Sobecká tchyně, nabízí mému manželovi zájezd pro ně dva
Ahoj,
máme rok a půl starého chlapečka, žijeme v Praze. Matka manžela je babička kariéristka, která se o nás ani naše dítě nezajímá - nezavolá, nepřijde na návštěvu, dárky odbude maličkostí. Nijak s námi nekomunikuje a učí na Karlově Univerzitě, můj manžel i já jsme taky učitelé. Já už od roku a čtvrt věku dítěte pracuji na částečný úvazek - hlavně kvůli financím. Otec manžela je fajn. To jen pro vykreslení situace.
Včera manžel přišel s tím, že mu matka nabídka, aby spolu oni dva jeli v září na 10 dní do Izraele od fakulty, že mu to zaplatí! (Někdo, kdo nám nedal ani dudlík, když se kluk narodil...!) Opravdu si to nepřeju, jelikož bych tu byla na vše úplně sama, platila si draze hlídání, abych mohla chodit do práce a vše bylo na mě jen proto, že si matka vzpomněla, že se chce rekreovat! Navíc jsme rodina a přijde mi to fakt zvláštní otci od rodiny nabízet zájezd jen pro něho. Manželovi jsem už řekla, že s tím nesouhlasím - pohádali jsem se, ale přemýšlím, že to snad napíšu i tý tchyni. Co si o tom myslíte?
@kika_21 Můj exmanžel stále velmi nerad cestuje. Takže jsem jezdila buď sama s dcerou, nebo s námi jel ještě táta. Jen velmi zřídka byl exmanžel ochoten jet někam společně. Měla jsem kvůli tomu sedět celou dobu, co jsme byli manželé, doma na zadku?
lajla Žádná není.špatná... Špatně je že je jim to vyčítáno
Krásná věta
@lajla o řádečku výš, promiň
Přiznám se, že zakladatelku chápu. Popravdě já si neumím představit, že bych za tuhle nabídku od tchýně byla ráda a je pro mě vlastně až šok, kolik holek tady to má jinak. Krom toho... já si nemůžu pomoct, ale nikdy jsem neviděla (a snad bych ani nechtěla) vidět dospělého chlapa co jede na dovolenou se svou matkou a doma přitom nechá ženu a dítě. Já to beru tak, že má teď novou rodinu a na dovolenou by měl jezdit s ní. Kdyby jeli třeba s tchýní a tchánem jako rodina, proč ne, ale randit na dovolené s maminkou...
Já si vlastně ani nedovedu představit, že bychom o tomhle doma vedli reálně rozhovor. Až tak absurdní mi to připadá. 🙂
@somalicats Přece jde hlavně o to, že tady tu paní nenapadlo cestu snaše nabídnout. A taky hlavně o to, že jí nepomohla v nouzi-nemoc.Měli bychom si v nouzi pomáhat.
@kika_21 A proč by měla tchýně platit cestu i snaše? To není povinnost prarodičů financovat svým dětem zájezdy. Stejně tak není jejich povinnost nastoupit ve chvíli, kdy si rodinka usmyslí, že potřebuje hlídání - jestliže tchýně pracuje, tak se to dělá dost těžko.
Pokud by manžel zakladatelky chtěl, tak by dokázal cestu zařídit tak, aby jeli všichni. Jestliže na to nemají peníze a tchýně je ochotná financovat jen jeho cestu, tak se musí doma domluvit. Ale rozhodně to neberu jako nějaký naschvál vůči snaše. Sama bych od své tchýně taky neočekávala, že mi něco jen tak zaplatí nebo že přiskočí, kdykoli si já vzpomenu. Má svůj život. Stejně jako moje máti, ani po ní nevyžaduju, aby mi cokoli financovala nebo aby mi byla k ruce, kdykoli si vzpomenu. Já jsem si pořídila rodinu, to byla moje volba, nikdo mě do toho nenutil. Stejně tak můj muž. A musíme si tak poradit primárně sami, když máme nějaký problém. Naši rodiče už si starost o nás odbyli, spíš bychom měli být k ruce my jim, zejména v době, kdy už nebudou plně soběstační.
