Samoživitelka s exekucí, máte kde bydlet a co jíst?
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda je tu nějaká maminka s dětmi, která je sama a má i nějakou tu exekuci? No, snad to nebude aktuální, ale pohádali jsme se s tím mým. Mimo jiné řekl, že už ho to se mnou nebaví a že by jsme měli jít každý svou cestou... Předpokládám, že mi tím jen chtěl zasadit pořádný "úder" v té naší nesmyslné hádce a vážně to nemyslel. Nicméně máme spolu 3 děti (6, 3 a půl a 1 a půl roku) a já si nesu z bývalého vztahu pořádnou řádku dluhů na které mám exekuce. Vlastně nás živí partner, byt ve kterém bydlíme je jeho, auto samo taky. Ale rozhodně bych s ním nechtěla být jen kvůli dětem, kdyby na to přišlo. Je jasné, že si musíme promluvit co a jak a jak to vlastně je, jestli je opravdu tak nespokojený a co s tím můžem dělat (hlavně jestli s tím něco dělat chce). Miluji ho a doteď jsem si myslela, že máme i přes občasnou hádku pěkný vztah, ale bohužel nikdy nevíte co se druhé polovičce honí hlavou a jak to má vlastně on, dokud Vám to neřekne. Zajímalo by mě, jestli je tu nějaká z Vás sama s dětmi, dluhy, a má kde bydlet a co jíst? Dá se někde v téhle situaci sehnat bydlení, třeba s příspěvkem (pronájem)? Nepřišla bych o děti, kdybychom se opravdu někdy rozešli? Nebo jsem "v pasti" a i kdybych zjistila, že se mnou opravdu být nechce, nebo si třeba našel jinou, nemám jinou šanci, než s ním zůstat?
No tady se zase rozjela debata! Myslim, ze zakladatelka nechtela slyset jaka je vyzirka statu a jak je s prominutim blba, ze si nasekala dluhy! Chtela poradit nebo vyzjistit jak se da v takove situaci zit. Chtela slyset zkusenosti ne zase nejake pohorsovani.
A hlavne...nikdy nerikejte nikdy....nikdy nevite co se muze stat a ejhle, budete v dluzich taky a exekuce vas nemine. Takze vazte slova, ja jsem k temto problemum prisla take jako slepa k houslim. Ne kazdy ma na ruzich ustlano!
@domca1991 na příspěvek na bydlení je potřeba mít nájemní smlouvu a trvalé bydliště. jinak teda vzít se nebo nevzít jen podle toho, kdy dostanu víc od státu, to snad ne! nehledě na to, že to není o svatbě, ale o otci v rodném listě, o skutečném bydlení a také o pevných nervech a silném žaludku. mnoho lidí není sezdaných a rozhodně ne proto, že by toho využívali v sociálních dávkách.
@marii90 @marion2017 @kassandra1 jako at si dělá každý jak uzná za vhodné. Nikoho nechci soudit, ale jak jsem tady psala. Moji sestřenici zadlužil manžel, pak se rozvedli a ona splácí dodnes. Bez nároků na alimenty a je sama na dvě holky. Přitom je to pracovitá vzdělaná holka :( Co mě se*e nejvíce, když se někdo zadluží a třeba tím zlikviduje někoho nevinného. Ted malinko z jiného soudku. Můj třeba podniká. A nějaký zm*d si objednal zakázku a dlužil mu milion. Samozřejmě mu pak řekl že nemá za zaplacení no a záloha vás taky nespasí...Můj měl co dělat aby to ustál a byl schopen zase dostat závazkům vůči svým dodavatelům a tak. Mě nesere že je někdo zadlužený a nemá na jídlo. Mě sere že na to pak doplatí třeba někdo schopný a pracovitý a neuděláte s tím nic. Můj to naštěstí ustál, ale firma známého která na projektu pracovala ne.... :(
@kassandra1
@marion2017 souhlasim s Vama. No nechtela bych byt v kuzi zakladatelky. My nemame zadnej dluh, zadnou pujcku, ale i tak bych se bala poridit si tri deti. Samozrejme kazdyho vec.
