Samoživitelka s exekucí, máte kde bydlet a co jíst?

krucis
25. dub 2018

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda je tu nějaká maminka s dětmi, která je sama a má i nějakou tu exekuci? No, snad to nebude aktuální, ale pohádali jsme se s tím mým. Mimo jiné řekl, že už ho to se mnou nebaví a že by jsme měli jít každý svou cestou... Předpokládám, že mi tím jen chtěl zasadit pořádný "úder" v té naší nesmyslné hádce a vážně to nemyslel. Nicméně máme spolu 3 děti (6, 3 a půl a 1 a půl roku) a já si nesu z bývalého vztahu pořádnou řádku dluhů na které mám exekuce. Vlastně nás živí partner, byt ve kterém bydlíme je jeho, auto samo taky. Ale rozhodně bych s ním nechtěla být jen kvůli dětem, kdyby na to přišlo. Je jasné, že si musíme promluvit co a jak a jak to vlastně je, jestli je opravdu tak nespokojený a co s tím můžem dělat (hlavně jestli s tím něco dělat chce). Miluji ho a doteď jsem si myslela, že máme i přes občasnou hádku pěkný vztah, ale bohužel nikdy nevíte co se druhé polovičce honí hlavou a jak to má vlastně on, dokud Vám to neřekne. Zajímalo by mě, jestli je tu nějaká z Vás sama s dětmi, dluhy, a má kde bydlet a co jíst? Dá se někde v téhle situaci sehnat bydlení, třeba s příspěvkem (pronájem)? Nepřišla bych o děti, kdybychom se opravdu někdy rozešli? Nebo jsem "v pasti" a i kdybych zjistila, že se mnou opravdu být nechce, nebo si třeba našel jinou, nemám jinou šanci, než s ním zůstat?

loylii
25. dub 2018

A to mate ty 3 deti spolu? Holka, to je nezáviděnihodna situace...

krucis
autor
26. dub 2018

@loylii Ano🙂 Všechny děti máme spolu. No ono se nic zatím neděje, ale jak píšu výše, člověk nikdy neví... Tak by mě zajímalo, jaké bych měla možnosti. Stěžovala jsem si kamarádce a ta mě uklidňovala, že takových mamin samoživitelek je, ale já si to nějak neumím představit☹ Tak by mě zajímalo jak to má někdo, kdo v takové situaci je.

gracinka7
26. dub 2018

@krucis já si myslím, že samozivitelky to mají dost těžké i bez exekuci. Natož s nimi. Držím palce, ať to zvládneš.

marii90
26. dub 2018

Segra ma teda jen 1 dite, ale bohuzel si taky odnesla takovou pamatku... na urade ji rekli, ze ji maji zivit rodice nebo prarodice a nic ji nedali (mineno prispevek na bydleni treba) ackoli byla jeste na MD 😡 Je to tedy uz 10 let zpatky, tak doufam, ze tohle uz maji nejak lip osefovany.
Co treba insolvence? Pozadat si o drazni/mestsky byt? Jen tam bude asi dlouhy poradnik. Pak nejaky azylak? Nez by sis to vsechno vyridila, kdyby bylo nejhur.

Ale urcite to placnul jen ve vzteku a nebude to tak horky 😉 Promluvte si o tom v klidu, at vis, jak se veci maji a on at vi, jak to citis ty. Urcite by v tom tebe - potazmo deti - nenechal. Jedna vec je starat se o jedno dite, ale starat se o 3 jeste celkem male? Na to by asi potreboval hooooodne odvahy 😊

domca1991
7. kvě 2018

@krucis jste manžele?

domca1991
7. kvě 2018

@marii90 kezby to nemyslel vážně.... na druhou stranu takhle vyhrožovat při hádce je silné kafe. Vubec se nedivím krucis ze je z toho na větví. Tohle se proste nedělá... :(

krucis
autor
7. kvě 2018

@domca1991 Ne to nejsme, pravě kvůli mým dluhům... Máme strach, že by pak šli i po příteli a kdo by nás živil.