@ruzenkaaa Já bych to neřešila. Loni jsme měli s manželem naplánovanou cestu po USA s partou známých, manžel mě "zneškodnil" těhotenstvím, tak jel místo mě manželův tatínek a já zůstala doma s bříchem a 1,5 letou dcerou. Asi by to se mnou šlehlo, kdyby se manžel rozhodl, že výjezd zaplatí i tchyni, svojí sestře, jejímu partnerovi...aby jim to nebylo líto, že veze jen jednoho. Děda tím bude žít do konce života a manžel si utvrdil, že už nikdy, v rámci zachování duševního zdraví, s nikým ze svých příbuzných nebude absolvovat takový výjezd 😉
Vzhledem k tomu, že tchyně dělá "kariéru" ve školství, tak asi nebude tak jednoduché zaplatit výjezd celé rodině a docela chápu, že to nabídla svému synovi a už nevidí důvod platit to snaše.
@limda je pravda, ze lidi se divaji jinak na matku se synem, nez na otce a syna na dovolene, otce a dceru (pripadne s detmi dcery), dceru a matku, sestry. Pritom je to to same. Ja to chapu jak to myslis, u nas doma k tomu neni daleko ... 😀 takze me to zaujalo co pises 🙂 (v dobrem). Ono na tom neco je. Ale v principu mi to neprislo a neprijde divne.
Nečetla jsem diskusi, ale za sebe: Požádala bych o patřičnou sumu na hlídání, manžela s klidem pustila a užila si to doma sama po svém... 😉 Však ono by mu to taky vrtalo, proč ho pouštíš s tak lehkým srdcem... 🙂
v principu by mně vadilo, žeč tchýně tuto nabídku dává asi v nevhodném časovém okamžiku, pokud ví, že toho máte oba hodně a ohlídání se dělíte, aby druhý mohl např. pracovat...taktéž by mi vadilo, kdyby kapesné na danou cestu citelně zasáhlo náš společný rodinný rozpočet a pokud by se manžel rozhodl jet bez porady se mnou (protože už by to bylo rozhodnutí o mě beze mě, pokud by se to tedy toho společného rodinného rozpočtu týkalo), ano také by mne zasáhlo, že pokud spolu netrávíte příliš mnoho času tak, že podstatnou část dovolené věnuje tchýni než rodině, v neposlední řadě by me mrzelo, že já a dítě budeme muset sedět celé léto doma, tak aby si tatínek mohla užít, odjet a zrelaxovat se sám bez nás, protože bychom přeci jen jako rodina měli být na prvním místě...
V případě, že hlídání jde zajistit, nebo si to pracovně zařídit, kdyby to nenabouralo rodinné finance, manžel se o tom se mnou poradil a jen mi rozhodnutí suše neoznámi, taktéž by s námi trávil hodně svého času a rovněž by zbylo na další rodinnou dovolenou, tak pak bych v tom problém neviděla a i když by mne mrzelo, že pojede na zajímavou dovolenou sám, tak bych se mu to snažila umožnit...
@somalicats Tak peníze já kupodivu vůbec neřešila.My nějak po rodičích peníze nechceme, já tady vůbec nepíšu o placení zájezdu. Naivně jsem předpokládala, že si to bude platit ten syn.Co mě zarazilo, je potřeba pomoci ženě s kojencem. Tak to já bych pomohla, i kdybych si měla volno vzít.Už mám jen tchyni a ta na požádání pomůže, asi je sto let za opicemi , zrovna jako já. 🙂
@dokument Me spis asi prijde celkove zvlastni si takhle v dospelosti vyrazit na dovolenou s rodici nebo jednim z nich,pokud uz mam tu rodinu vlastni.Ja to beru tak,ze je ted na rade sdilet zazitky a vytvaret si spolecne vzpominky s novou rodinou,pripadne vsichni dohromady. Je pro me hrozne tezke pochopit,ze o tom manzel byt jen uvazuje se priznam. 🙂
Já to celkem také chápu. Umím si představit, že bych jela do země, kterou můj syn zná (žil tam), vím, že ho by ta destinace zajímala a kdyby se mnou nikdo jiný nechtěl jet, nabídla bych to synovi a uhradila bych to za něj. Mám tři syny a doufám, že jeden z nich by se mnou jel a nestyděl se za to, že jede s maminkou. 🙂 Jen doufám, že se někdo neurazí a nebudu to muset platit všem třem synům, jejich ženám a jejich dětem 😀 Jinak 10 dnů se s jedním dítětem dá zvládnout, manžel teď byl na služební cestě na 2 týdny a já se starala o tři děti (nejmladšímu bylo cca 6 měsíců).
