Špatně vztahy v rodině

andyvestecka
18. črc 2023

mám rozvedené rodice, žiji s tatkou jsem studentka mám 19let.. mám s nim strsne špatný vztah, mrzi mě to, několikrát jsem se to snažila vyřešit s nim v klidu ale nejde to, nema zajem prej už lepší nebudu prej mám povahu po mamce a hlupákům a blbcem už zůstanu…ze semnou nehodlá nic resit ze jsem stejná jak mamka ze lepší nebudu ze mě nema rad, ze su zlý člověk,kdyz jsou hodne velke hadky tak lítají sproste slova, kdyz jsem byla malá dost mě bil.měla jsem od něho i praskly bubinek, vymluvila jsem se na to ze me prastil balon.. penize mi absolutně nepřispívá, (babicka mi dává 1000kc natyden) lednička je prázdná kdyz dojedu ze skoly nemám si co uvarit protože si rano platím snidani do skole, dopravu, svačiny, a na poradny obed to proste nevyjde,takže věcně jim jen kuřecí maso..nyní mi na novém pokoji pracuje dedecek kterému tam pomáhám, otec absolutně nema snahu, místo toho kdyz ma volno v práci si zajde na pivo dovede si sem kamarady alkoholiky a paří se tu až do 4do rana kdy já nemuzu spat protože mám pokoj vedle něho… a další dny kdy ma volno s nim nejde nic resit protože mu je zle,spi,maximalne mi rekne ze mu mam z pokoje vypadnout..prosím potrebuju pomoct,mrzi mě tento vztah,jak byste tohle řešili? Měla bych si zajít k psychologovi a svěřit se? Nebo do rodinné poradny? Mate někdo podobny vztah?

alice180
18. črc 2023

@andyvestecka tohle je celkem obtížná situace. Teoreticky jsi dospělá, tak můžeš jít kam chceš. Prakticky musíš dostudovat. Zeptám se možnost žít u mámy nebo u prarodičů je reálná ? Otázka je co bys chtěla řešit ?
Nemáš ve svém okolí nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Je to služba pro děti a mládež od 6 do 26 let. Služba je anonymní. Přijdeš tam, nic neplatis, řekneš přezdívku nebo jen jméno, žádný přihlášky atd. Jsou tam pracovníci, kterým se tyká a právě jsou tam pro tyto záležitosti. Popovídají s tebou najdou možnosti řešení, případně tě klidně i doprovodí do nějaké služby, když se na to sama necítíš atd.

andyvestecka
autor
18. črc 2023

@alice180 babicka bydlí pod námi ve velkém rodinném domku,ja žiji s otcem navrchu.. mamka je na druhe straně republiky.. dekuji moc za typ, vazim si toho

dixi86
18. črc 2023

Odešla jsem z domu v 17 kvůli matce abych vůbec dostudovala. Vztahy byly všelijaké, mlacena, zkopana, nadavky,...později s mojí vlastní rodinou se to zhoršilo a vše tak nějak vybarvilo...vše není jen černobílé, ale to je teď ve tvojí situaci jedno. Určitě jako první dostuduj. Pokud to je reálné, vydrž doma ideálně do konce studia, min. střední školy. Vydělávat a ještě studovat denně školu je poměrně těžký a pokud se to dá, vydrž to doma. Na brigády choď, dospělá jsi...šetři si, jez slušně. Nevim, jaky vztah s mamkou, s otcem horší, ale očividně to tvuj otec spatne nese(rozvod) a chova se jak vul k tobe, protoze sam nevi, co se sebou. Res jen sebe, pripadne prarodice, pokud se s nima da vychazet. Po skole se postav na svoje nohy uplne a klidne se odpoutej, pripadne se uplne odrizni, at mas klid. Psychologa doporucuju mozna hned, at si to v sobe vyresis co nejdrive a netahne se to s tebou pul zivota. Odpust sobe, jim a uvidis, ze ti bude fajn. Zivot budes mit takovej, jakej si udelas. Rodice nezmenis. Ty sis je ale vybrala, tak ten zivot si sakra uzij jak chces ty! Drzim palce. Vyjdes z toho silnejsi nez si myslis. Tvoje chyba to neni. At se ti dari.

mamora
19. črc 2023

@andyvestecka Asi bych taky jako řešení viděla se co nejvíc odříznout od otce. Pokud dlouhodobě nemá zájem a ještě ti nadává a nejde pro ránu daleko, nemá smysl se vnucovat. Co nejvíc se osamostatnit finančně, pokud máš nějakou možnost na brigádu. Když s vámi matka nežije, platí alimenty? Mohla by je posílat přímo tobě? Případně bych zkusila jít na úřad práce a zažádat na příspěvek na dítě, ale nejsem si jistá jestli by to šlo, jestli nemusí žádat rodič. Ale možná by ti poradili, jestli máš na něco nárok. Nebylo by možné bydlet dole u prarodičů? Tam by jsi měla aspoň jídlo a na oplátku pomáhala babičce uvařit a uklízet. Možná časem bude příležitost dát vztah s otcem do pořádku až na to on bude připravený. Taky se se svým otcem nestýkám a docela mě to mrzí, ale udobření opakovaně nevyšlo kvůli jeho výbušné a násilnické povaze (taky nás s bratrem mlátil a proto se s ním matka rozvedla) . Teď se soustřeď na studium a zaříď si svůj život, tak abys byla spokojená. Moc držím palce ať ti to vyjde

lenkalubina
19. črc 2023

Nemůžeš bydlet třeba u babičky? Takhle přece nemuzes žít !

levandule_k
19. črc 2023

Tvůj otec má problém s tvojí matkou a frustraci si vylévá na tobě. Navíc má problém s alkoholem. Tedy problém má on, ne ty. Určitě jsi úplně normální, chytrá, dobrá, dá se s tebou mluvit. Nemá právo ti nic vyčítat.

