Stále řeším, kdo co v rodině řekl 😞 - asi až moc?
Ahoj maminky, zajímalo by mě, jestli zažíváte něco podobného, jako já, tedy zda je to normální🙂 Od té doby, co jsem na mateřské (rodičovské) o mnoho více řeším rodinné problémy, resp. se zabývám tím, co kdo v rodině řekl, hlavně švagrová o naší rodině nebo co babička či švagrová řekly našim dětem. Často to řeším večer před usnutím, přemýšlím, co jsem jim měla "odpovědět". Přitom to nejsou ani tak možná špatně myšlené věci. Ale zabývám se tím prostě o mnoho více, než když jsem chodila do práce, přes den nemám na přemýšlení tolik času, ale hlavně večer nebo i v noci. Domýšlím důsledky, vymýšlím malé pomstičky atd. Máte to taky tak? Myslíte, že je to normální?🙂 Manžel si to poslechne jednou a pak řekne, že "to nebude řešit", ale mě to dost užírá. Přitom jsou to obecně vzato drobnosti. Další věc že mi připadá, že tchýně s tchánem "nadržují" dětem švagrové, resp. je více hlídají, než naše děti. Švagrová chodí do práce, já ne, tak by se to dalo pochopit, ale moje děti také chtějí vidět babičku a nezajímá je, že švagrová je v práci, že?🙂 A tchán je tam i večer, když už jsou všichni u nich doma, a není u nás, a já zase hlídám obě naše děti. Daleko to mají k nim i k nám stejně. Máte to také tak? Na rodičovské prostě tohle až moc řeším?...nebo je to normální?
Děkuji všem za odpovědi a už se nějak zařídím, už to nebudu dál rozebírat, ale budu konat. Ještě jednou díky.
@lucka662006 asi kdybych jela pro jedno vnouce tak zavolam zda nechteji vyzvednout druzi taky...ale to jsem ja....kazdopadne to musis brat tak ze neni nici povinnost vyzvedavat vam deti nebo je hlidat ci jakkoliv pomahat...vy jste si je udelali vy se mate postarat....ze ja nebo ty bychom se mely ke svym vnoucatum jinak je pouze nase vule nebo vec nikoliv povinnost....
@lucka662006 Hele já to mám taky. U nás se spíš vyostřili dlouholeté problémy, nějak všechno vygradovalo v době, kdy jsem potřebovala jejich pomoc a podporu. Ukázalos e, že vztahy vůbec nejsou dobré a já začala vidět věci, které jsem dřív neviděla. Týká se to hlavně mámy. Mě třeba konkrétně vadí, že mě stále nutí do šílené podřízenosti. jako bych já byla malé dítě a ona dospělá madam co má právo poroučet. Já tomu říkám, že se chová jak ruská carevna. Pak si to taky večer přemítám. V tom okamžiku mi to třeba tak nedojde, nebos e nechci hádat před dítětem. Ale v nic najednou nemůžu spát a honí se mi to hlavou přesně jako tobě. elkově se v mé rodině ke mě měli příbuzní tendenci chovat zvláštně. každý mě měl jakože hodně rád, ale jen do chvíle dokud jsem pro každého všechno dělala a upřednostňovala ostatní před sebou. Najednou to odmítám, můj pohled se změnil, když už jsem máma a cítím se příbuznými tlačena do toho, co oni na měli tak rádi. U mámy to bylo například to, že jsem se jí furt věnovala, aby nebyla sama, svůj život jsem odsouvala, rušila schůzky, aby nebyla ona sama doma. A teď jsme ve střetu zájmů. Přijde mi, že vztah mých příbuzných ke mě nebyl upřímný. Za vinu to dávám mámě, vedla mě k nezdravé aextrémní pokoře. Já pak měla endeci chovat se tak ke každému a sebezapření ve prospěch druhých lidí není dobré. Oni jsou spokojení, ale co já? Kdo přijde na pomoc mě, koho pak zajímám já? Takovou věc cítí člověk, když s donese děcko z porodnice a všechno to na něj spadne. Nikdo nemá čas, nikdo nezvedá telefon, nikdo nepřijde s nabídkou pomoci, reaguje se vlažně. Takže přemýšlej , co zatím j. Já myslím, že neřešíš blbosti, nebo minimálně jsme dvě🙂
@shine2015 Tak třeba má tchán se zakladatelkou tak špatné zkušenosti, že si radši netroufal dítko vyzvednout - ještě by ho sjela, že ho blbě oblíkl nebo tak... 😀
To zlehčuju, ale pokud by se mnou jednal příbuzný tak, že mě seřve, pokud neudělám něco dle jeho představ, tak se na něj vykašlu taky...
@shine2015 ano, taky to tak cítím, ale je mi líto, že takovou vůli ke mně a k mým dětem nemají a ke druhým vnoučatům ano
@pincola heled tohle plati ale na obe strany...ty nejsi povinna ale oni taky ne....navic ja si neumim predstavit volat vsem okolo ze jsem prijela z porodnice at mi jdou pomoct...od toho je prece tvuj muz aby ti pomohl..
