Tchýně a Vánoce. Poradíte?
Dobrý večer, potřebuju poradit s tchýni. Chce u nás být na vánoce, já s tim zásadně nesouhlasím. Chci být jen se svým přítelem a naší dcerou, ale přítel mi to oznámil jako hotovo věc. Podotýkám že u nás byla každý rok na vánoce, vždy mi to vadilo, ale nějak sem to přežila. Ale teď už nechci brát na nikoho ohled a konečně si udělat vánoce podle sebe. Bavila jsem se o tom s mámou a ta má podobný názor, nabídla mi že můžu být na vánoce i dcerou u ní. Přítel mi řekl ať jdu když chci, ale že dceru mi nedá. Poradite?
a jéje tady už lítaj hustý diagnozy 🙂) tak to si jdu postavit na kafe a skládat puzzle, nebo se ještě dozvím, že jsem rozparovačka 🙂))
@tinaprofi mas na mysli me kdyz pisu,ze je psychopat? 🙂
@somalicats Jen Ať, takhle rozhazovat rodinu na Vánoce, já by na to žaludek neměla, jen abych si vynutila svoje stanovisko.
Lidi i rodiny jsou různé, někde panuje klid, vánoční pohoda a velkorysost, jinde sobectví.
Jestli má tento vymyšlený příběh pravdivé jádro, tak zakladatelka si neuvědomuje, že jde svému dítěti příkladem a jednou tak možná skončí sama odstrčená.
Před chvílí jsem četla hezký článek viz níže. Vše už tady bylo řečeno, tak jen dodám. Pozor na to, jakým příkladem jdete své dceři. Zatím z toho nemá rozum, máte teda čas na sobě trochu zapracovat. A ano, tři dny jsou dost. Já bych pobyt zkrátila i za tu cenu (pokud nejsou spoje), že přítel tchýni přiveze a odveze.
@emillyhk Já bych ji nesoudila, je otázka, jaké dětství připravili autorce rodiče, jaké si nese vzorce a co považuje za normu.
Zajímavý je vztah, teda spíše nevztah autoričiny tchýně se svojí dcerou, proč s ní dcera komunikuje velmi málo. Soudím dle toho, že ani nevěděla, že se její dcera zasnoubila. Tchýně argumentuje terorismem. Sice se teď se objevují ve zprávách nějaké zprávy o útocích, ale fakt to Německu nevypadá jak v Iráku nebo Sýrii. Bych se moc nedivila, kdyby jí dcera nechtěla moc vídat, ale je to pouze domněnka. Možná vymyšleného příběhu.
Asi mě tady některé ukamenují, ale fakt si nemyslím, že je něčí povinnost dělat někomu pěkné Vánoce, protože teď nikoho nemá, když během roku není vůle dobře vycházet. (Mluvím obecně, protože nevím, jak se chová tato tchýně celkově.)
Me se libi jak tu zmiňujete empatii, soucit,.... bla bla bla... A přitom se do zakladatelky navazite, ze je fakan 😂🤭 Vánoce jsou o rodině, ano.. Ale taky o klidu a míru, lásce a pohodě... A není pravda, ze Vánoce musi nutně znamenat hrouceni se, ze je člověk sám.. Já tedy než se někam cpát a cítit, že me tam někdo nechce, tak radši zůstanu sama.. Jde i přijít druhy den a prožít pohodový oběd, kdy vnouče ukáže babičce co ji Ježíšek přinesl 😊
A já tomu rozumím. Myslím, že se měli hlavně zeptat, především tedy tchýně a ne jen oznamovat. Mě by asi nejvíc vadilo to, že se mě v mém domově nikdo neobtěžuje zeptat a jen prostě oznamují a berou mě jako posledního kdo k tomu má co říct. A ano tchýně může být smutná a nešťastná, ale zas by měla respektovat, že oni jsou "nová rodina" a je přirozené, že chtějí trávit čas po svém. Pokud má tedy přítel tak silný vztah ke své mamince měl by se taky snažit, aby byla atmosféra jiná než vlastně jen nakazování, protože pak si svátky neužije nikdo. Já bych s ním o tom mluvila hodně v klidua snažila bych se mu vysvětlit svůj postoj. Tchýně bych se zeptala zda ona když byl syn malý měla také " nadiktováno" kdo u nich bude na svátky ( mám pocit, že tito lidé sami takové chování v mládi nezažili a hlavně by se asi nenechali... ).
Jen tedy dodám, že my svátky trávíme i s našimi rodiči...Vánoce u mojí mámy a Silvestr jsou u nás manžela rodiče ( oni jsou "pravoslavní...takže Vánoce neslaví, ale mají Nový rok a tehdy si dávají dárky a musím přiznat, že jsem ráda, že se to takto "rozdělilo"). Já sice každý rok nadávám jak mě někdo naštve, ale ve výsledku mám ty hromadné rodinné akce ráda snažím se si z toho vzít to hezké a snad by mě i mrzelo, kdyby chtěli být sami a vím že s tím tak nějak počítali, že budeme slavit sami, když se nám narodili děti.
Dle posledni reakce autorky jsem pochopila, ze si ze vsech celou dobu jen utahovala!!
Vzdyt jste doted meli partnerovu maminku, tak nechapu, proc nemuzete pozvat i sveho tatinka i maminku?
No něco jsem od zakladatelky přečetla, chtěla jsem taky navrhnout mega Vánoce, když přítel nechce intomní Vánoce. A opravdu nesmíš ustoupit ohledně příprav a pomoci v kuchyni, úklidu atd. Mít tolik lidí sezvaných, to chce i pevné nervy. Jinak se mi taky nelíbí, když se někdo sám pozve a jen to oznámí. Toto dělá pár kamarádů a taky manželovi rodiče, takže to pak dopadne tak, že manžel řekne, naši řekli, že přijedou tahdy a tehdy. Já řeknu, no jó, ale tehdy a tehdy máme pozvané ty a ty nebo mají naše malé děti očkování (a to nezveme fakt nikoho)...prostě styl - paní domu nikdo neptá, jen se oznamuje.
Uděláte si takové procovidové Vánoce 😎 promiň, já musela. Uvažuješ taky v týhle souvislosti? Aby to někdo ze starších škaredě neodskákal.
Moje mamka je taky sama a srdce by mi puklo, kdyby 24.12. byla sama. Takže Tvého přítele chápu.
A Tvůj partner je jedináček?
@efa1 Covid se dá chytnout úplně přece úplně všude.
@priefi Ma sestru v německu, ale tam tchýně jet nechce.
Tak proč sestra přítele nepřijede za tchýni?
@priefi To já nevím.
Tak to zkus pořešit. Tady máš cestu jak být jen s přítelem a dítětem a mít tak vytoužené Vánoce. Přece jen je to její dcera, takže i ona by měla vystřídat Tvého přítele, co se týče Vánoc 😉
@priefi Volala jsem si sní a tvrdí že teď kvůli covidu stejně nemůže přijít, ale že i kdyby mohla tak nepřijede. Chce být se svým snoubencem a s jehou rodinou.

Ja mám u nás doma na Štědrý den jak tchána s tchyni tak moji mámu. Nevím proc by mělo být sami, když chtějí vidět vnoučata u stromečku. Dopoledne na Štědrý den máme pro sebe, oni přijedou cca v 15h v 17je večeře, rozbalíme dárky a jedou domů. A pak celé svátky jsme sami doma v klidu, všichni jsou spokojeni ;) taky bych občas chtěla slavit Štědrý den jen s detmi a manželem sama, ale když vidím jak jsou prarodiče rádi tak to hold přežiju.. Co teda udělat takový kompromis?