icon

Stěhování z Prahy kvůli bydlení

jimichanga
24. dub 2016

Ahoj holky. Resime ted doma bydleni. Mame pronajaty byt 2+kk v Praze. Chteli by jsme neco vetsiho, ale najmy v Praze jsou strasne a na vlastni byt tady financne nedosahneme. Uvazujeme o stehovani z Prahy, nekam do Strednich Cech, kde by jsme si koupili vlastni byt. Ale manzel tu ma praci, mame tu rodiny, zijeme tu od malicka. Nevim jak by fungovalo dojizdeni, nebo hledani privydelku na rodicovske. Neresili jste nektera z Vas podobnou situaci, odchod z Prahy kvuli bydleni? A jak to fungovalo s praci v Praze, atd? 🙂 Dekuji.

Strana
z5
blecha94
25. dub 2016

@hojda Když vezmeš v potaz cestu na nádraží a časovou rezervu pro všechny případy, tak rozhodně nejde vysedávat v restauraci do půlnoci...
Já dvě skleničky alkoholu prokládám nealkem a jídlem, takže ano, na dvě skleničky vína by mi stačila hodinka, ale já se na ně neomezuju. Kdybych chodila ven 2x do měsíce, určitě by mi stačilo jít si pokrafat na dvě hoďky a šupajdá na vlak, ale protože se ven dostanu sporadicky, nerada se pak časově omezuju a nervózně vejrám na hodinky. Navíc prostě nemám ráda to, že člověk musí odejít, i když je zrovna zábava v plnym proudu a rád by ještě zůstal... Je fajn nehlídat čas a odejít, když k tomu má člověk subjektivní důvody. Tedy já to takhle vnímám... 😉

hojda
25. dub 2016

@blecha94 Ale jo každý to máme jinak. Pokud bych měla řešit tvůj problém, tak bych asi požádala o přespání u kamarádů, nebo jela až v ty 4 hodiny ráno. Všechno má svoje výhody a nevýhody, záleží co převáží a jakým způsobem života žijete.

teraolli
25. dub 2016

@hojda Zatím jsme neměli problém to stihnout rychleji, těch 15 min to máme ráno ve špičce. Ale ten vlak je dobrá pojistka 🙂.

blecha94
25. dub 2016

@hojda Já to řeším abstinencí, přece. 🙂 Alkoholu neholduju, takže je to pro mě nejschůdnější řešení. Radši jsem "na suchu", než se někomu kufrovat do bytu (bohužel, většina mých přátel ještě nevylétla z hnízda a obtěžovat jejich rodiče se mi prostě příčí), nebo naopak čekat x hodin na první ranní spoj na nádraží... Nic to nemění na tom, že mi tohle přijde jako další z mnoha nevýhod bydlení na vsi. Rozhodně to není něco, co by mi vadilo nejvíc.

ilonne
25. dub 2016

@jimichanga U nás v pohodě. Jezdíme z Dobrise. Za 35 - 40 min jsi autobusem na Andelu

kacca11
25. dub 2016

Ja tedy neziji v Praze, ale v Plzni, ale k tomu dojizdeni se muzu vyjadrit, to je podobne. My s muzem jsme oba Plzenaci, ale shodou okolnosti nas to dotlacilo k prechodnemu bydleni ve vesnici 20 km od Plzne. V tu dobu nam to bydleni hodne pomohlo, ale nevyhovovalo nam. Vzhledem k muzove praci a me skole a nasledne praci to znamenalo denni dojizdeni ve dvou autech, kazdy denne 50 km, tj 60 - 90 minut denne stravenych v aute. To dela cca 6-7 tisic mesicne na benzinu. Nemala castka. Dostupnost verejnou dopravou byla slusna, jezdil autobus i vlak pomerne casto, jenze tim se cas cestovani denne neuveritelne protahl, omezil na predepsane casy a cenove jsme se dolu o moc nedostali. Takze naprosta casova i financni past. Ve vesnici byl jeden predrazeny obchod, prvni stupen zakladky, dva pajzly a jedna restaurace. Pro nekoho treba dostacujici, pro nas zoufale malo.

Nejen kvuli tomu jsme se rozhodli koupit byt primo v Plzni. Mame byt vice v prirode nez na vesnici, velike moznosti ohledne vyziti, dostupnost do prace pohodlne mhd s intervaly kolem 5 min. Ve finale obrovska uspora casu, penez a energie. Pokud netouzite po domku se zahradou, ale jste mestske typy, tak si opravdu dobre rozmyslete, zda vam to za to dojizdeni stoji nebo ne. Ono ja do toho pocitam i zdravi, protoze denne takoveho casu v aute na nebezpecne trase, to neni nic moc a smrtelne nehody jsem potkavala klidne alespon jednou tydne.