Mamce bych nic nevycitala...myslela to zrejme dobre ze si maji lide pomahat....u nas v rodine to bylo podobne...dokud jsem delala veci podle druhych vse bylo vporadku....ale jakmile jsem rekla jiny nazor nebo neco neudelala podle nich....ale taky se s tim smirili...nic jineho jim nezbylo.....
@shine2015 Víš co, problém spousty ženských je ten, že jim není nic dobré. Buď se okolí zajímá málo, nebo moc, buď nepomáhají automaticky, a nebo chce tchýně pomoct, a snacha ji tu pak drbe, že je vlezlá...
@lucka662006 a zamyslela ses nad tim, proc tomu tak treba je? Zda se mi, ze vynechavas casti doskuze, co se ti nehodi, napr. na me otazky o tom, jak se ke tchanovcum chovas, jestli pro ne taky neco delas naprosto ignorujes. Mam pocit, ze chces od ostatnich "vse" ale sama nedas nic. Pokud se ke tchanovcum chovas tak, ze na ne kricis a jen jim vycitas tohle a tamto ze neudelali, tak proc by ti meli nejak vychazet vstric?
Ja kontakt s vecne nabrousenymi lidmi, co maji tendence mi porad neco vycitat, nevyhledavam, natoz, abych pro ne delala neco na vic.
Porad rikas, ze te mrzi, ze uprednostnuji druha vnoucata. Misto vztekani by ses mela zamyslet nad tim, co muzes udelat proto, aby se to zmenilo. To neni o pretvarovani, ale o tom, ze budes mit namisto vztekani a oplaceni trochu pozitivnejsi pristup a respekt.
@shine2015 Vidíš to hrozně zjednušeně. v každé rodině je to jiné a problémy maj různou hloubku. Já nikomu nevolala po příjezdu, a´t mi jdou pomoct. Já jsem vychovaná opačně. Spíš to bylo o tom, že se mi několik měsíců nikdo nenabídl a když jsem chtěla "pokecat" protože už mi doma hrabalo, tak jsem se nedovolala a nevolalo se mi zpět. A s tou pokorou k jaké jsem byla vychovávaná 😀 no 😀 to se musí spíš vidět 😀 Ještě jako 25letá jsem běžela z rande dolu, když na mě matka křikla do telefonu. Sousedky -její vrstevnice mi říkaly, že se na nevy...eš 😀 Chápu, že mě nebo zakladatelce nemusí každý rozumět, nemusí být někomunáš ppohled blízký, ale ona psala, aby našla podobný pohled na věc a no a já se přihlásila 😉 A ještě dodávám, že každý lidský pocit a pohled na svět má legitimní právo existovat a vyjadřovat se. Nikdy nevíš, co v té rodině fakt bylo, do diskuse ti nikdo nenapíše věci plnou palbou, jak jsou, ani já ne. Člověk tu upustí něco a doufá , že se chytně, kdo na to slyší, protože to má podobně. O rodinných věcech se lidi stydí mluvit s blízkými, natož tady na diskuzi. Takže, tím chchi říct. Jde o víc. Nejde rozhodně o to, že rozmazlená holčička přijela z porodnice a ostatní kolem měly skákat. Možná jde o zájem, účast? pocit, že jsi pro někoho taky důležitá?
@pincola Já Ti rozumím. Bohužel, mám podobnou zkušenost. 😎 Naštěstí mám super kamošky 😉 Jsem ráda, že jsem přišla o růžové brýle. Prostě v nouzi se vybarví skutečné vztahy... Doporučuji se soustředit na manžu a děti, případně na lidi, co za to "stojí" a také pomohou, když je potřeba.
Obecný problém těchto diskuzí je, že anonymní osoby o kterých zakladatel nic neví a hlavně které nevědí vůbec nic o zakladateli a jeho problému začnou odhadovat a posuzovat objektivní stav věcí-kdo je jaký, kdo měl nebo neměl na něco právo, kdo co myslel dobře a kdo je tu ten špatný. Na základě pár vět, které sem zakladatel, nebo diskutující napíší tu někdo hodnotí celek, div, že nezačne rozdávat známky za to, jak se mu daří žít život. No já to snad i obdivu, s takovým málem informací, by tolik dokázal vyvodit snad jen Mentalista (ten frajer z toho seriálu) 🙂 Śkoda. mě se na diskuzích líbí právě to, že se můžou seznámit lidi se stejným problémem, ať jsou to konkrétní rodinné problémy, problémy v práci nebo naopak různé zájmy a zvyky od toho, že někdo rád šije až po to, že někomu roste na hlavě místo vlasů petržel.
