Tchánovci. Jaký na to máte názor?
Ahoj holky, moc by me zajímalo jaký máte na toto názor. Já jen jestli to třeba zbytečně moc nehrotim. Tchán s tchyni za mýma zadama dávají malému stravu, kterou si nepreju a není vhodná. Ve 3 měsícich na tajno dostal lžičku marmelády, videla jsem to, ale uz jsem nestihla zakročit. Rekla jsem, at mu nic nedávají, ze si nepřeju, aby dostával ve 3 měsících cukry. Pár dnu na to dostal okurek, ještě jsme ani nezačali s prikrmama, to jsem stihla zakročit. Pak tchyni napadlo, že mu da citron, taky jsem zakročila. V 6ti měsícich mu ulomila kus brownies,kde byly i orechy, zakročila jsem. A včera uz jsem fakt bouchla, nebo mu dali na tajno pečeny měsíček brambory, kde byla hromada koření, česneku a soli. Samozřejmě pokaždé rikam, aby to nedělali. Ale je to jako házet hrách na stěnu. Na navstevu chodí zásadně o pul 7 vecer. Malý ma svůj režim, takže mu to rozhodi a ten večer nejde spát driv nez v 10. Jinak ani neuspavame, padne jeho 7.hodina a usne sam. Samozřejmě rikam, aby chodili v rozumný cas, ale oni, ze jen na chvilku a zas jdou. Jenze pak je to: Jeeeezis, vsak my od neho ani nemůžem odejít, to nejde. Pořád slysim jaký je to chudáček, ze pije vodu a caj bez cukru. Ani jsem se nechtěla tak rozepsat, ale díky těm, co to doctou do konce :D
Bude treba se ohradit durazneji ;) pokud mi navsteva nevyhovuje, tak rovnou reknu ze nemame cas, priste at zavolaji a domluvime se na case. Co se tyce jidla, tam bych hodila nakonec i scenu :D pokud te nerespektuji uz ted, casem to bude jen horsi. Manzel/partner stoji za tebou?
@michaela1990xx co na to manžel? Především on by si měl udělat pořádek se svými rodiči. A pokud nic nefunguje, tak omezit kontakt, chvíli se jim neozvat, nepustit je dál, říct, že dokud nebudou respektovat vaše pravidla, nebudou malého vídat a asi je chvíli nechat vycukat, aby věděli, že to myslíte vážně. Asi je to drsné, já se většinou prarodičům dost zastávám, přijde mi, že to některé holky dost často hrotí, ale u tebe mi přijde na místě dát jiná jasně najevo, že takhle ne. Co se týká jídla, nikdy je nenechat s malým o samotě a když přijdou v sedm na návštěvu, tak je prostě nepustit dál s tím, že malý jde spát, ať přijdou jindy a zavřít dveře. Hrozně záleží, jak to vidí manžel, protože od něj potřebuješ podporu.
@michaela1990xx vůbec to nehrotíš. Chápu tě a taky by mi to hrozně vadilo. Zkusila bych poslední věc. Buď jim na tvrdo říct, že pokud tohle ještě jednou udělají, tak ze se nebudete vídat, anebo, pokud až takhle rázná být nechceš, tak bych je prostě nepouštěla domu a vůbec k dítěti a vždycky si něco vymyslela. A s těmi návštěvy to samé. Přijdou v půl sedmý? Řeknu sorry, už spíme. Příště přijďte dřív. Tečka. Když oni nedokážou respektovat tvé požadavky, tak bych je prostě na čas odřízla. Však ono jim začne být smutno a cpát dítěti jídlo přes zákaz matky je hodně rychle příště přejde.
Vidím to jednoduše, vím že pro klid v rodině človek udela cokoliv, ale já bych jim styk omezila na par tydnu, aby vedeli, že to fakt myslím vážně. Pokud by se to opakovalo, nevidím duvod, proč jim prcka pujcovat. 🙂 Je to tvoje dítě, ne jejich 🙂
Jako pokud by nic neudělal manžel, a nic by nepomáhalo, prostě bych je nepustila... Nemáme čas, přijeďte normálně, ve slušnou dobu ... A kdyby dělali furt to co píšeš, dávali malému nevhodné věci, tak nemusí jezdit/chodit vůbec, dokud jim to nedojde... A pokud by to došlo tam, že bych to musela resit já místo manžela, tak by mi bylo v tuhle chvílí i jedno, co si myslí on, měl čas to řešit sam
Nastavila bych nějaká pravidla, mají z tebe dobrý den. Proste po 19h bych je k vám nepustila, že jde malý spát a ať přijdou priste dříve jak jsi je prosila. Co se týče ochutnavani asi bych spis vysvětlila proč si to neprejes, někdy jsou stará škola a moc neřeší nebo nechápou proč se nám to nelíbí, pokud by to nezabralo, tak jim malého nenechavej pokud tam nebudeš.
