icon

Tchyně nerespektuje naše přání

nanysek123
20. čer 2016

Ahoj děvčata, ženy, dámy a hlavně maminky. Máme problém, který nám narušuje náš manželský život. Tchyně si chce půjčovat s tchánem našeho 2 ročního syna na výlety ( bez nás ). Nespočetně krát jsme jí říkali, že je ještě malý a že maximálně jim ho půjčíme na hřiště,nebo do města, kde bydlíme, dál zkrátka ne. Jenže ona si pořád mele svojí a jako by to neslyšela. Nejenom že se nezeptá, ona to oznámí typu ,, příští týden si vezmu kluka do zoo´´.Když řeknu manželovi, že ho s nimi nikam nepustím, tak se pohádáme, že jsem zbytečně přecitlivělá atd, ale respektuje moje rozhodnutí,tak tchyňku odmítne, ale je to pořád dokola. Zase se ona zmíní a zase hádka. Už nevím ,jak bych to vyřešila i jí jsem to vysvětlovala. Zkrátka nedám kluka 20km někam daleko ode mě a to si troufli i na 40km, samozřejmě i bez nás, s náma nevím proč jít nechtějí. Poradíte mi? Děkuji

somalicats
20. čer 2016

@eloana No, já mám jen holky, takže snacha mi nehrozí (a upřímně jsem za to kolikrát ráda, když tak čtu tyhle debaty, s chlapem - zetěm se člověk domluví líp 😀 ), ale doufám, že jednou budu jako babička fungovat a že nebudou žádné zásadní antipatie ani u druhých prarodičů 😀

nanysek123
autor
20. čer 2016

@somalicats Promíň, ale snažím se odpovědět všem a že čekáš rychlou odpověď to značí, že moc trpělivosti nemáš. Až bude chodit do školky, bude o něco přece starší a věčně dva roky mu nebudou. Nemusíš hned na mě tady nasazovat, ty ses nikdy o své dítě nebála? Ani jednou? I když byli větší? Tak mě taky nemusíš osočovat, jestli jsi vůbec máma, nebo snad si babička, tak tu nemáš co dělat, promiň.

eloana
20. čer 2016

@somalicats no prave holku mam tedy taky-ale vim, ze obvykle ta holka jde spis na rady k matce nez ke tchyni.....takze doufam,ze me jednou snachy neodstrihnou...

pajula123
20. čer 2016

Já teda nevím, jestli je nutné se do zakladatelky takhle obouvat - ona přece NEBRÁNÍ kontaktu malého s tchánovci - však píše, že ve městě, kde bydlí, si ho můžou brát a berou... A to, že ho zatím nechce pouštět s nimi mimo město - no tak nechce. Cítí to tak, tak proč to lámat přes koleno. A každé dítě v tomhle opravdu jiné je, ne že není.

somalicats
20. čer 2016

@domca89 Tak chápu, že ty vztahy jsou hodně narušené, ale pořád to neznamená trestat vnoučata tím, že jim bude znemožněn kontakt s prarodiči. Osobně bych v takovém případě striktně delegovala veškerou komunikaci s nimi na muže, pokud by jim vezl děti, tak beze mě, a pokud by byl jakýkoli problém, tak by ho řešil muž. A vidělo by se. Pokud by ovšem prarodiče měli tendenci Tě shazovat před dětmi, tak opět by měl nekompromisně zasáhnout muž a kdyby to neustávalo, tak pak pochopím nutnost utnout kontakt. Můj muž se tenkrát za mě nekompromisně postavil, já se nešprajcovala a vše dopadlo ke spokojenosti všech - děti mají babičku, která nemá problém si je tu a tam vzít na víkend, teď bude tři dny hlídat u nás, neb já pojedu do zahraničí na kongres, ona je spokojená, protože si plní babičkovskou roli, a já ji nemusím řešit.

