Ahoj.
V práci mi neudělají daně, protože nemám dceru svěřenou do péče soudně a čestné prohlášení nestačí. Je lepší si zajít k advokátce a nebo stačí stáhnout nějaký vzor a sama poslat? Pokud sama, máte nějaký super vzor?
Stačí čestné prohlášení otce, že si dítě neuplatňuje on.
@somalicats Pokud je otec zaměstnaný, tak nestačí, musí být papír od jeho zaměstnavatele.
@j.a.n.i Tak je fakt, že já si jako kombinovaný zaměstnanec a OSVČ dělám daně sama, totéž můj ex, a dáváme si vždycky navzájem čestná prohlášení, i když máme oba i zaměstnanecký poměr (my máme střídavku, takže každý uplatňujem 6 měsíců), na FÚ s tím nikdy nebyl problém. Nicméně pokud by otec dal ČP, tak stejně tak může požádat u sebe v práci, aby tedy jejich účetní vystavila papír. Zas na druhou stranu na FÚ si ty děti dohledávají, a to i v případě, že každý z rodičů spadá pod jiný FÚ (vlastní zkušenost, kdy se mnou řešili špatně vyplněný formulář u ex 😀 )
@nanyh Tak pokud je OSVČ, tak jim musí stačit čestné prohlášení. Úplně stejně se to dělá i v nerozvedených rodinách.
@somalicats Poslali mě vyloženě do řiti jak v práci, tak na FÚ😆
@nanyh No, ale to fakt nemůžou. Péče o dítě nemusí být vůbec stanovena soudně, pokud se rodiče domluví, takže požadovat pouze rozsudek o svěření do péče nemůžou. Ať Ti ukážou, na základě jakého zákona nebo vyhlášky chtějí argumentovat. Pokud je otec OSVČ a dodá čestné prohlášení, je to v pohodě. Jako tohle mě fakt pobavilo, co třeba rodiče nesezdaní, co spolu žijí "na hromádce", a jeden z nich je OSVČ? To by taky chtěli rozsudek?
@somalicats Na to konto jsem včera vyšilovala, že jsem měla představu o tom, že k soudu chodí pouze lidi, co se mezi sebou nemohou domluvit. No nakonec budu potřebovat ještě jeho daňové přiznání, ale pro příští rok to chci vyřešit, abych papír měla v ruce a neplavala v tomhle proudu 💩
Jako tvůj zaměstnavatel chce ke zpracování tvých daní, abys dovalila daňové přiznání otce dítěte? Co je to za kravinu? Na základě čeho? Nemají na to nárok. Ke zpracování tvých daní jim musí stačit potvrzení zaměstnavatele a pokud je OSVČ, tak čestné prohlášení. Já bych jim tedy rozhodně žádné daňové přiznání nedávala.
Stačí čestné prohlášení, ted to zrovna řeším taky. Nemám dítě soudně svěřeno do péče a odpočet si uznávám já. Jinak spoustu rodičů mají společnou péči a odpočty si dělají napůl dle dohody, problém je pokud by si to odečítali oba.
@nanyh Ty nemůžeš přinést daňové přiznání bývalého na FÚ, když je OSVČ. On musí DP odeslat přes datovku, buď on nebo jeho účetní, až to udělá, pak ho v systému uvidí. Řekla jsi vůbec na FÚ, že je OSVČ? Asi ne. Takže si úřednice myslí, že je zaměstnanec a může podávat vyplněný tiskopis.
@nanyh Pleskáš tu hlouposti, na FÚ by ti nikdy neřekli, abys donesla DP bývalého, když bys řekla, že je OSVČ. Když jsi to podala, tak čekej, všichni musíme čekat. Bývalý má čas do května a klidně to může podat až toho 2.5. Nadáváš tu na FÚ, ale neřešíš termíny. Hledáš problém tam, kde není. Vzor si najdi na netu.
@nanyh můžeš to podat sama, vzor nemám mě to sepisoval právník společně s rozvodem, ale řešit jen dítě, tak bych to podala sama. Ono taky záleží jak k tomu přistupuje ex, bude ochotný ti podepsat nějakou dohodu? Nebo se s ním budeš po soudech muset popotahovat? Musíte mít vyřešeno výživné a styk dětí s rodiči. Nicméně ono to může trvat dlouho a dané letos stejně nestihnes. Me svěřeni syna do pece trvalo 8 měsíců, než bylo hotovo. Na FU jim musí stačit to čestné prohlášení, že by byla podmínka mít dítě svěřené do péče nikde v zákoně neni, bych řekla te mile paní z úřadu, ze to půjdu tedy řešit s jejím nadřízeným.
@nanyh myslím že to bude chtít soudně na to žádný vzor nestaci