Rozvést se nebo ještě vydržet?
Ahoj mamky, potřebuju se vypovídat a poradit. Můj manžel má už přes rok milenku. Doufala jsem, že to nějak překonáme, dáme opět dohromady, ale teď se náš vztah dostal zřejmě do stádia, kdy už to asi není možné, neustálé hádky, nebo tichá domácnost, doma peklo... Máme dvě malé holčičky, já jsem doma na RD ještě do září příštího roku asi tak... Teď řeším, jestli to prostě ukončit a požádat o rozvod nebo to ještě vydržet do příštího roku, až půjdu do práce, až nebudu odkázaná jen na peníze z RD, což je samozřejmě málo... Kdybych od něho odešla, musela bych jít někam do pronájmu, a to bysme snad s holkama ani nezvládly... Navíc on na dětech hrozně visí, jinou rodinu už nemá. Poradíte mi, co vlastně přesně znamená při rozvodu společná péče a jde to, i když by jsme s MM už nebydleli spolu?
Já už nevím, jak dál. Nejhorší je, že on tu svou ženskou tahá za našima dětma anebo děti za ní, díky té starší jsem vlastně přišla na to, kdo ona je...
@pipi02 stridavka je jen forma,mohou si to přizpůsobit. Může být stridavka 70:30, týden a týden je klišé, takhle to bývá u starších dětí když už.
My máme společnou ve formě úterý, čtvrtek odpoledne,sobota část dne a druhy týden UT,ČT a víkend. V podstatě i toto je střídavka. Jsem ještě s mladším doma.
@ikaterina Já se bála doma říct, že ode mě utekl ve 4. měsíci a ještě mě do toho psychicky ničil a objížděl mé známé....Děsila jsem se toho, co si vyslechnu (mám po škole, stálou práci, vlastní byt a něco našetřené, ale i tak...). Dlouho jsem mlčela než mě kolegyně nahlodala a já šla za rodinou. Teď nechápu proč jsem nešla dřív. Mám úžasnou podporu i když bydlí dál. Psychická podpora je mnohdy důležitá víc než finanční na začátku. Ale bohužel bez peněž se žít nedá, a proto se taky děsím co a jak bude. Určitě za nimi běž. Nejsme malomocné, jen jsme se dostaly do problému jako mnozí lidé okolo. A jsme mladé a ještě do hodně problémů nás život dokope.
@pipi02 omyl. Rozšířená péče bývá u výhradní péče druhého z rodičů. A je tam rozdíl v právech a povinnostech. Střídavá péče může být nerovnoměrna, nemusí být 50:50. Jde o to,že se rodiče střídají v péči, říká se tomu i sdílená péče. A je to rozdíl oproti svěření do výhradní péče matky a otec má rozšířený styk ( rozšířený oproti bývalé běžné úpravě 1x víkend za 14 dní), ale pořád má dítě v péči matka a otec právo styku,ne povinnost péče.
Strasne me to mrzi. Ale ja jsem rodinu nerozbila. To si on proste neuvedomuje. On vsechno hodi na me. Ale to uz je moc. Proste kdyz to chce takhle, tak nemuze pocitat s tim, ze bude s detma vsechno jako driv. Tezko me muze vymazat ze sveho zivota. To proste nejde.
@ikaterina ale pocitej s tím,že pracovnice ti můžou dat i špatné informace a pokud si manžel najde správné, tak té může pak nepříjemně překvapit. Např. Paní řeknou,že se můžeš s dětmi odstěhovat kam chceš,ale není to pravda, už na to pár lidí dojelo. Takže info si pak ještě ověř z více zdrojů. Měnil se občanský zákoník.
No ono odstěhovat se z důvodu toho, že se rozvádím a tudíž nemám bydliště (s manželem jsou v podnájmu) není problém se odstěhovat k rodičům. Opravdu pokud by to chtěl použít u soudu a zaznělo tam "já ji podvedl a dal podnět k rozvodu a ona se neprávem odstěhovala," to by opravdu neprošlo na jeho straně. Opravdu. On si může podat stížnost a soud to může řešit, ale v tomto případě by opravdu otec nemohl vyhrát. V rámci ČR se přestěhovat může a hlavně pokud nemá na vybranou (rozvod), ale je dobré mít pro tyto účely děti ve své výhradní péči. Občanský zákoník se ale bohužel opravdu v mnoha věcech změnil a je proto dobrá ta právní poradna. Mě třeba na OSPODU nepotěšili. Právě naopak. To, že mě opustil a psychicky týral prý nikoho nezajímal a klidně mu soudy můžou po porodu nastavit aby jezdil 4x týdně za malou.....no což ne?
ještě je dobré o tom otce dětí dopředu vyrozumět, ale formou, která se dá následně dokázat.
