icon

Spory se starší generací

veritanas
1. srp 2021

Ahoj holky, nedá mi to a potřebuju se s vámi poradit. Na FB jsem se u článku tom, jak si dnešní matky stěžují a přitom mají všechno ( myčku, sušičku, auto) a nic nestíhají, dostala do sporu. Pod tím článkem bylo milion fakt hnusných komentářů o tom, jak všechny máme mobil a přitom nevaříme, nestaráme se o děti atd. Domyslete si. Vlastně to vyznělo tak, že jsme líná prasata a nic nám není dost dobré. Já jsem odpověděla, že v tom nevidím nic špatného ulevit si v domácnosti a že pokud bylo tak skvělé prát a vařit celé dopoledne, že klidně mohou vyhodit své automatky a vrátit se k ručnímu praní. Překvapila mě vlna negativních reakcí něco ve smyslu, že nevím o čem mluvím a že to byla skvělá doba s že by ani nikoho nenapadlo, že by to mělo být jinak... A vyvrcholení přišlo s tím, že mi má vlastní matka řekla totéž, něco ve smyslu, že jsem vlastně neschopná a že nevím nic o tom, jak těžké bylo udržet domácnost...a že mám o tom doslova držet hubu, protože to měla těžší než já... Přitom mě jenom urazilota hrubost starších žen, že jsme takové a takov a nic neumíme. Stalo se vám to taky? Co si o tom myslíte?

Strana
z2
meronym
2. srp 2021

@sebestka Ale to je absolutni nesmysl, ze stoupa pocet opilych matek. Jenom jsou dnes vic videt. Kdysi zeny pily hlavne doma, dnes si troufnou i verejne. Kdysi si kolemjdouci opilou matku spise nevsimali, dnes volaji policii (diky bohu za to). Kdysi o tom noviny tolik nepsaly, dnes jsou z toho bombasticke titulky. A mylny dojem, ze matky v minulosti nechlastaly, je svete.

sebestka
2. srp 2021

@meronym Když jsem se o tom bavily doma (mamka, tety, babičky, tchýně i moje švagrové, které jsou podstatně starší než já), neznaly v okolí ani jednu jedinou, která by pila- a nebo to pak dobře skrývala. Dnes ti jich napočítám minimálně 10, které mám ve svém okolí a nijak se tím netají.

meronym
2. srp 2021

@sebestka Pri vsi ucte, vy nejste meritkem vsech veci. Ja neznam zadnou matku, ktera by pila.

sebestka
2. srp 2021

@meronym Při vší úctě, asi jsem se dotkla něčího ega. To, že neznáte někoho vy, neznamená, že se to neděje. Další naše komunikace je zcela zbytečná.

veritanas
autor
2. srp 2021

@sebestka já se přiznám, že taky neznám žádnou, která by pila. Já sama nepiju téměř vůbec, i ty radlery piju nealko. Když je jsem něco takového probrala s tchýni,tak ta mi zase říkala, že třeba odejít od manžela skoro nešlo. I když pil, bil je nebo cokoliv, fakt se to nedělo. Všichni okolo věděli, jak se muž bijea neřešili to, takže taky odraz doby řekla bych. 🙂🙂 Z toho mi potom přijde, že si ony myslí, že všechno musely vydržet a zapřít se a že je to tak správně. Jen mě mrzí, že neznám ani jednu diskusi, kde by se dnešní mamky posmívali svým předchůdkynim za cokoliv, ale znám milion i tady na MK o tom, jak nic nemusíme a máme se skvěle, všechno děláme špatně...

meronym
2. srp 2021

@sebestka Nijak jste se me nedotkla, jenom jsem chtela poukazat na to, ze kdyz se nejaky jev ne/deje ve vasem okoli, v sirsich souvislostech to tak byt nemusi. Ale zjevne nejste zvykla na normalni diskusi, ve ktere ma spoludiskutujici jiny nazor.

sebestka
2. srp 2021

@veritanas Tak to je moc dobře. Třeba tady u nás před pár měsíci zemřela 6 letá holčička na epileptický záchvat jen proto, že opilá a zfetovaná matka měla dopoledne návštěvu podobně holdujících kamarádů. Chvíli to řešila i policie, ale podle pitvy zemřela díky tomu záchvatu. To že neměla adekvátní pomoc, to se neřeší. Kdyby matka byla střízlivá, skoro určitě by to tak nedopadlo. Vůbec si toho nevšimli a matka ji objevila až po několika hodinách mrtvou. Navíc teta té holčičky se snažila o to, aby ji úřady odebrali syna, ale neexistuje, pokud se matka o něho stará.
Vím, že jsem napsala extrém, ale těch kočárků chodících o půlnoci domů z místních hospod vidím docela často, hlavně ve větších městech.
A k těm starším generacím, jim to opravdu asi tak přijde, no. Za nich nic takového nebylo, tak se asi cítí dotčeni nebo to nechápu. Moje babička 90 let nám pořád říká, jak se nadřeli, že my se dnes máme. Sotva přišla ze školy, musela uvařit, uklidit, pak letěla na pole se 3 malýma dětma. Musela vyvařovat pleny a do toho se starala o dědka (jak sama říká). To byl její tchán, ležák a hrubián. pak ještě chodila pomáhat denně k rodičům.
Já si vždycky říkám, že škoda, že nejde vyzkoušet to, že bychom se vyměnili v čase. Ony, aby byly třeba na týden v dnešní době a naopak. Ono spousty věcí máme opravdu ulehčených, ale zase máme v něčem jiném "horší" podmínky.

