Sprostá pubertální dcera
Ahoj holky, jdu si k vam pro radu 🙂 doteď jsem si vzdy vedela rady, u sebe i druhych, ale nyni nevim kam dal.
Mam 13 letou pubertální dceru. Je velmi inteligentní, rozumná, vyborne znamky, pomáhá nekdy doma - nekdy sama od sebe, nekdy ji nutim a ona drzkuje.
V pokojíčku, ktery ma s mladsi sestrou, je vetsinou binec. To ale neresim, domluva stejne nepomaha.
Co mi ale vadi, kdyz ji nekdy reknu at udela to nebo ono tak je na me sprosta! Slova typu " tak si n.ser", "aby ses nepo...", a podobne nejsou zadnou vyjimkou! Uplne v nich slysim jejiho otce ( aha, to jsem nenapsala, jsem rozvedena, ale v novem vztahu a s miminkem k tomu )
To, ze mi připomíná sveho otce ji samo nereknu.
Jenze me tyto jeji sprostarny uz vazne nebavi. Funguje na par dni zabavit telefon, ale pak je vse ve starych kolejich...:/
Navic zacina byt sprosta i na meho partnera, uplne stejným způsobem jako na me. :/
On je dosti klidny, ale neni zadny blbec, a nekdy se vuci tomu ohradi. Coz ona nebere. Vychovu dcer prenechava partner vylucne na mě, coz myslim asi je dobre, prece jen bych pro dcery mela byt vetsi autoritou. Ale pro tu starsi prave nejsem.
A to se vazne snazim, hodne se vsem detem venuji, dost dovolim, vysvetluji.
Pred lety jsem s dcerou chodila i k psychologovi, bez efektu.
Chci jen vice respektu a slušné chovani!
Máte radu?
Co dělám špatně?
@aidelina Ono je třískat a třískat. Mě otec párkrát pěkně seřezal - vždycky jsem věděla za co to bylo a rozhodně mu to nezazlívám 🙂. Ale u naší puberťačky facka zabrala (ojedinělá facka, když opravdu přestřelila - rozhodně děti neřežu jak na běžícím pásu).
Jinak s tebou souhlasím - u nás se dost osvědčilo variabilní kapesné. Když sami od sebe pomůžou, připravují se do školy, plní si povinnosti, dostanou dvojnásobek. Když si plní povinnosti jakž takž, škola je v normě, dostanou běžnou částku a když nefungují, tak smolík. Musím říct, že Ela dostává zlomek toho co Ládín.....
@aidelina jenže to u tebe je úplně něco jiného.... já osobně jsem proti násilí ale pokud si dítě k rodiči dovolí říci mu naser si a domluva nepomůže tak za mě proste u nás doma zadek dostane.... za známky atd to je blbost nejvyšší a aby se domu dítě chodilo a bálo něčí říct to v žádném případě...ale říkat naser si rodičům to je šílený
@edeltraut Variabilní kapesné je dobrý nápad. Na syna začíná puberta lézt a to je mu teprve 9. Když se začne chovat jako spratek, buď ho srovná do latě partner (nikdy ho nebijeme), ale důrazně mu řekne, že takhle tedy ne. Když jsem s ním sama a jeho chování je už přes čáru, řeknu mu, že to už fakt přehání a pokud se takhle bude chovat i dál, nebudu s ním mluvit. Pokud pokračuje, ignoruju ho, dokud se nesrovná a neomluví (stalo se to jen 2x). Zatím to takhle funguje, jinak žádné tresty nepoužívám. Zakládám si na tom, že máme doma pohodu a atmosféru důvěry a otevřenosti, 98% problémů spolu probereme jako dospělí a je klid.
no ty bláho... ne, výpraskem, fackami si fakt respekt ještě podlě mě nikdy nikdo nezískat. Je to strach, co děti nutí to už nedělet, ne respekt. Taky mi přijde zajímavé, jak vlepit jednu 13-ti leté dceři v pohodě, ale vlepit jednu dospělé ženě už ne. Když se hádáte se svými partnery a pošlete je do prdele nebo jim řeknete ať si naserou, tak by bylo podle vás úplně v pohodě, kdyby vám jednu vrazil...nebo ne?
