Tchýně a Vánoce. Poradíte?
Dobrý večer, potřebuju poradit s tchýni. Chce u nás být na vánoce, já s tim zásadně nesouhlasím. Chci být jen se svým přítelem a naší dcerou, ale přítel mi to oznámil jako hotovo věc. Podotýkám že u nás byla každý rok na vánoce, vždy mi to vadilo, ale nějak sem to přežila. Ale teď už nechci brát na nikoho ohled a konečně si udělat vánoce podle sebe. Bavila jsem se o tom s mámou a ta má podobný názor, nabídla mi že můžu být na vánoce i dcerou u ní. Přítel mi řekl ať jdu když chci, ale že dceru mi nedá. Poradite?
23.-25.12.? A co návštěva tvé části rodiny? To pojede s vámi? Tak jinak, co pozvat ,,říct to" žes pozvala celou rodinu,tedy i svého otce na 24.12. a na 25.12. otce,že je taky sám a jen se popřej ,,a zlato, kam je uložíme, budou tady přes noc" a čekej. Další rok bych objednala chatu a jela bych s přítelem a dcerou na chatu. Příští rok to takto budeme my řešit, prostě jedeme pryč a nejsme doma
A na co se vůbec ptáš a nebo co řešíš? Kdokoliv ti tady cokoliv navrhne, tak máš nějaký důvod proč to nejde...Už si stejně rozhodnutá se na všechny vysrat a udělat si svátky podle sebe...No a já jen doufám, že si moje dcery nenajdou tak sobecké protějšky jako jseš ty...👌
2 a pul hodiny jedna cesta? To neni malo.
@somalicats ja teda taky zrovna neoplyvam empatii ale pristup autorky je i na me moc
@zelenaesmolda Já bych pochopila, kdyby ta tchýně byla nějaká extra semetrika, dělala jí naschvály nebo já nevím co, že s ní svátky trávit nechce. Moje extchýně ještě před narozením starší dcery mému tehdy partnerovi cpala do hlavy, jak jsem to na něj ušila, jak si zkazil život a tak, mě od té doby dávala najevo, že jsem póvl, co není jejího synáčka hoden. Další šok měla, když jsme se rozhodli pro další dítě. K holkám si nakonec cestu našla, já proti ní nikdy nic neměla, i jsem spolkla ty její urážky a nikdy jsem jí nebránila stýkat se s vnučkami. I ten první svátek vánoční jsem u ní vždycky přežila (lepší, než vysvětlovat dětem, proč tam maminka nejezdí). Co jsme s ex od sebe, tak tam pochopitelně už jezdit "nemusím", ze slušnosti jí aspoň po holkách pošlu vždycky přání k Vánocům - holky aspoň vidí, že maminka se umí k lidem chovat, mě to nic nestojí a já nemusím nikomu vysvětlovat nic. To spíš tatínek se už párkrát zapotil, když se ho holky ptaly, proč mě babička nemá ráda, protože to pochopitelně poznaly, a že jsem jí přece nic neudělala. Karma funguje 😀
@codal za me je teda neuveritelne sobecka a rozmazlena,uz jsem psala vyse,ze se chova jako rozmazleny fakan.Snad ji dcera nestrci do donova duchodcu a neodmitne ji navstevovat protoze prece je to v pohode ne?
No nezavidim teda. Jako z predstavy tchyne u nas na stedry den, je mi nevolno 🙂 . Pokud by to byl opravdu jen stedry den plus vecer a ona by jinak byla sama, tak bych ji pozvala. Proste bych to nejak pretrpela. Ale rozhodne ne na vice dni.
Ustoupila bych tedy manzelovi s tim stedrym dnem, ale at chape, ze vice dni uz proste ne! To je podle meho kompromis.
@jerou tak jestli tchyne bydli 2,5h cesty od nich tak docela chapu,ze je hodne narocne jezdit na par hodin.Obzvlast pres svatky kdy jsou vsechny spoje osekane.
Nekolikrat tu pises, ze jsi jedina, co dela kompromisy a ze tchyne je sobecka, kdyz nechce ustoupit a slavit Vanoce jindy. No tak ne, jestli myslis, ze kompromis znamena pozvat k sobe osamoceneho rodice na Vanoce, tak to fakt kompromis neni, to je slusnost a spolecenska norma,proto se tady do tebe lide pousteji 😀 Prijde mi celkem neuveritelne, jak bagatelizujes ty emoce, ze stejne je cely rok sama, tak proc prave Vanoce, az mi to pripada jak nejaka sociopatie. Na druhou stranu pry se zbytecne z Vanoc dela halo, ale sama ho z Vanoc delas. Tak kdyz jsou ti Vanoce ukradene, tak to pretrp,ne?