@blahova_andrea ano my jsme zastánci úplné rodiny, nejsme nějaké socky, které musí vžímat stát. Manžel je podnikatel a já jsem měla vždy slušné zaměstnání. Jsme docela konzervy a máme svoje hodnoty a zásady. Jít do porodnice jako svobodná matka se mi příčí. Jenže taky splácíme hypotéku na byteček a když vidím jak jsou všichni na peníze a využívají co se dá, tak je jasné proč se nechtějí brát. Nehledě na to že stát více nadržuje svobodným nezaopatřeným matkám, které se si vesele žijí na hromádce. At si každý žije jak chce, jenom je na houby, že stát nesezdaným více dle mého názoru nadržuje co se týče dávek. Nikdo se nepídí po tom zda žiješ sama, nebo s otcem svého dítěte. Ať máš na to názor jakýkoliv, tak mi věř že kdyby byly manželské páry zvýhodněné tak by těch svateb sakra přibylo. To jest můj názor. Kdyby byly novomanželské půjčky jako dříve a lepší sociální systém který zvýhodňuje mladé rodiny, tak by se bral každý. Mezi náma svatba přece není menší level než si pořídit dítě.... De facto někdo nadává že doplací na dlužníky a někdo by zase mohl říct, že doplácí ne nesezdané páry které využívají sociální systém. Nakonec je mi to vlastně úplně fuk. Jsem ráda, že se mám dobře, jsem zdravá a neumírám hlady. Žiju v bezpečné zemi, a mám vše o čem se většině světa jen může zdát...
@domca1991 já jsem také matka žijící na hromádce 😉 nijak z toho ale netěžíme. otec je v rodných listech dětí, máme stejnou adresu a žijeme jako každý jiný sezdaný pár. dělat čachry s rodnými listy, adresami a hrát si na chudinku čistě účelově se mi příčí taky. neměla bych na to žaludek. ani by mě to vlastně nenapadlo, když s chlapem žiju a tvoříme normální rodinu.
rozhodně se sociálky pídí po tom, kdo jak žije. proč nemáš otce v rl, proč nemáš alimenty apod. neboj. ale ano, někdo v tom holt chodit umí a dokud ho někdo neudá, tak dokáže proplouvat. ale souhlasím, že kdyby bylo nějak zvýhodněno se brát, tak by se bralo více lidí. já vidím ve svatbě výhody i nevýhody. ono vzít se dávno neznamená dokud nás smrt nerozdělí. souhlasím i v tom, že je rozhodně více zplodit potomka než podepsat papír.
@leymea i já toto v práci mockrát viděla. do teď jsem nepochopila jak je to možné, že někdo na dávkách dokáže získat víc než co jiní vydělají ☹
@blahova_andrea fakt? tak to já jsem stará škola a když jsme si dělali dítě tak s přesvědčením, že spolu chceme být už napořád. Život je samozřejmě nevyzpytatelný a stát se může opravdu cokoliv, ale kdybych si neuměla představit, že sním zůstanu do konce života, tak bych do dítěte nikdy nešla... Navíc si myslím, že manželství je správný model rodiny a určitě dobrý příklad pro mé děti. Spousta holek má názor jako ty, že papír není potřeba. A ruku na srdíčko.... I když píšeš že jste to nedělali kvůli pěnězům, a já ti to věřím, tak to stejně každý bere jako příjemný bonus. Hodně holek říká, že papaír nepotřebuje ale bacha, jen do té doby než se stane něco nečekaného- a život už je takový a stává se to... Znám nejeden případ kdy holka skončila prakticky na dlažbě, když se partnerovi něco stalo. Ale to fakt nedej bože... :(
@blahova_andrea ja znam takovych paru docela hodne a nikdo z nich to nijak nezneuziva, proste maj na svatbu jinej nazor nez treba ja. 🙂
@kassandra1 Děti až bez dluhů... Promiň ale nad tou větou se musím smát. To by někteří mohli mít dítě až po čtyřicítce nebo vůbec. Dnes stačí chtít mít střechu nad hlavou a máš dluh na celý život a pak stačí přijít o práci, onemocnět atd. a máš co dělat se splácením a když tě nemá kdo podpořit z rodiny a nemáš zrovna vysoký plat mas dluhy sotva vyjdes ze školy....
