Svatba nebo ne?
Ahoj, nedávno jsem psala příspěvek týkajícího se neplánovaného otěhotnění a teď řeším s tím související "problém". Zkusím hodně zkrátit🙂
S přítelem jsme se po vánocích zasnoubili, přišel s tím sám, na datu jsme se prvně dohodnout nemohli, nakonec padl termín březen 2017, že dříve nechce. V dubnu jsme měli 2 leté výročí a cca před měsícem jsem zjistila, že jsem těhotná. Díte jsme plánovali tak za 2-3 roky, aˇž budeme mít pořešené bydlení, po svatbě atd., ale stalo se a rozhodli jsme se, že to tak necháme. S tím souvisím že jsem začala řešit i svatbu, jelikož TP cca 20.1. a svatba v březnu je dle mého dost nereálná, Chtěla jsem ji samozřejmě posunout na dřív, třeba září/říjen. Ale přítel o tom najednou nechce ani slyšet, že teď se ženit nebude, proč mne není schopen říct, resp. mne není schopen vůbec nijak argumentovat, jen si tvrdohlavě stojí za svým. Kdykoliv toto téma otevřu, skončí to hádkou, že musí být vždy po mém a že chce aby bylo po jeho.
Tomuto všemu předcházela diskuze po cca ani ne roce společného žití, že mne prsten dá, až to bude opravdu aktuální, protože jsem nechtěla být x let zasnoubená, toto jsem měla s bývalým, se kterým mám 4l dceru. Pro mne svatba dost znamená, což jsem mu vysvětlovala, říkala jsem mu, jak jsem se cítila v porodce, když má každý jiné jméno atd a on mne "slíbil", že toto už nezažiju a byť chtěl prvně svatbu jako poslední věc po všem (po dětech, baráku..), tak to bude jinak. A když to teď má posunout o půl roku dopředu, tak se zasekl a není s ním možné jakkoliv hnout. Řekla jsem mu, že pokud tu svatbu teď nechce, tak pak už se vdávat nebudu, jelikož to nemá smysl a dítě bude mít příjmení o mě. Dceři jsem vyběhala změnu příjmení na mé, ale rodné musí stále používat.
Jak by jste v této situaci reagovaly vy?
@berinka1 to není vydírání, je to pouze praktická věc. Teď sem měla rok jiné příjmení než malá, protože jsme ji už dali zrovna příjmení nastávajícího a bylo to opravdu velmi nepříjemné se třeba u lékaře představovat XY a volám kvůli dceři XX ☹ navíc ten tvůj se cuka už teď a když se té svatby nedočkás už se bude dítě jmenovat napořád jinak než ty, se změnou totiž musí souhlasit i otec
@evulina77 tak jsem mu to právě řekla a on mě řekl, že ho vydírám.
@asadek souhlasím. Znám to právě s dcerou, bývalý se změnou nesouhlasil, tak to stálo dost lítání a prohlášení, aby příjmení změnili a stejně v úředních věcech musí uvádět příjmení obě a v RL je pouze dole dotisk, že od tehdy a tehdy používá příjmení bla bla..
Přijde mne, že pokud bude mít jméno mé a pak bychom se vzali, tak je to jednodušší, jelikož na formuláři přece je, že snoubenci se dohodli používat příjmení .... a toto se vztahuje i na společné děti... a hotovo.
Byla jsem v podobné situaci. Svatba byla v plánu v květnu14, ale otěhitněla jsem a MM přišel s tím,že svatbu odložíme (na neurčito). Argumentoval tím,že teď budou třeba finance jinde a já si to těhotná neužiji. Zpětně díky za to. Ke konci byli těhu náročné a já byla ráda,že se koulím. Vzali jsme se po roce. My dva, svědkové a náš roční syn. A bylo to nádherné. Syna nám po obřadu pohlídali rodiče a my měli možnost si to hezky oslavit ve dvou. Po porodu bych se rozhodně nevdávala, přeci jen, ženská ještě nemá svou figuru, kojí, hormony, únava, starost o mimi. V roce si to užil i syn. Bavil oddávající svým žvatláním a ksichtíky a máme krásné fotečky.
@englerova14 koukám, že máme stejný termín:D jo, finance jsou jediné co řešil. V tom září si myslím, že by to bylo ještě ideální. Takovou svatbu zase nechce vůbec i když jsem ji navrhovala také. Jj, v tom březnu to je prostě nereálné. Nevím ale jak by reagoval, když bych mu řekla ok březen, protože ten jsem rovnou zavrhla. Mě příjde, že i ten rok je dost brzo.
