Rozvod - má manželka nárok na peníze, když dům není její?

jelena56
19. črc 2017

Ahoj všem diskutujícím,
v naší rodině máme jedno problematické manželství. Dejme tomu Jana a Josef, jestli nebude vadit...
Jana už delší dobu hovoří o rozvodu - důvodů je mnoho, nikdo se jí moc nedivíme, i když zrovna v tomto manželství platí, že za rozpad mohou oba dva...
Každopádně Jana vychovala 2 děti, kterým je dnes 10 a 12 let - vychovala je převážně sama. Jana chodila před dětmi i po dětech do práce a celá její výplata chodila na manželův účet. I když jsou manželé a defakto je účet společný, tak ona nikdy neměla přístup a dispoziční právo k účtu a byla zcela odkázána na manžela.
Ten jí peníze vybíral a nechával jí doma hotovost - jenže Pepa před časem onemocněl a cca rok nechodil do práce. Pak se mu zřejmě změnil žebříček hodnot a začal nezřízeně utrácet rodinné peníze - bohužel jen sám za sebe, nebo za své koníčky. Nakonec se uchýlil i k půjčkám - které tedy splácí.
Jenže Jana stále nevidí do rodinného hospodaření, stále musí škemrat o každou tisícikorunu a s Pepou není žádná řeč. Jana se bojí se osamostatnit, protože neumí nakládat s penězi a vlastním účtem. Má z toho strach a bojí se, jak by zareagoval Pepa.
Pepa je OSVČ a jeho příjem je nepravidelný - tvrdí Janě, že celý její výdělek padne na složenky a půjčky a že nemají vůbec žádné peníze navíc. Občas jí i odmítne dát peníze na jídlo a tvrdí jí, že nemají...jenže pak jde a opět utratí spoustu peněz za své koníčky.
Jana tedy zvažuje rozvod nebo nějaké ostřejší vyhranění vůči manželovi.
Jenže mají dvě děti - ani jedno z dětí nemají k tatínkovi moc silný a hezký vztah a zřejmě si o tatínkovi z mnoha důvodů nemyslí nic hezkého. Ale jsou příliš fixovaní na svůj domov - na krásný pokojíček, na bazén, na zahradu...
Ale domeček, ve kterém rodina bydlí je Pepův. Pepa ho stavěl ještě dříve, než Janu poznal a než se s ní oženil.
Když se s Janou oženil, byl domeček rozestavěný - bylo potřeba dodělat štuky, omítky, podlahy, vymalovat, zařídit. Jana se pak zasadila o úpravu zahrady, nový plot a bazén.
Nedělá si nárok na domeček - ví, že není její. Ale jelikož nikdy neměla šanci mít své peníze a něco si ušetřit a všechny její peníze zřejmě roztočil marnotratný manžel - nemá ani korunu na to, aby s dětmi od manžela odešla a našla si nové bydlení. Dočasně může jít k rodičům. Děti s jejím krokem nesouhlasí - né, že by jim bylo smutno po tatínkovi, ale po domečku. Jana by potřebovala nějaké peníze do začátku a chtěla by dětem v novém bytě nebo u svých rodičů připravit hezké prostředí pro bydlení.

Dejme tomu, že má domeček hodnotu cca 3mil. - manželé jsou cca 15let a celých 15let veškerý výdelek, MD, RP chodí na účet Pepovi - moje otázka je - bude mít Jana nárok na nějaké peníze, když domeček není její? Bude mít nárok třeba na 500tis?
Další otázka - co když Pepa řekne, že ty peníze nemá a není schopen je sehnat, protože bude platit ještě alimenty. Může soud určit splátky? Nebo musí pak celou přiznanou částku hradit najednou?