My jsme bezdetni, ale do mesta jsme chvatali hlavne kvuli budoucim detem, dostupnosti k lekari, do skolky, az budou starsi tak skoly a veskere dojizdeni. Neumim si predstavit, jak by to s ditetem bylo narocne. Ja za sebe odchod z mesta nedoporucim, ale vzdycky to je o vasich prioritach a o vasem zivotnim stylu...

hojda
25. dub 2016

@teraolli Manžel chvilku jezdil po D1 na Pankrác a tvralo mu to občas déle, než po okruhu na Stodůlky☹, ta D1 je fakt nevyzpytatelná.

mina_
25. dub 2016

@hojda a nechceš je vystěhovat a pořídit si nás? Kde je byt? Ono, ted nevím, jak se pronájmy pohybují, v r. 2005 jsme za 2kk ve stodůlkách platili 12500 all in, klasický panel, jen nová okna, nábytek byl náš, což bych jinak nechtěla, vzhledem k detem 🙂 a v tom braniku to bylo 2+1 s velkou chodbou, celkove ten byt byl velikanskej, pres 70m.
Ted nevím, jak je to s cenama v praze.... ale najakej, klidně vybydlenej v praze by se nam hodil...

@blecha94 Ono, bacha, vesnice hned za prahou jsme my a poslední bus k nám jede v 10:45 a pak až ráno, takže to taky není žádná výhra a chce to jedině tágo...

marton
25. dub 2016

@magdalenan taď jsi mě pobavila 😀 .Sice bydlíme jen 10 minut autobusem od Letňan, ale je to i o nárocích. Jako jo, můžou tu chodit kluci na základku.Když na to budou mít, je tu i gympl.Ale jak říká náš starší syn, který jezdí do školy na Můstek...mami, to už odsud kluci nevytáhnou paty 😀 .Když jsme přišli z centra, neb jsme se rozrostli a byt už pro nás jaksi nebyl, tak starší kluci byli dost pětioký z dojíždění.Byli zvyklí na metro u domu a najednou k němu musí autobusem. Zvykli si 😉 . Já taky neb bez auta už nehnu zadkem 😀 .

kika_21
25. dub 2016

Tam, kam jsme se přestěhovali jedou asi 3 autobusy ve všední dny, o víkendu nic. Měli jsme krámek, tak vzal muž děti ráno do školy, když bylo auto v opravě, jezdili busem s ním, odpol už nic nejelo, takže pěšky 5 km-byla to romantika, ráda vzpomínám, ale jak jsem psala, chce to promyslet a třeba aby žena měla řidičák, ne jako já.

mina_
25. dub 2016

@kacca11 o plzni taky uvažujeme, do praha relativně kousek a uz je to město 🙂 To jste meli maga vybavenou ves, my tu máme jeden smadlavej pajz a tím to hasne, je to tak pro dělníky na pivo, ale abych tam šla s detma na zmrzku, to fakt ani smykem ☹ Máme tu předraženou žabku a míň předraženýho číňana.

blecha94
25. dub 2016

@mina_ Nechci do vesnice za Prahou, chci do Prahy, na periferii... Někam, kde jezdí noční tramvaj či bus. Takových míst není málo. A já osobně preferuji byt před domem, takže budu jednou mít hledání o to snažší. 😀

hojda
25. dub 2016

@mina_ Je to na Stodůlkách. Čekám jim ještě do středy jestli se vzpamatujou, pak jdu hledat. Okna nova, dveře nové, jádro a podlahy předělané, navíc docela velká šatna. Barák zateplený s velkým výtahem, teď se dělá zasklení lodžíí. Nábytek něco málo tam je (pár skříní) Jen kuchyň je nepředělaná, ale v docela dobrém stavu.

jimichanga
autor
25. dub 2016

@ilonne Jo..to místo jsem si představovala..Dobříš..Příbram..ale viděla jsem tam právě byty už cenově podobné jak v Praze no.

marton
25. dub 2016

@blecha94 úplně tě chápu. Jsi mladá, stejně jako můj syn 😉 . V tvém věku bych na vesnici nebyla ani za nic. Dlouho jsme bydleli v centu a bylo to super. Teď mi vyhovuje domek , je tu klid, v létě zahrádka, ale jen proto, že mám do nejbližšího ócéčka ani ne 5 minut autem 🙂 . Jsem taky měststký typ a děti po mě.

ilonne
25. dub 2016

@jimichanga Příbram je o něco dál. To uz jsme nechtěli.

ilonne
25. dub 2016

@marton Záleží, co chceš za byt. Kamarádi mají realitku a nemají tam špatně byty za vcelku přijatelné ceny. Můžu tí poslat kontakt.