Ale zatím se nemusím strachovat. Spor jsme zdárně urovnali a jsme zase dokonalý pár😀 Už se nějakou dobu známe a vím, že to tak nemyslel. Jen po hádce Vám pak probleskne hlavou, co kdyby jsme se v budoucnu přeci jen rozešli. Jak by to asi vypadalo? Co bych pak dělala? Kdyby mě něčím fakt naštval (nevěra nebo něco podobně zákeřného), mohla bych si vůbec dovolit odejít? Tak jsem se jen chtěla zeptat, jestli je nějaká mamina sama s dětmi a exekucemi na krku, jestli se to dá nějak zvládnout.

Jináč od ledna jdu konečně do práce a doufám, že bych mohla vyhlásit osobní bankrot a nějak se z toho vydrápat, tak snad pak bude ta svatba😉

marii90
7. kvě 2018

@krucis
@domca1991
Ja jsem horka hlava a kolikrat mam co delat to spolknout a nerict neco, co by me za chvili mrzelo. Je to nestastna povaha 😕
Drzim palce, at ti (vam) to dobre dopadne ☺

domca1991
7. kvě 2018

@marii90 to jsme na tom podobně, já to taky mám :D

domca1991
7. kvě 2018

@krucis nevím, co se stalo a jak... Ale prostě přihodit se to může každému. Moje sestřenice má takhle dluhy po exmanželovi, který ji navíc ani neplatí výživné. Takže sama má dvě holky dluhy, žádné alimenty no děs. Hlavně nezoufej, s tvojím to bude určitě dobré. Všude se občas objeví nějaký ten mráček. Ale napadá mě jedna věc. Nemůžeš si jakožto svobodná matka zažádat o příspěvek na bydlení? Jako my jsme nad tím s mojim přemýšleli, že kdyby jsme nebyli manželé tak bysme to asi udělali. Lidé žijí často na hromádce aby byli zvýhodněni. Moje kámoška si pronajala byt, a stát ji ho platil protože není vdaná a je samoživitelka i když byla s otcem své dcery, což mi příjde teda dost padlé na hlavu když se nepodporuje takhle manželství, ale pokud to tak můžřeš udělat tak proč toho nevyužít? Vím že máte kde bydlet na druhou stranu bych nad tím popřemýšlela a zkusila to otočit v můj prospěch. Ale to by se asi nemělo říkat ani psát nahlas. Zkus se poinformovat, já přesně nevím jak to funguje.

krucis
autor
8. kvě 2018

@domca1991 Děkuji za tip, také jsme nad tím uvažovali, páč proč by výhod měli využívat jen někteří z nichž většina celý život nemakala a jen "dávkuje". Problém je právě v těch exekucích. Musela bych mít v bytě hlášené trvalé bydliště (teď jsem pro jistotu na úřadě) a kdyby k nám vtrhnul exekutor, zabavili by nám kde co ☹

elinka90
8. kvě 2018

A to sve exekuce neresis? Nebylo by opravdu lepsi pozadat o oddluzeni. Za 5 let bys byla cista. Pokud mas vic exekuci vsude to jedou pekne uroky az podstate to nemas sanci splatit.

lucka00024
8. kvě 2018

Nemám radu jako takovou ale holky mají pravdu zazadej o insolvenci,budeš to mít v jednom a splácet jen jedno....

nita1984
8. kvě 2018

@krucis bydliště na úřadě tě před návštěvou exekutora neochrání. Stačí domněnka, že tam máš věci a může tam exekutor vtrhnout. Vlastní zkušenost. Neměla jsem v podnájmu ani trvale bydliště, ani jméno na zvonku a stejně přišel. Teď jsem v insolvenci a je konečně "klid"

bruckner
8. kvě 2018

Určitě si zkus požádat o oddlužení! Já na tom byla stejně, z předešlého vztahu několik exekucí a teď jsem už dva roky v insolvenci, není to finančně jednoduché, ale budu to mít konečně z krku a budu konečně bez obav žít😊 Ale je pravda, že kdybych zůstala bez přítele jen s malou, tak nevím co bych v této situaci dělala😕

blahova_andrea
8. kvě 2018

@elinka90 ale na oddlužení musí pracovat. když je doma s dětmi a nemá příjem, tak logicky nemůže umořit ani zákonem danou část dluhů a oddlužení jí nikdo nepovolí. teď to mají nějak upravovat, tak to zas bude pro lidi dostupnější řešení, ale mít práci bude základ, který asi zůstane 😉 když je doma s třemi malými dětmi, tak je to jak píše... musí počkat až půjde do práce a pak to teprve může začít řešit. nepůsobí na mě jako někdo, kdo se tomu vyhýbá cíleně