Moc všem děkuji za vaše názory a životní zkušenosti!

anetka9
19. črc 2017

Ahoj, co si myslím já, tak z domečku bohužel nedostane nic a protože vše chodí na jeden účet není ani možné říct, že tu a tu sedačku koupila ona..a co si tak myslím, tak soud vezme zůstatek na účtu a rozdělí to dvěma, když to řeknu zjednodušeně..a bohužel jeslti se proti veřitelům manžela nijak nevyhradila, tak i po rozvodu budou moci na její peníze a majetek, pokud by muž nesplácel.

anetka9
19. črc 2017

Jinak okamžitě bych si zařídila vlastní účet a nechala si všechno posílat tam, ať alepson neco má

jelena56
autor
19. črc 2017

@anetka9
Účet už je v řešení - ona se bohužel bojí jít i do banky, protože se stydí, že neví co a jak.
Takže jsme již s manželem domluveni, že jí se vším pomůžeme.
Co se týče domečku, myslela jsem právě, že by měla nárok na část toho bydlení - přece jenom tam žila skoro 15let, přispívala na chod domácnosti, vychovala tam dvě děti. Opravdu odejde úplně s ničím, I když jí 15let řídí příjmy a výdaje manžel?
Co se týče dluhů a splátek, tak Pepa asi splácet bude. On není zlý člověk, je pracovitý a peníze dokáže vydělat.
Bohužel prostě celý svůj vztah od začátku vedly směrem k záhubě...

mku
19. črc 2017

Ja si myslim, ze narok na neco za tech 15let 100% ma, obzvlast kdyz jeji prijem chodil na jeho ucet, coz lze asi jednoduse dokazat. Pokud by se nedohodli, soud urci na jakou castku ma narok a taky urci bud ze musi zaplatit najednou, nebo splatky. V tomto pripade je dobre si najmout advokata, protoze obyc clovek nezna ty spravne vyrazy napr na to, ze kdyz se splatna jednou zpozdi, musi okamzite zbytek doplatit najednou (takhle jsem to mela napr ja pri zvyseni alimentu).
Ale pocitejte s tim, ze majetkove vyrovnani se muze tahnout i roky....

jjaanca
19. črc 2017

Já myslím že co se týká domu, že by jí měl manžel vyplatit. Dům se dokončoval ze společných peněz, to znamená, že Janě patří půl plotu, půl bazénu, půl vybavení domu a půl všeho co se kupovalo po svatbě.

ladyle
19. črc 2017

pokud jsou manželé, může v rámci rozvodu žádat i "výživné" pro sebe od manžela. Co se týče vypořádání majetku, tak je směrodatné, jestli na katastru v listu vlastnictví je dům zapsaný ve společném jmění manželů nebo ne. Úplně bych to nevzdávala - možná ano, když kolaudace proběhla až po sňatku. Pokud tedy je v SJM, má právo na majetkové vyrovnání.
Účet v bance si může zřídit i když tam nebude chodit (přes internet).
Nicméně, pokud je natolik ustrašená, že ani do banky nemůže jít, tak bych ji doporučila ať zůstane tam, kde je, protože rozvod by pravděpodobně neustála.

anetka9
19. črc 2017

@jelena56 No, jaky říkají holky, pokud je v katastru, že je v SJM, tak to je v pohodě, ale pokud není, tak to bude těžký, protože ano, ona má nárok na vrácení toho, co ze svého majetku vložila do společného, nicméně si myslím, že to se těžko odliší, co je její a co ne, když to všechno přišlo na jeden účet a hned to spadlo do sjm...no určitě bych volila advokáta, ten poradí🙂 doporučuju advokáta, co se věnuje rodinnému právu a ne jen někoho, kdo se věnuje všemu, ty co jsou specializovaní mají větší přehled v té své jedné oblasti🙂

jjaanca
19. črc 2017

@anetka9 "spadlo do SJM" - co to znamená? Mě právník při rozvodu řekl, že SJM je výplata (každého z manželů) ať je na jakém účtu chce. Tzn, pokud si za trvání manželství manžel koupí z "svých" peněz které má na svém účtu auto, je auto v SJM..... i peníze na jeho účtu jsou SJM (mínus částku kterou tam měl před svatbou).

henky88
19. črc 2017

Pokud mají režim SJM (tj. neexistuje mezi nimi např. dohoda o zúžení SJM), má nárok na polovinu investic, vložených do domu ze společných prostředků za trvání manželství. Stejně tak pokud např. dostala darem od kohokoliv nějaké peníze a ty pak investovala do domu manžela, má po rozvodu nárok na jejich vrácení. Výši částek, investovaných do domu ze společných prostředků za trvání manželství, je ovšem nutno v řízení o vypořádání SJM prokázat. Určitě doporučuji poradu s advokátem.

