Manžel nás táhne ke dnu
Ahoj, potřebuji se vyzpovídat. Už nevím, jak dál, co mám dělat.
Pocházím z rodiny, kde bylo dost peněz. Díky tomu jsem byla vedena i ke správnému hospodaření s penězi. Uměla jsem šetřit a nakupovat s rozumem, nerozhazovala jsem, a když jsem si něco chtěla pořídit, vždy jsem nad tím uvažovala. Znala jsem hodnotu peněz a i toho, že nic není zadarmo.
Když jsem poznala manžela, jevil se jako člověk se stejným nastavením, jen byl trošku víc rozhazovačný co se peněz týkalo, ale říkala jsem si, asi na to má, když kupuje. Já tehdy bydlela v nájmu v garsonce, měla svoje auto a chodila do práce. Po pár měsících se ke mně přestěhoval a já po roce našeho vztahu zjistila, že jsem těhotná. Tenkrát se uvolnil byt naproti, takže jsme se přesunuli do 2+1. Jenže začal covid, já nastoupila na rizikové a manžela firmu zavřeli. Byli jsme tak odkázáni na rezervy. Ty samozřejmě skoro celé padly. Manžel teda chodil ten cca půl rok po brigádách, ale nebyl to kdovíjaký příjem a až po letech jsem zjistila, že na to, aby zaplatil nájem, mu posílali peníze rodiče. Takže se z rezerv zařídil byt, zaplatila kauce, nakoupilo pro mímo a najednou skoro nic nebylo.
Po narození prvního dítěte začal manžel podnikat. První měsíce to šlo hezky, byly hezké příjmy, začaly se zase zvyšovat rezervy, já v půl roce 1d začala chodit brigádně do své práce, bylo to cca 4x do měsíce, nic hrozného, žádné velké peníze to nepřineslo, ale jako takové kapesné to bylo fajn.
Po cca roce podnikání to manželovi přestalo jít. Resp. měl pocit, že chce zkusit jít jinou cestou. Nastoupil tak do práce. Tam mu neprodloužili zkušební dobu, zůstal chvíli před novým rokem na ÚP. Já na rodičáku, “moje” firma zavírala, byli jsme zase odkázáni na rezervy. Manžel samozřejmě zase začal lítat po brigádách, protože najít práci před koncem roku bylo nemožné. Na jaře nastoupil do další firmy. Vydržel tam do léta, pak nastoupil do jiné firmy. Já nastoupila na podobnou pozici do druhé práce. V té době jsme měli chvíli před svatbou. Pak ale zase buch - zkušební doba neprodloužena, manžel bez práce. Vše jsem tak táhla sama, manžel zase lítal po brigádách. Během toho období jsme se vzali. Manžel tvrdil, že na svatbu je, že mu rodiče dali peníze. Věřila jsem mu, protože tchyně říkala, že nám chtějí přispět šestimístnou částku. Až pár měsíců po svatbě jsem zjistila, že si manžel vzal půjčku, protože peníze, co byly původně od manželovo rodičů, použil na běžný chod domácnosti - z brigády mu totiž 3x nevyplatili slíbené peníze, naletěl nějaké špatné firmě a jelikož neměl žádnou smlouvu (o které jsem mu samozřejmě říkala, ať si nechá napsat), není šance ty peníze dostat zpět. V ten moment by se ve mně krve nedořezal. Byla jsem v šoku. A pozitivní těhotenský test tomu taky nepřispěl. Otěhotnění z jednoho jediného a ještě chráněného sexu za poslední měsíce a buch, bylo to tam. Naštěstí se to ustálilo, manžel si našel novou stabilní práci, dostal smlouvu na neurčito, narodilo se druhé dítě a já měla pocit, že se nám život začíná ukládat. Rezervy zase doplněny, dokonce nám zbyly peníze i na dovolenou. Jenže i když manžel v práci kariérně rostl, peníze ne.
Po dvou letech, kdy byl totálně psychicky vyčerpaný, jsme se dohodli, že skončí a najde si práci, kde ho nebudou podplácet (protože z 29 tisíc v čistém čtyřčlennou rodinu neuživíte). Rozhodl se, že zase začne podnikat. Ze začátku to šlo hezky, jenže pak těžký pád na pusu. Zakázky padaly. A je tomu tak do teď.
Na účtě tolik peněz, že nevím, z čeho nakoupím dětem v září věci do školy a školky. Naše výdaje začínají převyšovat příjmy. Manžel poslední dny podniká stylem, že půl dne sedí na WC, zbylou část dne projíždí internet, jakože hledá zakázky, udělá dva telefonáty a den zakončí s tím, že dneska zase nic, tak snad bude zítra úspěšnější. Už jsem mu říkala, že je potřeba, aby si našel buď normální práci na smlouvu, nebo aby pořádně mákl, našel si brigádu, cokoliv, že já už nemám jak víc přispět. (Mám v práci zkráceny úvazek skrze děti a teď o prázdninách to je ještě víc na prd.)