A je úplně jedno, jestli jsi podobná matce nebo nejsi. Asi bych se měla potřebu bránit proti jeho výlevům a řekla mu, že 50% genů mám po otci a 50% genů mám po matce, takže holt podobná matce v některých věcech budu. Nicméně ti to bude k ničemu, akorát ho tou větou nasereš.

A nesnaž se vztah lepit, zachraňovat, on nechce, tak se ho nedoprošuj, soustřeď se na sebe, aby ses měla dobře. Nemusíš takhle žít navždy. Nač chtít vztah s takovým člověkem? Protože je tvá rodina? A co jako že je rodina, pokud se chová hnusně, tak ať jde do háje.

Mám takový pocit, že tvůj otec je tyran a matka před ním utekla, ale nevzala tě sebou...

Neumím v tom chodit, vím, že rodiče mají vyživovací povinnost, neměl by v tomto případě zasáhnout OSPOD? Platí ti matka nějaké alimenty?

Jak dlouho budeš studovat? Co nějaká brigáda?

Určitě si najdi psychologa, jsou i na pojišťovnu, ale mají dlouhé čekací lhůty. Máš za sebou dost traumat, tak by bylo dobré, kdyby sis je zpracovala, ať si nenajdeš jednou partnera, který bude kopie tvého otce.

koordinatorka_odboje
19. črc 2023

Zadny pokoj si tam nespravuj. Setri si penize (v bance, ne doma!), dostudujes a bude lip.

hasara33
20. črc 2023

@andyvestecka to je příšerné 😓 je mi moc líto čím si musíš procházet...... nicméně otec má vyživovací povinnost ze zákona vůči tobě, takže neexistuje abys neměla zcela zajištěné základní potřeby např. jídlo...matka na tebe musí platit výživné, což by měly být peníze výhradně pro tebe, platí? Pokud ano, dostáváš je? Bylo ti 18, takže mám dojem, že by měly chodit na tvůj účet 🤔 ....pokud ne, na internetu jsou různé právní anonymní poradny zadarmo, kde bys mohla probrat své možnosti, protože mít našetřené peníze je pro tebe priorita, aby ses mohla od otce trhnout.....jak to máš se studiem? Si stále na střední nebo budeš nastupovat na vysokou? Nemohla by ses nastěhovat k babičce? Mluvila si s prarodiči o tom, co se ti děje a jak se tvůj otec chová?

betelgeuzz
20. črc 2023

Je mi to líto. Předpokládám, že studuješ na střední škole. Nemáte ve škole psychologa, nebo nějakého poradce. Zkusila bych se obrátit na ně. Bývají v kontaktu s OSPODem, mohli by ti poradit,

xxx3d
20. črc 2023

@andyvestecka co se obrátit na třídní učitelku, měla by být schopná ti poradit, případně tě nasměrovat
přídavek na dítě si podáváš sama, protože jsi už dospělá a studující
nerozumím, proč když se jedná o bydlení v rodinném domě, zůstáváš s otcem a nebydlíš s babičkou a dědou? (nechtějí oni, nebo ty?)

graag
20. črc 2023

Mam taky dost toxicky vztah s rodici. Bydlela jsem doma docela dlouho, ale pak tech poslednich par let proste uz jen prespavala nebo obecne jsme se jen potkavali na chodbe a moc spolu nebavili. Nejvetsi uleva byla az jsem se odstehovala a fakt me tesi ze uz ty jejich sra*ky nemusim resit a muzu si zit svuj zivot. Clovek ma svych starosti dost a jeste neustaly blby komentare od rodicu a poslouchani toho jejich hadani, resit jesi otec chlasta nebo udela neco hloupyho zase, to fakt clovek nepotrebuje. Kdybych tam nemela sourozence a prarodice tak se asi odriznu uplne. Pokazdy kdyz musime jet na navstevu (coz je nastesti parkrat do roka) tak z toho mam akorat stres a pak prijedu domu unavena/na*rana.
Taky bych ti doporucila se odriznout co nejdriv ti to pujde, jak dodelas stredni, tak treba chod na brigady a co nejdriv se odstehuj. Je to mnohem lepsi na tvou psychiku. Psycholog taky muze pomoct, bude asi stejne potreba, protoze mit takovou rodinu neni zadna sranda. Ale musi ti sednout, tak se neboj zkusit vic ruznych, To nizkoprahovy centrum bych taky zkusila. Nesoustredila bych se na opravu vztahu, ale na sebe. Aby se ten vztah mohl nejak zlepsit, musel by tvuj otec chodit na terapii (a do lecebny), coz teda se asi brzo nestane. Problem je ocividne v nem a ne v tobe.