anetka9
19. črc 2017

@jjaanca Jojo, tím spadlo jsem myslela, když se to dostane do dispozice, do možnosti nakládat s tím..jinak to patří do sjm no..ale teda pokud ti to někdo dá na ruku a ty to nepřiznáš, tak je to jen tvoje🙂 Jinak to, že co vynaloží ze svého, jsem mylela její výlučný majetek - což jsou věci před svatbou, věci osobní potřeby, snubák, zdravotní pomůcky, dary a dědictví..pokud by měla toto a z těchto peněz něco dala do sjm (třeba z toho zaplatila plot), tak pak má nárok na to, aby jí polovinu toho vyplatil (ale potřebuje samozřejmě důkaz, že to bylo její výlučný a fakturu že to platila ona)

jjaanca
19. črc 2017

@anetka9 To určitě ne, kdyby investovala své (nabyté před svatbou) peníze do plotu, tak jí manžel musí vyplatit ty její peníze, a ze zbytku hodnoty plotu jí dát půlku. Já to mám přesně takhle s bytem. Do bytu jsem investovala svých 600 tis. Byt se prodal, já dostala 600 tis. a ze zbytku peněz ještě půlku - jako půlku ze SJM.

anetka9
19. črc 2017

@jjaanca No jasně no, já jsem se špatně vyjádřila. Takto jsem to myslela🙂 Akorát v tomto případě to vypadá, že nic takového se nedělo a paní vše co měla dávala na účet, takže to všechno je sjm, kromě toho baráku nejspíš teda.

jjaanca
19. črc 2017

No jasně, to co se kupovalo po svatbě, z toho má nárok na polovinu, takže něco by dostat měla.

zuzineckah
19. črc 2017

Ja bych kamarádce doporučila zůstat tam, kde je. Jestli má obavu i z banky a neumí s financemi zacházet, jak může vůbec přemýšlet o rozvodu...
Po pravdě se mi ani věřit nechce, že někdo se sebou může nechat takhle vy....t, s prominutím 🙈

Ale jestli se rozhodně do toho jít, tak vy jako dobří přátelé ji obstarejte hodně dobrého advokáta. Kdybys chtěla poradit,dej vědět.
Na dům nárok nemá (předpokládám, že když ji pan manzel měl takhle zmaklou, tak v sjm urcite není), že všeho ostatního, co přišlo po sňatku má nárok na polovinu. Ale také je zodpovědná za manželovy dluhy, na to je také dobré myslet. Jsem přesvědčena, že tahle situace se bez advokáta neobejde... a bůh vi, co ještě vyplave

zuzana_ka
19. črc 2017

Zařídit si vlastní účet - otázka 1 návštěvy v bance. V práci zadat požadavek na změnu čísla účtu pro zasílání výplaty.
Mít vlastní peníze a až chlap ukáže, co všechno se platí, tak dávat půlku...

bamishop
19. črc 2017

@jelena56 no, kdyz se deli majetek, tak se deli i dluhy, z domu se toho moc delit nebude, kdyz neni jeji, takze tam nula od nuly pojde, ale pokud si sednou k jednacimu stolu, mohou se na nejakem rozumnem majetkopravnim vyporadani nebo alimentech pro ni do zacatku dohodnout. I pres pravnika pokud bude manzel neustupny to vidim spis na ty alimenty pro ni. Jinak samozrejme vse co se kupovalo po svatbe je na pul jejich, ale jestli si manzel nabral pujcky a penize utratil, tak to je spis o spolecne domluve, jak se vyporadat, pokud neni z ceho delit...

verca156
19. črc 2017

nejlepší by bylo se zeptat právníka, i když je dům manžela a pokud jste tam měli za manželství nějakou firmu / faktura za nějakou odvedenou práci.... tak by to měl vyplatit manželce... nebo část ale lepší je to zjistit přes právníka...

jelena56
autor
20. črc 2017

Ahoj ženy, hrozně mi to blbne a nejdou mi přidávat odpovědi. Moc si vážím vašich rad - mám napsanou dloouhatánskou litanii, ale nejde mi odeslat ☹

anetka9
20. črc 2017

@jelena56 mně to taky blblo..:/ Ale ono to asi bude délkou příspěvku, zkus ho rozdělit na několik kratších a mohlo by to fungovat🙂

jelena56
autor
20. črc 2017

Ahoj holky, děkuji všem za názory a rady.
Abych uvedla na míru vše a doplnila i vaše otázky.

