icon

Spokojenost ve vztahu vs. sociální jistoty. Poraďte

petul2006
17. bře 2016

Zdravím dámy,
potřebovala bych znát Váš názor a případně radu, co dělat... Už jsem tak nějak bezradná.
S přítelem jsme spolu cca 4měsíce. Na začátku bylo vše jako v pohádce - zamilovali jsme se do sebe hned a všechno bylo báječné, chtěli jsme spolu být pořád, tak jsem ho už po 14ti dnech představila synovi (10let), se kterým od té doby skvěle vychází a do dalšího týdne s námi začal bydlet. Vím, že to byla strašná rychlovka, ale nešlo to jinak...
Co se týče věcí mezi námi dvěma, jako mezi partnery a milenci, tam fungujeme skvěle. Vždy se na všem domluvíme, nemáme problém udělat kompromis, vyjít si vstříc. Navzájem si pomáháme, skvěle vaří (a rád), když ho požádám, že nestíhám, pomůže mi s úklidem, se synem, prostě s čímkoliv. Fyzicky, sexuálně, tam je to úžasné, nikdy jsem neměla lepšího milence. Prostě samá pozitiva...
Jenže, jak se říká, žádné sociální jistoty... Přítel podnikal, ale nedařilo se mu a zkrachoval. Všechno co měl proinvestoval do firmy + mu zbyly dluhy, má na krku i nějaké exekuce... Sám sebe živí manuální prací, na ruku peníze a hotové. Co vydělá mi více méně dá, aby mi pomohl. Vím, že sám za sebe takto fungovat může, jenže já ne... Chtěla bych s ním dítě a svatbu (on to chce taky), ale já s pocitem toho, kolik toho má na krku, nemůžu žít... Nemůžu se přenést přes to, že je zatížený tolika dluhy a že se k práci staví tak nějak všlijak. Jednou mluví o tom, že by vzal cokoliv, ale když se něco objeví, tak ohrnuje nos, že se mu to nelíbí... Říká, že když mi to tak vadí, že se do roka všech dluhů zbaví, že začne znovu podnikat, abychom se měli dobře, že ví jak na to, že jen doteď neměl důvod to řešit, až teď se mnou.
Jenže já jsem z toho na nervy, nejde mi si užívat jeho přítomnost, ikdyž teď "nic nehrozí", ikdyž je to v klidu. Pořád na tím přemýšlím, co bude a nebude, jak z toho ven. Což samozřejmě vede k nempříjemným výměnám názorů a debatám, protože mám potřebu to s ním řešit a ventilovat to co cítím, kdy jsem od něj stále přesvědčována, že se to spraví, že to bude dobrý, ale já si nejsem jistá, jestli mu můžu věřit (už jsem se párkrát spálila, proto jsem v tomhle ohledu hodně opatrná...) A nevím, jestli vůbec do doby, než to bude dobrý vydržím. Co byste radily? Už uvažuji o variantě, že se s ním rozejdu, že mu řeknu, že ho budu dál milovat (což budu, to vím jistě), ale že s ním v tomhle stavu nemůžu být, že až si všechno vyřeší, že to můžem zkusit znovu. Jenže z druhé strany bych mu chtěla být oporou v tomhle marastu, než se z toho vyhrabe... Prostě nevím co mám dělat...

Strana
z4
petul2006
autor
17. bře 2016

@shine2015 To nevím jak bych udělala...

yamdena
17. bře 2016

@petul2006 upřímně si myslím, že z toho nic kloudného nebude. Dluhů má spousty, k práci se nemá a tak se zavěsil na tebe. Zeptej se jeho věřitelů co si myslí o tom, že jim dluhy nesplácí. Navíc, považuji ho za silně nemorálního člověka (jestliže pracuje na černo) a takový bude mít těch morálních "vad" rozhodně víc. Já bych se s ním okamžitě rozloučila. PS: mluvím ze zkušenosti, manžel má takových "adeptů" na práci na černo každý měsíc dost a všichni jsou "hrozně fajn lidi, co si své dluhy nezavinili, co se k nim jednou postaví čelem" a někteří stíhají i několik "osudových vztahů" najednou.. Zasloužíš si někoho lepšího, opravdu.

