Samoživitelka s exekucí, máte kde bydlet a co jíst?
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda je tu nějaká maminka s dětmi, která je sama a má i nějakou tu exekuci? No, snad to nebude aktuální, ale pohádali jsme se s tím mým. Mimo jiné řekl, že už ho to se mnou nebaví a že by jsme měli jít každý svou cestou... Předpokládám, že mi tím jen chtěl zasadit pořádný "úder" v té naší nesmyslné hádce a vážně to nemyslel. Nicméně máme spolu 3 děti (6, 3 a půl a 1 a půl roku) a já si nesu z bývalého vztahu pořádnou řádku dluhů na které mám exekuce. Vlastně nás živí partner, byt ve kterém bydlíme je jeho, auto samo taky. Ale rozhodně bych s ním nechtěla být jen kvůli dětem, kdyby na to přišlo. Je jasné, že si musíme promluvit co a jak a jak to vlastně je, jestli je opravdu tak nespokojený a co s tím můžem dělat (hlavně jestli s tím něco dělat chce). Miluji ho a doteď jsem si myslela, že máme i přes občasnou hádku pěkný vztah, ale bohužel nikdy nevíte co se druhé polovičce honí hlavou a jak to má vlastně on, dokud Vám to neřekne. Zajímalo by mě, jestli je tu nějaká z Vás sama s dětmi, dluhy, a má kde bydlet a co jíst? Dá se někde v téhle situaci sehnat bydlení, třeba s příspěvkem (pronájem)? Nepřišla bych o děti, kdybychom se opravdu někdy rozešli? Nebo jsem "v pasti" a i kdybych zjistila, že se mnou opravdu být nechce, nebo si třeba našel jinou, nemám jinou šanci, než s ním zůstat?
@blahova_andrea přesně tak.
@blahova_andrea reagovala jsem na Vas koment a souhrne na ten papír, nenimrala jsem se do písmene, zda konkrétně jste tohle psala Vy. Někdo to tam psal a obecnější to ti, kteří "papir" nemají, tvrdi...
@marion2017 já pracuju v podstatě pořád, abych nás uživila. Starší měla pět měsíců, když jsem začala částečně pracovat a teď a malým pracuju naplno od jeho 10mesicu.
Já netvrdím, že pomoc státu neexistuje. Ale tvrdím, že je pomoc státu i pro manžele (viz třeba ty dane, novomanželské půjčky, i ty příspěvky na bydleni jsou také pro manžele, apod). A ne že stát na nás samozivitelky doplácí. Že je pomoc státu zneužívána, to je jiná věc.
@78marcela tak ja jsem snad ani nic proti Vám nepsala a nemam k Vám ani žádnou osobní negaci. Psala jsem o zakladatelce a o těch, kteří žijí na dluh a úkor jinych/státu. ..
@marion2017 já vím, můj příspěvek není vůbec negativně míněn ☺️
@marion2017 ne vsichni nepapirovi toto tvrdi 😉
@rencaboch Já se zase musím smát tvému příspěvku. Srovnávat hypotéku s dluhem/dluhy (!) které vedou k exekuci je pro mě osobně dost jiná situace. A souhlasím s tím, co tu už zaznělo - musím se nejdřív umět postarat sama o sebe, abych se mohla postarat o děti. Osobně nechápu, jak si někdo s exekucemi, velkým dluhem a závazky, které zasahují rodinného fungování zvládne pořídit dítě, natož 3! pro mě nepochopitelná nezodpovědnost. A můžete mi tu něco o tikotu biologických hodinách vyprávět. Když na něco nemám, tak si to nepořizuju. V opačném případně je to neuvážený krok.
A líbí se mi, jak tu někdo píše, že dluhy vlastně vznikají samy... a samy taky dojdou až do stádia exekuce, že?