Dům není v SJM - v katastru nemovitostí je zapsán pouze Pepa jako jediný majitel domu a pozemku.
S tím je mi samozřejmě jasné, že nemá nárok na polovinu domu. Ale myslím si, že by mohla požadovat jakési "odstupné" protože na dodělání domu se již podílela - a to není těžké dokázat.

Účet je také jen Pepův a bez dispozičního práva Jany - ale tento účet po svatbě automaticky přešel pod SJM - to taky chápeme a víme - ona tam posílala všechny své peníze - samozřejmě v rámci SJM by to dělili napůl.

jelena56
autor
20. črc 2017

K Pepovi - Pepa je OSVČ - nevydělává malé peníze, ale nikomu nikdy (a to ani Janě) neřekl kolik si přesně vydělá. Nikdo defakto neví, kolik na účtě je - existuje i varianta, že si žádné půjčky nebere a vše jen čerpá z účtu, na kterém má třeba "ulité" peníze. Nikdo totiž neviděl ani smlouvy o půjčce a nikdo neví, kde by si pořád půjčoval peníze. To je všechno jen jeho tvrzení, na dotazy - kde neustále bere peníze na své koníčky a rozmary (např. nákup motorky apod)

Některá z vás se ptala, jak se mohla Jana nechat takto zmanipulovat...lehce. Ale předně upozorním, že Pepa není manipulátor - je to tak trochu ňouma, který byl vyšachován z rodinného života a tak se naučil si zařizovat věci jen sám pro sebe.
Jana pochází z rodiny, kde je normální, že muž vede celou kasu a žena dostává peníze jen v hotovosti "do krabičky". Dokud byla Jana na mateřské, tak jí to nevadilo. Pak si začala chodit do práce, vydělávat o něco více a peníze v krabičce už jí nestačily - hlavně proto, že děti začaly chodit do školky, pak do školy a zvýšily se výdaje a potřeby rodiny. Pepa už to ale nějak nedokázal pochopit. Jana pak běžela za svými rodiči o radu a ti dali Pepovi co proto...ten nic nezměnil, ale navíc se urazil. Takže celá rodina je v tuhle chvíli v totálním rozkladu. Do vztahu se míchají rodiče, poštvávají proti Pepovi děti a ten se brání tak, že nesmyslně utahuje opasky a odmítá vydat peníze a demonstrativně nakupuje blbosti sám pro sebe...

Aby toho nebylo málo - Jana trpí od puberty depresemi a bere prášky - před časem se psychicky zhroutila, protože situaci už neunesla.
Minulý týden dostala v práci výpověď....dostane odstupné - cca 100tis a nechce, aby přišlo Pepovi na účet.
Proto to nyní řešíme - jestli dojde k rozvodu nikdo neví, ale chceme, aby se Jana postavila na vlastní nohy a buď si doma celou situaci srovnala nebo se naučila se sama o sebe a o děti postarat tak, aby byla schopna z manželství odejít beze strachu, že něco nezvládne.
Její rodina a rodiče jí také podporují - ale bojí se stejně jako ona, co se stane.

Janě jsem doporučila i psychoterapii nebo životního kouče. Zatím to odmítá - ale poslední dny sedí jen v slzách.

jelena56
autor
20. črc 2017

POVEDLO SE!!!
Ale musela jsem přes jiný prohlížeč 🙂

zuzana_ka
20. črc 2017

@jelena56 Jsou v tom vztahu ještě nějaké další problémy?

Jinak jak jsem již psala, dát pokyn účetní ve firmě at to posílá na jiný účet.
Přítelův plat též chodí na můj účet, pokud by si to nepřál, nic s tím nenadělám.

jjaanca
20. črc 2017

@jelena56 Není nic jednoduššího než požádat zaměstnavatele aby poslal/posílal peníze na jiný účet. Co se týká jeho účtu tak se určitě musí dát zjistit kolik tam je, (moje doměnka) je to přece SJM, ale určitě to chce právníka.

zuzineckah
20. črc 2017

@jelena56 "Jana pak běžela za svými rodiči o radu"... myslím, že tahle věta mluví za vše + zbytek za ní řešíš ty s manželem...

