icon

Tchýně a Vánoce. Poradíte?

16. lis 2020

Dobrý večer, potřebuju poradit s tchýni. Chce u nás být na vánoce, já s tim zásadně nesouhlasím. Chci být jen se svým přítelem a naší dcerou, ale přítel mi to oznámil jako hotovo věc. Podotýkám že u nás byla každý rok na vánoce, vždy mi to vadilo, ale nějak sem to přežila. Ale teď už nechci brát na nikoho ohled a konečně si udělat vánoce podle sebe. Bavila jsem se o tom s mámou a ta má podobný názor, nabídla mi že můžu být na vánoce i dcerou u ní. Přítel mi řekl ať jdu když chci, ale že dceru mi nedá. Poradite?

Strana
z7
autor
16. lis 2020

@emillyhk No přítel uvaří, tak to mi asi nevyjde.

autor
16. lis 2020

@atekram42 No mě by to sice taky zajímalo 😁, ale zase bych byla nerada kdyby to táta bral jako tradicí.

zelenaesmolda
16. lis 2020

@evinahosta chapu tvuj uhel pohledu.Me by teeba zase bylo trapne nechat tchyni doma samotnou a jit s manzelem a synem slavit 🙂

koordinatorka_odboje
16. lis 2020

@marketka_m přijede k nim 23. - 25. prosince. Spí u nich. Nepřepokládám, že jediné, co musí tchyni chystat je štědrá večeře.

marketka_m
16. lis 2020

@evinahosta ano.tvun pohled je spravny a nic tom zleho neni...ale stale musis pochopit ze nevime jaka je u nich situace..vlatne z tveho prispevku vim vic nez z autorcina...a dokonce si myslim ze tva tchyne vam zavidi tu atmosferu a tak chce byt s vama...a misto podlehnout tak kope kolem sebe temi kecy co jsi psala..a co vis..treba v skrytu duse zavidi ze ona nedokazala to takhle hezky mit doma...

marketka_m
16. lis 2020

@koordinatorka_odboje mozna den pred prijede v noci a 24 je pust...sr ji az vecer..a 25 bude prejedrna..tak toho moc neni🙂))))))) ne srandu si delam..pardon

sticker
autor
16. lis 2020

@evinahosta děkuju za názor a zkušenost❤. Já jsem jako malá měla vánoce s celou rodinou (všichni babičky a dědečky, strejdove a tety, sestřenice a bratranci) a musím se přiznat že bych byla mnohém raději jen s rodiči. Nevím, asi jsem divná ale pro mě takové velké rodině akce nejsou.

ai30
16. lis 2020

@evinahosta No vidis, my jsme zase na kazde Vanoce byli i s prarodici a tetou a mam na to taky krasne vzpomínky. Nedokazu si představit, ze by tata mame rekl, ze mu vadi jejich pritomnost a z toho duvodu k nam nesmi na Vanoce prijit.. Ona je potom otazka, jestli se Vanoce maji ridit podle toho, kdo chce byt sam, nebo podle toho, kdo chce byt s rodinou. Kdyz se sejdou dva takto nekompatibilní lidi.. Navic evidentne zakldatelce vubec nejde o to byt sama s pritelem a dcerou, ale o to byt bez tchyne.

evinahosta
16. lis 2020

@zelenaesmolda mne je to taky trapne,proto ji nenecham samotnou, tuplem, kdyz bydli v jednom dome 🙂 proste to preziju. Ale vnitrne me proste strasne mrzi, ze nikdy nevyjde ten muj sen “intimnich Vanoc pouze s detmi” 🙂 ale to uz je i spis muj problem, jsme obe uplne odlisne osobnosti, ja jsem takovej snilek, kterej se na Vanoce tesi celej rok, ona je takova uderna zenska, ktera Vanoce nema rada 🙂

zelenaesmolda
16. lis 2020

@evinahosta tak treba tchyne zemre driv nez deti vyrostou 🙂

evinahosta
16. lis 2020

@marketka_m no jak rikas...ona to tak hezky mit nedokazala. Manzel to treba neprizna, ale svagrova mi kolikrat rikala, ze jejich mamka (jako moje tchyne) jim Vanoce proste zkazila jejim pristupem a ze oni jako deti od mala moc nemeli to kouzlo Vanoc, spis jen poslouchali, ze je to neco, co se musi prezit a co stoji za houby.
Jsme s manzelem 12 let a on mi asi az po 8 letech rekl, ze teprve diky me se naucil tesit na Vanoce

koordinatorka_odboje
16. lis 2020

My jsme byly samy dvě s mamkou. A opravdu ve velkém se s rodinou scházeli hlavně na pohřby. Takže mě to neobtěžuje jednou za rok na Vánoce. Kdyby to bylo třeba každou neděli, tak to už by zatěžující bylo.

