Stěhování z Prahy kvůli bydlení
Ahoj holky. Resime ted doma bydleni. Mame pronajaty byt 2+kk v Praze. Chteli by jsme neco vetsiho, ale najmy v Praze jsou strasne a na vlastni byt tady financne nedosahneme. Uvazujeme o stehovani z Prahy, nekam do Strednich Cech, kde by jsme si koupili vlastni byt. Ale manzel tu ma praci, mame tu rodiny, zijeme tu od malicka. Nevim jak by fungovalo dojizdeni, nebo hledani privydelku na rodicovske. Neresili jste nektera z Vas podobnou situaci, odchod z Prahy kvuli bydleni? A jak to fungovalo s praci v Praze, atd? 🙂 Dekuji.
@hz ono je velky rozdil centrum a okrajove ctvrti. Ja bydlim na okraji. Rada chodim behat. Tady muzu hned mezi pole. Na druhou stranu msm hned za zadkem metro a do pul hodiny jsem v centru. 2,5 roku na vesnici pro me bylo za trest. S detma si to nedojazu predstavit, nekam je porad vozit autem.
Narodila jsem se v centru Prahy a dlouha leta tam zila, neumim zit mimo mesto
Ahoj povím mou zkušenost... pocházím z ujezda takze kovana Pražačka a bydlim na malém městě a uz nikdy bych se nevrátila. v Praze je manžel za necelou hodinku (za dve a něco na kole). vzala bych mesto s kompletni občanskou vybavenosti at nejses otrokem deti. pak nevidim problém. ale je to o povaze člověka především
Já za svůj život už zkusila úplně vśechno... Plzeň, Prahu jako větší města, Rkycany jako malé město, satelit nedaleko Prahy i vesnici vzdálenou od "pořádného města" 40km (ne o dálnici takže tak 45min jízdy autem)..... asi má pravdu moje babička když tvrdí, že jsem plevel - kde mě zasadí, porostu..... je to hodně o životním stylu člověka a jeho povaze...
my jsme řešili úplně to samé. s manželem v praze žijeme už nějakých patnáct let, z toho posledních devět na vinohradech v pronajatém bytě. před cca třema lety jsme si začali říkat, co dál do budoucna. chtěli jsme v praze zůstat, protože jsme oba dva hodně městský typ - rádi chodíme večer ven, hospody, kina, divadla, akce s kamarády atd. jenomže při současných cenách to pro nás nebylo únosné - investovat všechny peníze do bytu 3+1, kde bysme se stejně jednou jako rodina mačkali...
nakonec u nás vyhrála varianta plzeň. nutno teda říct, že já z plzně pocházím (manžel ne), máme tu zázemí babičky a dědečka a spoustu kamarádů. za cenu, za kterou bysme koupili 3+1 na kraji prahy jsme pořídili před dvěma lety novej barák se zahradou na kraji plzně v dostupnosti mhd (cca 15 minut do centra) zároveň rovnou u lesa, u dálnice na prahu a 5 minut od OC. manžel teda bude hledat práci v plzni, ale předpokládám, že tam najde lepší uplatnění, než má teďka v současný práci, kdy dojíždí naopak mimo prahu.
plzeň je město, kde se dá v pohodě městsky žít, je tam hromada kulturních akcí a do prahy je to přitom 40 minut autem na zličín. mám i známé, kteří denně dojíždí.
my se do domečku budeme stěhovat během podzimu. sice mě mrzí, že opustím prahu, kterou mám strašně ráda, ale těším se na bydlení ve větším, na zahradu, večerní grilování atd.
kždp přeju hodně štěstí v rozhodování!
@slecnajohanna jsem z Plzně a vrátila bych se hned... ale manžel má práci v Čáslavi a v Plzni by uplatnění nenašel... takže máme smůlu
@myjusiatko Absolutně ne, jsme mimo jejich rozvozovou oblast.
@mymetka Tak to je zase jiný úhel pohledu. Oboje rodiče máme 100 km od nás. Máme s nimi pěkný vztah. Nehlídají. Všechny děti jsme si odchovali bez větší pomoci. Jediné co využíváme je páteční chůva.To jsou dny jen pro nás s manželem 🙂 . Já mám zas jinou teorii.Když jsi s někým koho miluješ, tak můžete žít kdekoliv 😉 .