Moje 15 letá dcera si dokáže osefovat víc věcí, než tady dvojnásobní matka, která uvažuje o rozvodu 🤤nic ve zlém, ale tady může pomoc opravdu nejdřív psycholog, notná dávám asertivity a až když si uvědomí, že život musí vzít do vlastních rukou, tak až pak vy, rodina a právník.

jelena56
autor
20. črc 2017

@zuzana_ka Ano - nejdříve musíme účet ale založit.
Vím, že to jde mikfik přes internet, ale ani jedna banka, která to nabízí (Equa Bank, Air Bank...) nemá v našem městě pobočku a ona chce mít tu možnost tam zajít a něco vyřídit, protože s počítače, internet bankingem apod zatím vůbec nekamarádí.
Takže musím najít nejvhodnější banku v místě bydliště a zajít tam s ní.
Pak samozřejmě změníme zasílání výplaty na její účet - odstupné dostane až v půlce srpna - do té doby bude hotovo.

Problémů je ve vztahu mnoho - řekla bych, že finanční stránka je jen třešinka na dortu - není to ten pravý důvod rozpadu manželství.

Problémy tam byly hned od začátku - jak jsem psala již v úvodním příspěvku, tak vinu na nich nesou oba dva. Resp. řekla bych, že Jana asi tu největší, protože od začátku pro ní Pepa nebyl "dost dobrý". A on se postupem času naučil žít jen sám se sebou a kašlat na všechny okolo...

jelena56
autor
20. črc 2017

@zuzineckah
Ano já vím - často jsme její situaci s manželem probírali a vždy se shodneme, že si za rodinné vztahy může sama. Dokonce jsme párkrát mluvili s Pepou a v podstatě jsme si sami řekli, že neměl ani moc na výběr....
jenže Jana je blízká osoba - je na tom teď špatně psychicky i fyzicky a potřebuje naší pomoc.

To, jestli si to zaslouží a jak se chová je jedna věc - důležité je, že její život potřebuje radikální změnu a že v tom potřebuje pomoci.

Nechci jí tlačit do rozvodu - to v žádném případě. nejdříve chci, aby si trochu srovnala myšlenky a naučila se vypořádat se se svými problémy sama a postavila se na vlastní nohy.
Ale kvůli oběma Janě i Pepovi si myslím, že by jim po rozvodu bylo lépe...ale to je zatím jen můj názor a říkám ho zatím jen vám.

jelena56
autor
20. črc 2017

@jjaanca

Už jsem psala výše - nejdříve založíme účet a pak zažádá o změnu na účtárně - to problém samozřejmě není.
jen s ní někdo do banky musí zajít. Založení přes internet nechce - neumí s počítačem a nechce být závislá na internet bankingu - asi bude chodit dělat příkazy do banky...možná časem - postupně 🙂
Ale sama jít do banky nechce - stydí se, takže jí musím nejdříve banku vybrat a pak tam s ní zajít. Ona třeba opravdu neví, jak zacházet s kartou v bankomatu...nikdy to nedělala...je jí 40 let....

Účet SJM je - ale v bance jí samozřejmě nic nesdělí, i když je manželka. Musel by Pepa souhlasit s dispozičním právem a ten je momentálně ve fázi, kdy je mu celá drahá manželka totálně ukradená a když po něm něco chce, tak jí spíše řekne, ať se sebere a vypadne.
Právníka by řešila v případě rozvodu - ale to by byl opravdu až následný krok - nejdříve se Jana musí umět o sebe a o děti postarat sama - bez pomoci manžela nebo rodičů, nebo kamarádů....

jjaanca
20. črc 2017

Přemýšlím nad tím a mám pocit že on má povinnost to sdělit. Jistě, manželé mají povinnost oznámit výši přijmu atd.
http://www.podnikatel.cz/zakony/novy-obcansky-z...

jjaanca
20. črc 2017

@jelena56 Měla by řešit právníka dřív. Měla by vědět na co má právo. Pepa by asi taky zkrotnul kdyby mu řekla "podle právníka musíš" takhle akorát ona drží hubu a krok a on má ramena.