@kika_21 Ne každý si to volno vzít může. Já měla třeba loni v září kliku, když jsem musela na týden do nemocnice, že máti měla zrovna volno, jinak by se musel o mladší dceru postarat muž. Pokud tchýně nebo maminka pomůže, je to fajn, jen říkám, že to není jejich povinnost, ale dobrá vůle. A neodsuzuju ty prarodiče, kteří automaticky nepřiskočí, prostě proto, že se na to taky dokážu podívat z druhé strany, z té jejich. Ne vždy mají možnost si přeskládat plány, ne každý prarodič je už v důchodu, aby měl volna hromadu.
Zakladatelka psala, že zájezd zaplatí synovi tchýně. Pokud by si měl syn platit zájezd sám, tedy z rodinného rozpočtu, byla by to úplně jiná situace a to bych zakladatelku chápala, že se jí to nelíbí.
Ahoj, mě by to tedy taky vadilo přijít o dovolenou s manželem kvůli tomu že by odjel na dovolenou radši někam s někým jiným... Mě by ani neuspokojilo kdbych taky někam jela na oplátku, protože já bych chtěla prostě strávit dovolenou se svým manželem... Mě se na tom nezdá nic divného. Pokud by mohla být i společná dovolená i tohle (ať si to mužíček zařídí jak chce) tak bych mu to schválila...
@limda mě to zvláštní nepřijde, já jsem vyhrála vloni zájezd v soutěži, kvuli nemoci jsem nemohla jet a tak jel můj muž s tchánem spolu... a já seděla doma a oni si užívali mou vysněnou dovolenou a nezbláznila jsem se z toho. Ale nezasahovalo to do našich společných plánů, nemohla jsem prostě jet tak jel někdo jiný. Myslím že být rodina neznamená dělat spolu všechno a všude, když to není na úkor té své rodiny.. Nenutila bych manžela zůstat se mnou sedět doma protože já nikam nemůžu, nemůže i on...
@kristyn.g Vsak o tom jsou diskuze.Me to zvlastni prijde,tobe a spouste ostatnim ne. Ja to respektuju,jen u sebe si to predstavit neumim a nechci. Kazdy jsme jiny,pro nekoho jsem proto divna ja,pro me jsou divne nejake nazory co tu zaznely. Ale vlastne mi to nevadi,kdyz to mame kazda u sebe doma srovnany.Jen mi je lito zakladatelky,ze tak to doma kazdy vidi trochu jinak.
@ruzenkaaa nečetla jsem diskuzi, ale mě by to nevadilo. Asi překvapilo, pokud panují takové vztahy, ale nemyslím si, že jakmile jste manželé, potažmo rodina, nemohl by jeden z vás odjet kamkoliv samostatně. Já bych to manželovi ráda dopřála, pokud ho historie zajímá.
@magdalenax Promiň, ale jasně jsi napsala, že
,,Určitě si neumím představit a ani nemusím představovat, protože by k tomu nikdy nedošlo, aby za mnou přišel otec s tím, abych s ním jela na dovolenou a nechala rodinu doma. To by se u nás rozhodně nestalo. Já to prostě nechápu ze strany té tchyně, proč..., proč..., proč... . Pochopila bych, kdyby přišla a řekla, hele, chtěla jsem, abys se mnou jel na dovolenou, protože.., ale teď už to nejde, máš tady rodinu, já vám tady ty peníze, co bych investovala dávám, jeďte spolu někam tady v Čechách i s malým, někam, kde si odpočinete oba a všichni najdete nějaké vyžití po svém. ''
Takže například reakce @lajla je na Tvůj příspěvek úplně na místě 🙂.
Já si myslím, že je naprosto normální, pokud rodič nabídne možnost nějakého vyžití svému dítěti, a to i v případě, že dané dítě je dospělé a má také dítě. Uzavřením manželství jsme přeci nepřevzali jednu identitu, aby nás od toho okamžiku museli všude a všichni, bezpodmínečně zvát oba s manželem dohromady. A to co jsi napsala, přesně takto vyznělo 🙂
@limda Mě zase naopak šokuje, kolika holkám tady, se to zdá v nepořádku 😅 . Každý jsme zkrátka úplně jiný. Já prostě doteď ráda jedu někam s tátou, když mám příležitost, manžel se zase odreagovává s kamarády, občas. Upřímně, někdy nám to prospěje, odpočineme si trošku od sebe a těšíme se na sebe 🙂.
A jak už tady zaznělo, beru to trochu i podle sebe. Například mě hodně baví horolezectví, manžel neleze vůbec. Pokud by tomu jedno z našich dvou dětí přišlo na chuť - třeba! ráda si v budoucnu někam vyrazím i s nimi, i když už budou dospělí - teď je to neproveditelné 🙂.