@shine2015 Je to těžký, možná by mi taky ujely nervy. Ale fakt si nemyslím, že by výchovná facka zvlášť u puberťáka cokoliv řešila. Ta holka si svojí mámy zjevně neváží, když takovou věc vypustí z pusy. A když jí máma vrazí facku, bude si jí vážit ještě míň. O důvěře nemluvě.
Samozřejmě chápu, že takové chování je zcela neakceptovatelné. Tohle zkusit moje dítě, snese se na něj vichr z hor 😀 Ale je to podle mě důsledek dlouhodobých špatných vztahů, ta důvěra a úcta tam musí být narušená... a je potřeba to znovu budovat a ne ještě víc bořit. Ale to je jen můj názor.
@aidelina my máme deti malé 6 5 a 2 a mluvíme s nimi jako s dospělými od začátku pořad... mluvíme vysvetlujeme a ukazujeme ze je máme rádi stále - tudiz na ne zatím platí když se zlobime a řeknu jim to tak jsou zbroji špatne - ale nevím jak dlouho to potrva.... na zadek dostali asi ani nevím kdy - vím ze jednou jsem je placla....
a když teď vidím nějaký náznak chování které si myslím ze není vporadku ihned to řeším.... a k když se zlobim pal se vracíme a řešíme to - ptám se teda hned zda by byla rada kdybych se hovala stejne nebo někdo jiný k ni /němu atd aby to pochopily ze tohle není spravne.... a když budou mít pubertu tak fakt kdyby přišly a řekly toto jednou jim řeknu té to snad nemyslí vážne ze tahle spolu mluvit nebudeme ze jsem snad špatne slyšela.... a kdyby to bylo podruhé zabavit tel (což bych udělala kvůli fotkám i psaní s cizími lidmi ihned i tak) stop internetu kapesnemu... a žádný vybíráni oblečení atp po škole domu atp a kdyby to nezabralo tak v tom pokračovat plus na zadek nekompromisně a nikam chodit nebude... ať si mysli co chce... je uražené a kdesi cosi.
@anazuzzuzana tak my se doma takhle nebavíme - mě manžel a ani já jemu jsme neřekli sprosté slovo - hádáme se občas ale ne tak ze bychom po sobě rvala a už vůbec ne sprostá slova....
@shine2015 jo, to většina lidí... my naštěstí taky ne... ale kdyby ti to někdy uteklo, kdyby tě fakt hodně naštval a ty jsi mu to řekla, tak by ti pak přišlo v pořádku, že ti jednu vrazí?... nebo kdybys projevila neúctu nějakým jiným způsobem, tak by to bylo v pořádku? Asi ne...já vůbec nezpochybňuji, že si toto dítě nesmí ke svým rodičům dovolit, ale podle mě by si zase rodiče neměli dovolit fyzické násilí vůči němu...jak říkám, když dítě projeví neúctu, je podle některých v pořádu mu jednu vlepit, když ale projeví neúctu dospělý člověk, je neakceptovatelné to oplatit násilím...fyzické násilí npro mě není akceptovatelné v žádném věku a v žádné situaci...
@anazuzzuzana přečti si moje příspěvky - nejprve bych de samozřejmě snažila řešit to jinak... a za další tady toto nebylo poprvé
Oni tak mluvi i s kamarády. Znám to. Puberta před chvílí. Moje máma kdyz mi vrazila, tak jsem tak nenáviděla, že to bylo horší. Pomohlo vklidu si me nevsimat. Nemluvila semnou. Proste takhle semnou mluvit nebudeš a ignorace. Časem se to obrousilo.
@evee24 mě je úplně jedno jak moje dcera se bude bavit nebo nebude s kamarády ale aby přišla domu a řekla mi naser si to udělá jednou.....
já tohle ignorovat nebo tiše přecházet nebudu ať je v pubertě nebo to měla těžké....nehodlám ji buzerovat za to manžel nepořádek v pokoji atp ale slušně se k nám jako rodičům chovat bude - k tomu ji vedeme od malá ....
já jsem taky vedla boje s mamkou i tátou ale říct jim naser si?? Nebo se neposer??? Nikdy.