Ahoj holky, tak abych do toho vnesla trochu světla... Jo jsem hloupá nasekala jsem si dluhy. S bejvalým jsme si vzaly hypo na by byt a další půjčky (na zařízení, vybavení atd.). Měli jsme oba práci a tak nějak jsme to utáhli, než jsem o práci přišla a začala si půjčovat na "provoz domácnosti". Bejvalej to bral tak, že svojí půlku platí, tak ať se postarám o tu svou a bylo mu jedno jak, což jsem moc nezvládla. Byla jsem bohužel zamilovaná a teď moc dobře vím, že i hloupá. Přidali se další problémy (jeho nevěra) a rozešli jsme se. Dluhy zůstali, práce nic moc. Po rozchodu jsme se začali vídat s tehdy kamarádem, brzy na to jsme spolu začali chodit a odstěhovali se za prací (zatím jeho dobrou prací a já jsem doufala, že si také najdu nějakou skvělou abych mohla všechno platit). Jenže ouha místo toho jsem otěhotněla. Šla jsem na rodičák a dluhy přestala splácet. Informovala jsem se, co se s touto situací dá dělat (navštívila jsem poradce v organizaci Člověk v tísni) a tam řekli, že nic moc dokud nebudu pracovat. Oddlužení by mi neprošlo, jelikož jsem nepracovala a brala jen mateřskou a nemohla bych splatit tu požadovanou část. Přítel má dobrou práci a dokáže nás
v pohodě uživit, ale nikdy jsem po něm nechtěla a ani chtít nebudu, aby platil moje dluhy (ale sám mi nabídl, že kdyby bylo třeba pomůže mi s oddlužením jako ručitel nebo by mi něco měsíčně přispěl). Nicméně jsme nechtěli aby malá byla sama a věděli jsme, že pokud půjdu do práce tak další dítě min. 5-6 let nepřichází v úvahu a pak už nebudem nejmladší, nemuselo by to jít tak hladce, takže jsme šli do druhého. Potřetí jsem otěhotněla tak nějak omylem (Stěhování, stres, zapomenutý prášek...) Nechci se tu nějak obhajovat, je pravda, že teď na to tak nějak kašlu a chci to začít řešit až s nástupem do práce a doufám, že zmírní podmínky pro oddlužení abych na to dosáhla a povolili mi to. Ano nechávám se živit od přítele, ale vychovávám naše společné 3 děti. Co bych dělala kdyby jsme se náhodou rozešli nevím a proto jsem se zde ptala, jak to pak někdo má a jestli se to nějak dá zvládnout (asi bych musela spoléhat na alimenty, pokud by se nerozhodl, že si všechny děti nechá). Ale vsechno jsme si vyříkali a na rochod to u nás nevypadá🙂 Dokonce mi cestou z práce trhá květiny, takže super😀
Co se týče "odrbávání" státu, tak si myslím, že pokud to takhle udělat jde, tak proč ne. Jsou jiní, co se nechávají státem živit už po generace a další početné generace s většinou základním vzděláním tvoří závratnou rychlostí a na práci moc nejsou. Proč by tedy matka, která poctivě pracovala a pracovat ještě jistě bude až jí dítko odroste nevyužila toho, co jí stát nabízí?
@krucis já nechci moralizovat, ale prave tohle nechápu; jak můžete vědomě přivést děti do takové situace.Ja jsem měla první v 33, přesto, ze jsem dluhy (krom hypo) neměla. Pak jsem šla do práce, abychom nezivorili a v 39 měla druhé. Lidi by si měli uvědomit, co si mohou dovolit. Hypo jsme si vzali tak, aby i v případě problému se s tím neco dalo dělat a dále jsme šetřili pro případ nouze a vybavení dokupujeme ještě teď, po 6 letech. Přijde Vám tedy fér, ze byste jako zaplatila 30% a tech70% věřitele ostrouhaji? A kde je ten byt? Proč ho neprodate, když v něm nebydlite? A jakto, ze ho nezabavila banka, když dlužíte ji?
upřímně ti ty dluhy přerostou tak přes hlavu, že se z toho už nedostanes. Hlavně v případě, že je momentálně vůbec neřešíš. Exekutor může přijít i na adresu, kde se domnívá, že bydlíš a zabavit ti věci. To přítel nebude asi úplně šťastný 🙂 hodně štěstí. Víc ti poradit nemůžu
@krucis Já se jenom divím, že jsi měla ,,omylem,, jen dvě děti. Čekala jsem v tom příběhu trojnásobný omyl v pravidelných časových intervalech 😅
Holky nechte ji dýchat.. Vím, že to je na ho*no situace a rozhodně souhlasím v tom co většina tady píšete taky, že to je blbé si takhle pokazit život a být tak moc nezodpovědný :( mi by se nic podobného rozhodně stát nemohlo... ale každý děláme v životě blbosti. Navíc uznala, že je to její blbost. Ale přišla pro radu a ne pro pár facek.... Buďte ohleduplné a piště bud jak to vyřešit, nebo se zdržte komentářů. To ji přece nepomůže, poučená a vytrestaná už je podle mě až až....
@domca1991 rada - s 3 dětmi si najít práci na plný úvazek je mazec. Nějaký poloviční je špatne placeny. Odejít od přítele, totální nesmysl. Já bych to viděla na vyhlášení osobního bankrotu. Ale to člověk musí mít prave tu práci na plný úvazek. A ještě to nedají každému. Nevím kde zakladatelka bydlí, jaké jsou možnosti práce. Já jsem z Prahy a myslím, ze za 20tis čistého bych našla třeba. 13tis bych dala třeba na dluhy, 7 by mi nechali. Ale musela bych žít v partnerském vztahu a pritel by musel platit celou domácnost. Já z těch 7tis třeba potřeby pro deti a sebe. 5 let bych splacela a pak teda klid. Ale rozhodne bych nemohla byt samozivitelka těch 5 let.
@bruckner Přesně tak, už jí to nezajímá, manžel nosí zase znovu domů kytičky, tak je už zas vše sluníčkové 😂
@kassandra1 😂😂😂
Ja to tak bohuzel mela, po rozchodu na me spadly exmanzelovy dluhy, postupne jsem se dozvidala o novych a novych exekucich a vubec nemela tuseni, kdy to skonci. Bylo to hrozne psycho, dali mi exekuci i na rodicak. Hned po nastupu do prace jsem si zazadala o osobni bankrot, ktery mi nastesti uznali. Vzalo mi to nekolik let zivota, ale nastesti uz je to pryc...

@marion2017 no to je ale právě to, že přítele nehlásí, že podvádí. je to podvod, okrádání státu a pokud ji někdo nahlásí, tak musí dávky vracet, ostuda jak brno. není to standardní chování svobodných matek.
@domca1991 pokud to tvá kamarádka takto dělá, tak na úřadě lže a podvádí. košér to rozhodně není.