icon

Tchýně a Vánoce. Poradíte?

16. lis 2020

Dobrý večer, potřebuju poradit s tchýni. Chce u nás být na vánoce, já s tim zásadně nesouhlasím. Chci být jen se svým přítelem a naší dcerou, ale přítel mi to oznámil jako hotovo věc. Podotýkám že u nás byla každý rok na vánoce, vždy mi to vadilo, ale nějak sem to přežila. Ale teď už nechci brát na nikoho ohled a konečně si udělat vánoce podle sebe. Bavila jsem se o tom s mámou a ta má podobný názor, nabídla mi že můžu být na vánoce i dcerou u ní. Přítel mi řekl ať jdu když chci, ale že dceru mi nedá. Poradite?

Strana
z7
jjasmina
16. lis 2020

@emillyhk a o tom to prostě je, nenechat někoho zrovna na Vánoce samotného no

marketka_m
16. lis 2020

@zelenaesmolda musí si spolu sednout a "vyříkat si to", takto zde na MK k ničemu nedodjou.. teda autorka ano.. ale ne společně...

zelenaesmolda
16. lis 2020

@marketka_m Ja jsem jeste neslysela jediny padny argument krome “ja chci”.Chova se jak maly rozmazleny fakan.

koordinatorka_odboje
16. lis 2020

my tě ale úplně chápeme 😀 jenom se ti snažím říct, že ti to bez nějakého dobrého důvodu doma asi neprojde. A přítel bude mít pravdu

loylii
16. lis 2020

A vzít ji domu na veceri a pak ji hned po darcich odvézt domu? Manzel osobně, nebo ji zavolat taxi. Chapu, ze nechce byt sama. Taky bych nechtela byt sama na vanoce. Manzel nemá sourozence? Ze by jste se střídali ob rok.

marketka_m
16. lis 2020

řeknu něco ze svého... když jsme se vzali, tak jsem si vybojovali že budeme sami.. že prostě už jsme rodina,.. že žádný štědrý den u někoho.. jo.. byli jsme sami... bylo to fajn.. bylo to jiné... ale další rok již jsme to změnili... pozvali nás rodiče.. a bylo to super, jiné.. náročné.. ale jiný pocit.. těžko říci... a pak zase pozýváme my rodiče.. a ted neřeším tchýně netchýně.. třeba taky změníš názor.. třeba změní názor přítel.. ale tohle musíte řešit doma.. my o vaši situaci nevíme nic, nevíme nic o vztazích.. i kdybys to popsala, nepochopíme.. musíš sednout s přítelem, vzít víno a bez vyčítek a hádek to prostě projednat :D a hold pokud ustoupíš nebude to prohra.. ale třeba pochopáíš jak to cítí přítel.. nebo ustoupí on. .. a tím jsi nevyhrála, jenom on pochopí jak se cítíš ty..

jasemin26
16. lis 2020

Tak určitě je smutek celý rok.. ale bohužel o vánocích to na ty lidi padá víc🤷.

emillyhk
16. lis 2020

@marketka_m Jj, u nás to taky probíhá, jak popisuješ - domlouvání, dotazy, atd. Taky každý rok jdu za manželem, že vím, že to bude náročné, tak jestli s tím nemá nějaký problém... Naštěstí nemá 😊
Ale já jsem ta, kdo vaří, chystá pohoštění, snaží se udržet tu sváteční pohodu, stará se o pohodlí a potřeby hostů, takže hostitelka jsem já, ta zodpovědnost je na mě. A ve většině domácností to je podobné 😉

marketka_m
16. lis 2020

@zelenaesmolda ano, někdy se taky takto chovám když jsem plná emocí... když právě ted se něco děje.. ale určitě nikoho nemám zapotřebí nazývat fakanem a ponížet ho.. stále říkám, nežijeme s nima, nic o nich nevíme... myslím že MK by měl být portál ne o hodnocení jinýhc, ale po kladení otázek... svých příběhu... a tím nakopnout autory diskuzí ke svému rozhodnutí.. přece nelze rozhodnutí tvé napárat do hlavy někomu jinému.. každý si musí přijít na to sám.. co chce a jak chce.. ale nemusíme se urážet..

levandule_k
16. lis 2020

Líbí se mi, jak tady většina píše, na Vánoce by nikdo neměl být sám. Když se lidí tak bojí samoty, tak by se k sobě měli chovat s respektem po celý rok, aby je druhá osoba chtěla k sobě pozvat na Vánoce. Opravdu nechápu lidi, co až tak nemusí nějakou část rodiny, ale šup na Vánoce k ní dorazí a chtějí je s ní slavit.