@evee24 hele já si fakt myslim, ze je to z hodně velký části to mluvou s vrstevníky. Ted přišel mladej s "vad fan" a "fy fan"... a od nás se to fakt jaksi nemohl naučit že. (sranda je, že si mě pozval do školy učitel že náš mladej mluví sprostě - tak jsem mu vyvsětlila, že od nás se ty slovíčka fakt nenaučil a že jediny kde je slyší je ve škole :D ) U nás tedy lítaj prdele :D :D jako kdyz jsem si tuhle urazila palec. ale jako lítaj no. to je na jinou diskusi. Každopádně ten vliv vrstevníků je obrovskej a ne vždycky je v tom taková ta hnusná zášť co tomu dávaj dospělí. Někdy jo... bez debat. NEchci to bagatelizovat. Sprostě se mluvit nemá. (já se dycky dětem omluvim, že mi to ujelo - a napomínaj mě :D) každopádně i já si pamatuji že "jdi do prdele" u mě ani zdaleka neznamenalo ve 13 to, co to znamená teď. A znovu... hlavně pro @shine2015 ,,, 😉 nesnažim se to bagatelizovat, na rodiče člověk bejt hrubej nesmí a nemá. Ale ze zkušenosti vim, že jakykoliv použití síly na mě by vedlo k ještě větší revoltě a zranění, a to jsem si neprošla tím, čím dcera autorky (abych musela prosit otce, abych nechal mamku na pokoji... hnus. Jde mi z toho mráz po zádech). takže ještě jednou - nejde o to tolerovat nepřijatelný chování. Jde o způsob jak ho řešit. Pro mě je použití hrubý síly vůči dítěti, a zvlášť vůči dítěti, který si prošlo domácím nasilím, absolutně nepřijatelný. Jsem naprosto přesvědčená, že to jde i jinak než "nařezat".
jo, ale ty jsi ty a máš jiný uvažování, jsi jinej člověk a jinak jsi snášela všechno čím sis prošla. Argument "já - ... nikdy" je mimo. navíc to vůbec nic neříká o tom, jak tu situaci řešit. Je fajn, že "ty... nikdy"... a co . ?? všichni se shodnem na tom, že to není přijatelný. ale o tom ta diskuse není, že jo?
@evee24 S kamarady at si mluvi jak chce, taky jsem to delala, ale ja nejsem kamaradka, nybrz rodič. A s rodici jako s kamarady nase deti mluvit nebudou. Jestli nekdy deti prijdou a reknou mi naser si, chytnou takovou, ze "druhou budou brat o futra". Je vek, kdy uz moc dobre vedi, co si ke komu mohou dovolit. Podivej, ted taky moje sestileta dcera prohlasila "do prdele", zadnou facku ani na zadek.nedostala, proate jsem ji vysvetlila, ze takhle se nemluvi. Ale jestli me posle do prdele v puberte, tak ji dostane.
@ilonne pro mě je i rozdíl když neco spadne a řekne doprdele než když mě jako máme řekne jdi doprdele...
@odula a ano každý jsme jiný a netvrdím ze nikdy - vy se tady ohanite ze toto nikdy atp moje dítě když to udělá tak to udělá pouze jednou. Tečka. A nezlob se ale vůbec mě neznáš a nevíš o tom čím jsem si prošla já nic 😉
A mě v závěru je úplně jedno jak to zakladatelka vyřeší nebo jak to mas doma ty... ať si to každý má jak mu to vyhovuje.....
