Svěření dítěte do mé péče. Kde žádat?

kulihrasekzeleny
17. únor 2020

Ahoj holky. Kde mám zažádat o svěření syna do mé péče? Budu se rozvádět, syn se narodil ještě před uzavřením sňatku. Budou mu 3roky. Na internetu jsem četla, že si můžu sama napsat nějakou dohodu. Nemáte některá vzor? A budu k tomu asi potřebovat i podpis manžela? A můžu si zažádat i o bezplatného právníka, když jsem na mateřské a nemám na to finance? A také mě zajíma jestli budeme muset jit oba k soudu kvůli toho svěřeni? Pokud ano, co by se stalo kdyby se manžel nedostavil?

merope
17. únor 2020

Vím jenom pár věcí, tak co vím:
- nerozvedou vás bez papírů, kde bude vyřešena péče o dítě
- pokud manžel nebude dělat problémy, tak se poptej na úřadě a určitě ti poví, co a jak
- pokud manžel bude dělat problémy, pak je určitě dobré si najít nějakého lepšího právníka
- pokud se někdo nedostaví k soudu ohledně dítěte, tak to udělají bez něj (a zpravidla dosti v jeho neprospěch).

Takže to, co tu ponejvíce chybí je, zda manžel vůbec o kluka má zájem a co vlastně chce. A pozor, aby neřekl, že mu to je jedno a potom najednou neotočil.

emamaira
17. únor 2020

Ahoj, to, že se syn narodil před svatbou, není důležité. Zásadní je, zda je otec zapsaný v rodném listě. Je potřeba podat soudu návrh na úpravu poměrů dítě- komu bude svěřeno do pece, styk s druhým rodičem a výše alimentů. Pokud se s manželem dohodnete, napíšete dohodu a oba ji podepíšete, pokud ne, můžeš návrh podat sama za sebe. Až soud rozhodne, může dojít k rozvodu. Kvůli péči o dítě, musíte oba k soudu, soudce vás vyslechne. Dite je malé, nikdo se ho ptát na nic nebude. O právníka zdarma si pozadat muzes soud nebo českou advokatni komoru, ale podmínky jsou poměrně přísné. Jestli budete s manželem předem domluveni, dá se to zvládnout i bez právníka.

barulina
18. únor 2020

Zajdi na ospod. Vse ti vxsvetli

kulihrasekzeleny
autor
18. únor 2020

Manzel o tom jeste nevi. Ja se mu to bojim rict. Prvni jsem chtela zjistit jak to probiha. Jestli bude nutna jeho asistence u toho svereni. A budu se muset pripravit na nejhorsi. Uz jsem se chtela rozvest v rijnu. Jenze mi vyhrozoval. Tohle je muj druhy a doufam, ze posledni pokus. A tam se bude muset uvest i nejaky duvod, proc ho maji sverit do me pece?

rickbon
19. únor 2020

Ahojky..tak postupně,návrh na svěření dítěte do péče je volně ke stažení na webu,ale klidně ho napiš sama.Důležité je stanovit,za jakých okolností bude dítě otce vídat,kolik žádáš alimenty pro sebe a kolik pro dítě.Nezapomen na iniciály všech zůčstněných a právník?bez právníka ani ránu..NIKDO se s Tebou nebude bavit,ani na policajtech ani u soudu..proč o tom píšu?Do chvíle než soud rozhodne má na syna stejné právo jako..když Ti ho ukradne..nemusí ti ho dát..já syna neviděla 11dní.. a předběžko schválili jen proto,že jsem měla sms od ex,že už malého nikdy neuvidím..předběžko došlo tehdy v úterý a nabylo právní moci v den doručení..syna jsem viděla až ve čtvrtek večer,kdy jsem si já musela jet 70km pro něj abych ho dostala zpátky...samozřejmě,že bez asistence policie ČR,protože jejich pomáhat a chránit znamená sezení na služebně a dělání ramen☹.A to podotýkám jsem za něj nebyla vdaná...ty budeš muset řešit rozvod jako takovej..takže se vydáváš na dlouhý běh...jak se psalo výše,běž na OSPOD..nic nemůžou,ale pomůžou Ti vše sepsat.Pokud Ti vyhrožuije vše nahrávej,zálohuj a posílej na policajty..sice budou remcat,ale to budeš muset vydržet...taky tě upozorním,že pokud tvůj muž nepodepíše souhlas se svěřením syna do tvé péče bude probíhat tzv.dokazování,kde se bude posuzovat,kdo z vás dvou je lepší rodič,půjdete k psychologovi a OSPOD,školka,pediatr napíší zprávy....bude se posuzovat bydlení,finance,vzdělání a schopnost se starat...je to velmi ponižující.Výslechy,výpovědi,svědectví...to vše a ještě mnohem víc...taky jsi nenapsala proč se chceš rozvádět a tak...takže jen ve zkratce co tě čeká...navíc soud o dítě je zdarma..nevím jak ten rozvodový...právník se vyplatí...