Necetla jsem vsechny komentare, tak snad nejsem uplne mimo. Ja si teda myslim, pokud neni tchyne nejaka extra svine, ktera Vam to bude kazit, tak bych z toho takovou tragedii nedelala. Nakonec o tom vanoce jsou ne? Ta vzajemnost, ohled na blizke, empatie, dobre skutky.... 🙂 Me tchyne taky imrvere sere, ale na Vanoce bych ji samotnou nenechala. A to divadlo, ze pujdes k mamince kdyz ona prijde, to mi teda prijde hodne detinske. O co ti teda jde? Byt s rodinou, nebo hlavne nebyt s tchyni? Ono se to mamce povida, kdyz ona sama na vanoce nebude......Co by mi ale taky vadilo, jak o tom pritel rozhoduje bez tebe, proste tak to bude a hotovo.
Tak rekni chlapovi, ze tedy s vami bude od 23 do 25 tvuj otec. A neustup z toho
často se zasním a říkám si, jak to asi jednou bude, až budou holky slavit vánoce se svýma rodinama, třeba budou každá v jiným koutě světa...ale na co jsem teda fakt zvědavá je, koho mi jednou synáček přitáhne domů 🙂) a nemusí to už ani tak dlouho trvat a pohlédnu třeba budoucí snaše do oči. A musím říct, že by mě fakt sralo, kdyby jeho ženská mě nedovolila být se synem a jeho dítětem o Vánocích, když bych je celej rok vídala sporadicky a manžel by už nebyl a syn mě tam vyloženě chtěl 🙂 Asi bych chápala kdyby mi i syn řekl, hele mami, prosím tě, rádi bychom spolu oslavili Vánoce sami a hned zejtra tě vyzvednu na nádru a můžeš s námi 2 dny pobejt. Ale takhle bych to asi taky chroupala blbě 🙂 Prostě matka syn, se těžko vysvětluje 🙂
No, vy mate teda krasne vztahy, vsichni (myslim autorcinu rodinu) 🙄... a to rikam jako clovek, ktery taky chce travit stedry den jen s manzelem a dcerou, zbytek svatku se pak navstevujeme se zbytkem rodiny... ale takto jsme si to proste nastavili, normalni domluvou jako dospeli lidi... nedokazu si predstavit, ze by jeden z nas tahal dceru ke svym rodicum a druheho nechal doma atp
Ja to vidim z te druhe strany. Uz mam jen maminku (otce jsem nikdy nepoznala) a vzhledem k tomu, ze moje babicka i deda uz zemreli, ma moje maminka uz jen mne. Bydli doma sama, ja ziju s manzelem a detmi v jeho dome s tchyni a tchanem. A uprimne si nedovedu predstavit, ze by moje maminka mela byt na Stedry den sama. Vecerime vsichni spolecne. Deti jsou nadsene, ze je tam i deda a dve babicky a moje mamka se netrapi nekde sama zavrena v byte v tomto case (trapila by se ona a trapila bych se i ja, ze jsem.ji opustila) Uz jsem i premyslela, jake by to bylo, oslavit Vanoce jen ve ctyrech. Ale stejne by mi bylo lito, kdyby s nami ten cas nestravili.
Zalezi, jak si to doma nastavite a vsichni se domluvite. To jak to pojmes ted, ovlivni i tve deti. Tak aby ses pak treba taky jednou netrapia nekde sama, az si budou chtit tvoje deti slavit samy nebo te jejich partneri nebudou chtit....
Tak nakonec jsem se rozhodla, že s námi tchýně být muže. Ale když už to nemají být jen intimní malé vánoce jak jsem chtěla. Tak chci u sebe celou rodinou, takže přijede mamka s jejím přítelem a jehou dcerou se svým manželém a dětmi, vezmeme si babičku z domuvu důchodce, přijde teta i s manželem, sestřenice s přítelkyní, bratranec si chce vzít nějakého kamaráda tak to ještě pořeším, vzít si na vánoce cizího člověka mi přijde divně. Zítra jdu k tátovi a nabidnu mu aby u nás byl. Jinak pokud někoho zajímá, jak to udělám s vařením hodlám zapojit všechny 🙂. Přítel byl z mého návrhu hrozně překvapeni, ale teda říká že to letos zkusíme a uvidíme co a jak a že příští rok možná pojedeme na vánoce na dovolenou jak jsem chtěla🤗.
Ahoj, já teda docela zírám, kolik lidí tady tráví Štědrý den s maminkama/babičkama a jinýma příbuznýma...my máme s celou širokou rodinou velmi dobré vztahy, navštěvujeme se několikrát měsíčně, často u nás někdo přespí nebo my u někoho...ale prostě Štědrý den je pro mě záležitost čistě naší rodinky, máme svoje zvyky, tradice, užíváme si ho od úplného rána a nikoho dalšího k tomu nepotřebujeme. Naopak celé svátky pak věnujeme prarodičům a praprarodičům. Máme takto dohromady už asi 5 nebo 6 štědrých dnů, ale toho 24.12.je zkrátka jenom pro nás. Máme to tak s manželem oba už od dětství a jinak bychom to nechtěli a nikoho z babiček by ani nic jiného nenapadlo...