soleilll
20. čer 2016

@nanysek123 Nečetla jsem předešlé příspěvky, ale rozhodně bys měla tchýni jasně říct, že si to nepřeješ. A klidně neustále dokola opakovat - při každé nové příležitosti. Osobně sice tvůj postoj nechápu, podle mně je dvouletý dítě na celodenní výlet do ZOO v pohodě, ale to je tvoje věc. Myslím, že by bylo k tchýní fér, kdybys jí kromě jasně daných pravidel (zákazu) taky dala nějakou naději do budoucna - např. za rok nebo za dva by to určitě šlo, ať vidí i z tvé strany nějakou snahu a ne jen ty zákazy.

danyysek
20. čer 2016

Já s tebou určitým způsobem souhlasím 🙂 Ty sama znáš své dítě nejlépe. Jsou děti, které ve 2 letech jsou naprosto šikovné,s amostatné a rodiče prostě nepotřebují a občas to vypadá, že jsou rádi, že se rodičů "zbaví" Zas na druhou stranu jsou děti, které to mají naopak a milují svojí maminku a nechtějí se jí pustit. Sestřenice má 3 kluky. Když se stěhovali, dali je všechny k tchýni na odpoledne noc + ráno (všichni to sice zvládli, byli tam spolu, ale toho nejmladšího pak měla doslova za zadkem víc jak měsíc, protože se bál, že ho zase někde nechá).

Chce-li tvá tchýně někam jezdit dál, dohodla bych se s ní, že postupně. Že nechceš malého vystavit šoku (nebo tak něčemu) a chceš to zkusit postupně. Prodlužovat intervaly, vzdálenosti a na výlet že třeba pojedete všichni společně s tím, že oni třeba půjdou do zoo a ty budeš někde vedle na kafíčku/v obchodě nebo tak. A rozhodně ji říct, že to není, že jim nevěříš, ale že to děláš kvůli malému 🙂

nanysek123
autor
20. čer 2016

@guinea Děkuji, já vím, že dítě není jenom moje, je i manžela a užíváme si ho všichni a nemusí být někde v Jihlavě. Zkrátka jedeme na chalupu k nim a tam je i celou sobotu a užijí si ho dost a nemusejí nikam ani daleko. Já chápu jejich přání a neházím je za hlavu, zkrátka jsem jim řekla, že až bude větší, tak jim ho pujčím a i bude mít větší rozum a užije si to víc jako starší dítě, než jako dvouleté.

somalicats
20. čer 2016

@nanysek123 Mám tu stejné právo být jako Ty, nevidím důvod, proč bys mě měla vyhazovat z diskuse. A do babičky mám ještě sakra daleko (i když u té nejstarší už se to realtivně blíží). Ale nejsem úzkostná matka s jedním dítětem. Bát se o dítě je v pořádku, to snad dělá každá máma, ale nebojím se o ně patologicky.

koncita
20. čer 2016

@nanysek123 počkej, proč jsi tedy založila diskuzi? Jakou hledáš radu? Nebo jsi chtěla jenom sdílet s někým to samé? Jestli jsi o svém jednání přesvědčená, tak to tak dělej dál, maminy tady ti prostě píšou svůj názor a postoj....

nanysek123
autor
20. čer 2016

@soleilll Přesně to jsem jí řekla, že až bude starší, tak určitě, nechci ji brát výlety s vnukem, ale teďka je ještě brzy, nejsem mrcha, jsem jenom máma.

evulinka27
20. čer 2016

no.. myslím si, že dvouleté dítě není úplně malé dítě na to, aby jelo kousek na výlet.. jestli 10km, 20 nebo aj 60.. o vzdálenosti to není.
Spíš si myslím, že tu hraje tvůj postoj k tchýni, že "jí" dítě nedáš. Než to, že je malé.. ale ty jsi matka.. Já bráchovi taky hlídám synovce, už od roka jsme si ho brávali, aj přes noc. Je to vše jen o důvěře. Myslím, že malý by si výlet určitě užil.
Nejsem zastánce toho, že dětičky se dnes od rodičů nehnou ani na krok a pak jsou to mamánci uplakaní.. Já jsem z vesnice, vidím tu normálně jak tu děti sami poletují a jezdí na kolech atd. a když čtu podobné názory, že děti samy nikam nesmí, a to a ono.. přijde mi to smutný.. ale jiný kraj, jiný mrav.. Jinak když nechceš jezdit ty, navrhla bych to manželovi, ať jede s nima alespoň on. Malému bych neodepírala nové podněty a zážitky s babi a dědou..

