icon

Sprostá pubertální dcera

sahrazad1
6. led 2018

Ahoj holky, jdu si k vam pro radu 🙂 doteď jsem si vzdy vedela rady, u sebe i druhych, ale nyni nevim kam dal.
Mam 13 letou pubertální dceru. Je velmi inteligentní, rozumná, vyborne znamky, pomáhá nekdy doma - nekdy sama od sebe, nekdy ji nutim a ona drzkuje.
V pokojíčku, ktery ma s mladsi sestrou, je vetsinou binec. To ale neresim, domluva stejne nepomaha.
Co mi ale vadi, kdyz ji nekdy reknu at udela to nebo ono tak je na me sprosta! Slova typu " tak si n.ser", "aby ses nepo...", a podobne nejsou zadnou vyjimkou! Uplne v nich slysim jejiho otce ( aha, to jsem nenapsala, jsem rozvedena, ale v novem vztahu a s miminkem k tomu )
To, ze mi připomíná sveho otce ji samo nereknu.
Jenze me tyto jeji sprostarny uz vazne nebavi. Funguje na par dni zabavit telefon, ale pak je vse ve starych kolejich...:/
Navic zacina byt sprosta i na meho partnera, uplne stejným způsobem jako na me. :/
On je dosti klidny, ale neni zadny blbec, a nekdy se vuci tomu ohradi. Coz ona nebere. Vychovu dcer prenechava partner vylucne na mě, coz myslim asi je dobre, prece jen bych pro dcery mela byt vetsi autoritou. Ale pro tu starsi prave nejsem.
A to se vazne snazim, hodne se vsem detem venuji, dost dovolim, vysvetluji.
Pred lety jsem s dcerou chodila i k psychologovi, bez efektu.
Chci jen vice respektu a slušné chovani!
Máte radu?
Co dělám špatně?

Strana
z5
pandora197
7. led 2018

No,osobně jsem mamce dala kdysi taky pěkný zahul,ale byla už jsem malinko starší.Z facky jsem si nedělala nic,ale mamka uměla zahájit slušný ,,psychický teror,,,takže zabavení mobilu,zaracha a ignorace...no, a nakonec jsem prilezla s prosikem a priste si joo rozmyslela nějaký vzdor,protože obmekcit
jen tak ji nešlo 🙂

lamiaaa
7. led 2018

@odula: právě, mně přijde dost drsné, když děcko takto jedná s rodičema. Facka a ignorace mi přijde, že by mohlo účinkovat dobře. Tak samozřejmě pokud si dcera brzo uvědomí, že přestřelila a udělá ten krok omluvy a pokory dřív, tak ignorace nemusí trvat několik dní. Záleží na ní. Nejsem zastáncem nějakého týrání dětí nebo tak, ale myslím si, že pokud to je potřeba (což v tomhle případě určitě je), tak fyzický tresty mají určitě svoje místo ve výchově. K tomu případu v mém okolí-znám tu rodinu celkem dost dobře a ve stejném prostředí a stejnou výchovou prošla i sestra té dívky a to je naprostý opak, ta by si nikdy nic takovýho k rodičům nedovolila, ani zvýšit hlas natož poslat někam...zářný příklad toho, že každé dítě je odlišné a ke každému se musí přistupovat jinak, zatímco u té druhé fyzické tresty nebyly evidentně potřeba, aby z ní vyrostl slušný pokorný člověk, který ví, jak se chovat ke svému okolí, u první byla velká chyba, že je nepoznala-jako neříkám, že by to hned vše vyřešilo, samozřejmě, problém může bejt složitější, atd, ale třeba by to na ní platilo, ale to už se nedovíme.

anetka1701
7. led 2018

Víte co je docela solidní paradox? Když by se jednalo o dítě o 10 let mladší, tak by myšlenka facky přišla většině z vás jako nemyslitelná a vymejšleli by jste výchovný metody z "něžné náruče rodičů" a na kohokoliv kdo by chtěl dítě mlátit by jste se dívali jako na vraha... Voila, dítě má o 10 let víc a najednou tu padaj návrhy jako seřezat vařechou... To je fakt drsný...