Přijde mi, že jsi úplně bez empatie a sociálního cítění. Vědět, že je můj rodič doma smutný a sám, to je prostě hrozná představa. Ale tobě je to očividně jedno, hlavě když ty jsi spokojená. Tvůj přítel má očividně mnohem silnější vazby k jeho mámě než ty ke svým rodičům, má ji rád, nechce, aby byla smutná a sama a ty bys to měla respektovat. Tvoje máma ti nabídla, abys jela s nimi, protože tě miluje a nechtěla, aby její dcera byla na Vánoce sama, to je totiž reakce milujícího člověka. To, že ty sis Vánoce o samotě užila neznamená, že si je tak užívají i jiní a že jim to není líto, že na ně jejich blízcí kašlou, protože chtějí být raději bez nich než s nimi. Je to smutný, ale tobě to asi nikdo nevysvětlí, protože ty máš na první místě především sama sebe.
Tak to tleskám 😉... Možná z toho bude pěkná tradice. Některé roky budete sami a některé to takhle točit po rodině a střídat hostitele. Rozdělíte si úkoly, každý přispěje a ve výsledku si můžete užít hodně srandy a historek do budoucna.
Nebo nakonec přítel uzná, že tohle stačí jednou a dost. 😀 Pak budeš mít ty svoje vysněné vánoce.
Ta dobrá vůle a snaha o rodinné svátky pohromadě se ti určitě vrátí v dobrém.
Mám pocit, že jsi to záměrně vyhnala do zbytečného extrému s těma tetama, bratrancema a sestřenicema (pokud je to pravda, nějak tomu nevěřím), možná proto, abys to partnerovi dostatečně znechutila a vynutila si to svoje. Tak si to užijte 🤦.
@codal
Mam stejny dojem
@codal zacinam mit cim dal vetsi pocit,ze pisatelka trpi nejakou formou psychopaticke poruchy osobnosti nebo je sociopat.Protoze jeji nulova absence empatie je prave pro tyhle lidi typicka.
Asi jsem ještě pořád moc naivní, ale neznám člověka, který by si posr*l svátky takovou akcí záměrně, jenom aby v tom partnera vykoupal. Navíc, když to budou první Vánoce kdy bude malá víc vnímat co se kolem ní děje. Ve stylu, když mám mít zkažené svátky já tak všichni...by bylo na ránu pěstí...
@codal Já si myslím že existují jen malé intimní vánoce které jsem chtěla já, nebo velké rodině vánoce. Tak pokud nemůžu mít ty malé intimní, tak aspoň pořádně velké. Navíc moje rodina moc dobře ví jak to mám s vánoci a nechtěla jsem zvát jen vybrané lidí aby se neřeklo, že mám třeba tátu radši něž mámu, nebo sestřenici než bratrance.
Tak jo, toho trollení už by stačilo. Během pár hodin najednou tolik lidí bude chtít trávit Vánoce s někým jiným, když měli jistě své plány. Zvlášť dcera přítele maminky, která má rodinu, úplně to vidím. Tak ještě tu o Šípkové Růžence.
nulová absence empatie neexistuje 🙂 existuje bud absence nebo nulová 🙂)) Ještě jsem přemýšlela, že některé ženy mají nadměrnou touhu upevňovat své pozice v rodině a tohle může být i jeden z případů. Problém je, že generačně je to prostě mimo. Nemůžete upevňovat svoji pozici se soupeřem, který tam není. Matka není soupeř, je dobré si to uvědomit. Matka by musela bydlet s vámi a snažit se vám řidit život, pak by bylo možné hovořit o přímém upevňování si pozic, které by bylo pochopitelné. Všechny ženy mají potřebu vrámci budování vlastního hnízda vědět ,co a jak se v jejich domově bude dít. Potřebujou vědět, že nejsou mimo hru a někdo rozhoduje za ně. Takže pokud to skutečně je troll, tak aspoň taková ta vomáčka okolo 🙂))
Opet mi potvrzujes,ze mas PPO protoze psychopati premysli uplne stejne.Jejich prani nade vse I kdyby meli nekomu ublizit a vidi svet cernobile.Bud jenom sami nebo extra velka rodinna seslost.
Ty zvanis na kvadrat... 🤦

A je taky rozdíl, když už by byla u vás. Jestli vám nechá i nějaké soukromí, např si zaleze chvíli do pokoje aby si četla, nebo jde na procházku. Protože jestli pořád vyžaduje pozornost a řídí se to podle ní, tak chápu že je to vyčerpávající a vánoce si neužiješ.