icon

Tchánovci manipulují s rodinou. Jak situaci efektivně řešit?

verca_30
13. bře 2025

Zdravím. Žijeme s manželem pohodový život, máme parádní dcerku a čekáme druhého prcka. S jeho rodiči jsme měli před narozením dcery vztahy dost dobré, možná až moc - jezdili s nimi na výlety, k moři, navštěvovali jsme se pravidelně. Po narození dcery se vše změnilo. Potřebovali jsme už větší soukromí a klid, budovat svou rodinu a dělat si věci po svém. A oni tohle neunesli. Nelze se s nimi rozumně domluvit, mě nazývají psychopatkou, která se má jít léčit, a to i před dcerou. Manžela podpantoflákem.. prý tchán půjde na testy otcovství, že manžel není jeho syn.. vyhrožují, když něco není podle nich, že nejsme rodina a dcera přišla o prarodiče. Pomlouvají nás před rodinou, tchyně vyvolává mojí mamce, jak jsem hrozná. Řeším to dva roky s psychologem, s jehož pomocí jsme s manželem bouchli do stolu a rázně řekli DOST, TAKHLE TEDA NE. Poslali nás do pi.e. Na zdvořilostní návštěvy se zaťatými zuby ukázat vnučku jezdíme, když nás pozvou, což je teď tak jednou za měsíc až dva. Prý tam máme dcerku nechat a jít pryč, což odmítáme. Mám obavy, jak se situace bude vyvíjet dál, za pár týdnů přijde na svět druhé a já už nemám absolutně sílu tu jejich agresi snášet. Prosím o Váš pohled na věc.

gruyerre
13. bře 2025

@verca_30 já teda vidím řešení jediné. Absolutně utnout veškerý kontakt. Nebo vás napadá aspoň jeden jediný dobrý důvod pro další kontakt s nimi?

kakba
13. bře 2025

Utla bych to s nima hnedka. Rodina, nerodina. A to, ze pomlouvaji by mi bylo fuk. Jestli vas okoli zna tak budou stat pri vas a nebudou resit nejaky reci frusteovanych rodicu. Jak to popisujes, bala bych se jen jedne veci, aby si nechteli styk urcit soudne.

klokanka31
13. bře 2025

Ukončit veškeré kontakty. U nás to takhle taky dopadlo 🤷‍♀️

verca_30
autor
13. bře 2025

@kakba toho se nebojím. Sice fňukají po rodině, jak malou málo vídají, ale když jim řekneme, ať se klidně ozvou, když ji budou chtít vidět, je ticho.

suzanna123
13. bře 2025

Já vůbec nechápu, proč se s někým takovým snažíte udržovat vztahy. Tam už by mě neviděli ani kdyby to byli mí rodiče, natož vyvdaní. A už vůbec bych k nim nevodila dítě.

miryp
13. bře 2025

@kakba tak o styk zažádat mohou, ale soud bude posuzovat, zda je to v zájmu toho kterého dítěte. A pochybuji, že v tomto případě je v zájmu dítěte, aby se stýkalo s toxickými prarodiči, co matku označují za psychopatku před vnoučetem, syna za podpantofláka a neváhají tím obtěžovat i rodiče autorky.
Autorko, tam by mě nikdo neviděl, jak je rok dlouhý a své dítě bych tam rozhodně také nevozila. Takové toxické prostředí se na dítěti podepíše více než to, že s prarodiči nebude udržovat kontakt.

titina12
13. bře 2025

Rodina ne rodina, tamhle jsou dveře 🚪. 🙂

macik84
13. bře 2025

To je hrozné ☹ nesmířili se s tím, že už nemůžou synovi řídit život. Má ještě manžel nějakého sourozence? Držte se, považuji za hrůzné, že rodina dovede někoho k psychologovi.

Jsou v důchodu? Ač mě to mrzí, musím uznat, že moje máma se v důchodu taky hrozně změnila. Dřív byla energická teď je pořád hrozně protivná.

verca_30
autor
13. bře 2025

@macik84 ne, manžel je jedináček, to je průšvih. Tchyně má 60, ještě pracuje, tchán 70, ten nepracoval nikdy. Je pravda, že stářím se jejich vrtochy zhoršují, ale tohle už je podle mě dost přes čáru.

verca_30
autor
13. bře 2025

@suzanna123 kvůli dceři. Ať neupíráme kontakt s prarodiči.

macik84
13. bře 2025

@verca_30 pokud nezmění přístup, stráví stáří sami. Já bych se od nich šikanovat nenechala. Být tebou, tak tam nejezdím, mysli na své psychické zdraví. Když budou chtít přijet vidět děti, ať dojedou sami k vám, ve vašem domě se budou chovat slušně nebo nashledanou. Mrzí mě, že se k tobě takto chovají.

suzanna123
13. bře 2025

@verca_30 to je od vás hezké, ale jaký přínos je kontakt s takovými prarodiči?

verca_30
autor
13. bře 2025

@suzanna123 já to nevím. Proto se tady ptám.

levandule_k
14. bře 2025

Kdysi jsem viděla video od nějakého kouče, který říkal, že pokud se tchýně chová špatně k jeho ženě, je to on, kdo musí nastavit své matce mantinely, žádné, ať si to holky spolu vyříkají.

fioreta
17. bře 2025

To jsou zas příbuzní k pohledání 🙈 No a už byl ten tchán na testech otcovství??? Pokud to teda není jeho syn, není ani malá jeho vnučka a nemusíte ji tam jezdit ukazovat jak nějaké zvířátko. Z nepochopitelných důvodů se necháváte vmanipulovávat do situací, které vám nedělají psychicky dobře a nemá to dobrý vliv ani na vaši dceru.
Nemluvě o tom, že by si měl svoje rodiče pořešit hlavně tvůj drahý manžel a tohle by měl opravdu zarazit. Neexistuje přece, aby ti nadávali??? Jediní psychopati jsou tady oni a taky oni by se měli jít léčit 😝

verca_30
autor
18. bře 2025

@fioreta souhlasím naprosto s tebou, tohle si má pořešit manžel. On si ale neumí udělat s rodiči pořádek, jednak se jich bojí, druhak je naprosto nekonfliktní a když v takovém prostředí vyrůstal, často mu ani na takovém chování nepřipadá nic divného.

ajdy01
19. bře 2025

@verca_30 jak tu bylo několikrát psáno proste utnout všechny kontakty tohle je absolutně toxic.. měly jsme to podobně utli jsme všechny kontakty a od té doby jsme šťastní 😉

me_druhe_ja
19. bře 2025

Než takovy prarodiče, to raději žádný.