Ještě rok a půl vydrž, pak honem do práce a co nejdříve zažádej o insolvenci. S exekucí na krku je život na prd, insolvenci splatíš za 5 let a máš klid 🙂
@domca1991 já okolo sebe asi nemám ty správné vzory, abych mohla věřit na toho pravého, na páry dokud je smrt nerozdělí. nepočítám teda páry, které dávno život rozdělil, jen chodí spát pod stejnou střechu 😉 dokázala bych si představit být vdaná, jen si neumím představit schůdnou svatbu 😀 neřekla jsem, že papír není potřeba, svatbu nikomu nevymlouvám, ani ji neodsuzuji. jen pro mě to nebyla podmínka společného života. děti jsem si dělala s tím, že se rozcházet nehodlám, že s ním chci zůstat, jen jsem neměla prstýnek na ruce 😉 život toho přináší tolik. tolik možností, jak toho druhého zklamat a zjistit, že to vlastně není ten, za kterého jsi ho měla, když jste se brali nebo plodili děti...s tím srdíčkem to nějak nechápu. o jakém bonusu to jako mluvíš? absolutně žádný bonus mi z toho, že nejsme sezdání nekápnul. ani na jedno dítě jsem neměla ani porodné, do práce jsem chodila, takže klasika mateřská a pak rodičák. nikdy jsem nedostala nic, co by nedostala jakákoliv jiná, vdaná žena. asi máš špatné představy o našem systému. ne, že by nemohl být přehnaně štědrý, ale to musí ta druhá strana chtít toho využívat a zneužívat. automaticky, samo od sebe, jen proto, že jsi "svobodná matka" ti do klína nespadne 😉
s tím papírem máš jednostrannou pravdu. ano...pokud se chlapovi něco stane a nejste manželé, pak máš smůlu. nejsi mu ničím, nikdo se s tebou nebaví, nedědíš, nemáš vdovský důchod...z druhé strany...už to tu bylo i zmíněno. chlap z blbne, naseká dluhy a ani rozvod tě od nich neochrání. a pokud se znovu neožení, tak máš k němu prakticky doživotní vyživovací povinnost, když přijde na lámání chleba. jako vše ostatní...mince má dvě strany.
já tu ale nepsala nic o tom, proč zrovna my jsme se nevzali 😉
@blahova_andrea víš, mi je to tak upřímně celé jedno.... Vycházím tady z toho co jsem slyšela v praxi od kamarádky ale i jiných jak to funguje, třeba konkrétně s příspěvkem na byt. Kdybych ti jen pověděla čeho jsem byla ve svém životě svědkem, tak bys mi ani nevěřila... Jenže to je na dýl a upřímně řečeno jsem z toho ještě dnes tak znechucená, že ani nechci tady rozepisovat celý román. Ale jinak jsem se po tom na co máš nárok jako svobodná matka nijak nepídila, protože mě to nikdy nemuselo zajímat. Píšu jen podle toho co jsem slyšela jak to funguje... Je mi to celkem fuk. Jo a s tím srdíčkem, jsem měla na mysli, že pokud máš nárok na příspěvek na dítě jako svobodná matka, tak je to v podstatě příjemný bonus. Jen blázen by toho nevyužil. Ale i tak jsem měla chvilku pocit, že si bereš příliš osobně můj názor. Ale asi se mi to jen zdálo... Rozhodně to tak nemyslím ;) Je mi jedno co kdo dostává nebo ne... Jak už jsem zde psala, já jsem se svým životem spokojená a mám vše co ke své spokojenosti potřebuji🙂 jo a taky dávám za pravdu... každá mince má dvě strany...
