Sobecká tchyně, nabízí mému manželovi zájezd pro ně dva
Ahoj,
máme rok a půl starého chlapečka, žijeme v Praze. Matka manžela je babička kariéristka, která se o nás ani naše dítě nezajímá - nezavolá, nepřijde na návštěvu, dárky odbude maličkostí. Nijak s námi nekomunikuje a učí na Karlově Univerzitě, můj manžel i já jsme taky učitelé. Já už od roku a čtvrt věku dítěte pracuji na částečný úvazek - hlavně kvůli financím. Otec manžela je fajn. To jen pro vykreslení situace.
Včera manžel přišel s tím, že mu matka nabídka, aby spolu oni dva jeli v září na 10 dní do Izraele od fakulty, že mu to zaplatí! (Někdo, kdo nám nedal ani dudlík, když se kluk narodil...!) Opravdu si to nepřeju, jelikož bych tu byla na vše úplně sama, platila si draze hlídání, abych mohla chodit do práce a vše bylo na mě jen proto, že si matka vzpomněla, že se chce rekreovat! Navíc jsme rodina a přijde mi to fakt zvláštní otci od rodiny nabízet zájezd jen pro něho. Manželovi jsem už řekla, že s tím nesouhlasím - pohádali jsem se, ale přemýšlím, že to snad napíšu i tý tchyni. Co si o tom myslíte?
@ruzenkaaa - tak bych mu řekla, že pokud si na to je schopný našetřit tak, aby to nezasáhlo rodinný rozpočet (společný účet), že v tom ten problém nevidíš, jestli nikoli, že prostě nevíš jak by mohl udělat, aby jel, že by si to mohl nastínit své matce, že prostě finančně na to teď nemá, aby dofinancoval stravu a vstupy, že třeba za rok by to mohlo být jiné, až budeš chodit na plný úvazek do práce...no a buď se ta cesta odloží, nebo mu tchýně pomůže...
Můj názor je, ze v manželství ci partnerství je důležitá i určitá míra svobody a volnosti. Neříkám, ze si má každý dělat co chce, ale to ze každý občas tráví volný čas po svém bez rodiny, mi přijde naprosto v pořádku. Hojně toto doporučují i psychologové. Takže me na tom apriori nic špatného nepřijde. Spíš bych řešila finanční stránku, tzn. zda to významně nezasáhne váš rozpočet. Vždyť si pak také můžeš vyrazit na dovolenou sama, když ne třeba s mamkou, tak s kamarádkou. Manžel si občas vyráží a partou kolegů na vodu nebo na hory a ja zase s kamaradkama na wellnes.
@kika_21 je možné že maminka to nabízí synovi, protože ví, že ho ta destinace zajímá ... že tam má třeba přátele z doby kdy tam žil ... nebo její manžel nerad cestuje ... nebo je nemocný a nemůže tak daleko cestovat ... v každfém případě to matka synovi jen nabízí, nenutí ho tam jet 😠
@ilonne - však prtneři si můžou dělat své akce, ale někomu třeba přijde normální být pryč na prodloužený víkend, jinému stačí den, či odpolene nebo večer no a někomu nestačí ani 14 dní, nedá se srovnávat...
@limda pokud by tvůj muž měl sen vidět Saharu a naskytla se mu příležitost tam jet s tím, že mu někdo tu cestu zaplatí, podle tebe by se toho snu měl vzdát? Rodina přece není koule na noze, aby se nikdo sám nemohl vzdálit ... krátké odloučení a o to krásnější návryt, vždyť i to může rodinu a vztah posílit, člověk si tak ještě líp uvědomí jak toho druhého miluje a jak moc s ním chce být ... poředstava "buď všechno všichni spolu, nebo nikdo nic" je pro mě děsivá 😨
@ruzenkaaa No jo, tak to se pak ani moc nedivím, že nevycházíte... My máme oddělené finance kvůli podnikání, ale na domácnost dáváme peníze dohromady, tudíž nemáme problém s tím, že by někdo z nás doplácel například jídlo, protože ten druhý už na to nemá. Takhle přesně víme, kolik máme peněz na měsíc na utracení a víme, s čím počítat. Na mimořádné výdaje dáváme peníze zvlášť. Takže pak není problém, když kdokoli z nás chce nebo potřebuje něco extra, zvlášť když to víme takhle dopředu. Takhle jsem schopná ufinancovat starší dceři školy v přírodě, letní tábory, jazykové pobyty, a rodina tím netrpí. A až na výjimky nemusím žádat exmanžela o mimořádné příspěvky navíc k alimentům. A to jsem momentálně na RD (takže můj stálý příjem je momentálně jen rodičovský příspěvek, za chvíli to bude jen PPM), živíme 2 děti (z toho jednu puberťačku, kde ty náklady jsou podstatně větší, než u mrňat) a třetí máme na cestě.
Holky jedna nabidka - tchyne nabidne zahranicni cestu svemu muzi a uz z toho je deset stranek diskuze 😃
Situace je jasna - stejne zalezi na chlapovi - bud pojede a nebo nepojede. Manzelka mu muze doma vyhravat a nebo rict ze s tim nesouhlasi ale nechat rozhodnuti na nem...i ldyby skakala 10m vysoko a nechtela ho pustit,tak zalezi na nem jak se rozhodne. Tezko ho doma zamkne aby nejel...
Ja bych s nim jednala narovinu - me se to moc nelibi. Radeji bych abys byl doma. Ale jinak zadne hadky sceny atd a uz vubec bych nepsala tchyni.....
