Tchyně - nejspíše počínající demence

nikoulinka
27. lis 2021

Ahoj holky,
nevím, jestli jsi jdu pro radu, nebo se vypovídat. Každopádně potřebuju to ze sebe dostat a budu ráda za každý postřeh, názor, radu...

Ve zkratce - tchýně, 76let, hůře vidí, má za sebou nějaké zákroky se srdcem (bajpas, stenty). Jinak akční, samostatná, zvládá domacnost, cestovat, nákupy, kamarádky má.

Teď ale. Cca 14 dní zpět ji čekal další zákrok se srdcem. Nedopadl podle očekávání (mělo jít o nějaké "prošťouchnutí" přes ruce, byla pouze v lokální anestezii). A od té doby hrůza. Sotva přišla ze zákroku, brali jsme si ji k sobe domů. Přece jen to byl záhul pro tělo. 4 dny byla u nás a pomáhali jsme jí, s čím bylo potřeba. Ale... čtvrtý den - podrážděná až agresivní, začala tady řvát, že u nás byt nechce... Manžel ji tedy odvezl domů (bydlí cca 30km od nas). Sotva došla domů, volala švagrové (její dceři). Ať si pro ní přijde ona. Že chce být u ní. OK. Doběhla, vzala si ji k sobě. První den ok. Druhý den musela švagrova ale na 2 hodiny do prace. tchýně tak byla v jejim bytě sama. Po hodině, ale tchyně volala švagrove do prace s tím, že je někde venku, neví kde, má jen župan a boty. Že pro ni přišla Jarka (kamarádka, co ji před 15 lety umřela), že jdou spolu pro loupaky.
Takže všichni sedali do aut a šli tchyni hledat. Tchýně ale mezitim spokojene sedela u švagrové doma a nic nenasvědčovalo tomu, že by z bytu odešla. Vzali jsme si ji opět proto k sobě (já zatím do práce nechodím, jen s dětma do/ze školky). Po prvním dni u nás už kalamita. To všechno, co dokazala vůbec vypustit z úst. Například - manžel ji nesl čaj, byl ale na ní asi moc horký. V tu ránu začala řvát, že je bezcitný a že lituje toho, že ho porodila a měla raději sníst gumove bonbony.
A takhle je to od té doby pořád. Je ted čtvrtý den u sebe doma. Chodí ji tam denně kamrádky na navštěvu. Dohlíží na ní švagrová (bydli vedle ve vchode). Ale opet je tchyne zmatena a bude třeba si ji vzít k nam. A ja už nemužu. Psychicky. Ano. vím, že taky budu stará a kdo ví, jak na tom budu. Ale já opravdu na toto nemam. Manžel na to ma jiny pohled - chapu, je to jeho maminky. Ale my tady mame dvě male děti, které na toto všechno musi koukat a musí to poslouchat. U mudr jsme s ní byli. Ta jen řekla - že je to pry normalní a že se to stavá. Za mě toto rozhodne normální není. Jsou to jen výčty některých situací, ale je jich daleko vice. Denne od ni mam 16 telefonatu s tím, že ji nefunguje telefon. A nenecha si vysvetlit, že z toho telefonu právě vola. nedej bože telefon nezvednu - poslouchám, že jsem ji nechala zakopat pod drn, a jestli umře, bude to moje vina, protože jsem ten telefon nezvedla - ne, to si neberu osobně, ale poslouchat to denně, je taky zahul.
Nevím, co dál, ale už to nezvládám...

srnii
27. lis 2021

Normální to rozhodně není, náhlé změny chování jsou varovný znak vždy a anestezie bývají u starších lidí průšvih. Bylo by potřeba vyšetřit pomocí CT mozek (pro vyloučení vaskulárního problému, atrofie mozku apod.) Jenže pokud obvodní naznala že je to normální tak vám asi žádanku na neurologii nedá. Jediné co mě napadá, tak zkusit to přes psychiatrii, tam žádanku nepotřebujete. Pokud bude takto agresivní jak popisujete a bude sebe ohrožovat nějakým způsobem, což například bloudění venku v takovém mrazu jak je teď je, je to důvod aby si ji třeba nechali v nemocnici a vyšetřili. Držím pěsti ať vše dobře dopadne.