@domca1991 já se nikdy za svobodnou matku nepovažovala a spadám tudíž mezi blázny. nikdy jsem si na ni totiž před úřady nehrála, abych čerpala nějaké dávky jen proto, že nejsem vdaná a fakt si myslím, že je nás takových spousta. těch příběhů je fakt mraky. někdo systém zneužívá, jiný ne. neberu to osobně, že si to myslíš o mě. jen jsem pořád naivní a doufám, že nás slušných, které jsme se nevdaly z jiného důvodu než abychom ždímaly státní kasu, je pořád dost a zastávám se tudíž všech. mám trošku pocit, že máš tento názor vůči všem svobodným ženám. prostě škatulka: nevdala ses - máš děti = natahuješ ruku a hraješ si na chudinku samoživitelku. fakt to není v mnoha případech tak snadné jak se zdá, ty peníze vyždímat. a kolikrát ani pro ty, co nárok mají. jakmile je otec v rodném listě, tak má vyživovací povinnost v první řadě on a tak se k tobě úřad i staví. podle mě to není o tom, zda se lidi vezmou nebo ne, ale o tom, zda vědomě nezapíší otce do rodného listu. tam je pak ten zásadní rozdíl 😉
@blahova_andrea nikdy nikoho neškatulkuju, takže pocit máš určo špatný... ;) to jsi mohla usoudit už jen podle toho co jsem napsala holčině, která téma založila... ale s tím asi nic neudělám, a asi mě to ani netrápí 🙂 je mi buřt, kolik pobíráš nebo ne :D jeslti jsi vdaná, nebo svobdná, stejně tak jako u každé z nás co tady je a diskutuje. Nevím, asi bysme se měly držet průvodního tématu 🙂
@rencaboch Mně teda na tom nic na zasmání nepřijde. Pokud jsi nepochopila co jsem psala, v tom případě doporučuji přečíst znovu. Psala jsem, že nechápu, že si někdo nadělá dluhy a pak minimálně 7 let nesplácí a radši rodí tři děti po sobě, aby měl rodičák, nesplácí a nechá se živit od přítele. Pořídit si hypotéku je něco docela jiného. Taky jsem ji měla. Stát se může v životě samozřejmě kdeco, ale to nemá nic společného s nezodpovědností zakladatelky.
@kassandra1 ja si také myslím že je to nezpodovědnost, ale to je prostě povaha lidí co si půjčují na hovadiny a pak se hrozně divý. Ono do exekuce člověk nespadne jen tak, je velká snaha od věřitelů i splátkové kalendáře domluvit, cokoliv, ale tihle lidi nezájem. Pracovala jsem v inkasní agentuře, a dlužníci co se dostanou do exekucí, nejsou normální lidi s normální mentalitou, bohužel. A nyní dělám v jiné fin. organizaci a zrovna tak. lidi po insolvenci, místo aby byli rádi že to mají z krku se snaží znovu a znovu si napůjčovat, už tak obrali spoustu věřitelů a chtějí si půjčovat dál, aby měli na telefon, novou telku na splátky atd.
@kristyn.g souhlasím, dluh přeci nevznikne sám od sebe.. a pokud už ano, tak přijde x dopisu a upomínek. Někdo proste na to hodi bobek, místo aby se k tomu postavil celem. Také dělám ve sféře, kde takovýhle lidi jsou a jsou úplně v poho, posouvají problémy až za možné meze a jsou úplně vysmaty. A na vše se dá udělat splátkový kalendář. Ale ty lidi neplatí ani to. Proste inteligence 0. Ani si neuvedomi, ze pokud třeba někdy něco zdědí nebo půjdou sami do důchodu nebudou mít vůbec nic. A dluhy jak se tady píše třeba po pritelovi?? No pokud jsem svobodná, nenechám na sebe napsat půjčku cizi osoby!! A ještě si nasekat 3 deti..
@rencaboch ja se musím také smát, snad každému je jasne, co je a není dobrý dluh. A pokud by meli hypo a nesplaceli, mohli by to alespoň prodat a část jim mohla zbyt. Ale vyzirkovani je snad nanic.
@domca1991 já svobodná matka jsem..a na žádný příspěvek nemám nárok. A o příspěvek na bydlení si můžou požádat i manželé. Dvěma mym vdanym kamaradkam přiznán byl. Mně ne, protože trval pobyt jsem měla u rodičů. Beru jen rodicak jako jakákoliv jiná matka, ať vdaná nebo nevdana. Víc nic.
Stát zvýhodňuje manželské páry třeba v tom, že si můžou odečíst manželku na rodicaku.. nesezdani nemůžou..
@blahova_andrea ja tak nějak souhlasím s domcou. Ať si každý dela co chce, ale my se např. brali s tim, že to skutečně myslíme vázne a není to jen tak.Ze do budoucna budeme mít deti-chtěne přišly 4 roky po svatbě. Jsem ráda, že jsme celistva rodina, všichni máme stejne jmeno, deti ví kdo jsou a odkud pochází. Muze se stát cokoliv, ale minimálně základ je dobrý. A pohádky o papíru a jeho bezvyznamnosti mi přijdou usmecvne.