Za mě snaha domluvit, zabavit telefon a pak holt když to nepřestane tak dostane na zadek ať si říká kdo chce co chce ... i ona ... děláme pro deti maximum vždy se snažíme vyjít vstric, aktivity hračky výlety dovolené volný čas škola školka oblečení všechno.... a pak jen proto ze má pubertu mi řekne naser si?? A já si řeknu puberta ma to chudák těžký.... já chodím do práce a dělám s manželem první poslední aby se měly dobre.... a ona mi řekne toto?? Neexistuje ... tak jak moc ji miluji tak s ni budu hotova raz dva.
Maják jsem psala ať si to doma každý děla jak uzná za vhodne - mě je to jedno protože oni mi do života mého nezasahuji 😉 napsala jsem pouze svůj názor a postup
Přečetla jsem dotaz a nějaké komentáře...musím říct,že i já byla kvítko (ve 13 poprve pila,hrala si na dospelou,frajerila) nasi byli nestastni-hlavne mamina...tresty fyzické,zákazy,příkazy...hele ona si to stejně zařídí tak,jak bude potřebovat.Mě to mrzí zpětně,že jsem víc nesportovala,neměla zájmy a vhovala se jako blbec.Naštěstí jsem si tím život nepokazila...jebto zkušenost...ty znáš dceru nejlíp a z tisíce rad nemusí vyhovovat ani jedna...zapojila bych do rodičování partnera-víc společné zabavy...přátelských rad atp...a ty jí řekni,jak vnímáš její vyjadřování ty,že tak jak ti ubližovala když s tebou mluvil sproste jeji tata ti ted ublizuje od ni.Ze na takovehle chovani a jednani nema ani vek ani postaveni a presne pokud s tebou ona bude mluvit sproste,pak ty s ni nebudes mluvit vubec...zkousej to a nevzdavej to...ver,ze si vezme to nejlepsi co muze,i kdyz to ted bude drsny...moc drzim pesti
Možná budu hnusná, ale jestli ti připomíná jejího otce, proč jí to neřekneš? Předpokládám, že se k vám choval hnusně, tak ať si uvědomí, že se teď tak chová taky.. Bylo jí 10,když jste šli od sebe, tak to si to pamatovat musí a pokud je tak inteligentní, jak píšeš, tak jí to snad dojde.. Jinak hodně sil. Nás puberta teprve čeká, snad to ve zdraví přežijem.. ;)
@shine2015 "mě je to jedno protože oni mi do života mého nezasahuji 😉 napsala jsem pouze svůj názor a postup" a myslíš si,že já píšu něco jiného než svůj názor a postup?
"vy se tady ohanite ze toto nikdy atp " tím se tady ohanis ty. resp. ty taky
"nezlob se ale vůbec mě neznáš a nevíš o tom čím jsem si prošla já nic"
a co jako? ty zas neznas me ;)
Aby bylo jasno ženy - pise tady nekdo neco jineho nez " jen vlastní názory " nebo má někdo tendence vydávat svoje názory za obecná pravidla? protože já píšu jen svoje názory, stejně jako ( jak jsem přesvědčena) 99% diskutujicich. a nesnáším když mi někdo podsouvá neco jineho. kdo píše "jen svůj názor " prosím dejte palec. ar vím na čem jsem;) ( jsem zvědavá jestli půjdu do ignoru 😂)
🙂 holky 🙂 tak jsem to cele prelouskala. Clovek tady kvuli vytizenosti chvili neni, a pak se divi, ze ejhle, najednou tu jsou tri stranky! 🙂
K dceri. Ona je opravdu hodne chytra, vymluvna. I empaticka. Vidim na ni, ze si hraje na hrdinku, ale ve skutečnosti je ji mala dusicka. Ano, prozila toho vazne hodne. Rekla bych, ze predcasne vyspela. Okolnostmi. Nejsem hrda na rozvod, beru to jako sve osobni zklamání a selhani, ale asi bych uz nezila. Bud by me zabil on ( mnohokrat jsem se ho bala) , nebo bych skoncila v blazinci. Z nej. Myslela jsem, ze s nim budu do dospělosti holek, ale neslo to. Musela jsem jit, protoze po letech tyrani mi doslo, ze i pro holky bude lepe odejit. Myslela jsem, ze se ex zklidni, bude vice dcer uzivat, chovat se jako prikladny otec, ale ono nic. Je to spis horsi. Ale abych jen nenadavala, vyzivne plati vcas. Dcery si bere pravidelně, nekdy jak se mu to hodi. Kdyz ho pozadam o pomoc, velmi rychle me posle kamsi. Zato jeho prikazy musi byt splneny hned, neb jinak vyhrozuje Ospodem. Deti vida dle rozhodnutí soudu 6 dni ze 14. Takze skoro stridavka. Jenze zvlášť te starsi se tam proste uz nechce! Pry ho nenávidí pro to vsechno, co ji provadel, nebo nedelal ale delat mel! X krat mi doma brecela, proc jsem si vzala takoveho kretena, ze chce normálního otce. X krat me prosila, ze tam nechce.