camelinka
27. lis 2021

@nikoulinka Tak to je dobra naloz 😔 ...je mozne, ze se ji zakrokem neco spustilo, nekteri stari lide byvaji zapskli a zli s vekem, ale takovahle nahla zmena mi normalni neprijde... Co nejaka mistni charita, nebo osetrovatelky, ktere by na ni chodily dohlizet?
Bude to znit hnusne, ale u malych deti bych nekoho s takovymi problemy nechtela 😔...
Snad vam tu nekdo preda zkusenost, ja jen muzu poslat prani pevnych nervu a nic si nevycitejte....❤️

sigyn
27. lis 2021

Nedali ji třeba nějaké léky, které by mohly ovlivnit její chování? Jinak u doktorky bych se nedala odbýt a trvala na pořádném vyšetření.

veroniqess
27. lis 2021

Určitě se domluvit s psychiatrem na vyšetření u něj i kam pošle. Může to být vyvolané pouze anestezii, i shoda náhod a počínající demence, oboje je potřeba řešit. Takže určitě nenechat být a nenechat se ani odradit laxním přístupem obvodní. 🍀

nikoulinka
autor
27. lis 2021

Ja právě, a teď to bude fakt hnusné, vím... Ji tady taky nechci. Jsme z ní podráždění všichni. Uvědomujeme si, že za to nemůže, ale toto fakt je moc. Nebýt dětí doma, možná se na to dívám jinak, nevím. Ale já ani nemám upřímně naturu se o někoho takhle starat. Samozřejmě ale pomáhám, dělám co je potřeba - koupu ji, pomáhám ji na WC, apod. Ale ty její výlevy... Ta nervozita, že přijdu že školky domu a kdo ví, co mě tu bude čekat.
K psychiatrovi dochází, ale ten ji té vezme až v lednu. O ošetřovatelce nechce ani slyšet. Řve, opět nadává, že má tři děcka a nikdo se o ní nechce starat, že to teda dopadla... Pak kecy typu, že chce už umřít a tak. Ja už to fakt nedávám no

klokanka31
27. lis 2021

@nikoulinka Je možný že se jí něco v hlavě pomotalo, nebo jen je prostě vzteklá věkem, a dělá naschvály. Každopádně já se ti vůbec nedivím že to nedáváš, já bych nikdy nešla do toho abych takhle o někoho pečovala. A ještě aby toho byly svědkem děti. Nešlo by jí dát na LDN?

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@srnii CT ji čeká teď v prosinci. Tím, že se zákrok nepovedl, hledají alternativní řešení. Snad teda budou zkoumat i něco víc. V se týká neurologie, tam také dochází, kvůli bolavým zádům. Ale pochybuju, že ona se zmíní, že se něco děje. A psychiatra má, ale ten ji vezme nejdříve v lednu - už má termín. Ale i tak je to daleko. Do ledna se fakt může stát cokoli. Spoléhali jsme trošku má OL, že ji manžel řekne bokem, co se děje, a ona navrhne patřičný postup. Ale tam jsme nepochodili no.

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@klokanka31 ona tam dobrovolně nepůjde. Chtěli jsme ji vyřídit ošetřovatelku, která by denně docházela - neexistuje a oheň opět na střeše. Nenechá si ani vysvětlit, že to takhle nejde dělat do nekonečna. Jednou půjdu do práce i já a už tady prostě nebude moct být. Všichni ostatní (manžel a jeho sestry) jsou pracující na plný úvazek. Taky maji své rodiny. Tchýně ale je jinak vzdělaná, chytrá. Ale asi ji to fakt už z té hlavy nějak mizí.

