k životu patří.
Asi ybch na vašem místě , kdyby mi to hodně vadilo, s tcháněm domluvila, že ano - at se vyfotí s uloveným zvířetem, ale at není vidět krev či zranění zvířete a at vašeho synka učí i to druhé - péči o zvěř, at spolu vozí do krmelců, učí ho stopy atd atd ..

janek23
20. únor 2015

dle mého názoru je nejvyšší čas zakročit a tchánovi jasně stanovit pravidla, kterými se bude muset řídit...
přečtěte si tabulku číslo 1
http://humanimal.cz/texty_soubory/nasilne-ciny-...
internet je plný nechutných fotografií s podobnou problematikou (například. http://tondaslepicka.rajce.idnes.cz/Tatka_mysli... ) . zastávám názor, že výchova by měla jít trochu jiným směrem a pokud dítě bude mít v budoucnu touhu zabíjet zvířata tak at si k tomuto najde cestu samo a v dospělosti....

Strana
z2