maagda
20. čer 2016

@nanysek123 To že chlapeček plače když není sváma je jen protože ho chcete mít jen u sebe a ochraňovat ale všeho moc škodí. Ano babička chce jet na vílet protože chtějí mít hezké zážitky a užít si vnoučka a ne jen sedět na hřišti a nebo chodit po městě. Já ještě matka nejsem ale sestry mají děti. Neteř jsme vzali ve 2 letech 80km od domu do ZOO. Byla nadšená. Teď jedeme se starší neteří teď 3 roky a mladší 10 měsíců do zoo 50 km od domu a ještě s 3 letou na výlet 100 km od domu a nikdo nešílí. Moje mamka s taťkou si tu 3 letou berou na 4 dny nějakých 300 km na dovolenou a vše v pohodě. Ano vždy je rodičům smutno ale nepřehánějte to. Buďte ráda, že mají zájem. Já se těším až jak budeme mít i mi dítě a přijdou jedni i druzí prarodiče, že by chtěli malé vzít někam na výlet. Aspoň si budou stmelovat vztahy a uvidím že mají o malé zájem. Uvědomte si že berete malému zážitky, které pro tento moment si pamatuje a zadruhé to není fér k vašemu manželovi.

nanysek123
autor
20. čer 2016

@koncita Chtěla jsem jen radu na to, jak vysvětlit tchyni, že se prostě na to necítím, já taky chápu jejich názory, však ony si obhajují svoje a já zase ty své, to je v pořádku. Každý má svůj názor, jenom se ohradím proti něčemu, co není pravda, jako že mám dítě za rukojmí, že nechci půjčit atd a to tak opravdu není, kolikrát ho tchyně má celou sobotu od rána a večer 7 odjíždíme domu, tak si nemyslím, že by strádala z ohledu návštěv, jenom prostě zatím nechci dovolit ho pustit dál, nemyslím si, že bych byla tak hrozná. Až bude větší, tak proč ne.

nanysek123
autor
20. čer 2016

@evulinka27 Taky jsem mu to říkala, ať jede s nimi, ale namítl, že by si mysleli, že je hlídáme že nejsou schopni ho uhlídat

koncita
20. čer 2016

@nanysek123 no a kde je teda problém ? 🙂 Prostě jí řekni, že se zatím bojíš, že to není nic proti nim, že ho ráda s nima pustíš, ale až bude starší.....vždyť o nic nejde....

zuzineckah
20. čer 2016

@nanysek123 nikdo tě přeci za mrchu neoznačil. Jen se tady vícero z nás zamýšlí nad tvým přehnaným strachem. Jestli chceš radu - tak ta je jediná, snaž se toho nezdravého strachu zbavit. Babi s dědou by ti mohli být dobrým pomocníkem, protože chůvu, která by tvé dítě milovala víc a chovala se k němu víc zodpovědněji než oni, nenajdeš.
Uplakánka si ze syna děláš sama, dítě totiž sakramentsky dobře vycítí matčino rozpoložení a pokud se s ním loučíš s úzkostí, tak to na něho přenášíš. Někdy si to člověk nemusí vůbec uvědomovat... Jednou by tě to naopak mohlo hodně mrzet. Třeba když budeš muset naskočit do práce a najednou zjistíš, že šílíš strachy, protože rána ve školce budou tragédie.

eloana
20. čer 2016

@nanysek123 ono to musis brat z te druhe strany- az ty budes tchyne a snacha ti rekne, ze ne-jedine kdyz pojedou s tebou... jak by ti bylo... pripadala bysis neschopne...ze neuhlidas dite-kdyz jsi svoje normalne vychovala.... ted si to moc neuvedomujeme,ale ono to casem prijde🙂

nic mene je to tvuj naroz a stuj si za nim... a tecka
hodne zalezi jak to bere tvuj syn-zda je v pohode nebo by vylet probrecel-v tu chvili asi neni tak uplne co resit....

frantiska85
20. čer 2016

Nechápu... Máš pocit, že jsi jediná, kdo zvládne dvouleťáka? Mimochodem, byli to právě tihle lidé, kdo vychovali tvého manžela, takže zkušenosti mají.