Navíc ten vztah není až tak růžový, když autorka píše s tchýní se nemusíme.

Já tě chápu, jak chceš slavit Vánoce 🙂

@marketka_m No možná se přítel cítí jako hostitel, ale už nežije sám, tak by měl některé věci napřed řešit s partnerkou. Komunikace je základ vztahu.

marketka_m
16. lis 2020

@emillyhk ano ale takto to cítíš ty, že vaříš atd tak jsi hostitelka.. ale přítel autorky to může vnímat jinak, víš 🙂

marketka_m
16. lis 2020

@levandule_k souhlas"" zde očividně komunikace chybí.

autor
16. lis 2020

@loylii Ne, manžel se už s tchýni dohodnul že u nás bude od 23 do 25. Říká že kdyby u nás byla jen pár chodin, tak to nejsou vánoce ale jen návštěva. Má sestru, ale bydlí v německu a tam tchýně nechce protože že bojí teroristů.

marketka_m
16. lis 2020

no vidíš ale to je zase jiná situace, neřešíme vánoce=štědrý den, ale řešíme 3 dny... a takto takový ch informací může být více, proto říkám ... my zde na MK tohle nevyřešíme 🙂

koordinatorka_odboje
16. lis 2020

no, 23 - 25 jsou hodně dlouhé "Vánoce"

zelenaesmolda
16. lis 2020

@marketka_m no,ja ji jlidne malym fakanem nazvu protoze dospela zenska se takhle proste nechova.Ja chci a vsichni se pokakejme.Neee tchyne ne,to radsi pujdu k mamince!Uplne ji vidim jak u toho vzteky dupe a vali se po zemi jako vztekle batole.

autor
16. lis 2020

@marketka_m Já jsem s tchýni slavila 3 roky, to mi bohaté stačí. A přítel o tom se mnou teď ani nechce mluvit..

koordinatorka_odboje
16. lis 2020

takže buď najmeš nějaké teroristy do obýváku, nebo očividně zaúkoluješ přítele. Když bude kolem mamky muset skákat on, asi se do toho moc nepohrne příště.

agneska7
16. lis 2020

Já tě naprosto chápu, ale jestli je tchýně fakt sama tak bych to asi skousla , stejně by sis to vyčítala a bylo by ti to líto , taky chci trávit Vánoce jen se svou rodinou a nejlépe ať nikdo nechodí 😁 ale kdyby měl být někdo s řidičů nebo sourozenců sám tak bych to asi skousla

miba10
16. lis 2020

@zelenaesmolda omlouvám se,ale vážně si mě pobavila

sticker
marketka_m
16. lis 2020

tak jinak....v cem ty 3 roky byl takovy problem?kecala do vseho..nebo pritel sr vice zajimal o maminku nez o tebe...nebo co sr stalo?

emillyhk
16. lis 2020

No, tak tři dny bych taky nechtěla... Opravdu bych se snažila vykomunikovat aspoň nějaký čas pro nás, ale zatím se zdá, že v tom tě partner nepodpoří 🙄 V tom případě souhlasím s @koordinatorka_odboje - nech chlapa, ať se o maminku celé tři dny stará, třeba příště pochopí a pozve tchýni na kratší dobu...

zelenaesmolda
16. lis 2020

@miba10 cim konkretne? 🙂

miba10
16. lis 2020

@zelenaesmolda tvým posledním příspěvkem.

atekram42
16. lis 2020

Když pominu vše ostatní, co už tu bylo řečeno, tak píšeš, že máš otce, který bude na Vánoce sám. Netuším tedy, jaké máte vztahy, ale mě by zajímalo, jak by se přítel postavil k tomu, kdybys otce na Štědrý den k vám také pozvala. A co by na to říkala tchýně.