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@sigyn žádné léky navíc nedostala. Naopak, trošku ji to zredukovali. Brala cca 18 tablet denně a teď bere 9. Ale nemyslím si, že vzali něco takového, co by melo tolik ovlivňovat její chování.

klokanka31
27. lis 2021

@nikoulinka Ale i kdybys byla celý život doma, přece se nezničíš...

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@klokanka31 ja mám v tom jasno, že ne. Ale toto nejde vysvětlit manželovi, švagrové a tak no. Ti na to mají jiný pohled. Už vymýšleji kraviny, že já budu její ošetřující osoba a nebudu tak muset do práce a tak. A já se můžu stavět na hlavu jak chci. Takže se to snažím teď fakt občůrat a hledám práci, ať se tomu prostě vyhnu.

camelinka
27. lis 2021

@nikoulinka ...tak do toho se nenech uvrtat ani nahodou 🙏😰

knuffel
27. lis 2021

@nikoulinka Tak to teda pr, jestli má tři děti, ať se starají primárně děti. Nevidím jediný důvod, proč by ses měla starat o svoji tchyni.
Jinak to na mě působí dojmem, že má strach o život a takhle to ventiluje do světa. U nás jsme zažili něco podobného a strašně nerada na to vzpomínám. Dva týdny bohatě stačily a vlastně se to celkem srovnalo, ona dělá, že si to nepamatuje, ale to, že vlastně myslí pořád jen na sebe, to jí zůstalo, já mám strašných problémů, žádný čas a podobně, to už nekomentujeme, my se asi kopeme do zadku, oba v práci se třema dětma...
Ty nemáš jediný důvod si takhle nechat ničit život, manžel je taky dobrák, fakt jo, hezky ať se stará on, je to jeho matka, ne Tvoje.

barmil
27. lis 2021

@nikoulinka že jsi doma s dětmi neznamená, že se nudis a muzes se ještě starat o tchyni. Pokud to máš zvládat Ty, tak at si to zkusí oni. Nech tam pár dní manzela celý den jen s tchyni a dětmi, ať si vezme ocr na tchyni, a zkusí si to. A fakt jdi pryč. A za 4-5 dní se zeptej, zda si ji tam fakt máš nechat.
At si ji vezmou její dcery, mohou mít dlouhodobe ošetřování člena rodiny, ale to se nikomu nechce vid, ale Ty to máš dělat nonstop a zadarmo, jen protože už jsi doma.

knuffel
27. lis 2021

@barmil Přesně, tohle nepochopím, sedí asi na zadku doma, nemá do čeho píchnout, tak se bude starat o protivnou bábu a bude si nechávat nadávat... Koho to může jenom napadnout??? Asi toho, kdo se nestará, že se ptám 🤦

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@barmil tohle jsem už zkoušela. Jakože na chlapa, že jak si myslí, že je to taková pohodicka, kdy je v domnění, že tchýně sedí jen na gauči, čumí na tv, a já s ní.. tak ať si vezme v práci volno (má super šéfa, nebyl by problem) a ať to zkusí on. Komplet, celý můj den s tchýni. Takže děcka do školky, nákupy, vařit, uklízet, dělat plno dalších věcí co je třeba a k tomu ať se stará teda o ní, když dle jeho slov jen leží a cumi na tv. No samozřejmě si volno nevezme. Prej proč by to delal... A ma v paži. Hotovo. A já zase nemám náturu na to, z bych se večer třeba sebrala a někam šla s tím, že bych ho do toho "vhodila" a po*er se...

klokanka31
27. lis 2021

@nikoulinka My se na tohle téma s manželem kdysi bavili. On že by mámu nedal někam do ústavu nebo důchoďáku, ale já mu řekla, že bych se radši rozvedla než se starat o nemohoucího. Rozhodně se nenech nikým a ničím do ničeho tlačit. Jedna známá se stará o svoje rodiče (85 a 99 let). A je to prý peklo.