Líbil se mi také názor paní na OSPODu - v dnešní době mají tatínci samé práva a maminky samé povinnosti. Nádherné a bohužel pravdivé tvrzení. A ještě to, že střídavá péče a jiná podobná opatření si vydupali tatínci s opravdovým zájmem. Jenže těch je menšina, a z této situaci nyní můžou těžit tatínci - škodiči a soudy to pranic nezajímá. Když jsem řekla, že otce do bytu nepustím tak prý mrně můžu vozit k němu :D a nebo mu mrně předat na 2 hodinky ven (v zimě paráda) - ovšem nemusím přikládat kočár, autosedačku apod., tatínek se chce přeci starat tak má určitě finance i na vybavení, které jsem si také pořizovala ze svého. No odcházela jsem s brekem.
@ikaterina hlavne zadna unahlena rozhodnuti, at nema sanci cokoliv otocit, nejlepe jednotlive kroky konzultovat s pravnikem a nebala bych se ani toho psychologa, podpora je ted moc dulezita, aby clovek nemel tendenci se snizovat k tomu, co dela druhy aneb k nadavkam a zachoval si sebeuctu, ono to pak pomuze i u soudu. Pred podpisem cehokoliv je jasne potreba definovat rozdeleni majetku a deti, ocekavane alimenty pripadne podminky ocekavane stridave pece, jak dlouho kdo bude mit deti, kdo bude mit deti o prazdninach vcetne priblineho mista bydleni, zda deti budou chodit do jedne skolky, jak s lekari, jak je zajisti, kdyz bude chodit do prace, kdo je vyzvedne, atd... Nebala bych se napriklad pozadat o vyzivne a hlavne ho netepat a neresit, on diky tomu drive nebo pozdeji vychladne... Manzelskou poradnu nebo mediatora bych klidne jeste vyzkousela az se zklidni, ono spolu stejne budete muset nejak vychazet i po rozvodu a kdyz budete na kordy, tak z toho budou mit deti gulas, takze neprilevat do ohne, on se uhasi sam.... Tady jsou docela dobre vypracovane informace podle noveho zakoniku http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zda... .
@pipi02 no,dříve zas měly maminky všechno,práva i povinnosti,a otcové degradovali na platice a strejdy na víkend. Ono prý čím víc otec je začleněn do běžného života dítěte,tím spíš se stará i finančně. Kolikrát existuje kruh - když dítě vidím pár dní v měsíci a kolikrát ani to,když je třeba nemocné a návštěva odpadne,tak se mi nechce ani platit a když tak minimum. A naopak u matek - když neplatí nebo neplatí spolehlivě nebo navíc,tak dítě neuvidí. Kdo z toho těží? Dítě těžko. Je to o lidech.
U výhradní péče má matka povinnost dítě na styk připravit,přičemž není shoda v tom,co přesně detailně to znamená. Toto obvykle u sdílené péče odpadá. Pokud jsou lidi rozumní. Nerozumni si dělají peklo při jakékoli formě péče.
@andelka no právě. Ano na styk dítě připravit - to znamení dítě čisté, oblečené, nakrmené a přebalené a samozřejmě psychicky. Pokud jsem si vše hradila sama a nechci za tuto velkou částku po otci nic...může si klidně po soudech oči vybrečet. Ano jsem pro, když otec platí a stará se ať má pravidelný kontakt...osobně po něm peníze nechci. Jen to, aby již konečně dal pokoj a opět si našel dalšího obětního beránka (a že jich už bylo).
My jsme v poradne byli,chodili jsme oba. Záleží na koho člověk narazí,kamarádka šla do poradny a podle mě,ta paní radila úplně mimo,ještě víc ji to srazilo.
Každopádně když člověk chodí i sám,a je to kvalitní odborník,tak to rozhodně neuškodí a mnohdy pomůže.
Existují i mediace přímo před rozvodové,pomáhají nalézt oboustranně přijatelné dohody.