Já vidím stále v tý holce volání o pomoc, zmlátit jí opravdu nepomohlo...

wendissek
7. led 2018

Je mi 25 takže si ještě dobře pamatuji pubertua jediný co pomohlo dostat pěkně po cuni a divim se ze to nasi neudělali dřív a ze by to nějak nás vztah zhoršilo se říct nedá máme ho úžasný jen co přešla puberta vše bylo fajn ted se těší z vytoužené a delší dobu očekávané první vnučky

pavca1982
7. led 2018

Nečetla jsem všechno,ale tvá situace je podobná jako moje.Jen s tím rozdílem , že jsem rozvedená a znovu vdaná a mám ve střídavé péči dva syny skoro 11 a 13 let s manželem teď máme mimčo.Nedovedu si představit, že by kluci se mnou takhle mluvili, nebo s manželem a to jsou to kluci a ti jsou horší!Můj názor je, že bys měla partnera nechat, aby sjednal autoritu ON.Nemyslím nějaké fackování, ale aby na dceru důrazně promluvil s tím, že takhle s náma mluvit nebudeš.Měl by to udělat jako chlap, jednou je spolu vychováváte, tak ho nech ať ti s tím pomůže.Taky jsem se tomu bránila, cítila jsem, že to musím být jen JÁ kdo bude kluky vychovávat, ale není to tak.Kolikrát to pomohlo když chlap zakročil.Holka by vám jinak přerostla přes hlavu...totiž myslím, že už se tak děje!

verusky
7. led 2018

@pavca1982 tady pozor- Tvuj manzel je OTEC synu. muz zakladatelky je jen partner matky, to je uplne jina situace! on se jen muze postavit za matku, ze takove chovani tady nechce ani on, ani ona. sjednavat poradek musi rodic........ mam s tim take sve zkusenosti, otec mych malych deti mel trvale v peci syny.

shine2015
7. led 2018

@verusky Pavca píše ze je rozvedena a má deti ve střídavě peci - a pokud žije zakladatelka s manželem pod jednou střechou není na škodu aby manžel řekl Heled Veru tohle přehánis brzdí tak se k sobě chovat nebudeme

odula
7. led 2018

@shine2015 jo,ale jednu vrazit a ignorovat... 🤤 hele já taky mámy poslala do prd... nikdo mi nevrazil a není že mě sociopat. mi přijde patologicky jak se tady často dělá rovnítko a obecný pravidlo z : výprask=slušný člověk a zadny výprask = grazl . pritom je to mnohem složitější. a kolik lidi ma problemy v zivote prave proto ze je rodiče triskali... .

verusky
7. led 2018

@shine2015 aha, ja to spatne pochopila. ale stejne brala bych v potaz pohlavi- jestli si srovna chlap "cizi" kluky je jine, nez srovnava chlap "cizi" devce. opravdu bych v tomto pripade byla opatrna a citliva. protoze v pripade zakladatelky to vypada na sikovnou, bezproblemovou dceru, tak at se neco nepokazi...

verusky
7. led 2018

@pavca1982 promin, ja napsala uplnou blbost, spatne jsem precetla Tva slova. jste sikovni 🙂

astyna
7. led 2018

@anetka1701

Srovnáváš nesrovantelné, tohle je už osoba, která ví, co dělá a jak to myslí. 3leté dítě je na začátku svého vlastního "bytí". Připomněla jsi mi nedávný článek Spratek český v Tématu. Stojí za to si to přečíst, i autorce, už by sem dotaz nevložila.

ilonne
7. led 2018

@sahrazad1 myslim, ze facku by si v tomto pripade zaslouzila.

verusky
7. led 2018

@astyna prosim, kde presne ten clanek najdu? dala jsem v seznamu do vyhledavace "spratek cesky" a nic... dekuji 🙂

astyna
7. led 2018

@verusky

Prošlo to tiskem před Vánocema, už to asi nebude aktuální časopis...

verusky
7. led 2018

@astyna dekuji. takze abych si to mohla precist, musim casopis sehnat? jeste by se to snad dalo...

petrasipkova1
7. led 2018

@pavca1982 nevím jestli jste četla,ale holčina před 3 lety zažila jak tatínek maminku triska,prosila ho ať ji nechá,no brrr. Tady nejde ó nějaké přerůstání,ale ó to, že je zase jedno dítě nešťastné,protože to rodiče podelali. A nevím jak bych se vev13 chovala kdyby na mě chtěl startovat nějakej mamky novej Amant, já byla totiž horka hlava a dost vyspělá,od 15 jsem se svým manželem,tak bych se tady nad tou situaci zamýšlela jinak než výchova běžného puberťačka v úplné a milující rodině. Postupovala bych opatrně, abych to nepodelala ještě víc.

lucie_91
7. led 2018

Bude to znít asi blbě a ukamenujete mě tu za to, ale já bych zkusila to stejné. Když pak dcera přijde s něčím za Vámi, odpovědět jí "naser si", "no aby ses neposrala" - ukázat jí, že i Vy to umíte říkat a že i Vy se takto umíte chovat. Matka tohle na mě zkusila, když jsem začala používat ze školy naučená sprostá slova, a pak mi přišlo, že už tím prostě nejsem zajímavá a přešlo mě to.