@berinka1 narovinu bych mu rekla ze ja ho rozhodne nevydiram jenom proto aby bylo vsechno jednodussi bude mit dite prijmeni stejne jako ty..o tom jake to bude muze prece rozhodnout taky, pokud si te do te doby vezme budete mit prijmeni vsichni stejne, pokud si te do te doby nevezme jeho smula. nikdy nepochopim proc je zvykem davat diteti jmeno po otci i kdyz nejsou manzele, stejne vetsinu veci pak resi maminka a pak musi porad vysvetlovat ja nejsme pani ta a ta to jenom dite ma jine prijmeni.
Kamarádka to vyřešila tak, že muži se do svatby nechtělo vůbec, dítě na cestě. On si stál pořád za svým, tak řekla, že se dítě bude jmenovat po ní, pokud si neurčí pevný datum svatby, který byl 4 měsíce po narození dcery. Nakonec se všechno odehrálo, jak se domluvili.
Já si myslím, že pokud se neožení v dohledné době, do chomoutu ho už nikdo nedostane. Proč by měl? Servis veškerý, děti se jmenují po něm, žádné papírování...
Mě by vadilo hlavně to, že se zbytek rodiny jmenuje jinak, než já a stojí to jen na tvrdohlavosti chlapa.
@berinka1 - a co mu vlastně konkrétně vadí? Pokud jde o peníze, tak jde udělat svatba v řádu pár tisícikorun, pokud mu vadí ten "stav", tak ať si uvědomí, že dítě je coživotní a větší závazek než celá svatba. A pokud se jenom cuká, protože jako hodně chlapů nedokáže přijmout změnu, tak ať s tím něco dělá... 😀
@elvra toto jsem mu taky řekla, že mne přijde dost úsměvné, že se svatbě tak brání, když to je vlastně jen papír, který jde jedním stáním zrušit, ale dítě mávnutím proutku nezmizí.
Rozpočet jsem tady psala a v tom problém není (dle mého), jen on si pořád jede své.
Právě že konkrétně nevím vůbec nic, nic mě neřekne, jen si jede svoje, že ne.
@berinka1 přiznám se, že je mi tě trochu líto 😒 u nás sem teda svatbu odmítala já, ale vím, že kdyby to pro mého muže bylo nějak moc důležité, tak si ho samo vemu.... nechápu co teda vede tvého přítele k tomuhle postoji, a jak psal někdo výš, obávám se, že pak už si tě vubec nevezme..... 😢
takže bych mu řekla, že pokud on není ochoten si mne vzít, a tím pádem udělat něco pro stejné příjmení naší rodiny, tak já nejsem ochotna jít na matriku podepsat papír o jméně, tím pádem bude mít dítě moje příjmení, tudíž ten "co nepatří do rodiny skrz příjmení" bude on a ne já....... 😉
A když bude o příjmení něco namítat, tak se ho zeptej proč by mu vadilo, že nemá jeho příjmení? a až odpoví tak mu na to řekni "tak vidí, a stejně bych se cítila já!"
Mi přijde naprosto absurdní, když se musí ženská u svatby chlapa čehokoliv doprošovat, včetně změny termínu nebo místa (u nás to bylo tak, že se mi nelíbila původně zvolená obřadní síň - dle trvalého bydliště a jinde ve stejný termín neměli volno), takže za mě bylo tohle rozhodující a v mém případě jsem svatbu zrušila a rozhodnutí nelituju. A mít svatbu v šestinedělí, tak to mi přijde jako naprostá absurdita, chuďátko miminko, sice s šátkem se toho dá zvládnou hodně, ale v březnu může doznívat nějaká chřipková epidemie a přijde někdo nemocný a na průšvih je zaděláno, ne všichni jsou soudní, aby přišli, jen pokud budou zdraví.
@aguaverde toto jsem také řekla (psala jsem,že jsem vytahla asi 15 argumentů🙂)) a jediné co odpověděl bylo, že se jméno snad dává po otci tak proč bych ho nedala. Vysvětlila jsem mu i tu matriku atp a on že tam klidně půjde, že to není žádný problém. Prostě neslyší na nic co mu řeknu.
@bledulka84 když jsem mu to takto nastínila a řekla, že pokud nebude teď, tak ji ruším, tak ho prý vydírám.