@hojda za vodu??? to si 6x denně každý z nich musí dát plnou vanu :-/ to nechápu
@jimichanga ahoj, řešila jsem něco podobného a i kamarádka, která Prahu miluje a odmítala jí opustit. Nakonec obě bydlíme na Kladně a dojíždíme do Prahy za prací. Občas je to náročné, ale dá se to a podle mě to za to stojí. Bydlela jsem i tři roky v Benešově. Oproti Kladnu je to krásné město. Ale na Kladně je zase víc příležitostí, kroužků a všeho. Nemocnice je tam lepší.
To jsem pochopila, zajima me cast/oblast, kterou zminujes vyse. Nemam v planu k vam na navstevu, diky 🙂
ja jsem procestovala kus sveta a z malomesta odesla do Prahy....10 let mi to naprosto vyhovovalo, vzdycky jsem bydlela v centru - Vinohrady, Vrsky, Zizkov a byla jsem fakt happy....pak jsem se rozvedla, nasla si noveho pritele a ten bydli v Kralove Dvore u Berouna....kdyz jsem se prvni rano probudila v byte a podivala se z okna, zamilovala jsem se a furt to trva...svuj byt jsem pustila a prestehovala se behem mesice. Do Prahy jezdime oba do prace, ale snazime se co nejvice pracovat z domu,protoze nas ta Praha proste nebavi...jsem rada, ze nase dite budu vychovavat na malym meste a nebudu se muset bat ho pustit samotny ven. Vlakem z Berouna jsem v Pze za 36 min a delam v Opletalce, takze za 40 min komplet...proste bozi. Za barakem pole, kam litame se psem, v okoli proste vsechno...jsem moc spokojena a Prahu fakt nevyhledavam 😉
Doporučuji opravdu hodně zvážit možnosti pracovního uplatnění v lokalitě, kam se chystáte cílit své sny o bydlení. Ideální je, pokud jeden dojíždí do Prahy za prací, aby druhý pracoval v místě nebo poblíž - kvůli dětem, jejich škole, kroužkům.... A dále doporučuji hodně si prohlédnout dané místo a životní styl dané lokality. Pro Pražáka není tak snadné na vsi zapadnout (nemluvím o satelitech). Pro nás, rodilé venkovany/maloměšťáky je Pražák tak trošku mimozemšťan 🙂.
Jinak strana Praha-západ - můžu doporučit kromě Kladna, Bušťehradu, Berouna, Králova Dvora i Slaný, nebo celkem pěkně se rozrůstající vesničku za Slaným jménem Královice, tam se teď hodně staví, jsou tam volné pozemky i nové domky 🙂.
My bydlíme v Rakovníku, ale stěhujeme se na vesnici. Pozemek jsme ale hledali tak, aby byl v dobré dostupnosti na Prahu, tzn. podél R6. Nakonec jsme našli, nájezd na budoucí dálnici 3 minuty, která je ale za kopcem a na druhém konci vsi, takže absolutně neslyšitelná k nám, v centru Prahy za 45 minut autem i v ranní špičce, na Zličín 30 minut. Jinak do Rakovníka, kde mám teď práci, je to 10 minut autem, ale můžu se pracovně orientovat díky umístění pozemku i na Žatec, Louny, Kladno nebo i Prahu a Karlovy Vary. V obci je školka, škola je ve vedlejší obci, je tu několik obchodů, hotel a restaurace a hlavně - společenský život. Různé akce pro rodiny s dětmi, zábavy pro dospělé, aktivní Sokol a dobrovolní hasiči. A nádherná příroda. A třeba v porovnání s Pha-východ byla cena pozemku za hubičku 😀
@bassetlady Tak je to ještě horší, myslelala, jsem že mi poslali částku ještě před odečtením záloha a je to už po odečtení záloh, takže nedoplatek je 38.540,-. 😖 😖 😖 😕 😕 😕 😕 😕 😕 Předchozí nájemníci před rokem (2 dospělí a jedno dítě 4 roky) měli 3 tisíce přeplatek....... Oni mají za rok za vodu a teplo 55 tisíc. Ti předchozí měli 20 tisíc, to tak odpovídalo, tolik jsme mývali, když jsme tam bydleli..... Je mi z toho zle...........
@hojda vidis, a ja si myslela, ze projimani bytu je super privydelek... pak se natrefi na takoveto nezodpovedne a cela moje predstava o pronajmu je pryc. taky jsme bydleli v najmu-9mesicu. uspinili hsme koberec, ktery jnme nasledne nechali vycistit na vlastni naklady a omluvili se majiteli...

@hz záleží kde.... my bydlíme na kraji Prahy jsme ještě Praha na metro to máme tři minuty, ale kolem domu jen rybníky a zeleň.... v centur bych taky nebydlela.