emamaira
19. únor 2020

@rickbon neznám podrobně situaci zakladatelky, ale to co vy popisujete není standart, nemusí to probíhat takhle extrémně a většinou ani neprobíhá. Nechci zlehčovat vaší situaci, ale je to strašení.

rickbon
19. únor 2020

@emamaira bohužel čerstvá zkušenost,nestraším jen upozornuji..a to se ani nebudu rozepisovat o věku syna,kdy téměř došlo na střídavku a to byl mladší než syn pisatelky pův příspěvku a v době konečného stáníbyl ex taky odsouzený za napadení se zbraní v ruce a za stalking...a stejně jsem já musela dokazovat,že se u mě syn bude mít líp a že se oněj dokážu postarat,jak finančně tak výchovně...všichni se na mě dívali jak kdybych byla kus hadru až s právníkem se to změnilo a taky rozhoupalo...píšete,že extrémě?ano s mým ex je vše vše extrém já za svoji debilitu zaplatila..a paltit budu,přestože jsem syna vysoudila a řádně se starám přepadovka OSPOD na vyžádání otce?No promlema...v sedm večer nebo v půl devátý ráno...?bez problému.taky mám ted s odtupem pár týdnů za sebou...pisatelka chtěla radu je lepší být připravená...mě každý říkal,že malý děcko od matky nevemou,že pracuju a OSPOD mě podpoří a sjeho TR mi syna svěří atd...Kulový...trvalo rok než došlo k soudu pak tři měsíce než rozudek nabyl právní moci a to jsem měla předběžný opatření..protože mi syna ukradl a nechtěl vrátit...takže za mě...počítat s co nejčernějším scénářem a pak být v klidu,než pak čumět jak tele na nový vrata...

shaun40
19. únor 2020

@rickbon To snad ne.Neznám žádné takové drama ve svému okolí.Je to přehnaný. Todle dělají hysterický rodiče.

rickbon
19. únor 2020

@shaun40 Stačí jeden postychtivej sebestřednej otec...a už to jede☹nejhorší je,když víte,že je to jen pomsta vůči matce a o dítě mu vůbec nejde...ale má perverzní radost z toho,že matka trpí pokaždé když ho odveze a ani nevím kam a ke komu....jen musím čekat na konec víkendu nebo vánoc nebo prázdnin...bezmocná v jakym stavu se mi vrátí...nebo jestli vůbec...

kaja2016
25. únor 2020

@kulihrasekzeleny Dohodu si napsat muzes, ale musel by to ji manzel podepsat a pak potvrsit u soudu. Mela bys k ni pripojit i dohodu o rozvodu a majetku. Vse 3 x ( originaly) a dat na soud. Soud to v 99% pripadu potvrsi. Trva to asi 15 minut. Motivaci manzela muze byt, ze je to kratsi, levnejsi a ze se u soudu neprobiraji pikanterie z vaseho vztahu a rozchodu. Nebo posles na soud navrh a nechas na soudu, az vas oba predvola a rozhodne sam. Pak se to tahne, tri stani a i dele. Jenom pocitej s tim, ze dnes pokud ma otec zajem o stridavou peci, ma praci, byt a nefetuje a dite je starsi 3 let, tak ji na 99% dostane. Vzory dohody ti muzu poslat. Jinak pravnika ti nikdo neprideli, ale jsou ruzne organkzace, ktere by ti mohli sehant nekoho se slevou. Povinnost mit pravnika.rozhodne neni, ale.pokud byste se nedohodli, tak do toho urcite bez.

kaja2016
25. únor 2020

@shaun40 Neni to prehnany. Povaha otce ani jeho chovani k.matce ( ci prokazane nasilne trestne ciny) nikteram neovlivnuji jeho pravo na dite. Stava se, ze deti konci ve vylucne ci stridave peci u otce, ktery brutalne matku tyral pred detmi. Deti pak konci na psychiatrii a az pak je mozno znovu probrat u soudu, zdali to byl dobry krok. Bohuzel.

kaja2016
25. únor 2020

@emamaira Neni to straseni. Deje se to.

kaja2016
25. únor 2020

@kulihrasekzeleny U dohody nic uvadet nemusis. Pokud se chova nejak patologicky, mohl by ocenit, ze to pri dohode nebudes vytahovat. Idealne si tam dej formulaci: Na podminkach styku otce s ditetem jsou rodice schopni se domluvit. A tez nezapomen odstavec k tom, ze je otec pivinne hradit 50procent skolkovneho, krouzku, pomucek do skoly atd. Jsou na to vzory. Aliky byvaji 10% ciste mzdy, minimalne se dava 3000Kc. No drzim ti palce. Kdyztak napis SZ.

emamaira
26. únor 2020

@kaja2016 jasne, že se to stát může a stava. Ale z praxe vím, že to není standartní postup, neprezentovala bych to jako to, co zakladatelku určitě čeká.

emamaira
26. únor 2020

@kaja2016 vyse alimentu se určuje podle mzdy otce, poctu jeho deti, ale i na potrebach ditete, takze nelze rict ze se minimalne se dava 3.000,-.