@michaela1990xx Určitě je super, že se tchánovci o syna zajímají, ale to, co popisuješ mi příjde naprosto neuvěřitelný. Dávat takhle malému miminku marmeládu, brownies, kořeněnou bramboru, citron 😲?? To je síla a rozhodně bych to nedovolila, vždyť to jeho malý tělíčko na to není vůbec připravený a může mu to pěkně uškodit. A že to dělají za tvými zády je taky hrozný. Snažila bych se jim vemi důrazně vysvětlit, že seš ráda, že chtějí malému dopřát, ale že mu tímhle můžou dost ublížit a ať mu radši třeba koupí nějakou pěknou hračku, knížku nebo tak. A že třeba budeš ráda, když ti pro něj časem vyrobí domácí neslazenou přesnídávku. A na ty návštěvy bych prostě řekla, že se to nehodí, ať přijdou třeba zítra v určenou hodinu. Pokud by to ani tak nerespektovali, tak bych jim prostě syna nedávala, dokud jim to nedojde. Předem bych se na tom domluvila s partnerem, ať jste za jedno. To samý s tím posazováním, to je nejhorší, co mu můžou s ohledem a vývoj páteře udělat. Třeba by jim pomohlo, kdyby si to přečetli z nějakýho pro ně věrohodnýho zdroje, pokud od tebe to neberou. Moje mamka už se mě taky ptá, kdy bude moct synovi dát konečně pribiňáka (je mu 5 měsíců), že my jsme ho od půl roku normálně jedly. Snad se mi podařilo jí vysvětlit, že to vhodný není a že to rozhodně nebude dělat za mými zády. Oni to ti prarodiče myslí určitě dobře, mají to takhle zažitý, tak je to někdy těžký boj. Ale my jsme mámy a musíme zařídit, aby takový věci tak malým miminkům prostě nedávali. Hodně štěstí 🍀.
Nenechavej ho s nima o samote, vůbec jim ho takhke nedavej. Proc to?
Do bytu je nespouštěj, sousedku nebo pani z vedlejsiho vchodu k vam taky nepustis,l jen proto, ze ona zrovna ted chce k vam jit.
Pritvrd ted, jinak se to nezlepsi. Bud to pochopi a začnou se chovat jinak, nebo ne, a budes mit klid. Pokud neudelas nic moc, bude se to z jejich strany akorat stupnovat, zadny Tvuj ustuoek nikdy neoceni. Nesmis se bat, ze se pohadate. No a co? Bud Te a Tve dite budou respektovat, nebo se pohadate nebo budes jejich podradna příbuzná. Hnusny na Tebe budou úplně stejne jestli se pohadate nebo jestli budes podřadna. To máš jedno U techto typů neni nic, cim by ses jim zavdecila. Nenech si kazit život, zarid si ho hezly. Kdyz se neumi oni chovat, tak smula, jejich smula.
S muzem to prober, ve vhodnou dobuy tak aby to probral. Urcite by mel stat na Tve strane, zvlášť pokud ho matinka zacne citově vydirat, ze chudinka nemuze byt s vnoucatkem, tak by ji mel vpalit proc. Tatinek treba zacne po chlapsk7lu, at si udela doma poradek, at zaridi, at Ty to nehrotis, proc ses takova atpm, nebo zas citovka, jestli nevidi, jak to ubližuje mamince a nemuze tohle pro ni udelat.... jo anl taky pro vnouca, vzdyt ho milujou, ze jo.... Kdyz nekoho miluju, chci jeho dobro, a tohle, co oni delaji, neni dobre pro nikoho.
Obklop se hodnyma a respektujícíma lidma. S každým nelze vycházet jen proto, ze je pribuznej. Nejses povinna je brat k vam domu ani tam chodit na návštěvu ani tam davat vnuka.
Nehrotis, ječela bych na ne asi🙈
@michaela1990xx Budeš muset ostře zakročit, klidně udělat scénu. Jinak to asi nikdy nepochopí.
