icon

Stěhování z Prahy kvůli bydlení

jimichanga
24. dub 2016

Ahoj holky. Resime ted doma bydleni. Mame pronajaty byt 2+kk v Praze. Chteli by jsme neco vetsiho, ale najmy v Praze jsou strasne a na vlastni byt tady financne nedosahneme. Uvazujeme o stehovani z Prahy, nekam do Strednich Cech, kde by jsme si koupili vlastni byt. Ale manzel tu ma praci, mame tu rodiny, zijeme tu od malicka. Nevim jak by fungovalo dojizdeni, nebo hledani privydelku na rodicovske. Neresili jste nektera z Vas podobnou situaci, odchod z Prahy kvuli bydleni? A jak to fungovalo s praci v Praze, atd? 🙂 Dekuji.

Strana
z5
bassetlady
26. dub 2016

@hojda to je naprosto masakrozni, to i kdyby v tom byla elektrika, tak to snad není možný protočit v paneláku takový prachy. My máme 2kk 50m, panelák starší ještě nezateplenej, jsme tam teda dva, ale topim na plny kule, pod sprchou můžu stát klidně hodinu, pracka u nas jede minimáně 3x denne a do záloh se s přehledem vejdu.
tohle mi hlava nebere, jak to vubec lze udelat.

hz
26. dub 2016

@hojda a nemate to nejak ve smlouve osetrene v pripade poskozeni bytu a pri neplaceni vcetne nedoplatku? a co rikali byvali najemnici, kdyz poskodili ty dvere, pri predani(vraceni) bytu?

hojda
26. dub 2016

@hz Máme, ale I tak je nemůžeš vyhodit. Vy máte ve smlouvě, že v případě, že nezaplatíte, tak vás hned vyhodí? Na všechno jsou zákonné lhůty.

Ty předchozí si mysleli,že dojdou do obchodu a dveře koupí, jenže byly dělané na míru, takže to nešlo a ukázali to až při předání bytu (4 roky to bylo proražené). Takže nedostali kauci zpět a museli si vyměnu dveří zařídit a platili i zaměření a instalaci, takže je vyšlo sakra draho. Samozřejně byly hrozně ublížený, proč si jako nemůžou prorazit z radosti dveře, když platí nájem......

hz
26. dub 2016

@hojda uz bydlime ve svem, vadilo mi, ze si majitel bytu nasim najmem umazaval hypoteku... ale kdybych mela finance navic, taky bych byt koupila a pronajimala... nicmene vybaveni by bylo asi laciny, kdyz to tak ctu....

slecnajohanna
26. dub 2016

@hojda na pronajímání je blbý to, že pronajímatel vždycky tahá za kratší konec provazu. bohužel zákon v tomhle případě až nesmyslně brání nájemníky :( my pronajímáme dům a dost jsme se báli, koho si tam nakonec nastěhujeme. naštěstí se nám podařilo vybrat správně a nájemníci platí včas jak nájem, tak zálohy, které odpovídají. a taky tím pokrýváme hypotéku @hz - nevidím na tom nic špatného ;)
bohužel si myslím, že pokud paní nebude ochotná vám ty peníze zaplatit, moc toho s ní nezmůžete, pokud se s ní nebudete chtít roky soudit :(

hz
26. dub 2016

@slecnajohanna vsak jo, taky bych tim platila hypo, nic na to neni.. jen v tu chvili mi to vadilo... a museji se z pronajmu odvadet dane pri zuctovani ? nebo ue to jen do nejake vysky rocne?

jinak mame u nas na vsi nekolik sousedu-stalych chaluparu, co pronajimaji byty v Praze a nepracuji... jen si uzivaji....

slecnajohanna
26. dub 2016

@hz jakmile člověk pronajímá, nemůže si žádat o roční zúčtování přes zaměstnavatele, protože má defacto souběh příjmů. je povinnost podávat daňové přiznání v tomto případě a nějaká daň se z toho odvádí. ale je otázka, kolik lidí to takhle v praxi dělá... u nás to řešil manžel, takže neznám podrobnosti.

mina_
26. dub 2016

@hojda tak to je mazec, já už si přesně nepamatuju, jak jsme to v těch stodůlkách měli nastavené, ale taky nám vraceli, ale kauci jsme měli "jen" 12 tis. Teď je náš strop 11 tis all in, kdybychom oba pracovali, tak by to bylo jiné, ale s děckama musí člověk sakra počítat. Takže bohužel nebudeme pro tebe "zajímaví" nájemníci.

Jak to s nimi budeš řešit? Právníka? Nebo dáš výpověď z nájmu a nedoplatky zatáhnete ze svého? Je to tedy hromada peněz. Máte s nimi smlouvu? Taky už mám zkušenost s bydlením bez písemné smlouvy, jsou tam klady i zápory pro obě strany....

mina_
26. dub 2016

@hz pronájem čehokoli je příjem a měl by se danit... stejně jako když někdo prodává štěňata, to je taky příjem... ale kdo to daní, že.... a je v tom jakási páka.. pokud majitel bytu vymýšlí blbiny, tak je možné se optat, zda z onoho příjmu platí daně...

