Telefon. Co byste dělali vy?

17. únor 2021

Dobrý den mám prosbu co by jste dělali ziji s manželem 8 let já jsem teď doma na úřadu manžel na kurzarbeitu od prosince moc peněz teď nemáme já teď nemám poslední 2 měsíce už nic a do práce nemůžu za chvilku nastupuji na operaci.vycita mi že platí nájem a jídlo a pod ale nezajima ho že když on nemá na to jídlo pak už na konci měsíce tak já jdu a půjčím si od rodičů.jeho rodice jsou rozvedene a nestykame s jeho tátou jen s mamou.ted momentálně potrebuje manžel spravit auto aby mohl na technickou a bohužel na to nemá a já co udělala půjčila si na to 5000 Kč aby jsem mohla být nějak v kontaktu s moji rodinou.jeho rodina mě nezajímá.je zla a pod.ale to je jedno.a jak jsem já teď bez peněz tak jsem dostala od babičky 20 000 ještě k vánocům a abych si mohla něco koupit.ja jsem si koupila telefon manželovi se telefon pořád seka a nadává tak jsem mu chtěla koupit taky ale ne drahy a je mu se to nelíbí mě to moc urazilo a hodně mě to mrzí.ja mám také telefon levný.jeste jsem mu půjčila peníze na auto ještě doplatek a to se mu taky nelíbí že jsem to chtěla vrátit.vzdy když dostanu od rodičů či babi tak se rozdělím,koupim když je něco potřeba.od jeho rodiny nedostavame žádné peníze max k narozeninám syn a manžel 500 Kč a k vánocům 1000 až 2000.ale od my rodiny dostavame mnohem víc.nevim jak to řešit jestli mu vadí že já jsem dostala peníze a je mu nechci dát víc,nebo že mu nechci koupit telefon za 6000 tisíc.jak by jste to vyresili.jsem na něj dost naštvaná že mi řekne že ode mne nechce že je dražší a že mi vyčítá že vše platí on nájem jídlo.na benzín a nějaké jídlo mu taky přispívam.jen teď ty 2 měsíce teď nemám.snad jste si o nějak pochopili.vzdy jsem se rozdelila když jsem dostala já peníze byli jen pro mě.

martt
17. únor 2021

Ja jsem se ve tvém příspěvku trochu ztratila. Manzel ti vycita co? Že tě živý a že mu nechceš koupit dražší telefon z peněz co jsi dostala od babičky? My jsme s manželem byli v podobne situaci kdy par měsíců tahl vse on . Na začátku te situace jsme si v klidu sedli sepsali na papír příjmy × výdaje. A snažili se vymyslet finanční plán tak abychom ten měsíc vyšli. Je pravda ,ze jsem od manžela neslyšela ani jednou výčitky, že mne nebo deti živý sam .

fyii
17. únor 2021

Zkus si to po sobe precist, jestli ti to bude davat nejaky smysl. Hele moc nerozumim tomu, kdyz mate hluboko do kapsy, proc kdyz dostanes penize (a ne malou castku), proc si to neprisetris na potrebne veci nez si pujcovat. Kupovat telefony je v danou dobu je proste nesmysl. Potom se dohadujete, kdo co, kdy plati apod. Levny mobil proste neexistuje, kazdy stoji penize a cena odpovida kvalite..

klokanka31
17. únor 2021

Spíš mám pocit že s manželem nemáte kvalitní vztah.

autor
17. únor 2021

@klokanka31 jak to myslíš?drhne to už dlouho z mé strany cca rok

klokanka31
17. únor 2021

Myslím to tak, že není asi dobré, když ti vyčítá že teď finančně asi táhne všechno on, ty když dostaneš peníze tak je naštvaný že mu nekoupíš drahý mobil...

autor
17. únor 2021

@klokanka31 proč bych mu měla koupit drahý mobil když já si koupila mobil do 2000 já měla ještě starý prasklý displej a on ho má v pohodě jen baterka mu zlobí.taky jsem davala peníze do domácnosti když jsem pracovala když jsem byla na mateřské i když jsem brala něco z úřadu.ale já mu nechci platit auto není to moje a nikdy nebude na benzin mu taky dávám.takze netahne vše on když on má teď málo.

klokanka31
17. únor 2021

Podle mě byste se měli hlavně dohodnout, co a jak. V tom asi máte pěkný guláš.

nazka
17. únor 2021

Já nechápu pojem "jeho auto".. Ty tím nejezdíš?

martt
17. únor 2021

Nezlob se na mne ,ale podle toho co píšeš tak nemate celkově vyřešené finance v rodině což je dost špatně. Možná mne tady někdo u kamenuje ,ale nemyslím si ,že je dobre v manželství řešit "co je moje a co tvoje" . On te tím autem nikam nevozi? Nebo deti pokud nějaké mate ? Pokud se k tomu stavíš tak ,ze tvoje je auto "tak se o něj finančně starej sam ". A slysi od tebe také výčitky. Tak se zase na druhou stranu nedivím, že ti vycita že tě živí.