@lessika ano stojí naštěstí za mnou. Jen je většinu času v praci, takže u toho moc nebývá. Tudíž to zná spíš jen z mých stížnosti.
@codal chlap mi naštěstí dává za pravdu, taky se mu nelíbí, ze chodi na navstevu tak pozdě. Ale zatim nezakrocil. Jenze vcera sem trošku bouchla a rekla sem, ze bude muset zakročit on, protože me vůbec nerespektují a uz me to nebaví je pořád upomínat.
@lilian2111 vysvětluju jim pokaždé proc nechci to a to a proč se nema dávat do pasivního sedu. Oni ze,, jo jo jo" a příště to dělají nanovo. Fakt jak házet hrách na stěnu
Ja vam hrozne moc děkuju. Utvrdily jste me v tom, ze to nehrotim a to jsem potřebovala, nebo jsem občas začala pochybovat. Budu se snažit být raznejsi. Doted sem to rikala úplně v klidu a snažila se to v klidu vysvětlit l, ikdyz vnitřně sem se vzteky trepala. Ale asi propustim uzdu a trocha toho vzteku nechám vyplout na povrch 😊
Pokud to nejde po dobré, udělala bych trochu scénu. Klidně ať si říkají že přehráním nebo jsem hysterka. Chtějí malému ublížit? Protože přesně to dělají tím jak ho krmí jídlem s kořením a ořechy. Prosazováním mu kazí záda atd.... lepší teď zavčasu trochu vypěnit a třeba na chvilku omezit styk, než zjišťovat co dělají když si zrovna odskočíš dalších 5 let.
@michaela666 a hrozně se diví, ze ho nechci dávat k nim na hlídání. Jeste ho nehlidali, ale protože je mi jasné, ze by hned za dverma dali malému tlačenku s cibuli.
@michaela1990xx Doporučuju nastavit si hranice i za cenu hádky. Zažila jsem něco podobného, chvíli jsem tam nejezdila, napsala jasně, co už je moc a od té doby klid. Oni budou chtít vnouče vidět, takže jim nakonec nezbyde nic jiného než tě respektovat. Chce to být důrazná opravdu i za cenu, že bude hádka nebo omezení kontaktů.
@michaela1990xx Počkala bych až budete všichni po hromadě i s manželem a na rovinu jim všechno dost rázně řekla. Hlavně by manžel taky něco říct, ať to začnou brát vážně. Když nechtějí respektovat pravidla, je to jejich chyba. Ať se nedivím, že nehlídají a vnoučka nebudou mít u sebe na prázdniny nebo na výlet.
Je smutné, že tenhle problém má dneska každá druhá maminka. Jako by ti prarodiče neměli děti a nevěděli co jim to může udělat.... Moje malá má 2 měsíce a občas nestačím zírat co rodiny vypustí z pusy.
@michaela1990xx Jenom si uvaž, zda je lepsi scena, krik, nebo zachovat klid a az s usmevem rict: "Jeee, vy jste dosli zase tak pozde/nevhod..... uspavam, priste se domluvte, kdy se to hodí. A prask dverma, nez stihnou. Nebo je ani neotvirej.
Pri revu hrozi, ze z Tebe udelaji hysterku, jeste k tomu nesveprávnou. Nekdy je lepsi zachovat klid a gracii, ze jeste sousedi dosvědči, jak hezky jsi jednala,.ne zes tam na ne jecela. Ale na nektery lidi zas funguje jen řev, jinak nevnímaji, ze je problém. Jak rikam, uvaz, promysli, domysli.
Potizbje v tom, ze kdyz řve chlap, je hrdina, kdyz zenska, je hysterka. Tohle pojeti pretrvava, rekla bych.
Zvoni domacim telefonem nebo Tobe na mobil nebo jak prijdou? Protože to zas usnadnuje situaci.
A kdyby Ti neco rikali, ze ses nevychovana, ze je nepustis/nepozves dal, tak hned, ze nevychovani jsou oni, protoze na návštěvu se chodi na pozvani, nebo po dohodě, ne kdy se mi zamane.
@michaela1990xx Tak je jednoduše nenechavej s malým samotný a na vše dohlidnes. Nebo utni kontakty. Nic víc ti tu asi neporadíme
@michaela1990xx Měli jsme něco podobného s tchýní. Jednoho hezkýho dne mě vytocila natolik, že jsme se rok a půl neviděli. 🙂 za vnoučaty nepřišla ani jednou, jen občas napíše manželovi jak se mají. Takže tak.