nazka
17. bře 2016

@petul2006 a co čtu Tvé odpovědi, tak ani nechápu, proč sem píšeš 🙂 jsi odhodlaná to s ním zkusit a překonat. Jen do toho, držím palce. Ne každý má za sebou zametenou cestičku. Zároveň vím, jak je důležité mít jistoty. Je dobře, že víš, kolik to asi je a že to není nereálné. A nešlo by to zamáznout nějakou půjčkou, že by to pak splácel podle splátkového kalendáře a pravidelně? I kdyby to trvalo roky? No a na druhou stranu, zase jiný případ..kamarád teď přišel o práci, chytli ho policajti, musí platit pokutu za to, do toho měl už letenku na dovolenou do exotiky, tak tam prostě letěl a půjčil si i na to.. taky mu to narůstá a není to špatný člověk. Ale je fakt, že on taky nemá "důvod" se snažit to dát do pořádku..
a neospravedlňuj se, že jste na to šli hupem. Někdy se to tak vyvine a je to super 🙂 já začala s teď už manželem bydlet taky téměř okamžitě a rozhodně nelituji 🙂

shine2015
17. bře 2016

@petul2006 jednoduse....rodice potrebuji pomoct. Nebo improvizuj dle tve prace...
Ono totiz ty ho tady celkem branis a je to vporadku,ale nebyla bys ani prvni ani posledni kde chlap funguje pouze do doby nez zena skonci s financovanim...
Vse je super a skvele nez zene dojdou finance nebo nez rekne dost....urcite ti to nepreji a pevne doufam ze to neni vas pripad....ale popremyslej....ty vse platis,on je bajecny skvely klidne se hned pristehuje,vseho necha.....a chce s tebou dite...atd. Me tady neco nesedi....za prve jeho pristup k praci kdyz ma dluhy..za druhe jeho hrr pristup ...za treti odpovednost za to privest na svet dite kdyz nemam vyreseno z ceho ho zaplatim (kocarek,vybavu,pozdeji krouzky,atd)...
Holka opatrne opatrne..... Asi bych se hned nerozesla,ale hodila finance na neho. Sama sobe si spocitej kolik financi davas ty a kolik on....navic az se vezmete a prijde exekuce tak seberepu klidne i tvoje veci.....

shine2015
17. bře 2016

@nazka neni spatne kdyz spolu dva lide zacnou hned bydlet....spatne je pristup ktery on ma - ze chce hned s nekym dite kdyz ma na krku dluhy a exekuce atd

nazka
17. bře 2016

@petul2006 ještě mám otázku.. psala jsi, že co vydělá, Ti odevzdá.. kolik toho vydělá? Neodpovídej mi, nechci znát váš rozpočet 🙂 ale sama si řekni, zda je to aspoň tolik, kolik je nutné.. kdyby Ti dával tisícovku měsíčně, chápu, že tady o něm mluví lidé jako o vyžírce.. ale podle mého (i podle toho,jak ho bráníš) tipuji, že Ti tak málo nedává, což je prostě plus.

shine2015
17. bře 2016

@nazka a to ze nevezme praci kdyz finance potrebuji.....no on vlastne ne ldyz ma zakladatelku ze.....

nazka
17. bře 2016

@shine2015 no, je pravda, že na otázku dítěte jsem ani nereagovala, jaký je to zatím nesmysl..

guinea
17. bře 2016

@pincola To je hrůza, na Vánoce ani jeden dárek na dítě! Vím, že o tvojí situaci v dětství tahle diskuze není, ale chtěla jsem ti vyjádřit podporu ☹

petul2006
autor
17. bře 2016

@nazka Píšu sem proto, že potřebuju vidět názor z venčí, protože ty svoje jsem už viděla ze všech stran asi 4x a nic kloudného jsem nevymyslela. Ono, když vidíš cizí názor, tak stačí pozorovat sebe, jak na něj reaguješ a tak většinou získáš zpětnou vazbu k tomu co chceš a co nechceš. Sama sebe jsem do toho zamotala natolik, že jsem nebyla schopná se v tom vyznat. Co se týče toho, co mi dává - dává mi tolik, kolik je třeba. Když dostane peníze, jdeme na velký nákup a zaplníme lednici, když jdeme ven, platíme podle toho kdo co má. Sama v klidu uživím sebe a syna, na moc víc nemám, takže dávat musí, pokud chce s námi fungovat.