sebestka
2. srp 2021

@meronym Mně v žádném případě nevadí jiný názor, mně vadí v diskuzi ta arogance. A tohle nemám zapotřebí u něčeho, co beru jako odreagování.

meronym
2. srp 2021

@sebestka Arogance?! To si fakt nerozumime.

veritanas
autor
2. srp 2021

@sebestka určitě... Jako stejně jako nebyly všechny stejné, tak nejsme ani všechny stejné my... Jen furt nechápu, kde berou některé patent na rozum a vidím tu strašnou idealizaci té doby..

sebestka
2. srp 2021

@veritanas To je asi těmi internetovými světy nebo také nevím. V normálním životě se mně stane málokdy, když se s někým pohádám. I když máme třeba jiný názor, dokážeme se respektovat. Tady na internetě mně přijde, že je to pravý opak. A když už někdo neví kudy kam, začne útočit.
Pořád se říká, že mladá generace je drzá a nemá úctu. Já se čím dál častěji setkávám s tím, že nemají úctu ti staří.

veritanas
autor
2. srp 2021

@izz76
@klokanka31 jako děti patří k mámě, já si mateřství nějak echt neužívám, ale děti budou se mnou doma, minimálně do dvou až tři let. Taky nechápu, co je na jeslích skvělého, např. Sama mamka vzpomíná, jak jezdila v šest ráno busem a jak mamky táhly ta batolata do jeslí, nebo jak tady z vesnice vozily děti do týdenních jeslí, v neděli večer je tam zavedly v pátek večer vyzvedly. 🙄🙄 Nebo sama tchýně šla v půl roce švagra do práce a dala ho k rodičům, jde byl do dvou let a brala si ho jenom na víkendy. Nebo když se šli bavit, tak děti uložili a zamkli a občas je přišli zkontrolovat...

klokanka31
2. srp 2021

@veritanas Prostě jejich generaci na dětech nezáleželo, nebo k tomu aspoň byli donuceni. Moji rodiče se taky chodili bavit, nás zamkli, táta se na nás třeba jednou dvakrát za noc šel podívat. Tchýně zas nechávala mého manžela doma úplně celou noc samotného. Nepochopím to. Já bych svou dceru takhle nenechala. Člověk nikdy neví co to dítě napadne.

klokanka31
2. srp 2021

@sebestka Chtít úctu a respekt po starých? Leda ve snu ☺

veritanas
autor
2. srp 2021

@klokanka31 je to tak..bylo to jiné. Syn bude mít šest a já si netroufnu ho přes den nechat 15 minut samotného než nakoupím. Jednou měl zmrzlinu a nemohl do obchodu, tak si sedl na schodek před obchod ( bydlíme se vesnici, která má 800 lidí ), já jsem ani pořádně nenakoupila prostě jsem myslela, že se zblázním..

veritanas
autor
2. srp 2021

@sebestka asi jo..zrovna v téhle diskusi jsem se dočkala označení krava a spol od starších ženských. Nevím, nevím..☹️☹️

mourovatakocka
2. srp 2021

@veritanas Náhodou jesle jsou skvělé! Dcera otravovala, pořád děti, děti, státní školka samozřejmě bere až od tří a to ještě když má člověk štěstí, takže šup přihláška do jeslí. Všechny děti nadšené, učitelky báječné 🙂 Je to jako se vším, záleží na dítěti, rodičích a samozřejmě jako se vším je to o lidech, na které tam mrňous narazí. Pro spoustu matek jsou jesle jediná šance, tak bych šmahem neodsuzovala. O tom, že tam dítě nemusí být z donucení od nevidím do nevidím ani nemluvím 🙂 Dítě patří k mámě, ale současně na dceři vidím, jak jí to prospělo.

sebestka
2. srp 2021

@mourovatakocka S tím s tebou souhlasím. Já jsem starší dceru nechtěla dát do školky, když jsem byla doma s mladší. Jenže ona tak dlouho škemrala, až jsem podlehla. Říkala jsem si, fajn, až zjistí, co to obnáší, bude chtít být doma. A prdlajs, ta by tam nejraději chodila i o víkendu.