*memu muzi neboli svemu synovi
@kika_21 Rodina snad funguje jako celek i finančně, bez ohledu na to, jestli má klasické SJM, nebo oddělené financování (jako to máme my). My neřešíme placení jídla apod. stylem "moje peníze, tvoje peníze". Muž si tohle počítá, začátkem každého měsíce nahlásí, kolik bude na další měsíc na jídlo, drogerii a spol., a dá mi rovnou tu část peněz, kterou dává do rodinného banku on, já tam přidám svou a od té chvíle to jsou "naše peníze". Dává to mně, protože až na výjimky zajišťuju nákupy a vše okolo domácnosti já.
@ruzenkaaa dej to cos napsala přečíst manželovi...co ten na to řekne, myslím že by byl nemilé překvapen co má doma...stojis si za tím cos napsala?
Moc důvěry ve vašem vztahu asi není viz i oddělené finance... A jestli ti nedává peníze a ty kvůli tomu chodis do práce... Tak je teda hodně něco špatně
@somalicatstak já na mateřské zatím moc peněz nemám, zároveň muž mi nic dopředu neřekne. A běda, jak neprodáš aspoň 6 obrazů do večera, tak uvidíš...No asi se nerozvedem, to zas bych přeháněla.Drogerii teda dopředu řešit nemá cenu, do toho by mi moc mluvil. Já zase fakt nechápu, proč tam ta čára je doprava, když doleva by to líp kupovali, nebo doporostřed... 🙂
@michaela_2 Já Ti svůj příspěvek tedy vysvětlím. V každé rodině se žije jinak a v každé jsou jiné úhly pohledu. Prostě ze strany mých rodičů, kteří jsou prostě názoru, že jednou jsou manželé prostě manželé a mají vše sdílet společně, tak by se mi prostě nemohlo stát, že by mne zvali, nebo jeden z nich na dovolenou samotnou. Z toho jsem ve svém příspěvku vycházela a to ostatní, co jsem napsala by v tomto případě nastalo, že by nám radši dali ty peníze, abychom jeli někam spolu.
Takže to, co jsem napsala je ve výsledku pouze to, co se v naší rodině nedělá, nic víc, nic míň, a hlavně to neznamená, že já osobně jsem názoru, že by se jeden z manželů, nebo partnerů nemohl sám někam vzdálit. Ještě jednou tedy, - to, co jsem napsala bylo z pohledu naší rodiny, názoru mých rodičů. Už mi rozumíš?
Já tedy pořád čekám na odpověd jestli manžel chce jet nebo ne?? To je dle mě docela zásadní vědět,no ne? 😉
@andrejka3741 chce, vždyť zakladatelka psala, že se kvůli tomu, že by chtěl jet, pohádali
@michaela_2 Aha, tak to mi asi uniklo. Tak pak bych to probírala s manželem. Ne tady 😉
@ruzenkaaa No seš v nemilé situaci. Pokud manžel chce jet, tak má snad dost rozumu na to, aby si spočítal, zda na to máte nebo ne. Navíc pokud jede až v září, no tak pořád má 8 výplat na to, aby si na náklady ušetřil. Ano, vstupy jsou většinou dražší, ale nemusí vlézt všude a jídlo záleží na něm, jak moc si dopřeje. Do Izraele je povoleno dovézt si 3 kg potravin....pokud půjde touto cestou, tak na paštikách a dalších laskominách přežije také.
Píšeš , že máš výborného tchána, tak se dohodni, zda by ti dítě nepohlídal on. Jinak z tvých příspěvků mám pocit, že peníze nejsou ten hlavní problém a pokud ano, tak ne nadarmo se říká "Kde je vůle, tam je i cesta"🙂
@ruzenkaaa Pokud manžel jet chce, nebránila bych mu, pokud nějak dáte společně dohromady hlídání, abys to zvládla ty doma. Nevidím nic špatného na tom, že chce máma být sama se svým synem i když má už svou rodinu. Asi by mi bylo líto, že nás nepozvala všechny, to jistě. Ale sobecké mi přijde naopak to, "nepustit" ho. Jinak to, že je babička kariéristka a nehlídá a nekupuje dárky je blbé, leč její právo - ona si vaše dítě nepořídila, nemá k němu žádnou povinnost.
@sisstin takže pokud si nekoupí třeba chleba, tak nemá? To má i svůj šampón na vlasy, toaletní papír a na lince máte dva jary? Jak řešíte praní, žehlení, vaření? Tohle nepochopím. Podle mě je to život na úkor ženy a dětí... To by šlo jen, pokud by chlap měl svůj byt a žena s detmi svůj. Jinak by měly být alespoň společné peníze na věci do domácnosti... Naštěstí to máme doma jinak.
No a? Můj muž jel, než se měla malá narodit, s mým tátou na Mont Blanc. Pak, když bylo malé skroro rok, jel s našima do Anglie - na 3 týdny. Letos pojede v červnu s našima, mým bráchou a jeho přítelkyní do Dolomitů. A co. Vegetíme u tchánovců. Babička, děda pohlídají, já si zajdu ke kadeřnici, na kafe, na zákusek, na kosmetiku. Občas sama, občas s babičkou. A je nám všem dobře. Vím, že nás pak vezme v létě na dovču k moři, tak proč bych ho nepustila. Udělám si svůj program. 🙂

@kika_21 Nebudu tady posuzovat, jak moc se syn setkavá se svoji matkou a v jakém jsou kontaktu. Tak dalece do toho nevidím. Ale asi to nebude tak hrozné, když chce se svojí matkou jet.