olga_
17. bře 2016

@shine2015 @petul2006 Tak to udělat nejde. To by byl hřebík do rakve potenciálně dobrému vztahu. Takový požadavek by neunesl podle mě žádný chlap a nelze to tak formulovat.
Dejte tomu čas, nehrntě se do žádných dětí ani svatby. Ať si prostě nejdříve vyřeší ty dluhy (pobavit se s ním o možnostech, svých obavách atd.). Pokud uvažujete v budoucnosti o svatbě, tam bych se klidně už teď bavila o předmanželské smlouvě, která může tebe a tvé dítě ochránit od jeho dluhů z případného dalšího podnikání. To je po jednom (z jakéhokoli důvodu) neúspěšném podnikání oprávněný požadavek.

guinea
17. bře 2016

@petul2006 Nečetla jsem ostatní příspěvky, ale je to, jako bys psala o mé kamarádce... Ovšem před 7 lety. Začátek stejný, romantika, sex nejlepší, navzájem se představili rodinám, on se k ní a její dceři hned nastěhoval. Zkrátím to - kamarádka tu pijavici nemůže už spoustu let dostat z bytu. Jeho dluhy na sociálce a zdravotním za něj na začátku vztahu zaplatila (mnoho set tisíc), protože jí to taky podal tak, že ho chudáka vždy podvedli společníci, a ty peníze už samozřejmě nikdy neuvidí. Od té doby on nakupuje, uklízí, nechává jí roztomilé vzkazy na ledničce, píše jí zamilované sms a chce si ji vzít a mít s ní dítě. ALE HÁKOVAT NEBUDE. Takže kamarádka, aby zajistila sobě a dceři slušné živobytí, pracuje od nevidím do nevidím, a jeho z bytu dostat nemůže. On se vyhodit nenechá a pořád ji oblbuje tím, jak ji miluje... Ty máš taky dítě, tak proboha nedělej věci tak, jak je cítíš, zapoj i hlavu!

pincola
17. bře 2016

@guinea Děkuju moc🙂 Je to od tebe moc hezký🙂 když jsme byli uplně malé tak nějaký dárek vždycky byl. Abych nelhala. A ten starší školní věk už jsme zas nebyli úplně malé. věděli jsme, že máma nemá peníze, že dárky nenosí Ježíšek. Takže v tom se to dalo. Ale tobě opravdu moc děkuju 🙂

nazka
17. bře 2016

@petul2006 prostě dej tomu čas a uvidíš, jak se bude snažit ;) Ví třeba i o tom, že Tě to trápí až tak, že bys ho opustila? držím palce, věřím, že to dá dohromady a bude to dobré.

budoucibea
17. bře 2016

Nezlob se prosím na mě, ale po čtyřech měsících bych neřešila svatbu a takové věci, zvlášť když máš už dítě. Jestli má dluhy z minulého podnikání, tak s tím nic neuděláš možná domluvit mu ať splácí, promluvit si o tom spolu. Třeba se to změní a najde si práci a hned bude jistota na světě (aspoň nějaká). 🙂

petul2006
autor
17. bře 2016

@nazka Ano, i to jsem mu už řekla. Že to nedávám, že to nejde, takže to ví.

@olga_ @shine2015 Taky si myslím, že to není reálné, tohle udělat... Zatím to financujeme oba, tak to jde. Nikdy jsem neměla na rozhazování, sebe a syna uživím, ale on dobře ví, že všechno to neutáhnu sama, že musí pomáhat. A taky pomáhá. Ale hodit to na něj všechno jen tak, to asi nee..