Já to bohužel znám z durhé strany, kdy majitel domu / bytu s nájemníky doslova v-je-ává ☹ ale co slyším od známých, tak jsem nájemník mimoň.... kachličky si čistím parním čističem a na koberce mám obojživelníka (ted tedy spíš leží)... říkám si, když někde žiju, tak v tom žiju já a nebudu tam bydlet jako čuně.
Ale lidé jsou různí...
Co se týče ničení bytu, tak záleží na tom, kdo tam bydlí.... v prvním nájmu jsme neměli svou pohovku, pořídili si pejska z útulku, který pohovku zničil a tak jsme to řekli majitelce, pohovku zaplatili a nakonec nám sloužila ještě v dalším bytě... To samé je s koberci, když jsou doma děti a zvířata, tak se světle žlutý koberec těžko udrží bez skvrn.... s tím se prostě musí počítat.... a nic nevydrží věčně a všechno se opotřebovává.... Takže za nás jsem ráda, že v současném bytě je lino a dlažba, což se dobře udržuje, nezničí, jen tedy velký mínus, je tu děsná zima od podlahy, pan domácí šetří na topení. Nábytek máme svůj, takže není co řešit 🙂
Jen nám teď náš tříleťák počáral fixou zeď, to očistit nejde, takže nás čeká malování... ale s dětma musí člověk počítat skoro se vším...

hojda
26. dub 2016

@hz Ano odvádějí se z toho daně a na to aby mě pronájem uživil, to fakt není. Daně řádně platím a navíc musím měsíc zdarma hostit podnájemníky, kteří mi dluží skoro 50 tisíc......Tak v tom moc spravedlnost nevidím. V obchodě mi taky nic nedají zadarmo, tak proč mají podnájemníci zadarmo bydlet, když neplatí. Navíc mi tam ještě měsíc můžou demolovat byt, za to že je chci vystěhovat, takže já zase vidím to nerovnoprávnost na mé straně. Bez smlouvy bych byt nepronajala, ale když to vidím, tak kdybych tu smlouvu neměla, tak jí zítra vysypu a nazdar, takle je ještě masíc budu živit.
@mina_

hojda
26. dub 2016

@mina_ Oni měli kauci taky původně jen jeden nájem, ale loni v březnu po 3 měsích bydlení, právě poprvé nezaplatili nájem, tak jsem jim hned dala výpověď. Paní mi měsíc brečela, jak jsou zničení z toho stěhování a že nám dají o jednu kauci navíc, když je tam necháme. Bohužel jsem se nechala ukecat. 😔 😔 😔

hz
26. dub 2016

@hojda ja myslim a mam takovou zkusenost, ze clovek hodnoti ostatni lidi podle sebe. Jakoze ja jsem poctiva a tak verim, ze i ostatni takovi jsou. alespon takovou ja mam zkusenost s duverou k cizim lidem..pak narazi takove jak pises a probuzeni je jako rana delem.. na hore luj, ve spodu hnuj...

hojda
26. dub 2016

@hz Tak nějak 😔 , taky mi připadá, že čím slušněji se k nájemníkům chováme, tím horší odezva, takže asi je člověk musí prudit, aby bylo vše v pořádku, nebo nevím. Nájemníkům do bytu nelezeme, když je potřeba, tak hned všechno řešíme, opravy atd a jediné, co chceme, je aby každý měsíc zaplatili nájem a neničili nám byt. ☹.

jen ještě pro zajímavost. Hodně lidí, kteří bydlí v nájmu si myslím, že ten celý nájem zůstává pronajímateli, ale není to tak, Platí se ještě dań, pojištění bytu a každý měsíc příspěvek do fondu oprav a to není malá částka, takže ten čistý výnos z nájmu se nerovná tomu, co nájemník platí jako nájem bez záloh, takže na to, aby z toho člověk byl živ to opravdu není.

hojda
26. dub 2016

@mina_ Vy si nemůžete topení regulovat?

mina_
26. dub 2016

@hz
@hojda
no, to je ono, podle sebe soudím tebe... už vím, proč jsem tolikrá narazila....

on, pronájem jednoho bytu na uzivení není, ale na přilepšení ano.. 🙂 jak už tu někde padlo, ten kdo ma stesti a ma něco svého v praze, tak to pronajme a alesponň částečně nebo zcela mu to platí hypo třeba na baráček 🙂
Ono není tak těžké spočítat, kolik z nájmu zbyde.