@michaela1990xx podezrivam tě, že máme stejné tchány...když měl malý 3 měsíce, byl plně kojeny, chtěli mu cpat med. Vysvětlila jsem: cukry, alergen atd. Tchán zacal prskat, že oni to taky jedli a jejich dečka taky a jsou...Myslela jsem, že tím to skončilo.Kfyz jsem se nedívala, šup lžíci medu do pusy. Tchýně mi od narození radila,ať mu dávám krupicovou kaši a mléko od krávy, rozvařené ov. Vločky a hlavně do všeho cukr... Jednou mu ani ne v roce dali velkého čoko Mikuláše...samozřejmě se pak poblil... Návštěvy v šestinedělí v 7 večer, ještě s kecama, že je u nás tma. Oni dřív nemohli, oni byli v praci. Seděli do 11, v 8 jsem malého odnesla do ložnice za blbych keců tchána. A tak bych mohla pokračovat donekonečna. Po pár letech jsme kontakt utnuli a co slyším, udělali jsme dobře.
@michaela1990xx Ještě mě napadlo, starší generace hodně slyší na lékaře, co požádat pediatra, ať napíše nějaké vyjádření nebo najít něco na netu k tomu, když se urychluje psychomotorický vývoj a dříve krmí nesmysly? Případně z YouTube, když už nevěří tobě? Vysvětlit jim, že pokud vnouče milují, určitě mu nechtějí škodit a ubližovat, což svými činy bohužel dělají
@michaela1990xx jak ti rozumím. Prošla jsem so tím samým u obojích rodičů. Nepomohlo nic. Jsem podle všech šílená biomatka (což fakt ani náhodou) A ty řeči, prosimtě, za nás se to dělalo atp. Vydrž, je to tvé dítě, tvůj (váš) režim a musí to pochopit.
@michaela1990xx Uf! Úplně mi naskocila husina! Rozhodne to nehrotis, chápu Te! Stvalo by mě to stejně. Pokud to neberou od tebe, bude asi potřeba, aby zakročil chlap. Vy jste rodiče, je to Vaše rozhodnutí, Vaše zodpovědnost, proto by se vám nikdo cizi neměl míchat do výchovy. Ano, něco jiného je rada typu:”Hele, mě se docela osvědčilo to a to...” Ale rozhodne něco jiného je, když obcházejí tebe a tvou výchovu. To bych řvala jak blazen 😄
jako nezávidím ti to teda....
a myslím,že manžel nebo přítel by se do toho měl víc vložit,protože jestli jim to toleruje a více méně jim nic neřekne,je to jak kdyby s nima souhlasil a eště byli všichni proti tobě.
Jako rozumní lidé by to měly pochopit,že to jsou fakt hovadiny,co dělají,nebo aspoň respekotovat,co si přejete nebo nepřejete vy.Takhle jim nemůžeš věřit v ničem.Ani až bude syn větši a budou htřeba hlídat.
Ale s jejich povahama si myslím,že kdyby ses ohradila nějak víc nebo jim na nějakou dobu odepřela přístup,tak že se eště naštvou,protože podle nich o nic nejde...S takovýma je to fakt těžký.Přeju ti pevný nervy.
A nebo jim ještě zkus říct,co by se třeba mohlo stát skrz ty ořechy,předčasný posazovaní,zbytečný příjmaní cukrů,kór když zatím je to tomu mimču jedno a bezproblémů vypije čistou vodu, tak je to pro něj jen dobře.Za pár let už to bude chtít třeba sám,ale teď se to dá prostě omezit mnohem jednodušeji,že jo...
@netopejr většinou zazvoni na dveře. No a skoro vždy dojdou, kdyz ja akorat koupu, takže když je doma chlap, tak jim otevře právě on.
@michaela1990xx Pak by bylo fajn kdyby jim to vysvětlil on. Nebo aby jste byli za jedno. 🙂
@elvira jo to znam. Návštěvy v šestinedělí. Jeste sem ani nepolozila tasku z nemocnice na zem a uz tu klepali tchán s tchyni🤦♀️🤷♀️

Jo a pokaždé, když se s malym vidi, tak ho chytnou za ručky a dávají ho do sedu. Rikam, at to nedělají. Tak mi přítakaji,jenze příště dojdou a dělají to zas. Uz sem z toho unavena, jak jom musím porad dokola rikat at nedělaji to a to a připadám si jak megera. Uz jsem začala právě přemýšlet jestli to přece jen neprehanim nakonec ja.