@guinea Jako varování dobrý, ale neházela bych všechny do jednoho pytle... Vím jak to teď vypadá, že tu zamilovaně bráním toho svýho. Hlavu v tom zapojenou mám, proto to řeším hned z fleku. Nenechala bych se do ničeho uvrtat, něco podepisovat nebo tak něco. Na takové věci jsem už velká a dost poučená. 🙂

petul2006
autor
17. bře 2016

@budoucibea Asi máš pravdu, my to rozjeli rychle a teď se těžko brzdí. Ale musím, jinak to nejde. Mluvíme o tom pořád, tak doufám, že to dobře dopadne.

nazka
17. bře 2016

@petul2006 myslím, že to v hlavě srovnané máš 🙂 tak nám dej třeba časem vědět, jak jsi dopadla. Doufám, že dobře a že budeš zamilovaná i za rok ;)

budoucibea
17. bře 2016

@petul2006 držím Vám palce ;)

jamia
17. bře 2016

Já to řeknu ošklivě, ale tady ty příběhy "souznění od první chvíle" s člověkem, který je momentálně na mizině, protože ho "podvedl společník", ale chce co nejdřív svatbu a rodinu a samozřejmě je s ním "nejlepší sex v mém životě", jsou jak přes kopírák, jen ty máš ještě štěstí, že jsi v té zamilované fázi. Rozhodně bych se nehnala do svatby a dítěte, eventuálně podepisování půjček a dalších věcí, které takový neodolatelný sňatkový podvodník dokáže zamilované osamělé ženě podstrčit. Promiň za upřímnost, ale i přes všechno krásné zůstaň nohama na zemi.

ruzenkas
17. bře 2016

Řešili jste spolu i tu situaci, kdyby k vám domů přišel exekutor? Psala jsi, že má exekuce a exekutor vás klidně doma může navštívit. Osobně bych také trvala na tom, aby ukázal, jaké závazky má. Jde to zjistit žádostí poslanou na soud (případně soudy) v místě trvalého bydliště (okresní soud). Žádost o výpis všech řízení vedených proti jeho osobě. Nevím jak na jiných soudech, ale třeba v Litoměřicích posílají tento výpis zdarma a přijde obvykle do 14dnů. Jsou tam veškerá řízení přímo s čísly jednacími a když si člověk na soud napíše (konkrétní čísla jednacím), připraví mu spisy k nahlédnutí.

nita1984
17. bře 2016

@petul2006 my s manželem bojujeme pro změnu s mými dluhy... makám, dělám co umím, aby to bylo co nejdříve za námi a mohli jsme mít čistý stůl. Kdyby se na mě manžel vykašlal, když jsem mu to řekla, byla bych dneska nejspís pod mostem....

někdy člověk potřebuje pomocnou ruku...

nita1984
17. bře 2016

@petul2006 jinak u nás to byl manžel, kdo spěchal do svatby, právě proto, aby mi mohl pomoci... po čtyřech měsících žádost o ruku, po jedenácti svatba... za chvíli spolu budeme tři roky, každou chvíli bycho měli podepsat smlouvu na náš vlastní dům... dluhů je sice ještě hodně, ale když jsou na to dva a udělá se dobrý plán, jde to.

Ještě doporučuji dobrého finančního poradce, ideálně někoho, kdo se v takové situaci vyzná. To nám velmi pomohlo

nita1984
17. bře 2016

A pr všechny rýpalky, moralistky.... také jsem nějakou dobu prcovala na černo, protože jinak bych chcípla hlady... nikoho nezajímá, jestli má člověk na jídlo a nájem... takže jsem zaplatila nutné věci k přežití a vše ostatní šlo na splátky... kdo se v podobné situaci nikdy neocitl, snadno soudí...