Jsem smutná, zklamaná. I ze sebe. Nikdy jsem problém s penězi neměla a najednou se celý vztah a manželství potýkám s velkou finanční krizí. Přijde mi, že jsem kvůli manžela úplně ztratila finanční gramotnost, přitom se snažím osekat výdaje co nejvíc to jde (nakupuju ve slevách, v DM dělám zásoby podle bodů, které vždycky uplatním a mám levnější nákup, dětem nakupuji na Vinted, vařím na 2 dny, peču domácí pečivo…). Odchází nám lednička, elektronika v pračce… Až teď, po těch letech, mi došlo, že manžel nikdy finančně gramotný nebyl, že jsem mu jen svým nastavením zvyšovala status, zatímco on mě táhl ke dnu. Dnes mi řekl, ať si vyberu, jestli zaplatíme pojištění na auto nebo dětem plavání. To jsem už vybouchla, ošklivě jsme se pohádali. Ví, že auto potřebuji do práce a bez pojistky jezdit logicky nemohu. A aby toho nebylo málo, manžel si nabral další půjčky - prý na minulou opravu auta a na psa, kterého dětem koupil. Na vše tenkrát samozřejmě tvrdil, že peníze jsou. Dětem nasliboval, že pojedeme k moři, že se zakázky určitě rozjedou. Děti se mě každý den ptají, kdy pojedeme, vybírají si plavky. A já trnu hrůzou, že se řítíme do velkého maléru.
Pokud se nechceš přímo rozvést, rozdělila bych SJ. Jasně bych tam u notáře nechala vypsat jaké půjčky jsou a že jsou jeho. Jela bych sama na sebe. Nechat prověřit bankovní i nebankovní registr.
@anonym_autor nejvíce by mi vadilo to jeho mlžení a zatajování.
Kdyby vyvalil hned a narovinu, že něco nevyšlo, dalo by se reagovat líp.
Takto je to o hubu.
Nakonec zjistíš, že má napujcovano bůhví kolik a jste v tom až po uši....
V jakém oboru podniká? Já jsem si říkala že se vlastně docela snaží, než jsem dočetla k půjčkám a zatajování, ten pes tomu dal korunu 😢 Achjo, podle mě toho má už teď víc než ty víš a jsi v průšvihu s ním 😢 To že se mu nedaří je jedna věc, to se může stát ale jste na to dva abyste se poradili co dál. Jenže to by musel odhodít svou ješitnost.
A nemohli byste se vymenit? Mne prijde jako blbost, ze on sedi doma a 'hleda zakazky' a ty mas zkraceny uvazek kvuli detem. Vzdyt se o deti muze postarat on, kdyz je stejne doma na zachode, nebo ne? On by prebral deti a u toho brigadnicil, ty muzes jit na plny uvazek a mit kontrolu nad vasi financni situaci.
Jenom jedna vec, podle me az na par blbosti (pes) neni problem ve financni gramotnosti, ale proste v tom, ze malo vydelate. Ono je o dost jednodussi byt financne gramotny, kdyz mas hodne penez. Ale kdyz zijes z ruky do huby, tak je to slozite, protoze kazdy vetsi vydaj te preklopi do minusu.
Ale jinak souhlasim s komentari nade mnou, to zatajovani pujcek a fakt, ze ty vlastne dlouhodobe vubec nevis, kolik mate penez a musis mu verit, ze rekne, ze 'penize jsou', to smrdi tim, ze pujcek je vic, nez si myslis...
Úplně nechci psát obor, ve kterém podniká. Jinak víc půjček nemá. U banky má půjčeno 420 tisíc, ale něco už je splacené. Na podzim mu má přijít větší částka za dokončenou zakázku, ale neví se, kdy a ani kolik. Jenže on z toho žije. Že nevadí půjčky, že se část z nich zaplatí z toho většího obnosu. Ale on nechápe, že nemůžeme žít s tím, že není pravidelný měsíční příjem. To, že já půjdu do práce na plný úvazek a on bude s dětmi jsme už probírali, prý neexistuje, protože on TAKY PRACUJE.
A nemohli byste se vymenit? Mne prijde jako blbost, ze on sedi doma a 'hleda zakazky' a ty mas zkraceny uvazek kvuli detem. Vzdyt se o deti muze postarat on, kdyz je stejne doma na zachode, nebo ne? On by prebral deti a u toho brigadnicil, ty muzes jit na plny uvazek a mit kontrolu nad vasi financni situaci.
Jenom jedna vec, podle me az na par blbosti (pes) neni problem ve financni gramotnosti, ale proste v tom, ze malo vydelate. Ono je o dost jednodussi byt financne gramotny, kdyz mas hodne penez. Ale kdyz zijes z ruky do huby, tak je to slozite, protoze kazdy vetsi vydaj te preklopi do minusu.
@ai30 Já tam teda vidím red flags přesně v tom psovi (protože to je prostě finanční závazek už od chvíle pořizení), slibování moře, 2x neúspěšný podnikánil, půjčka na zbytnosti (svatba!), atd, tak se finančně gramotný člověk nechová. A půjčky mně za zády, lhaní, zatajování, to u jsou jen třešničky na dortu.