sajul
17. únor 2021

Taky nechápu ty machinace s penězi. Vy jste 8let manželé a každej si platíte svoje jídlo, benzín.. nebo? Ty mu na opravdu auta přispět nechceš, ale pak se ti hodí, že můžeš jet k rodičům? A ještě po něm chceš ty peníze vrátit? Pokud jste v nějaké finanční tísni, a tys dostala 20tis, tak by asi bylo vhodnější, než si koupit mobil, dát ty peníze jako rezervu, třeba právě na nutnou opravdu, nájem, potažmo i to jídlo, kdyby bylo nejhůř. Takhle by to u nás doma dlouho nefungovalo.

gracinka7
17. únor 2021

Cože? Potřebuju překlad 🙈

autor
18. únor 2021

@sajul ne bože manžel platí nájem a jídlo já když mám peníze tak také zaolatim jídlo plus mu dám na benzín je to jeho auto co bych mu ho měla platit opravy.chapete.a když dostanu já ty peníze tak prostě je to moje také se rozdělím ale ne abych mu koupila drahý telefon když já si koupila mobil za 2000kc.on nedostava žádné peníze jen k narozeninám a k vánocům.jinak ne.a když já už nemám peníze tak si jdu půjčit k rodičům aby jsme mohli nakoupit jídlo.kdyz teď moc peněz nemá ani manžel.ja neplatila auto opravu žádnému chlapovi tak co bych měla teď není to moje povinnost ale když můžu pomůžu ale odsud podsud.potrebujeme koupit jiné věci ale to mity peníze nestačí ani.chapete nevím jak to jinak vysvětlit.

sajul
18. únor 2021

Jako bůch se necítím, ale díky. 😉 Vy stím autem nejezdíte? Protože to není jen benzín, ale při každé cestě se auto opotřebovává a pak právě potřebuje nějakou opravu. Ale dobře, každej to má jinak. Překvapuje mě na rozdělení tvoje a moje a jak tvrdě si za tím stojíte. Peníze co jste dostala k Vánocům, což nebylo úplně málo, jsou teda jen Vaše, vy teď asi do práce nechodite, když jdete na operaci, tak proč něco neposetrit a pak teda za to nekoupíte jídlo, když už v únoru si musíte jít půjčovat? To chápu manžela že je nevrlej. Asi by jste měli doma probrat finanční hospodaření.

martt
18. únor 2021

Pokud jste manželé tak svým způsobem je auto i tvoje. Ty porad opakujes moje peníze . Tim pádem jsi si je mela ušetřit, aby jsi je mela ted na tuhle dobu ,kdy nemate ani na jídlo. A to,ze nejsi povinna platit opravu auta ano nejsi ,ale zase na druhou stranu se s nim určitě ráda svezes na nákupy, k doktorum apod ne? Tim pádem je logické, ze přispěješ na opravy .

meronym
18. únor 2021

Pujcovat si na jidlo od rodicu a kupovat popritom telefony? Financni gramotnost nula. Kolik vam je let proboha?

nikolite
18. únor 2021

Už to že v manželství takhle striktně dělíté peníze na moje a tvoje je docela zvláštní. Zvlášť když teď máte finanční potíže.

Pokud aktuálně nemáš příjem tak je docela logické dát peníze co dostaneš na domácnost (jen můj názor) .

hanka_12345
Autor odpověď smazal
Zobraz
klokanka31
18. únor 2021

Když jsou manželé, tak by měly jít peníze dohromady. Můj manžel to teda úplně neuznává, vše chce platit on, a můj rodičák mi nechává že to máme s malou na přilepšenou. Ale... Teď nám třeba přišla složenka na povinné ručení auta. I když manžel odmítal, tak jsem to zaplatila z rodičáku. A taky je auto psané na něj.

ajja87
18. únor 2021

Prosím, nauč se používat trochu interpunkci, nedá se v tom vyznat... Nejsem taky žádný čestinář, ale vyznat se v tom extra dlouhým textu bez nějaké čárky, ukončení věty atd. je teda fakt maskr... No ale k věci - my teda neřešíme moje tvoje penize, rozhodně ne ani můj tvůj majetek... Přece si taky nerozdělujete moje tvoje jidlo, toaletní papír atd. Hlavně jste manželé, takže majetek a tím pádem i auto je vaše společné, tudíž pokud bych věděla, že prostě máme finanční krizi a to auto je potřeba opravit, tak prostě si nekoupím nový telefon, ale přispěji manželovi na opravu auta, které ty, jak píšeš, potřebuješ, aby jsi mohla být v kontaktu se svojí rodinou. Jinak myslím, že 20000 není málo na to, abyste v půli února museli půjčovat peníze... I přesto, že jsi ty peníze dostala ať si něco koupíš... Tak prostě když vidím, že si každý měsíc musím půjčovat na jídlo, tak to prostě šetřím na to jídlo, a nekupuji mobil, přece s prasklym displejem mobil normálně funguje.. To už bych snad pochopila mobil pro manžela, kterému přestává fungovat ta baterka... Ale každopádně tohle není ta problém v celé vaší situaci... U vás je problém, že buď jste byli zvyklí žít na vysoké noze, nebo neumíte šetřit a nebo prostě žijete od výplaty k výplatě a teď vás to dohnalo, když jste oba bez práce... Ale ono se všechny tri varianty prolínají ať už jste bohatí, chudí nebo průměrný, prostě špatně hospodarite....

