Střídavá péče a materiální zázemí. Může k ní dojít?

16. zář 2022

Ahoj! Chci se zeptat na střídavou péči - jak se tomu ubránit. Mám dvě děti, 4 a 6 let. Starší má specifické potřeby, je úzkostnější a potřebuje mít stabilní prostředí.

Jejich otec si je bere jednou za 14 dní na víkend a jedno odpoledne v týdnu. Bydlí v garsonce. U mě mají materiální zázemí a stabilní pohodu. Je nějaké riziko, že by mohlo dojít ke střídavé péči? Ne že bych dětem chtěla odepřít styk s otcem, ale on už jednou řekl, že jestli budu "zlobit", může požádat o střídavou péči. Snaží se mi tím vyhrožovat.

Díky za zkušenosti.

jjasmina
16. zář 2022

Dojít k tomu samozřejmě může, jsou to jeho děti jako tvoje. Jinak styk s dětmi doufám máte určený soudně

kokoska29
16. zář 2022

Jak už tady zaznělo jsou to i jeho děti, v mém okolí je teď střídavá péče celkem častá. Pokud by šel otec k soudu, asi šanci má. Pokud tak hrozně nechceš střídavou péči můžete si to taky vyměnit ..děti by zůstaly u otce a ty by si je viděla jen jednou za 14 na víkend a jedno odpoledne v týdnu 🤷 ale to už asi nezní tak super že?

emillyhk
16. zář 2022

Znám rodinu v podobné situaci, jen teda to zázemí měly děti u otce, matka žila v garsonce. Matce bylo řečeno (nevím jestli to řešil OSPOD nebo to došlo až k soudu), že pokud chce střídavou péči, musí si najít větší bydlení. Měla jednu místnost s kuchyňským koutem a dva puberťáky. Přestěhovala se do většího, děti mají společný pokoj a mají je ve střídavé péči.

autor
17. zář 2022

Dohodli jsme se. Bývalý je ale mstivý a bojím se, že když si řeknu o příspěvek na lyže, bude mi zase vyhrožovat střídavou péčí, jako se to už stalo.

Nejde o to, že bych mu bránila ve styku. Když chce, může děti vidět, pokud mi to nějak nenarušuje plány. A na to, co je to za člověka (rozvedli jsme se zejména kvůli domácímu násilí psychickému i fyzickému z jeho strany) si myslím, že mu vycházím vstříc velmi. Děti si ale vždycky po návratu stěžují, že tam zase musely.

Takže Kokosko, oceňuju tvou snahu o objektivní pohled, ale na to jsem se neptala. O pozadí celého rozvodu bych se mohla rozepsat, ale to není pointa mého příspěvku. Moje hlavní obava je, jak zabránit střídavé péči, která by v tomhle případě byla jen nástroj pomsty, protože ex o děti nijak extra zájem nejevil, vlastně je ani nechtěl.

emillyhk
17. zář 2022

No, pokud je to tak, že vyhrožuje střídavou péči jen aby tě dál psychicky deptal, tak jediná obrana je nepřistoupit mu na to, nedat najevo, že se bojíš... Máš psychologa? Mohl by ti pomoct se s exmanželovým nátlakem vyrovnat. Ale jak už jsem psala, pokud o to bude ex stát, střídavou péči získat může. Držím palce, ať jsou to jenom výhrůžky 🍀