@berinka1 Já trochu souhlasím s tulikiss- asi ho zaskočilo neplánované těhotenství a je uražený a trochu "jančí" a možná si i myslí, že sis to tak naplánovala. Ale tlačit ho do toho za každou cenu podle mě nemá smysl, jen se zatvrdí ještě víc. Dala bych to prozatím k ledu, odložila celou svatbu "na neurčito" a dítěti dala své příjmení. Myslím, že pokud na něj přestaneš tlačit, a řekneš mu, že se vezmete tehdy, až bude připravený, a že v březnu to není kvůli miminku úplně vhodné, tak přijde s termínem sám.
@berinka1 aha asi sem přehlédla, že si už psala....
argument, že se jméno dává po otci bych teda smetla ze stolu se slovy že normálně se teda dělá svatba a pak děti!!
na matriku klidně jít muže, ale potřebuje tvůj podpis že i ty souhlasíš aby mělo jeho přijmení (my to tak podepisovali u první dcerky..... vdávala sem se když měla 2,5 roku a i tak to s ní bylo náročný 🙂 ) ne že on si tam dojde sám🙂 takže tohle bych zas bojkotovala já 🙂
@aguaverde to mu tvrdím taky🙂)) jsem mu řekla, že v tom případě se mě nebude chtít na matriku.
@medakote on mi není schopný říct jakýkoliv jiný termín, ale druhou věcí je, že já už pak nechci.. asi možná proto, že se mi to zdá pak zbytečný. Že mě zklamal, tím že nedodržel co slíbíl a na čem jsme byli domluveni. Pro mě je to dost velká citovka po tom s bývalým, proto jsme se domluvili, že až to opravdu bude chtít, tak se zasnoubíme a začneme to řešit a toto beru jako velkou chybu, zklamání...
Souhlas @aguaverde.
@berinka1 Pokud by chtel byt s ditetem doma on na otcovske a pote na rodicovske dovolene, pak bych chapala, ze se chce jmenovat jako dite. Clovek, ktery ma s ditetem vybehavat vsechny doktory, urady apod. by se zkratka mel jmenovat jako jeho dite. Predpokladam, ze chces byt na materske a rodicovske ty, tak by mel pochopit, ze je pekne ubohe neustale nekomu vysvetlovat, ze ackoli se dite jmenuje jinak, jsi jeho rodic prave ty. Jasne jmeno si muzes zmenit i bez svatby, ale proc bys to delala? Ja bych rekla, ze dite se bude jmenovat podle me a tecka. Ty jsi v nevyhodne pozici, tehotna, jsi hrozne zranitelna a on by se k tomu mel postavit jako chlap.
@berinka1 Svatbu bych odložila na neurčito. Nemá smysl ho nutit do něčeho, co je mu proti srsti. Na druhou stranu by neexistovalo, aby se dítě jmenovalo jinak než vy. Vy s nim budete obcházet doktory, později školku či kroužky. Když dáte jméno po nem, můžete dopadnou jako kamarádka ("dítě dám po nem, pak se určite vezmeme") - ona Svobodova, dítě Novák a mají nového tatínka Pokorného... Novák st. se o dítě už ani nezajímá, ale s přejmenováním nesouhlasí..
Ta změna chování je proto, že někteří muži zpanikaří, když jim otěhotní partnerka, tím spíš neplánovaně. Nebyl na to připravený, znáte se jen 2 roky, jednoduše, vše napovídá tomu, že si chce nechat volná vrátka. Nechej to plynout, miminku dej své příjmení. Ultimáty se to jen zhorší a uteče ti. Buď připravená na to, že situaci nemusí zvládnout ani po porodu, buď finančně zabezpečená a samostatná, tím pádem tě jeho případný zaječí útěk nevykolejí. Je to drsné, ale i toto je bohužel někdy realita.
@jaya jestli bude doma na RD je ještě v řešení, toto mně nenapadlo, brala jsem jako jasnou věc, že svatba měla být, tak bude, jen se posune na dřív a dost mě toto zaskočilo.