@lucka662006 ještě mě napadlo, jestli tchán měl pro tvoji dceru v autě druhou autosedačku? asi těžko s sebou běžně vozí 2 dětské autosedačky... 😝
@lindaaax Ano , to máš pravdu, člověk se musí v životě naučit nejen odpouštět ale i opuštět. Pokud tě někdo vysává, netrávit s ním čas. A je pravda, že v zásadních momentech života se vztahy ukážou. Říká se, že v nouzi poznáš přítele, ale i v hojnosti poznáš přítele. Je blbé, když s tebou někdo nechce sdílet ať už radost nebo starost. Tím spíš, že v rodině🙂
@lucka662006 jakmile založíš toto nebo podobné téma, vždy se na tebe sesypou některý návštěvnice MK jak vosy 😝 😀 a vždy budeš ta špatná.
Jinak mi příjde hodně divné, že tchán jde do stejné školky pro vnouče a druhé tam nechá, to je hodně divný
já zakladatelku chápu, cítí křivdu vůči svým dětem a to se asi těžko překousává.
Kdyby tchánovci nechtěli hlídat děti vůbec a nebrali si žádné - v pořádku, jejich životní styl - ale není normální jedněm dávat všechno a druhým nic a ještě tak okatě.
Fascinuje me jak tady nektere hned odsuzuji a vsechno vedi o cele familii. Jak muzete vedet jak se chova maminka druhych vnoucat, jestli se opravdu babicka s dedou muzou pro jedny pretrhnout bez rikani a proseni a druhe znaji jen obcas??? To neni nic tak vzacneho. Pokud ona je snacha a druha maminka dcera je to trochu jasne ta komunikace mezi matkou a dcerou je jeddnodussi, ale proc na to maji doplacet vnoutavata? Kdyz se tady chlubite jak jste skvele, ze detem neberete babicku i kdyz ji nemate radi. Proc babicka bere detem tu praviu babicku jen proto, ze nejsou od dcery?
Mam nekdy pocit, ze nektere maminky tady vidi zivot tak cernobile a jako z telenovel a pritom se pasuji na vystudovane psycholozky.
@lucka662006 myslim, ze je to normalni, ze o vecech co te trapi premyslis. Ale asi je to znytecna ztrata casu, energie i sil😉. Myslim, ze tohle maji hodne citlivy lide, kteri hodne okoli davaji a neumeji byt sobecti, pokladaji za samozrejmost a spravnist delat tolik pro druhe, ale pak nastanou obdobi, kdy by potrebovali i distavat a najednou zjisti, ze nikdo takovy v okoli neni.
Mam ted hodne vazne nemocneho tatinka a clovek najednou vidi jak je zivot kratky, jak je opravdu to jedine dulezite zdravi. Zkus si najit sama pro sebe neco, co te od tehle myslenek odvede. Vim jak je tontezke, ale jde to😉. Treba starsi hudba co mas rada a neposlouchalas ji dlouho ( hitovky pri kterych ses na diskotece zamilovala atd😉). Prdstavit si, zes vyhrala eurojackop a jedete na luxusni dovolenou treba😉. A porad si rikat, ze mas krasne zdrave deti a ty potrebuji jen maminku s dobrou naladou😉. Bez babicky nakonec prezijou. Proste si uzivat to dobre, hezke na kazdem dnu a to horsi " nevidet" nebo nekam v mysli zahnat. Opravdu vim, ze to neni jednoduche, ale i treba jen obcas je uspech😀. Dobrou naladu a ne spatnou z nekterych komentaru tady😉.
@lucka662006 Ahoj, tak já si zase myslím, že to normální je. Každý si občas něco takového zažije. Já to mám podobně, neplánuji tedy pomsty, ale dost často si večer přemítám, co kdo řekla a jak to myslel. Teď nedávno jsme byli na rodinné oslavě a nemohla jsem pak ani usnout, přišlo mi, že brácha se do mě pořád trefoval, rýpal, na děti byl nepříjemný. Je mi to pak líto a říkám si, že jsem měla říct tohle a udělat tamto. Jenže v tu chvíli mě to většinou nenapadne a nechám se převálcovat. Pěkně to napsala kocour1. Řešíme zkrátka to, co je zrovna aktuální, až půjdeme do práce, budeme zase řešit něco jiného. Myslím si, že je to o povaze člověka. Někdo řeší, někdo ne. Držím palce a přeji klidné noci 😉
Já mám pocit že mě přitelova rodina zneužívá a přítel se mě nezastane říká mi obhajuj se sama ale v jeho rodině neexistuje dovolovat si na mamku (tchyni) trapí mě to pořad se zavděčuji a pochvalu malo kdy slyším bere to jako moji povinost abych mohla být v rodině a ani tam být nechci :(
@makuulinka Ahoj, odpovídal jsem Ti na jiný dotaz v jiné diskuzi. Mohu Ti pomoci se cítit lépe a možná nakonec i změnit situaci, ve které se nacházíš. Zvu Tě do skupiny Emoční terapie: https://www.modrykonik.cz/group/6695/

@mika251 tak když ho tam přímo potkám a jede tam pro svoji druhou vnučku a s ní pak jede okolo našeho domu a ví, že musím pakovat s sebou druhé dítě v dešti? Prostě se na nás vykašlal.