ai30
16. lis 2020

@evinahosta Ja bych ji proste prebila :D Vygradovala tu vanocni atmosku, na kazde jeji 'cukrovi nikdo neji' reagovala tim, ze ja napecu, protoze se na to vsichni tesime a rada ji nabidnu. Dala ji darky, ktere si vzdycky prala.. Proste si to udelala hezke tchyni navzdory.

emillyhk
16. lis 2020

@marketka_m Tak takhle extrémní bych samozřejmě nebyla 😂
Ale já se prostě snažím, aby se u mě návštěva cítila dobře a vítaná, což třeba zahrnuje i takovou tu zdvořilostní konverzaci (v případě mojí tchýně např. i to, že na Šlágru dávali to a to, a ona si o tom chce hodinu popovídat, i když ví, že mě to nebere), přizpůsobit denní režim hostům (nepůjdu si po obědě např. číst, ale budu se jim věnovat) - to bych prostě omezila na opravdu minimum. Netvrdím, že je to dobrá rada, to opravdu ne. Ale chápu zakladatelku trochu víc, když napsala, že se jedná o tři dny. Já jsem společenský introvert - k tomu, abych se mohla věnovat ostatním potřebuju i nějaký čas pro sebe. A abych si ho našla, tak bych prostě nechala tchýni pár hodin v péči chlapovi, vždyť je to jeho máma, tak ať se "stará"... 😉 Není mou povinností o někoho pečovat celé tři dny. A pokud by z toho nedej bože někdo odvodil, že jsem líná, tak OK, jsem. Ale byl by to pro mě relativně schůdný kompromis. A pokud už teď spolu ty dvě mají vztahy nic moc, tak bych to už asi tolik neřešila, že mě tchýně nemá ráda...

ai30
16. lis 2020

@evinahosta A ta svagrova by ji na nejake Vanoce nechtela? Aby se tchyne nazrala a Vanoce zustaly cele? 😀

ai30
16. lis 2020

@emillyhk Ono je ale pecovani a pecovani. Troufam si odhadovat, ze obedvali a vecereli by asi i bez tchyne a ono varit tak, aby se z toho najedli tri dospeli misto dvou, neni zas az takovy nebetycny problem...

katy48
16. lis 2020

Já nevím na vánoce má být rodina spolu. Vědět, že je tchyně normální a je sama ráda bych si ji k sobě vzala na Vánoce. Minulý rok v našem pidi bytě byla tchyně, tchán, moje mamka s manželem a bylo nám krásně jen to uklízení bylo horší. Tendle rok jsem řekla také, že budeme sami, ale jen proto abych nemusela uklízet 🤣 ale nevadili by mi tu ani oni možná ještě změním názor, že mi bude smutno být tu jen ve 3. Ve většině zemí je normální, že se sejde okruh blízké rodiny. Vždyť na vanoce maji byt lidi spolu a v téhle době víc než kdy jindy. A vánoce si podle sebe můžeš udělat i s nimi 😉 nehledej v tom to špatné, ale to hezké co Vám to všem dá 😉

emillyhk
16. lis 2020

@ai30 Tak z příspěvků zakladatelky těžko říct, co se od ní během těch tří dní "očekává"? Já mluvím jenom za sebe. Předpokládám, že zrovna v tom vaření bude menší problém než v tom čase, kdy jí tchýně sedí na gauči a vadí jí jenom už tím že dýchá... Omlouvám se, jestli se zakladatelky nějak dotkni, ale takhle na mě jejich vztah působí...