jakreb
18. únor 2021

@autor Takže ty mas rodinu-t.j.muza, deti a ty sa rada rozdelis o "svoje" peniaze? Nejak nechápem. My ako rodina mame spoločne peniaze a rodinny zivot.

jakreb
18. únor 2021

@meronym Tak, tak financna gramotnosť je tu na bode mínus nie nula. Bohužiaľ....

nazka
18. únor 2021

Opakuji se, ale opravdu mě to zajímá, abych se mohla k věci vyjádřit víc.. Ty tím autem nejezdíš?

petula.bir
18. únor 2021

Ahoj, nějak jsem to nepochopila tak se na mě nezlob ale musíte si půjčovat, aby jsi s manželem a dětmi měla na jídlo a pak když dostaneš 20.000,- tak si koupíte mobil?
Určitě bych dala peníze na potřebné věci jako je třeba ta oprava auta a zbytek si schovala a rozpočítala na x-měsíců a Vy to utratíte s prominutím na kraviny a pak si jdete půjčovat 🙄🙄🙄🙈

Vaše manželství nejspis moc nefunguje když ti manžel vyčítá vše - hlavně jídlo, najem - tak snad tam taky bydlí a jí tam .... 🤷🏼‍♀️ Bylo by nejlepší si opravdu promluvit, udělat rozpočet a tak ... Jinak se budete hádat furt a bude to horší - také jsem to zažila s exmanželem. Když jsem byla sama naučila jsem se šetřit a krásně vyšla i s málem.
Jak tu někdo psal - finanční gramotnost je u vás nula nula nic 😞

somalicats
18. únor 2021

Tak tohle je husty. Jste vubec manzele? Protoze pokud jo, tak neexistuje zadne moje a tvoje. Predpokladam, ze v tom aute si taky vozis zadek. A souhlasim, ze financni gramotnost je u vas ne nulova, ale je v minusu. 20tis rozfofrujete za kraviny, ale na jidlo nemate.

alilali
19. únor 2021

No, a já si myslím, že jestli nevydělávas a nepřispívas do rodinného rozpočtu (kromě půjček), tak by bylo vhodné těch 20 000,- si schovat a pomoc partnerovi zaplatit nákupy či energie, ne jít hned peníze rozházet. Chlap si asi taky sám pro sebe nic nekoupi, když vše táhne sám.

hanka_12345
19. únor 2021

@alilali ale ty penize dostala jen ONA! na vanoce :D :D :D proste sou jeji... :D

alilali
19. únor 2021

@hanka_12345 Aha 😀 a jo 😀😀😀

hanka_12345
19. únor 2021

@alilali rozumis! 🤣

orisek56
19. únor 2021

Předně. Kdybych měla rozdělovat peníze na moje a tvoje, tak s 1 rodicakem na dvě děti chcipem do týdne, protože jak jsou děti blízko u sebe, potřeby totožné ale rodicakem jen jeden. Ještěze můj muz a já vnímáme nás jako rodinu a vše máme dohromady. Teď táhne už 4 rokem vše on, předtím jsem ho tahala že sracek já. Zaplatila jsem z první výplaty za něho dluh na sociálním a zdravotním, které vytvořil jeho otec, a to jsme nebyli ani manželé, a já 2mesice v práci a za nejlevnější nájem byla prozatímně garaz s umyvadlem a záchodem. Pak jsem platila nájem. A teď pár let se to otocilo, logicky, když jsem na RD. Nikdy ani jeden z nás nevyčítal druhému peníze a už vůbec striktně nemeril kdo co má. O všem se bavíme společně a vše se platí tak jak to přijde pod ruku. Navíc by to chtělo trochu finanční gramotnosti a zodpovědného uvažování. Dostat 20 tisíc a vyhodit to za mobily je blbost ve chvíli, kdy nemám na základní lidské potřeby, ono i ten mobil za 2000 je v tu chvíli zbytečný. Já když neměla, koupila jsem si tlacitkovy jen na volání a příjem SMS, sezenes za 1000.... Divím se, že s tímhle přístupem nejste jeste pod mostem.