@pipi02 to zase nebudte hloupa, mate narok na penize na sebe v tehotenstvi, na pripadne alimenty behem materske, na prispeni na vybavicku a podle typu pece na alimenty na deti. Kazda korunka do kasicky se pro dite bude hodit, ted moc stat nebude, kdyz to pojmete rozumne, ale az prijde skola, vylety, telefon pocitac, to vsechno bude neco stat a jestli je to takovy samolibec, tak s nim nemusi byt az to bude treba domluva nebo bude skryvat prijmy a treba delat nacerno, takze zrovna o penize je treba bojovat... A rozhodne bych se nespolehala na rady z OSPOD, ti hlavne haji zajmy deti, je spousta bezplatnych pravnich poraden, kde Vam jasne reknou na co mate narok a pomuzou Vam to taky ziskat. Ono s trochou pohodli pro vas se treba obrousi i ty hrany, prece jen nepustit cloveka co ste si vybrala jako otce svych deti do bytu zavani vztekem, ale jak to pak bude vnimat to dite, ze je tata nejaky povl - u soudu si s takovym pristupem akorat zbytecne stavite do horsiho svetla a otec tim ziskava lepsi vyjednavaci pozici coz je to posledni co chcete...
@akankeo Vím jaké dostávají peníze lidé z okolí 🙂 žádné a nebo minimální a nic nezmůžou ani s právní pomocí. Nikde není napsáno, že dítěti kvalitního otce nenajdu se vším všudy i já to tak měla. Ne bohužel jedna uteklá spermie a pak zažívání ponižování a týrání a vyhrožování, kdy jako těhotná hubnete a nemůžete spát opravdu z muže otce nedělá. Právníka mám. A ano do svého bytu nemíním pouštět někoho kdo tam mnoho věcí svým chováním zničil a neumí se chovat ani k majetku svému (žádný nemá) natož cizímu. A ano otec je povl a bohužel měl hrozné dětství a nemá žádné návyky slušného chování. O podvádění a lžích jsem se bohužel dozvěděla až jako těhotná od jeho vlastní rodiny.
@pipi02 ja bych nikdy nesla na blind k psychologovi nebo do manzelske poradny, nejdriv je treba zjistit reference. Scjpny psycholog manipulatora a chronickeho lhare pozna, lempl co se neumi vcitit do druhych ne. Manzel byl parkrat u psychologa a ten ty nase problemy jeste zhorsil, takze s tim okamzite prestal. Pak jsem ja vyzkousela na doporuceni psychologa od arcibiskupstvi prazskeho - nemela jsem penize a tam je to v nouzi zdarma nehlede na viru a tam mi moc pomohli hlavne dat sebe do kupy, uvedomit si, ze at uz se deje cokoliv porad je to otec mych deti, ktereho jsem si vybrala ja a jakym zpusobem jednat s muzem aby jsme nebyli na kordy a opravdu to pomohlo. Taky jsme se mohli hadat, hadat, hadat, rozvest a delat si naschvaly, ale s timhle pristupem prave ta cast naschvalu a ublizovani postupne odeznela a i kdyby na ten rozvod doslo, byli jsme uz schopni komunikovat a ohledne deti spolupracovat. Jinak do poradny muze zajit i jeden z partneru a je to taky o tom psychickem ropolozeni, pravda boli a na vinne jsou z 90% procent vztahu oba, tyranu a chronickych lharu neni zase tolik, ale i po vztahu s tema na sobe clovek musi pracovat a zmenit se, aby se je nepritahnul do zivota znovu...
@akankeo Je to poprvé co zastávám názor - neuvést otce do RL. Protože vyhrožování únosu dítěte a vyhrožování střídavou péčí (ano je to vyhrožování u někoho kdo tvrdil, že chce potrat a podobně) je lepší tyto problémy si odpustit a tím zajistit dítěti klidnou péči. Bohužel dotyčný nemá už jakou dobu nic lepšího na práci než objíždět všechny MÉ známé a brečet u nich jak jsem labilní a jak bude otec samoživitel a házet na mě špínu nevídaného kalibru...co pak asi bude před spaním vyprávět dítěti?

Střídavku 🙂 líbí se mi jak muž vše zničí a pak není schopný ani unést to, že holt své děti už neuvidí tak často...měl si to uvědomit dřív. Nejdřív bych zjistila co a jak majetkově, ale střídavku s dvouletou dcerkou + další starší? To jako bude doma týden a pak týden v práci? Jsi snad na rodičovské, ne? Si to představuje jak Hurvínek válku. Já bych pro nebyla ani náhodou. Opět zkouší co mu dovolíš. On si chodí obskakovat jiné a pak by chtěl smířlivý a nekonfliktní rozvod a nejlépe střídavou péči a hodně z majetku. Tohle si měl chlapec uvědomit s prominutím dřív.