koordinatorka_odboje
16. lis 2020

@ai30 asi u jak které tchyně. U některé to může znamenat trojnásobné množství a že nevyužiješ zbytky, protože žádné nebudou 😀

evinahosta
16. lis 2020

@ai30 jo, o to jsem se loni snazila, a hodlam to udelat i letos, musim si to proste uzit...😀 loni prijeli k nam i nasi, a ona hledela, jak moc dokazeme ty Vanoce vygradovat, my jsme si predavali darky snad dve hodiny, kazdej darek bereme po jednom, hadame, co tam asi muze byt, pak ten darek vsichni zkoumame, smejeme se a tak...ona uz tam pak jen sedela a bylo videt, ze ji to nebavi 😀
Jeste jsi psala, jestli by si ji nevzala svagrova - no, svagrova by i chtela, ale bydli v jine vesnici, a tchyne to bere tak pragmaticky ty Vanoce, ze “prece nepojedu nekam do prdelovic, kdyz vyjdu schody do patra a jsem u vas” 😀 coz zas na jednu stranu chapu no 😀

jiss
16. lis 2020

Kéž bychom si mohly vyměnit tchýně 🙂 já toužím po takových těch velkých rodinných Vánocích (samozřejmě s kompatibilními osobami), ale můj muž chce slavit právě ty intimní Vánoce ve třech jen se synem, tchýni tady nechce, k ní jet nechce, a když ji přece jen na můj popud pozval, tak ona stejně taky odmítla. Pro mě je těžké pochopit, že chce někdo být o Vánocích sám. Loni jsme slavili sami dva doma (protože já v devátém měsíci) a přišlo mi to úplně pochmurné. Ale to je každého věc. Každopádně nevidím problém ani tak v tchýni, jako spíš v nekompromisním chování přítele...

zelenaesmolda
16. lis 2020

@jiss ja vidim problem jak v tom jeho nekompromisnim chovani tak i v nedospelosti a nevyzralosti autorky.Oni jsou oba vlastne stejni,ani jeden nechce ustoupit.

emillyhk
16. lis 2020

@evinahosta Vaše Vánoce chci - můžu přijít? 😂
Teď vážně, přesně takhle bych si to přála, máte to hezké. Zatím mají převahu ti pragmatici kolem. Ale nevzdávám to 😊

evinahosta
16. lis 2020

@emillyhk jestli si takhle predstavujes Vanoce, prijed, beru vsema deseti 😀
To je mozna ten kamen urazu, kdyz nad tim ted tsk premyslim - ono vlastne asi ani nejde o to, ze chci byt jen s manzelem a detmi. Mne asi jde o ten jeji pristup. My jsme si s nasima doma pousteli pohadky a nadsene je hltali spolu s tunama cukrovi, zatimco ona u tech pohadek sedi a jede “Jezisi to je princezna jak polib mi prdel”, “no a to zas vyhrabali kde? To je teda pekny retro, na to se neda divat”, “no jedna blbost vedle druhe, strasny”, “Jezisi kriste, Nemsrtelna teta, ted uz chybi jen Princezna ze mlejna” “Jo jo, Popelka, a za tyden na Silvestra Mrazik, jak u debilu” ...kdezto ja to proste vsecko muzu videt tisickrat.
Hele ty jsi mi otevrela oci, jak jsi napsala, jestli se muzes pridat, tak jsem si v duchu rikala “ty jo to by vlastne byla sranda vzit nekoho ciziho” 😀 😀
A pak mi doslo, ze mi vlastne asi teda nejde o to, byt jen s manzelem a s detmi. Mne jde o to, ze nechci byt s nekym, kdo Vanoce nesnasi a kazi jejich kouzlo.
Holt, jak uz tu bylo receno - zkratka to musim vygradovat,tu Vanocni atmosku 😀

evinahosta
16. lis 2020

Timto se zakladatelce omlouvam, ze jsem ji ukradla tema a udelala tady z toho svuj slovni prujem 🤭

emillyhk
16. lis 2020

@evinahosta Přesně, pohádky a k tomu tuny cukroví, to je můj sen 😄 Já miluju už tu přípravu cukroví a balení dárků...
A ehm, taky jsem se nějak rozepsala... 🤭

sudylichozrout
16. lis 2020

Anonymni debata, kontroverzni tema vyjadrene natolik kategoricky, ze modri jiz samozrejme vedi.
🤦

koordinatorka_odboje
16. lis 2020

@sudylichozrout "modří"?

sudylichozrout
16. lis 2020

@koordinatorka_odboje Jj, modri. Nerikej, ze jsi nekoukala na Hip Hap Hop. 😀

kamino
16. lis 2020

My jsme zvyklí trávit Vánoce s rodinu a na rovinu, nedovedu si představit říct partnerovi, že jeho rodinu u stolu nechci... je to jeho rodina, jsou tak zvyklí, mají se rádi a zvlášť pokud je v rodině dítě, tak mají Vánoce trochu jiný rozměr.. já doufám, že až budu stará, tak mě prcek také ke svátečnímu stolu pozve..

Strana
z7