Dneska kupujeme dům, mám fungující podnikání a i když budeme jeśtě docela dlouho splácet máme se fajn, i na nějakou tu radost měsíčně zbyde....

cica002
17. bře 2016

Nečetla jsem všechny příspěvky, ale opravdu chceš žít s člověkem, který než Tě poznal, neměl potřebu řešit své dluhy ? Nevypovídá to něco o jeho charakteru ? Dále se mi moc nezdá, že by strojař nemohl najít práci. Strojařů je nedostatek, firmy se o ně přetahují. O zkrachovalé firmě vinou zlotřilého společníka ani nemluvím... Nechci Tě urazit a strašně ráda bych se mýlila, ale myslím, že tenhle člověk Tě utáhl na vařené nudli v podobě kvalitního sexu. Ještě bych se hodně zamyslela nad tím, jestli chci, aby takovýhle člověk byl příkladem mému dítěti.
Pokud to tak není, ať se tedy do roka zbaví dluhů, jak se před Tebou kasal a můžete to zkusit znovu.
Přeji hodně štěstí.

achjonetusim
17. bře 2016

Vztah může bejt po čtyřech měsících seberůžovější ale nastěhovat si chlapa k sobě je věc jedna, nastěhovat si chlapa k sobě a svýmu desetiletýmu synovi je věc druhá. Divim se že vůbec po tak krátký době uvažuješ o svatbě a dítěti, kor když už jedno máš a víš kolik je to zodpovědnosti (nejen citový a finanční), čtyři měsíce jsou jednou velkou růžovou bublinou.

cica002
17. bře 2016

@nita1984 Jenže rozdíl je v tom, že Ty jsi dluhy řešila, ještě než jsi poznala manžela. Makalas a snažila se, kdežto u pána snahu nějak postrádám. Kdyby nepotkal zakladatelku diskuse, tak ty dluhy neřeší do dneška ? 😕

nita1984
17. bře 2016

@cica002 to nemůžeš vědět... neznáś ani jeho, ani situaci, znáš puze to, co napsala zadavatelka a jak se říká, pravda je někde uprostřed....

Prostě bych si dala pozor na soudy, když do situace nevidím..

marcicek84
17. bře 2016

@petul2006
o jakých dluzích se tu bavíme, v jaké výši??? pokud přece podnikal, určitě nebyl hloupý, když je to strojař a mělimin. s. r. o, kde každý z nich mohl přijít max. o 100 tis. Kč, takže, nechápu kde ty dluhy vlastně nabral a v jaké výši je má
dále strojařina je velmi žádaný a lukrativní obor, neměl by být těžké se do něj vrátit a dluhy splatit případě pak jistoty pro tebe zajistit
no a co mi na tom všem smrdí, že si prostě práci vybírá, i když v té situaci není, že ted když nemá střechu nad hlavou, bydlí u tebe a když se třeba postaví za rok, dva na vlastní noh, že třeba už nebudeš dost dobrá, dítě a společnou budoucnost bych si plánovala ve chvíli , kdy by se jeho situace stabilizovala a nejlíp, až bude mít placeny všechny dluhy...zatím to ber tak, že pro život jeslti se perspektivní ukáže až čas, ale pokud sp olu nebude pár let, neplánovala bych velká rozhodnutí s ním...

cica002
17. bře 2016

@nita1984 Ano, máš pravdu, nevidím do toho. Ale pořád nějak nemůžu pobrat, že zakladatelka chce žít s někým, kdo je tak nezodpovědný a dluhy neřeší sám od sebe. "Dokud byl sám, neměl potřebu je řešit" Co to jako je ?! S manželem jsme měli hypotéku a dokud jsem pracovala( teď jsem doma s dětmi), brala jsem všechny svátky a víkendy, jen abychom se toho dluhu co nejdříve zbavili. Manžel má dokonce ještě 2 vedlejší příjmy ke svému hlavnímu zaměstnání. Je to asi měsíc, co jsme hypotéku doplatili a strašně se nám ulevilo 🙂 Manžel totiž nedával to, že má na náš byt zástavní právo banka 😀
Ale každý jsme jiný a máme jiné priority a životní styl... Jen jsem chtěla vyjádřit svůj subjektivní názor na situaci, kterou zakladatelka popsala 🙂

Strana
z4