klokanka31
27. lis 2021

@nikoulinka Cože? Proč by to dělal? 😮 No tak proč bys to dělala ty? 😄

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@klokanka31 já mám humanitarku. Jakože školu. Takže vím, co to obnáší a ne, není to pro mě. Proto jsem taky šla jiným směrem. Člověk úplně ztratí svůj soukromý život, a co si budeme povídat, i přátelé. A může to být třeba starání se jen na krátkou chvíli, ale taky třeba na několik let. A já sama sebe mám ráda. Nejsem sobec, ale toto vážně není styl života, jaký si představuji. A tak jak ty, nejspíše, i kdyby mě to mělo stát rozvod.

mourovatakocka
27. lis 2021

https://www.havirov-city.cz/odbor-socialnich-ve...

Zkus kontaktovat, třeba se najde nějaká pomoc.

Napadlo mě, máš rodiče, někoho, ke komu zajet na víkend? Kdoví, jestli nebude nějaký okresový lockdown, zrušené Vánoce, takže je třeba vyřídit návštěvu teď. No a odjeď na prodloužený víkend nebo alespoň na víkend, samozřejmě i s dětmi. A hotovo dvacet. Nejlépe v době, kdy budeš vědět, že má povedená švagrová nějakou neodkladnou záležitost. Ať si to tvůj promiň ale vychcaný manžel zkusí. Starat se o někoho není pro každého. Mají to na tebe vymyšlené moc pěkně, to se musí nechat 😞

barmil
27. lis 2021

@nikoulinka hlavně by tím trpěly i děti, neměla bys na ně čas a nemohla se jim tolik věnovat. Jedna věc je, kdybyste měli prostorný dům, kde by tchyne mohla mít vejminek, třeba svůj pokoj a koupelnu, a mohla by sis dovolit k ní pomoc, nebo pomoc uklízečky, ale není možné, abys dal táhla děti, cely chod domácností a ještě tchyni.
Jinak upřímně si myslím, že to jen hraje, aby na sebe přitáhla pozornost, bude mít navareno, napeceno, nemusí kupovat dárky, myt okna.. Čistá vycuranost.

drep
27. lis 2021

Co je podstatné: pokud je tchýně svéprávná (což předpokládám, že je), tak můžete praktičce říkat bokem co chcete, ale ona nemá možnost udělt cokoliv proti vůli tchýně - donutit ji jít na odběry, k psychiatrovi, k neurologovi. Protože pacient má právo rozhodovat, co chce a co nechce. A LDN nejsou odkladiště nepotřebných seniorů, jsou to zdravotnická pracoviště a slouží l doléčení chorob, úrazů, pooperačních stavů, indikace k přijetí není, že někdo protivný a nikdo s ním nechce bydlet.
Čímž neříkám, že to cajk a že bych chtěl být ve tvé kůži a rozhodně si nemyslím, že zrovna ty jsi povinna opečovávat tchýni. Šla bych na to obklikou - za změnou chování může být somatický problém, který je řešitelný - infekce například. Proto bych tlačila na manžela a sourozence, ať s tchýní na rovinu promluví, že je tu ten a ten problém a že s ním musíme něco dělat. I kdyby to byla demence, tak se dá docela účinně brzdit. Nebo to může být projev deprese a na antidepresivech z tchýně bude jiný člověk. Ale primárně to musí být ona, kdo přijde k praktičce a řekne, že má problém a chce jej řešit.

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@mourovatakocka naštěstí naší bydlí přes cestu. Takže tam utíkám každý večer alepson na kávu. Vypnout hlavu. Ale i tak, když je tady, vracím se domů se sevřeným hrdlem. A hlavně, nejde to tak dělát do nekonečna, že jo. Na víkend můžu max k našim. Vzhledem k opatření, která v ČR teď jsou. Jinak bych s dětma už někde byla. Je to masakr.
Radila jsem se už se známou z AS, co má na starosti právě seniory a terénní program pro ně. Jenže pokud tchýně nebude chtit, nezmůžou vůbec nic, dokud neohrožuje sebe a okolí. Mě to už přijde jako fakt pohodlnost z její strany, ale možná ji křivdim, nevím.