izz76
2. srp 2021

@mourovatakocka Je trochu rozdíl dát do jesli 2lete dítě na pár hodin, nebo 3mesicni mimino na 9hodin dene jak to bylo běžné za komunismu.. A pak si ještě pochvalovat, jaká to byla krásná doba. 😅

korin
2. srp 2021

Jsem ročník 81, do jeslí jsem chodila hruba od roka a půl a byl prý celkem problém mě tam dostat, protože nebyla místa, nebyla to rozhodně samozřejmost. Mimochodem, byla jsem tam spokojená 😉 (to si pamatuju i sama). Chodila jsem tam proto, že se moje máma chtěla dostat mezi lidi. Hlídání od rodiny neměla, v okolí samé důchodkyně (ne, ty mě hlídat nechtěly), nebylo možno se vykecat na soc. sítích, celkem ji chápu.

izz76
2. srp 2021

@korin V 70letech a dřív to samozřejmost byla. Moje máma byla za exota když se mnou byla 2roky doma. Pak jsem musela na pár měsíců do jesli, které jsem nesnášela, pamatuju dodnes.. Naštěstí se narodila sestra a mohla jsem byt zase doma..

michaela666
2. srp 2021

@sebestka Jenom k těm večerním návratům z hospody s kočárkem....ne všechny matky jsou nalitý. Přes léto chtějí i ony občas posedět, když je venku teplo. Sama už jsem párkrát přetáhla večerku a seděla s kamarády a to nikdy nepiju.

somalicats
2. srp 2021

@sebestka Víš, Ty máš pocit, že opilých matek přibývá, protože žiješ v lokalitě, kde to je na denním pořádku (usuzuju dle toho, cos psala). Jenže paušalizovat prostě nejde. Já žiju v Praze, ovšem v části, kde nejsou ani paneláky, natož sociální byty, ubytovny a podobné, takže tady fakt opilou matku nepotkáš. Zato potkáš spoustu matek s kočárky na našich venkovských zábavách (myslím přímo tady u nás, naše část je vlastně už vesnice), kdy v létě sedí i déle do večera včetně mě. A v tom nevidím nic špatného, jsme na čerstvém vzduchu a i když mám před sebou sklenici s oroseným, tak je nealko, protože moje starší holky mají pivo prostě rády a jsou schopné vypít i alkoholické - takže alko pivo už jsem si nedala ani nepamatuju. Takže když mi takhle ucucávají z půllitru, tak to nemusím řešit.

Takže já bych zase mohla tvrdit, že dnes opilé matky nejsou. Jenže jsou. A netroufnu si tvrdit, že jich je víc, než dřív.

sebestka
2. srp 2021

@michaela666 Tak jasný, to chápu. Tohle se povede, myslím každýmu.🙂

sebestka
2. srp 2021

@somalicats Tak já naštěstí v takové lokalitě nebydlím. A i kdyby sis dala pivo, 2 deci vína, není na tom nic špatnýho. Ale mám prostě příbuzného policajta, tak fakt je toho, bohužel, čím dál víc. A nebo takto..., čím dál častěji tohle řeší.

somalicats
2. srp 2021

@sebestka Tak výše píšeš, že je máš ve svém okolí, teď příbuzný policajt... Ano, policajt Ti řekne, že to řeší čím dál častěji - protože lidi si všímají a toho policajta zavolají, když vidí zlitou matku. Dřív ty mámy chlastaly potichu doma, takže to nebylo tak vidět, ale problém existoval. A pokud měly tu správnou stranickou legitimaci, tak je nikdo ani neřešil. Dneska se to řeší. Víc bych v tom fakt nehledala.

sebestka
2. srp 2021

@somalicats Já v tom nic nehledám, jen píšu, co vidim- vím.

lenerka1
2. srp 2021

Takové diskuze raději nečtu, člověk se akorát rozčílí...srovnává se tam nesrovnatelné. Mě naopak moje mamča řekne, že to mám těžší, na starosti domácnost, barák, zahradu okrasnou, užitkovou, dvě malé děti, manžel speciální dietu, takže co jde, tak domácí, občas pohlídá tchýně, ale taky má své práce dost a zdraví už tak neslouží, tak se snažím nezneužívat, mamča je daleko a ještě pracuje. Říká, že ona měla pořád k ruce prababičku, takže na to byly 2, chlapi byli z práce ve 3, tak kolem baráku a zahrady dost zastali i oni. To stejné moje babi - když zakládala rodinu bydlela s nima neprovdaná teta a starala se o domácnost a hospodářství. Prostě to bylo jiné.

Strana
z2