autor
16. lis 2020

@marketka_m hele, pro nějaký ženský budou asi za sobeckou mrchu. Ale mě vadí prostě celkově její přítomnost.

zelenaesmolda
16. lis 2020

@atekram42 Me by spis zajimalo proc je podle ni naprosto v poradku nechat sve nejblizsi na Vanoce samotne...

marketka_m
16. lis 2020

@emillyhk a jak to ma udelat? srat ne stedrovecerni veceri? at veceri treba polivku z pytliku?to je tez rada..ja bych nedokazala sedet a nehnout se..abych pak vely cas poslouchala ze jsem lina a nic neprichystala..ja nevim..to taky neni reseni prece damy

marketka_m
16. lis 2020

pak pokud ti vseobecne vadi tak nemas na vyber ale dat priteli ultimatum...alr pocitej s nasledky

evinahosta
16. lis 2020

Na jednu stranu musim souhlasit se vsemi prispivajicimi, ze na Vanoce se asi kazdy citi byt vic sam, nez po zbytek roku a lidi by meli “mezi sebe privitat” ty, kteri to potrebuji ...
Na druhou stranu zakladatelku docela chapu, i kdyz se to tady diskutujicim libit nebude..ja byla od malicka zvykla na ciste rodinne Vanoce - ja, bracha a nasi, mam na to nejkrasnejsi vzpominky. Prvni a druhy svatek vanocni pak patrily babickam a bylo to takhle uplne super.
Ted s manzelem zijeme v dvougeneracnim domku s jeho maminkou, a od te doby, co je bez pritele, ji vidim v podstate porad. Nekolikrat denne k nam jde na kafe, obedy mame spolecne. No a sama od sebe nahlasi, ze na Vanoce bude s nami. Ano, mne to nevadi, kazdy rok jsme cely Stedry den byly s ni, a na vecer jeli k nasim. Jenze ted mame maleho, ma rok a ctvrt, a tak nejak by mi stacilo byt s ni cely ten Stedry den a v podvecer si zalezt do sveho jen s manzelem a synem a mit ty svoje intimni Vanoce, proste do budoucna mam takovou predstavu, klidne pres den s tchyni, ale vecer byt sami jen jako rodina s detmi..a dalsi dny uz klidne zase s babickama. Jenze to tak asi nebude nikdy, protoze manzelova maminka se proste strasne rada nekam zve sama a je tezke ji rict ne, v podstate to cloveku oznami.
No, tim jsem jen chtela rict, ze ja treba zakladatelku chapu, my meli proste v detstvi takovy “intimni” Stedry vecer ciste jen s rodici a az ty dalsi dny patrily navstevam, babickam, tetam a strejdum..a ja si vzdycky prala to takhle mit taky, a i kdyz to tady bude na ukamenovani - ja soucitim s pisatelkou. Ano, na Vanoce by nikdo nemel byt sam. Ale ja znam Vanoce jako neco kouzelneho, uzasneho. A manzelova maminka je clovek, ktery uz od podzimu zacne vykladat veci typu “uz zas budou ty posrany Vanoce, no nic, dame si ponozky a hotovka ne? Cukrovi hrotit nebudem, upecu dva druhy a dlabu na to, stejne to nikdo neji.” No a potom kdyz se rozdavaji darky, kazdemu uz pri predavani zabaleneho darku oznamuje “Tady mas jako klasicky ty ponozky” “a ty mas tady prekvapive zase listek na koncert” ...
No, trosku jsem se rozjela, zkratka - ja zakladatelku chapu. Ne vsichni lidi jsou staveni na Vanoce s vice cleny rodiny. Ja to doted neumim zkousnout a nedela mi to dobre, travit Vanoce s manzelovou mamou, ja - milovnik kouzelne vanocni atmosfery, ona - pragmaticka uderna zenska, ktera Vanoce nesnasi a vidi za tim jen zbesile kupovani darku a cukrovi, ktere nikdo neji...

Tak zase treba pohled z druhe strany, nez vsichni diskutujici...

Strana
z7