To je neco malo k pozadi problemu.
Jak uz bylo receno, i na skole a mezi kamarady mluva neni o nic lepsi. Coz taktne prechazim. Ale sprostarny hlavne ke mne mi hluboce vadi!
Problém se tahne cca od rozvodu, tzn. 3 roky. Domlouvano ji bylo nesčetněkrát, slibovala hory doly.
Psycholog nepomohl, byla drza i tam.
Několikrát brecela, ze je toho na ni moc, tlak ode me, tlak od taty.
Ze se pry podreze nebo utece.
K otci nechce.
S partnerem jsme dnes meli debatu, zasahovat do vychovy nechce, boji se, ze mu bude receno, ze neni jeji otec. Ale je ochoten me podporit.
Koupim tu knizku, diky za tip.
Snad to nejak vsechno prezijeme.
P.s.: facka je az opravdu na posledním miste, ale ta ignorace je dobra!
@sahrazad1 Držím palce, ta situace určitě není jednoduchá. Pokud se nepletu, od 12 si už může rozhodnout, s jakým rodičem bude bydlet a k otci nemusí, pokud nebude sama chtít. Zkus si tohle pozjišťovat a třeba to s ní i probrat. Třeba by to mohlo i zlepšit její vztah k tobě a klid v životě.
Mam dvanactiletou dceru... jsme na tom podobne, jen jsme se rozvadeli v jejich trech letech. Taky mam nove manzelstvi a miminko k tomu. Dcera se taky obcas zapomene, ze mluvi se mnou a ne s kamaradkou... snazim se ji napominat, vysvetlovat proc takhle ne a kdyz nic nepomaha dostane zakaz wifi (nefungune pak ani pc, mobil, tablet) a ignoruju ji.... ona prijde vzdycky s prosikem... muj druhy manzel nastesti jako autorita funguje, ma z nej respekt a nelibi si ji, kdyz se nastve i on.. zaroven nam pomaha ji hodne zapojovat do deni doma... pomaha s malym, s pradlem, myckou, musi si udelat jidlo/svacinu do skoly kdyz nestiham atd... zaroven se ji ale snazime venovat cas, jedu s ni treba samotnou na shopping, na hory atd...

@shine2015 Ne, nikdy jsem nebyla k rodičům sprostá. Ale otec mě řezal za špatné známky ve škole (v jeho očích, málokdy jsem mívala horší známky než trojky a v dospělosti vystudovala 2 vysoké školy, to jen tak mimochodem). A taky jsem v pubertě rodičům někdy lhala (ze strachu, dnes to vidím jasně). Např. jsem se bála přiznat problém s vidinou, že mě otec seřeže. Jednou mě seřezal např. za to, že jsem mu omylem v koupelně převrhla tekuté mýdlo a to se pak z půlky vylilo... Tak jsem pak věci zapírala. Nechci ze sebe dělat chudáčka, ale z vlastní zkušenosti vím, že násilí jen plodí další násilí, nenávist a rozhodně jsem si otce o nic víc nevážila. Dodnes můj vztah s ním není v pořádku a to jsem na to v dospělosti dost dělala...
Se synem se vše snažím řešit dohodou a důsledností. Vrazit facku je sice rychlejší a pohodlnější, ale nic to neřeší.