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@barmil ano, o tom to právě je. Jsme v bytě. Velká 3+1. Máme možnost ji "půjčit" ložnici, kde by měla svým způsobem své soukromí, tv... Nechce, ona chce být v obýváku, a tam si lehne a hotové. Takže v podstatě ji mám pořád na očích a svým způsobem mě omezuje. Žádné soukromí pro mě (mám v obýváku svůj "kreativní" koutek), ale prostě nemám chuť tam ani sedět, jak vím, že tam je a má své průpovídky. Ať už je mě, ke chlapovi, k dětem.

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@drep tohle já právě všechno vím. Ale s manželem a sourozenci je to těžké. Mají mě svým způsobem za tu "zlou", která ve všem vidí problém a hned nějakou diagnózu. Já navrhla komunitní bydlení. Protože to takhle opravdu nejde dělat pořád, abychom si ji předávali jak kus hadru. Sama být nechce. A to komunitní bydlení se mi zdá jako dobrá volba. Jedna švagrová už je nalomenaw na to, tak uvidime

drep
27. lis 2021

@nikoulinka a oni nevidí, že je jiná než bývala? Nebo byla taková vždycky? Já si dobře pamatuju na jipu paní, která byla tak strašně zlá a protivná, že jsem si myslela, že má pooperační delírium. Než dostala haloperidol, přišla návštěva, chovala se k nik stejně odporně jako k nám, tak jsem čekala, kdy přijde vyděšený syn ptát se, co jsem jí to provedla (rodiny delirium vždycky hrozně vyděsí). Nepřišel a my pochopili, že paní je taková od přirození a byli jsme rádi, že půjde druhý den od nás pryč.

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@drep nebyla vždycky úplně klidný člověk, to ne. Ale toto nikdy nebylo. Měla třeba slabší chvilku, kdy fakt zurila až do breku, ale to bylo fakt výjimečně a svým způsobem vždy z pochopitelných důvodu. Takové stavy, permanentní, má právě až po tom zákroku.

kamilanikola
27. lis 2021

@nikoulinka Já měla takhle na starost babičku. Nikdy bych už do toho znovu nešla. V ty době jsem byla tehotna s druhým prckem. Babička po dedove smrti jela bomby naschválů a spolu se stareckou demencí to byl mazec. Téměř denně podelana půlka baráku, pomalu se se mnou prala o špinavý oblečení. Já byla ta kráva, která po ní chtěla ať se jde umýt.Ja ji davkovala léky a inzulín, protože by se byla schopna predavkovat.. Volala mámě, že nevarim, že jí zbytky.. 😔 Dlouho si nechtěla připustit, že se ten stav musí řešit..
Teta ji měla na 14 dní. Pak zařídila domov pro lidi se stareckou demenci. Vděčná jsem ji neskutečně.
Moje máma ji měla na jeden den a noc. Pak hned otočila, že ten domov teda jo, že tohle nejde.. Babička ji ten jeden den tak osolila a záchod tak 💩..
Takže plně chápu a milé svagrove, ať si maminku vezmou přes svátky a ony holky změní názor. Ta péče je pak opravdu celodenní a člověk se bojí zajet i do obchodu. Člověk přijde o soukromí a veškerý svůj život. Těžko si pak pozvete návštěvu, protože tchyně se nezvedne a nevyklidi pole..

nikoulinka
autor
27. lis 2021

@kamilanikola já si tyto dopady všechny právě uvedomuju. Ale s chlapem, švagrovou to je jak postavit se proti zdi, a mluvit. Úplně bez efektu. Pořád si jedou to svoje, dokola. Že ji to přece myslí, zvládne vypočítat příklad... Toto je pro ně směrodatné a přes to nejede vlak.

klokanka31
27. lis 2021

@nikoulinka No tak když je podle nich tak v pohodě tak ať si jde bydlet hezky k sobě...