@78marcela jak už jsem tady jednou psala, tak jsem vdaná a co může nebo nemůže pobírat svobodná matka se mě netýká a je mi to srdečně jendo. Jak už jsem tady zmínila, tak z toho co jsem zaslechla, nikoliv přímo zjišťovala na patřičných úřadech, tak holky měly nároky i na jiné přídavky. Ale opravdu a upřímně je mi to jedno a ani se mi o tom nechce tady diskutovat, protože tohle není téma o svobodných a vdaných matkách, ale o jedné nestastné holčině která má exekuce na krku a potřebovala se tady někomu svěřit a probrat to. Nezlob se Marcelko, ale já se k tomu nemužu nijak vyjádřit, protože k tomu nemám co napsat a upřímně řečeno mě to nezajímá :(
@domca1991 vím...ale já se k tvému příspěvku, ve kterém píšeš, jak na nás samozivitelky stát doplácí a jak nám nadržuje, musela vyjadrit...prostě jsem na to musela reagovat, protože to vážně není pravda a řeči těch, co vykládají tyto bludy, aniž by měly informace, mě prostě vytaceji.
Vycuranci jsou všude, jedno jestli vdany nebo svobodný..
@78marcela to máš pravdu. nám už takto, že nejsme svoji uteklo na daních spousta peněz. fakt si nemyslím, že by se mi vyplatilo se nevdat 😀
@marion2017 podsouváš mi něco, co jsem nenapsala. nikde jsem nenapsala, že je svatba bezcenný papír. jen píšu, že svatba nerovná se, být spolu až do smrti 😉
@78marcela Bludy? Tak teď si tohle dobře přečti... Mám kámošku, která si pronajala byt s dcerou, přestože s otcem pořád udržují styky a rozhodně nestrádají ani jeden. Stát ji platí byt, protože není vdaná a nikdo se nepídí po tom jeslti spolu žijí, nebo kolik jich tam je. Toto není žádná domněnka ani jedna paní povídala... Ja se s tou holkou znám osobně. A přes tohle prostě nejede vlak, tohle pro mě zvýhodňování teda je... Nečetla jsem zákon, ale vidím to přímo v praxi. Můžeš být vytočená jak chceš, každý má na to svůj názor.... Takže už asi po stodvacaté první :D mám na to svůj názor, myslím si o tom svoje a je mi to upřímně jedno, že tě můj názor štve :D nepíšu tady totiž na základě, nějakých drbů, ale faktů se kterými jsem se setkala.
@domca1991 píšeš na základě jedné zkušenosti jedné kamaradky. Věřím tomu, že tahle holka by odrbavala stát vdaná nebo nevdana. Ale nejde na to nahlížet paušálně v tom smyslu, že znám jednu a ta to tak má a tak to mají všichni a chudák stát doplácí na samozivitelky, který si žijí skvěle z davek. Věř tomu, že to bys nechtěla.
@78marcela no jo, ale moje kamarádka neudělala na druhou stranu nic nezákonného, tudíž je to legální a je zvýhodněna, takže se nadá říct, že by stát odrbávala. Chci abys konečně pochopila, proč si myslím, že stát tyhle holky zvýhodňuje a nemůžeš mi upřít, že tohle je dost pádný argument si to myslet. Já nevím jak to dělá další milion maminek a ať si to dělají jak chtějí když to stát umožňuje, Já nikomu nezávidím, možná blbé to takhle napsat ale finančně opravdu nestrádám, ale snad mám právo si na něco udělat svůj názor. Nikoho nesoudím, netvrdím že mám nastudované zákony, ale co vidím to vidím a nejsou to žádné povídačky ale moje zkušenost. Na to mám snad právo, ne? Žij a nechej žít 🙂
@78marcela pronajímáme byt, slečna byla 4,5 roku na RD a dostávala 3000 na bydlení. Smlouva musela byt psána na ni. Já šla do Prace ve 2 letech ditete, abychom meli na hypo.platíme úroky a dane za pronájem. Jinak kam. bydli s přítelem, toho nehlási a bere též příspěvek....a další. ..

@marion2017 píše, že dluhy má z minulého vztahu. vůbec netušíš z čeho, jak vznikly. není to pravidlo, ale mnoho lidí k dluhům a exekuci přijde docela nevinně. ne každý je vyčůraný a na vše kašle. faktorů je hodně, nikdo tu nic nevíme a to se to pak obecně soudí velmi snadno 😉