Já nevím, možná to beru podle toho, že jsem měla děti poměrně brzy, takže si dovedu představit, že za 20 let, nabídnu dceři, jestli se mnou nechce jet na víkend ( do Londýna, do Paříže apod). Jasně, že v tom věku už člověk častěji bude cestovat s přáteli nebo s manželem dohromady - my se nezříkáme společných dovolených! Ale když si představím, že by jednou o mě budoucí manžel mé dcery psal na internetu, jaká jsem sobecká mrcha, že jsem chtěla někam s dcerou jet, že už má přece rodinu, co si to jako dovoluji! 😀
Zrovna tak, budu moc ráda trávit čas se svým synem, pokud bude mít zájem. Zároveň se budu snažit být maximálně chápavá, vstřícná, tolerantní, empatická a fajn tchýně. A běda, jestli mi to nějakej rozmazlenej spratek, kterýho si domů přitáhne, bude kazit!!!!!! 😀 😀 ( nadsázka 🙂)
@limda rodice mají přestat prakticky existovat? Vždyť to je tak super věc moci si užít zase jednou čas jen se svým synem...
Bože holky Vy jste tak tak sobecké... Bude super až Vy si budete chtít jednou užít čas se svým dítětem až bude dospělé... A ono vás kopne do zadku...ne nechci mati už mám svou rodinu ..
@michaela_2 absolutni souhlas... Ja se na spol.prodl.vikend s mamkou tesim,jak si od svych chlapu odfrknu🙂 a manzela to bude stat 2dny volna..a tim,ze nenam dceru,budu jednou trapna matka,co bude chtit se synem stravit par dnu..jednou budem taky tchyne a nerada bych byla ta svinucha tchyne🙂))
Pobavila me veta ...randit s maminkou... Proc by nemohl byt krasny vztah matka-syn?a k zakladatelce-jedna se jen o 10dni a mam pocit,ze se jedna v podani nekterych alespon o pulroku..navic manzelovi zbyde minimalne 15dnu volna,ve skolstvi jeste vice,ktere muze stravit s rodinou
No já se utvrzuju, že nikdy nechci být tchyně 😀 Teda v tom případě, že se ode mě očekává, že budu hlídat kdykoliv budu mít volno, odevzdávat mladým část platu, platit jim dovolené, budu k dispozici každému nemocnému dítěti (které, když mu není nejlépe, není zrovna k pomuchlání)...a na závěr se dozvím, že moje dítě už vlastně moje ani není, protože se oženilo/vdalo a tím pádem se začlenilo do rodiny jiné.
Z druhé strany: která z vás by chtěla mít doma chlapa který Vám na pár dni zakáže jet někam s někým jiným mimo jeho...od teď jsme rodina a basta fidli jsi moje a s nikým nikam už nepojedes..ať už je to matka, otec, kamarádka kdokoliv...princip je stejný... Ja teda ne...a jsem rada že mám.doma normální protějšek který mě nedrží ve vězení a dává mi prostor realizovat se a dýchat
@limda tak pokud to neni nejak extra pravidelne... nabyla jsem dojmu, ze tady ten konkretni manzel by jel s tou maminkou vyjimecne. Pak jsou taky nekteri seniori dost osameli. Ja jsem zastancem toho, ze by clovek mel mit porad urcitou svobodu v ramci cele rodiny. Moje mamka je treba uz sama. Mozna tady ta tchyne je tak intelektualne zamerena, ze to bere i jako neco, co cloveka obohati v jeho profesi, ze tam nejedou lezet na plaz, ale vylozene poznavat a v podstate se vzdelavat, nevim. Jinak mas pravdu, souhlasim, ze "ocad pocac" 😀 ja mam zrovna takovou tchyni, ktera se montuje do vseho a dela to jenom zlou krev.
Ja bych to taky tak černě nevidela, určitě bych se bála o manžela, kvuli valce ve světě. U vas nefunguje firemni skolka? Ze by si maleho prihlasila tam, chodila normálně do práce a vecer by pohlidala kamaradka a ty bys vyrazila se pobavit. Září je jeste daleko a možností spousta 🙂

@kika_21 no a třeba její manžel je na tom stejně🙂 tak chce jet se synem...nejsme jadnovidci🙂 nebo ji manžel léze na nervy...nebo jen chce synovi něco dopřát, vynahradit... Je tolik možnosti... Žádná není.špatná... Špatně je že je jim to vyčítáno