verusky
7. led 2018

@lucie_91 no nevim... ale u nas to takto zabralo, kdyz se porad dcera ptala vazne? vazne? tak ja ni porad vazne? vazne?... a do dvou tydnu byl klid 🙂
ale se sprostyma slovama... asi ne. u nas spis potiz, ze jsem musela sprosta slova ja omezit, at je nesmi pouzit nikdo 🙂

shine2015
7. led 2018

@petrasipkova1 jasné mela to těžký ale už s nim nežije a nelze tolerovat nebo omlouvat to ze se chová stejne jako otec jen proto ze to měla těžký... v ty době to máma těžký neměla??? Kdo se o ni stará??? Kdo ji pomaha?? Takto mluvit s matkou je netolerovatelne... nebo pak taky bude chodit a dovolovat si to ke všem jen proto ze to měla těžký jako malá??? Nebo ze má blbě období??

petrasipkova1
7. led 2018

@shine2015 vůbec nikde nepíšu tolerovat ani omlouvat,ale řešit jinak než jednou po hubě jak tu většina píše. A vůbec nebudu srovnávat situaci dospěly ženský,která je ve vztahu dobrovolně a nechá se utiskovat, a 10 lety holčičky,která tam být musí a nemůže za to,že rodiče jsou idioti. Hele,svůj názor jsem napsala, vim ze bych ani teď nezvládla kdybych viděla že se takto tatínek chová k mamince a rozhodně by mi to za 3 roky nezmizelo z hlavy,navíc ve věku,kdy začíná vnímat muze jako muze se to prostě musí projevit, jestli v tomhle žila většinu života. Myslím,že to chce citlivé ukazovat že svět může být lepší, i bez fyzické prevahy, lze říct,tohle si nepřeju,takhle se ke mně chovat nebudeš,bude to mít ty a ty následky.

odula
7. led 2018

@petrasipkova1 to je presne ono.👍 tyjo - strasne me stve to vytvareni falešnýho dilematu buď napraskat- nebo tolerovat a nic neřešit. ale to přece nikdo netvrdi. je potřeba to řešit ale jiným stylem než " dokud budes soupat nohama pod mým stolem tak zavreš držku spratku jeden. prask "
.

dominikaromanova
7. led 2018

Ano, dnešní neúctu dětí k rodičům a jakýmkoli autoritám budeme neustále ospravedlňovat tím, že dítě vyrůstá v neúplné milující rodině, je postižené střídavou péčí, bylo svědkem domácího násilí, je nepochopeno ze strany rodičů, protože rodiče kladou na své děti vysoké nároky a nemají na ně čas.

Budeme číst moudré knihy od různých psychologů, psychiatrů nebo pedagogů jak na správnou výchovu dítěte. Utrácet peníze za terapie pro děti atd., místo toho, abychom se sami zamysleli nad tím, jaké hranice naše dítě ještě překročit může a které již ne. Protože každý člověk to má nastaveno jinak, co je pro jednoho ještě přípustné pro druhého již ne.
Budeme hledat podporu na internetu, pročítat diskuse, blogy místo abychom zapojili svůj vlastní instinkt a dětem nejprve ukázali, že na prvním místě jsou jejich povinnosti a úcta k ostatním, rovnou se jim všude předhazují jejich práva.

Líbí se mi, jak je zde neustále propagováno, že nejlepší je dětem domlouvat, citlivě vysvětlovat a rozhodně není v pořádku dát dítěti přes ruce, zadek, facku nebo pohlavek. Že to je jen důkaz slabosti rodiče, dítě v něj pak ztratí důvěru, bude agresivní atd. atd. atd..
A co tak zlatý střed a všeho s mírou, nad tím se už nikdo nezamyslel. A ze všeho nejlepší je, že se vždy tyto diskuse (a je jedno zda se jedná o dítě ve věku roku, tří, šesti nebo pubescenta) zvrhnou ve dva protipóly, které se zde dohadují zda je lepší jedno nebo druhé. Již se nikdo nezamyslí nad tím, že každé dítě je jiné a na každé dítě platí něco jiného.

Je zde příšerná netolerance k názoru někoho jiného v případě, že se s jeho názorem někdo neztotožňuje, i já občas toto dělám a vím, že to je špatně. Je totiž velký rozdíl na něco jen reagovat nebo tvrdošíjně vnucovat svůj názor, a kdo se mnou nesouhlasí, je vlastně divný a já mu to dám také patřičně najevo.

shine2015
7. led 2018

@odula
@petrasipkova1 a vy si myslíte ze Mamka ji nic neřekla??? Ze to jen tak přešla a začala psát na diskuzi??? Já neříkám ji bit hlava nehlava já jsem moje řešení napsala v předešlých příspěvcích viz zabavit telefon atd a vůbec když si píše s cizími lidmi po netu...