blahova_andrea
8. kvě 2018

@krucis nita má pravdu. mylně se domníváš, že bydlištěm na úřadě něco řešíš. exekutor nechodí na trvalé bydliště, ale na všechny adresy, kde může očekávat tvůj výskyt. pokud pak má ten výskyt potvrzen, tak jde po majetku a je jedno, jestli je či není tvůj. zabavit ho může a ty pak musíš prokazovat, co do exekuce nespadá, co je třeba přítele, tetičky apod. naopak kdyby jsi měla řádný nájem, smlouvu, adresu, tak pak máš nárok i třeba na ten příspěvek na bydlení třeba. tu adresu si klidně vyřeš jinak. pokud tě exekutor bude chtít najít, tak tě najde i na různých přechodných bydlištích, doručovacích adresách apod.

kassandra1
8. kvě 2018

@blahova_andrea No na mě to třeba působí, že vyhýbání dluhům je cílené. Dluhy má minimálně tedy 7 let, během té doby než aby pracovala a splácela dluhy, tak si postupně radši ,,naseká,, tři děti, nechá se živit od přítele a dává si trvalý pobyt na úřad aby na ni nepřišli....Situaci řeší až když teče do bot, když to vypadá že živitel rodiny přestane živit...Já tohle holt moc nechápu, když na něco nemám, tak si to nekupuju....když už dlužím, tak to řeším. A to, že stát chce oddlužovat, jako pěkný, že dlužník si oddychne, ale kdo to nakonec zaplatí věřiteli.

blahova_andrea
8. kvě 2018

@kassandra1 nemám ve zvyku lidi soudit za to kolik dětí mají. do jejich osudů nevidíš. když už ty děti jsou, tak je potřeba je vypiplat z plínek a pak teprve může většina z nás do práce. píše, že dítěti je rok a půl a že od ledna jde do práce. kdyby na to kašlala, asi by plánovala být doma déle. i tak to nebude lehké skloubit s nějakým hlídáním nebo jeslemi. že vymýšlí s adresami se dá taky pochopit, když není informovaná v oboru. peníze nemá a tak se bojí, aby jí nesebrali pračku. jako ano, čistě logicky byly dluhy dřív než děti a tak měla řešit nejdřív to. ale nevíš jak vše bylo a kárat ji za to, jak to udělala už nemá smysl. děti jsou na světě a přišla si pro rady a zkušenosti. s tím, že dluhy nezaplatila a děti si pořídila už jaksi nic neudělá.
k insolvenci jako takové se vyjadřovat nebudu. tak nějak chápu dlužníka i věřitele. spíš případ od případu se kloním tam či tam. nechtěla bych být v pozici ani jednoho ani v pozici soudců, kteří toto řeší a vlastně rozhodují, kdo bude více tratit.

bruckner
8. kvě 2018

@blahova_andrea na oddlužení pracovat nemusí, musí mít trvalý příjem, byť v podobě mateřské. Já byla na mateřské a oddlužení mi povolili. Ale je to asi případ od případu, no....

bruckner
8. kvě 2018

@kassandra1 věřiteli to zaplatí sám dlužník, 30% dluhu zaplatit musí, zbytek dlužníkovi soud odpustí. Dluh jako takový 30% pokryje, zbytek stejně vystoupalo exekučním řízením. Ano, dlužník si sice nasekal dluhy, ale splatí je a proč by měl platit několikanásobnou částku, kterou na něm vymáhali exekutoři? Soud takhle chrání dlužníka i věřitele.

kassandra1
8. kvě 2018

@blahova_andrea Však já nesoudím nikoho za to, kolik má dětí. Mně třeba přijde normální si pořizovat děti až bez dluhů a dokonce tak divná jsem, že jsem si před dětmi dokonce snažila něco našetřit.