mina_
26. dub 2016

@hojda bohužel nemůžeme, je tu sice plyn, ale řídící krabička je u pana domácího v bytě, nastavená na 16°C a aby co nejvíc ušetřil, tak je plyn v podstatě pořád vypnutý a topí kotlem na tuhá paliva, topí převážně mokrým dřevem a zatápí jen v podvečer a pak to nechá chcípnout. Celý den topil jen v mrazech a pokud odjíždí na celé dny, tak plyn je stále vypnutý a chodíme si příkládat a někdy i štípat dříví sami a nebo můžeme i s 5měsičním miminkem mrznout.....

hojda
26. dub 2016

@mina_ Má štěstí? On ten byt není zadarmo, musíš ho koupit a nestojí málo 😔 . A většina lidí si ho musí koupit, těch co něco zdědí je minimum , ale i tak jeho předci za ten byt museli zaplatit.

hojda
26. dub 2016

@mina_ A jak vám počítá spotřebu za teplo?

kika_21
26. dub 2016

@hojda Zase na druhou stranu, kdyby ho pronajímat nechtěli, tak je nikdo nenutí-nebo ano?

hojda
26. dub 2016

@kika_21 Tomu nějak nerozumím? Proč bych neměla pronajímat byt, když ho nevyužíváme. To ho máme nechat prázdný? Co je špatného na tom, že chceš byt pronajmout, když ho nevyužíváš a za ten chceš pak zaplatit, ne? Když jdeš do obchodu,tak taky zaplatíš, když něco chceš.

domca89
26. dub 2016

@hojda Nenervujte se, kika bude asi někdo, kdo by rád bydlel zadarmo. Na úkor někoho jiného. Ale běda, jak by měla byt k pronájmu ona, to by byl nájem, že by se panenky protáčely.

hojda
26. dub 2016

@domca89 Kika mě nenervuje, ale ti podnájemníci ano a štve mě, jak je člověk proti tomu bezmocný☹. Smlouvy máme, daně platím a je mi to k ničemu....

domca89
26. dub 2016

@hojda To chápu, takovýhle sociální případy jsou nejlepší a šance z nich něco dostat je nulová, protože nic nevlastní a peníze nemají.

mina_
26. dub 2016

@hojda jj, z mého pohledu, ten kdo vlastní byt má štěstí a i odvahu, pokud je to na hypo. Já se obecně dluhů bojím, protože člověk neví co bude zítra. Jsem tak nějak smířená s tím, že pokud budeme chtít bydlet v nebo u prahy, tak to bude vždy jen podnájem, víc si dovolit nemůžeme. Ale kdybychom se stěhovali třeba do ústí nad labem,tak tam bychom si mohli dovolit i vlastní byt. 😎

Teplo je součástí nájmu, nemáme tu měřáky, teplo v bytě neovlivním, jen zapnutím / vypnutím radiátoru, máme klasické kohouty.

Tak s těmi tvými nájemníky jedině pak právníka a vypáhat to soudně, i když jsou to nervy a další peníze navíc a určitě ne malé... A ještě se budeš bát, že než odejdou, co v byte všechno poničí ☹
A co jim dát podepsat uznání dluhu? Abys mela lepší "vyjedávací" pozici? Faktrury za služby máš, takže si nic cucat z prstu nubudeš..

hojda
26. dub 2016

@mina_ Oni mi to možná i podepíšou, ale asi si na nich nic nevezmu, už jsou ve exekuci, jak jsem zjistila, takže se budu soudit (čas a peníze) a výsledek bude nula i když ten soud vyhraju☹.

hojda
26. dub 2016

@domca89 Nejhorší je, že oni jako sociáílní případy nevypadají, ani nevystupují. Paní je hodně hogo fogo, syna mají na gymnáziu v prvním ročníků (jak mu chtějí financovat studia nechápu), hraje na saxofon, ještě se nám chlubila kolik stál, dva psy se kterýma chodí do salónů......ale na ten nájem nemá..... Vody mají spotřebováno nejvíc z celého paneláku, mluvila jsem s předsedou a za celou dobu prý nic takového u nikoho neviděl. Mají spotřebu 110 m3 studené vody a 122 m3 teplé vody. tj přes 600 litrů denně!

domca89
26. dub 2016

@hojda to s tím paní zásobila celou ulici, ne??? A nebo nechávala nonstop téct vodu, jinak si to nedokážu představit. No jak koukám, je to teda něco s těmi podnájmy.

hojda
26. dub 2016

@domca89 taky to nechápu☹.

mymetka
26. dub 2016

@marton teorie je to hezká, myslím si, že miluju ty s kým žiju, ale k životu potřebuji i bydlet tam, kde to mám ráda

trachea
26. dub 2016

@jimichanga Odstěhovali jsme se z Prahy do Čelákovic, koupili jsme tu krásný velký byt, je tu nádherná příroda a fajn lidi. Do Prahy je to pár minut autem nebo vlakem. Nemůžem si to tu vynachválit.

Strana
z5