Já totiž holky přiznám se začínám být už alergicka na takový to omlouvání a dělání z deti chudinky jak to mají těžké a kdesi cosi což ano má to těžké Ale kdo to těžké neměl... a nelze ji omlouvat nebo ji domlouvat po dobrém což verim ze již zakladatelka zkusila.... hlavně aby náhodou neměla trauma. Když vidím jak dnes ve škole šikana jak se všichni boji aby náhodou neublížili dítěti a dítě pak klidně tyra zvíře popřípadě je sprosté na rodiče - pro mě tohle je přes čáru..... a narovinu zkusila bch zabavit telefon atd a kdyby to nepřešlo já bych jo nedala facku ale na zadek by dostala to se na mě nezlobte. Ono zase odsud podsud. Jsou hranice za které jít nemůže a aby mě dítě řeklo v deseti letech naser si nebo se neposer tak to by udělalo jen jednou. Člověk pro ne děla první poslední už neví co by a tohle si ani zakladatelka ani její manžel nezaslouží - ten chlap nemůže ta to co si prožila a máma od tyrana být otce odešla.... stará se a děla co muže.

shine2015
7. led 2018

Je to možná i tím co vidím v okolí - dítě má trauma a je zle na rodiče a oni ještě aby se mu pomalu omluvili... sikanuje spolužáky .... směje se rodičům do oci a je sprosté.... to teda ne . Zaklady slušného chování musí být. Přes to nejede vlak. A přestala bych nakupovat oblečení co si vymysli - v akci a žádný vybíráni......atd já bych ji dala naser si....

odula
7. led 2018

@shine2015 všimla sis teď , ze se vymezujes proti extremu, kterej tu nikdo netlačí?

shine2015
7. led 2018

@odula nevšimla. Já si myslím ze to ze holka přijde domu a toto je schopna říct je už dost extrém.... Ale nic ve zlem... každý ať si to řeší jak chce.

aidelina
7. led 2018

Upřímně nechápu dotyčné, co radí třináctiletou holku třískat. To jako vážně? Mě otec řezal jako žito, výsledkem sice byla určitá "poslušnost," sprostě bych si mluvit k nim nedovolila, zato to vedlo k hluboké nenávisti k otci, která se táhla až do dospělosti. Zároveň jsem k rodičům ztratila důvěru, máma mě sice nebila, ale nezastala se mě, když mě otec řezal.
Výsledkem bylo, že jsem se na prahu plnoletosti odstěhovala a dodnes to považuji za jedno ze svých nejlepších životních rozhodnutí. Bití nic neřeší, rozhodně nepomůže k budování vzájemné úcty a důvěry.
Určitě bych si promluvila jak s dcerou (jako dospělá s dospělým) a také s partnerem, zjevně bude potřeba, aby se do výchovy více zapojil. Dceři bych řekla, že určité chování bude mít takové a makové následky. Tj. ty nerespektuješ mě, já nebudu respektovat tebe (přijdeš o výsady, žádné nákupy oblečení, placení telefonu atd.) a hlavně to pak důsledně dodržovat.
Přeju pevné nervy, osobně bych se zašla asi poradit s psychologem, klidně jen sama, bez dcery.

edeltraut
7. led 2018

Úplně tě chápu, mám doma stejně starou puberťačku. Starší syn je zatím úplně v klidu, zato Elda, to je oříšek. Když na mě (už je to nějaký ten pátek zpátky) zkoušela hlášky, které asi používá s kamarádkami a v kombinaci byla ještě drzá, tak jsem (ani nevím kde se to ve mě vzalo) jí jednu řádnou vrazila a velmi důrazně řekla, ať si uvědomí s kým mluví, že já s ní taky takhle nemluvím a tohle bylo naposledy, co se mnou tahkle mluvila. Musím, říct, že jí ta facka překvapila stejně jako mě 😀. Koukala jak vejr, ale od té doby sice odmlouvá, ale už nikdy si nedovolila zkusit na mě takový tón 🙂. Přeji pevné nervy.... Já když si přestavím, že mě to s Adélkou čeká ještě jednou.... 😀

shine2015
7. led 2018

@aidelina a mužu se zeptat, proč té bili?? Ty jsi domu přišla a řekla jsi mamce nebo jemu něco ve smyslu naser si?

shine2015
7. led 2018

Ono je totiž rozdíl když jsi drzá a domluvy sebrani telefonu atp neplatí a nic nezabírá a nebo když jsi bita pomalu za nic

Strana
z5