blahova_andrea
8. kvě 2018

@bruckner no asi je to hodně případ od případu. protože když jsem na rodičáku a živím tři děti, tak si nedovedu představit ani vyjít, natož ještě něco splácet. tudíž mi přijde nelogické, aby někdo povolil oddlužení. ale tím myslím průměr, pokud je jedno dítě a nejvyšší rodičák, tak je to možná jiné

blahova_andrea
8. kvě 2018

@kassandra1 no dobře, ale ber to tak, že někdo by ty děti neměl vůbec, kdyby si je pořizoval až až...ano...stačilo by jedno třeba, když už tikají ty hodiny a dluhy jsou na krku...ale 😉 já taky dluhy nikdy neměla a celý život šetřila a neznamená to, že teď nemám holý zadek a že bych se o děti zvládla sama postarat, kdyby na to došlo. ne vždy je život takový, jak si ho namalujeme.

kassandra1
8. kvě 2018

@blahova_andrea No právě, stačilo by jedno a ne si sekat další dítě hned jak končí rodičovská, aby byly další peníze, že 🙂

veronikanel
8. kvě 2018

Měla jsem a šla jsem do insolvence.Teď mám klid 🙂

marion2017
8. kvě 2018

@blahova_andrea tak já teda dost souhlasím s kasandrou. Nemusí čekat až, ale proč si setkají dluhy? A když je mají, ať si je nejdříve splatí a pak mají děti. Když se neumí starat o sebe, jak se postarají o děti? Tak ať teda mají jedno a pak to urovnaji, ale přesně, ne sekat jedno za druhým a čekat, ze my to všichni zaplatíme. A souhlasím, ze jsou pak poškozeni ostatní tím, ze si někdo naseka dluhy a pak je mu 70% odpuštěno. Proč by neměl dostat exekutor za práci zaplaceno? Kdyby nebyly pokuty a penále, tak uz by nezaplatil nikdo nic. Tito dostávají porodné a různé příspěvky a my ostatní slušně platíme daně, aby byly vytaženy ze st. pokladny na tohle. Do práce jde, jelikož musí, protože by neměli z čeho žít, ne proto, ze chce řešit exekuci. Pardon, ale měli by se všichni trochu zamyslet a nechápu, proč se neco takovéhoto nesmí napsat “nahlas”.

marii90
8. kvě 2018

@marion2017
@kassandra1
Osobne tedy taky neziju na dluh a kdyz na neco nemam, nekoupim si to (vyjma hypoteky), dokud na to nenasetrim. Taky mi hybe zluci, kdyz ma nekdo nasekany statisicovy dluhy a vlastne nema vlastne nic "svyho" (byt, auto...).
Ale pokud to nase legislativa umoznuje, nerozcilovala bych se nad jednotlivymi dluzniky, ale nad touto moznosti. Protoze pokud jim stat toto umoznuje, byli by na jednu stranu hloupi, kdyby to nevyuzili.
A odmena exekutorovi? Mela by byt, ale pokud je dluh 3000 a odmena exekurovi 7000, je neco spatne. V podstate jsou dluhy po spadnuti do exekuce nesplatitelne,protoze nejvic a nejrychleji narustaji dluhy za tyto odmeny.
Nikoho nehajim, jen take rikam svuj nazor "nahlas" ☺

domca1991
8. kvě 2018

@krucis fakt? no ta moje kámoška v tom bytě měla jen nájemní smlouvu a na základě té nájemní smlouvy ji stát ten byt jako svobodné matce platil. Nevím jestli se posuzuje počet dětí, ale ona má jen jednu dcerku. Takže za předpokladu že ty máš tři děti tak tím spíše bys na to měla mít nárok. Pokud to jde tak toho využij. Ušetří vám to nemálo penízků měsíčně. Jak říkám, kdybych věděla kolik mi stát dá když se nevdám tak bych to asi takhle udělala. Takže naše blbost s mojim chlapem. Jo a teda když už se tady takhle otevřeně bavíme (nečetla jsem zatím ostatní příspěvky, tak nevím zda jsi už to někde nenapsala). Vím že jsi k těm dluhům přišla v minulém vztahu, ale jak se to přihodilo? Vy jste byli manželé? Je to velká suma? Umím si přestavit, jak to těžké. Můj bývalý měl exekuci půl mega.... Ale dostal se do toho svojí debilitou a ani neměl snahu s tím něco udělat. :/

bruckner
Autor odpověď smazal
Zobraz