Popravdě bych na manžela uhodila, kolik kde dluží, projela ho v registru dlužníků a ideálně si nechala oddělit jmění. Ne proto, abych ho hodila přes palubu, ale proto, abych ochránila sebe a naše děti. Zpět už to nevezmeš, ale aspoň se můžeš ochránit před budoucími průšvihy.
A začala s ním řešit, jak budeme fungovat dál. Nevím, jako má kvalifikaci, ale dneska už snad není práce za 29000 čistého. Nebo pokud máš ty perspektivu brát víc, tak ať se postará o děti a ty můžeš pracovat.
@ai30 Já tam teda vidím red flags přesně v tom psovi (protože to je prostě finanční závazek už od chvíle pořizení), slibování moře, 2x neúspěšný podnikánil, půjčka na zbytnosti (svatba!), atd, tak se finančně gramotný člověk nechová. A půjčky mně za zády, lhaní, zatajování, to u jsou jen třešničky na dortu.
Popravdě bych na manžela uhodila, kolik kde dluží, projela ho v registru dlužníků a ideálně si nechala oddělit jmění. Ne proto, abych ho hodila přes palubu, ale proto, abych ochránila sebe a naše děti. Zpět už to nevezmeš, ale aspoň se můžeš ochránit před budoucími průšvihy.
A začala s ním řešit, jak budeme fungovat dál. Nevím, jako má kvalifikaci, ale dneska už snad není práce za 29000 čistého. Nebo pokud máš ty perspektivu brát víc, tak ať se postará o děti a ty můžeš pracovat.
@drep Oba s manželem jsme po vysoké škole, ale bydlíme v kraji, kde se platy nerovnají průměrné mzdě. Bohužel.
@drep přesně, ta gramotnost tam není a ještě k tomu ješitnost... S takovou kombinací se špatně pracuje 😢
@anonym_autor Tvého manžela nebráním, ale takto žije většina podnikatelů, většina z nich nemá pravidelný příjem, ale několikrát do roka přijde větší suma. I v tom je podnikání velice těžké, protože musím odlišit firemní peníze od soukromých a ještě se naučit žít s nepravidelným příjmem.
Tvuj manžel není vhodný adept na podnikání, doporučila bych mu zaměstnání a třeba nějaký drobný přivýdělek po práci.
@drep Myslím, že většina dělníku bude mít i menší výplatu, většina státních zaměstnanců také. Náš kamarád pracuje jako dělník, dělá dvanáctky dlouhý a krátký týden a domu přinese 24tis. čistého. 29.tis je řekla bych celkem běžný plat.
@anonym_autor Tvého manžela nebráním, ale takto žije většina podnikatelů, většina z nich nemá pravidelný příjem, ale několikrát do roka přijde větší suma. I v tom je podnikání velice těžké, protože musím odlišit firemní peníze od soukromých a ještě se naučit žít s nepravidelným příjmem.
Tvuj manžel není vhodný adept na podnikání, doporučila bych mu zaměstnání a třeba nějaký drobný přivýdělek po práci.
@drep Myslím, že většina dělníku bude mít i menší výplatu, většina státních zaměstnanců také. Náš kamarád pracuje jako dělník, dělá dvanáctky dlouhý a krátký týden a domu přinese 24tis. čistého. 29.tis je řekla bych celkem běžný plat.
@alianan koukám na jobs.cz, jsem z ústeckého kraje, čili chudá lokalita. Operátor výroby 40000 hrubého nástupní plat. V čistým skoro 32000, pokud si uplatňuje bonus na dvě děti, tak 35000. Požadavek aspoň výučák. Jako s vysokou by se mi to samozřejmě dělat nechtělo, nicméně pokud neměla jinou možnost a dluhy, tak bych do toho šla.
@alianan koukám na jobs.cz, jsem z ústeckého kraje, čili chudá lokalita. Operátor výroby 40000 hrubého nástupní plat. V čistým skoro 32000, pokud si uplatňuje bonus na dvě děti, tak 35000. Požadavek aspoň výučák. Jako s vysokou by se mi to samozřejmě dělat nechtělo, nicméně pokud neměla jinou možnost a dluhy, tak bych do toho šla.
@drep tohle teď řeší kamarádka, je inženýrka chemie, většinou pracovala jako technolog ve výrobě. Jenže je to přesně ten obor kde vyberou chlapa i když méně kvalifikovaného jen protože má penis 🙄 Anebo jí prostě nabídnou neadekvátní peníze, jen protože ona penis nemá.... Takže řeší jestli má jít někam mimo obor 🤔
Vzhledem k tvemu literarnimu talentu bych napsala knihu a vytezkem splatila dluhy.
To psala Ai?

Já bych byla docela ve střehu, protože podobně "podnikal" i táta. Pak jednoho dne zaklepal exekutor a teprve tehdy mamka zjistila, že v tom lítá za 1 mil+. Jelikož byly manželé, tak v tom samozřejmě lítala s ním, i když z těch peněz neviděla ani korunu. Asi bych si nechala manžela projet nějakým registrem dlužníků, abyste věděla na čem jste.