Jako chlap? On to snad bere, že když si toto neprosadí, tak není chlap nebo už nevím. Prý proč furt musí být po mém.. Holt to tak u nás je, on je ryba, já býk, starší, vydělávám já, není to že bych ho potřebovala dusit a ukazovat mu, že vše řeším já, tak musí být po mém. Právě, že se hodně snažím, aby jsme rozhodovali společně nebo ho něco nechávám rozhodovat já, ale on stejně řekne sám, že se to udělá jak jsem řekla já, ale normálně, ne že bych to striktně vyžadovala. Nevím, jestli chápete jak to myslím🙂
@japona ano, toto jsem řešila, už jsem to tu vlastně popsala a toho už se chci vyvarovat. Na toto mne řekl, jestli si myslím, že se nebude starat, že to je hnusný, že nikdy nebude jako bývalej a že je vidět na co myslím a podobný prupovídky.
@bunny123 ano, vím,že to je lehce přes 2 roky, o zadních vrátkách jsem mu taky řekla a urazil se. Jak jsem psala, nebýt zasnoubení, tak mě to asi tak netrápí, ale jde mne o tu momentální situaci:/
@berinka1 No Evi já teda musím souhlasit s @bunny123. Prostě se lekl a nechává si zadní vrátka,udělala bych to stejně.Prostě buď připravená na to že může prchnout,jak finančně tak ohledně příjmení atd..
O to víc buď opatrná když už jednu tuhle zkušenost máš za sebou.Zas o tak moc dopředu si to posunout nechtěla,a pokud ti ani není schopný říct racionální důvod proč ne byla bych opravdu opatrná.Stejná situace může nastat v tom březnu 2017.To bude argumentovat zas malím dítětem a takhle pořád dokola.Podle mě se ženit asi nechce,a jen hledá výmluvy aby to nemusel říct na plnou hubu.Podle mě nejedná jako chlap ale jako malej fracek co se bojí nějakýho závazku.
@berinka1 čtu to a jak já tě chápu! radu nemám, taky nemám pádné argumenty pro něco, na čem mě záleží tak, aby to přesvědčilo mého muže, když si zrovna chce prosadit "svůj názor"... Z tvé strany se mi to zdá tak logické a přítel prostě na druhé straně lodi (i když byste měli být za jedno).. Vím, jak to zamrzí, když se to "odloží na neurčito", pak už jen skutek utek, nebo to opravdu bude jen gesto, kterého už není ani potřeba.. Mě kdysi manžel říkal, že důležitější je svatba a pak až děti, a že okolí sice děti má, ale nejsou svoji.. No, tak teď okolí už svoje je, má děti 2 a já jsem se nějak zasekla na 1 dítěti a přes to vlak nejede.. Kamenujeme mě svými argumenty, které prostě já nedokážu přeargumentovat 😀
Přeju hodně zdravíčka - tobě i prťouskovi 🙂
@berinka1 ja nejak nechapu ani ty vase zasnuby...pozada te o ruku, ale prstynek dostanes, az on uzna za vhodne? Co je to za moresy? Tohle prece nejsou zadne zasnuby. To jsou takove kecy, ktere nemaji urazit, ale k nicemu nezavazuji.
Jeho chovani je silne manipulativni, pasivne agresivni. Nevim, zda je to prvne, co se takto odkopal, ale momentalne by ti mely zacit blikat kontrolky. Protoze takoveto chovani neni neco, co by se dalo omluvit tim, ze ho neco zaskocilo. Ne u vyspeleho jedince. S ohledem na jeho chovani bych mu oznamila, ze svatba nebude ani ted a ani v cervnu. Dite se narodi a dostane jmeno po tobe a pokud vas vztah bude klapat, tak pak se muzete bavit o snatku, ale ne za situace, kdy ti ma byt oporou a misto toho ti zaludne podkopava nohy. Tecka. Pokud toto povazuje za vydirani, tak to je mi lito, ale to je jeho problem a ne tvuj. Tohle je totiz ten okamzik ve vztahu, kdy nastolis dynamiku do budoucnosti. Budto budes silna a sobestacna a to i s vidinou, ze to ten druhy neustoji. Nebo se ponizene prizpusobis, budes se uzirat, ale bat se vyjadrit a pak se nelze divit, ze to na tebe bude zkouset pri kazde prilezitosti, kdy bude mit pocit, ze potrebujes srovnat do late, aby sis prilis nevyskakovala.

@berinka1 příteli bych vysvětlila, jak se stavíš ke svatbě a pokud by svatba do porodu nebyla, mělo by dítě jméno po mě. Nenutila bych ho, ale pokud nebude svatba, nebude, svět se nezmění, jen to jméno bude prostě jiné, než on počítá...