karlajasmine
25. dub 2016

Zajimave tema.. my vlastnime 3+1 v Praze, ale v budoucnu uvazujeme o baraku nekde za Prahou, se zahradou... ovsem pro me - velikou extravertku, ktera musi byt v centru vseho deni a rada chodi na sklenicku a miluje ruch velkomesta, to bude asi slozitejsi.. Nevim, jak skloubit klid vesnice s ruchem velkomesta... na to, aby si clovek koupil barak se zahradou v Praze, na tom musi byt financne daleko lepe, nez jsme my.. no uvidime za nejakych 10 let, jak se budeme citit..

jimichanga
autor
25. dub 2016

@hojda Děkuji. No je pravda, že to nejsou malé peníze..A i když jsou ve středních čechách byty levnější, pořád se člověk upíše k hypotéce na hooodně dlouho. Děkuji za článek. Je to zajímavé čtení. 🙂

jimichanga
autor
25. dub 2016

@ilonne Děkuji moc, klidně kontakt pošli, jen ale zatím nejsme přímo ve stádiu hledání, jen jsme koukali na cenové rozdíly. Teď hlavně zvažujeme, či jít nebo zůstat. 🙂

jimichanga
autor
25. dub 2016

@ilonne Promin, nevšimla jsem si že zpráva nebyla určená mně.. 😀

ilonne
25. dub 2016

@jimichanga Byla, ja se preklikla 😀. Kouknu na http://www.realityrajsky.cz/cz/Nabidka-nemovito...

hojda
25. dub 2016

Zrovně včera jsem mluvila s jednou známou a oni prodávají byt v Uhříněvsi. Stěhují se kvůli škole pro dceru. Chtějí jí dát do Waldorské školy, tak se musí přeštěhovat na jiný konec Prahy.

marton
25. dub 2016

@ilonne odpověď měla jít asi jinam 😉 .Já už byt nechci.

ilonne
25. dub 2016

@marton Jj, preklikla jsem se 😀

jimichanga
autor
25. dub 2016

@ilonne Ano..Byty tam mají krásné..Ale z možností co jsem zadala mi vyjely byty rezerované a prodané..toť vše..😀

kacca11
25. dub 2016

@mina_ je fakt, ze z Plzne je do Prahy lepsi dostupnost nez z mnoha vesnic a mestecek, ktere jsou Praze bliz. Jen StudentAgency jezdi vetsinu dne po pul hodinach a do Prahy je to hodina. Autem na Zlicin ci dejvice 45 minut. Denne bych to jezdit nechtela, ale na vylety a nakupy je to pohodicka, pohodlne i na letiste (od nas z bytu 50 minut).

keerka
25. dub 2016

Ahoj, děti ještě nemáme, ale snad v dohledné době budou. Přestěhovali jsme se za Prahu - vlakem 20 minut do centra. A už bychom ani za nic nechtěli zpět. Pravda, člověk musí plánovat, když jde večer někam ven, ale dá se to. Poslední vlak v půl jedný, ale pak jedou ještě dva noční busy a pak zas ve čtyři vlak. A nikdy jsem nikde netvrdla.. A školy, školky, kroužky a veškerou občanskou vybavenost máme v místě. Babičky za rohem. Řídíme oba, auta máme dvě, kdyby něco, ale jedno pořád stojí doma, dost často obě, protože vlakem je to mnohem lepší.

mymetka
25. dub 2016

Bydlíme v Praze na sídlišti, máme dítě, pronájem 2+kk, 45m2, a i když jsem holka z města (Ostrava) a města mám ráda, jsem tady v Praze nešťastná, nemáme babičky, kamarádi rozeseti po Praze tak blbě, že MHD je to k nim hodinu, já na rodičovské a cítím se hrozně sama. Kdybych tu měla babičky, tak ostatní hodím za hlavu, protože jsou tu celkem hezké dětské hřiště, rozvoz potravin z různých eshopů, mateřské centra, aktivity pro děti. Jezdit sama MHD mi nevadí, ale s dítětem to nesnáším. Když jedeme někam jako rodina na druhý okraj Prahy, vždy jen autem, protože jinak bychom vyplácali plno času. Ve výsledku nevyužívám vůbec výhody Prahy a skoro pořád jsme jen v naší čtrvti, kde kromě tří supermarketů a drogerie není nic, když potřebuju papírnictví, knihkupectví, jsou to vždycky dost plánované výlety. Jsme tu skoro dva roky a na pozdim se k mé velké radosti odstěhujeme pryč. Ale pokud s rodiči vycházíte, moje rada zní, buďte k nim co nejblíž, hodně vám to pomůže.

hz
25. dub 2016

Ja teda mimo tema, ale zajima me...
Nebydlim v Praze a nikdy jsem tam nebydlela. Jsem takovy ten vesnican, co jede jednou za pul roku o vikendu do Ikei a kouka s otevrenou pusou 😀
Me prijde Praha spinava, samy vajgl, bezdomovec, plivanec, vzduch jakoby tam nebyl, draho, cestina poradne neni slyset.... ale divadla a kultura je super. ale jinak? 😒

Strana
z5