nanysek123
autor
20. čer 2016

@maagda
Spíš mi přijde, že mě tchyně jenom dráždí. Víte když byla nějaká akce u nás ve městě pro děti, ať už šlo o zmrzlinu, nebo o den dětí, cokoliv, tak nechtěla, ale jakmile je něco daleko, tak chce. Ona je taková cestovatelka. Tak jsem jí navrhla, že až bude divadlo u nich ve městě, že půjdu s ní a s malym, to odmítla, tak jsem asi málo snaživá, ale vnucovat se jí taky nechci, když mě nikde ona nechce.

pety91
20. čer 2016

Já naprosto nechápu, proč bys jim dvouleté dítě nepučila na výlet, Ty si odpočineš, oni mají radost a vztah k vnoučkovi a manžel nebude nasr..... Proč si naštvaná ty nechápu. klučík se otrká a nebude mamánek. Ohledně toho, že bys třeba chtěla jet taky, tak si musíš řict, že bys chtěla jet taky. Nicméně to nevysvětluje, proč ho nechceš pustit, pokud jim není 80 a ve špatné zdravotním stavu.

kami1984
20. čer 2016

Zavidim.. Co bych dala za to,aby moje tchyne chtela kluky... V zivote je nevidela.. Mamka bydli daleko, tatova pritelkyne si k nim vztah nenasla takovy,aby ji kluci brali a noje babicka je uz stara.. Takze muj 5lety syn bohuzel je stale s nami a 21mes je tezce zavisly na me,az mi to uz lez na nervy;(((
Mit nekoho, kdo mi vezme deti do zoo,jewte i vstupenku z vdecnosti zaplatim.
Bojim se o deti,ale ver,ze ti lumpi se uplne chovaji jinak nez s matkami... A jernou taky budes tchyne a asi by se te snasina neduvera dotkla

maagda
20. čer 2016

@nanysek123 dívej tak zkus kompromis. Dej jim malého do 40 km do zoo, aby viděli že se snažíš. A pokud ti ho vrátí v uplakaném stavu atd... tak příště už ne. Opravdu je to hlavně v tvojí hlavě. Taky se nám několikrát stalo že neteřinka plakala když jsme ji měli doma kousek od jejich domu a když jsme jeli na výlet tak jsme si to užili a na rodiče si ani nevzpomněla. Sice měla rok ale i tak. Ale zkusila bych to. Zajisti ti s manželem nějaké hezké odpoledne a přemýšlej nad malým. Uvidíš, že ten přijede spokojený 🙂.

pamal
20. čer 2016

@nanysek123 S tchán bych si v klidu sedla a řekla jí, že do např ještě rok ho nechceš na výlet mimo město samotného pouštět. Ze jestli chce tak pojedeš s nimi, sedneš si tam na kafe a oni tedy nech chodí po zoo a kdyby něco tak si k dispozici.
A všem těmito které Tě posílají k psychologovi apod. tak jenom poznámka ve smyslu, že by se mohl najít někdo z opačného tábora a rozcupovat je jak jsou strašného matky, když jsou ochotni dát tříletého Dítě na výlet tchýni, která má řeči o mlácení. Takže asi tak🙂 Každý má ějaké důvody

brindik
20. čer 2016

@nanysek123 jak už tu bylo řečeno, asi bych jim taky řekla že budeš ráda když si rodinný výlet do zoo uděláte všichni. Musíte tam autem, nebo jak? Pokud by třeba tchýně nebyla zdatný řidič, chápala bych. Aby to tchýně nebrala jako nějaký bojkot a časem se nepřestala nabízet na cokoli… Do bazénu bych se skoro bála taky, do zoo ne, prcek si to užije...

pamal
20. čer 2016

@nanysek123 poslalo se mi to dříve než jsem chtěla a opravila překlepy v mobilu. Má být samozřejmý s tchýni.
A ještě jsem chtěla říct, že člověk více uvažuje o názorech druhých když jsou podávány neutrálně a s respektem.

dareen
20. čer 2016

@nanysek123 Já Teda nečtu celou diskuzi -ale chci Ti říct, že Te absolutne chápu. ..s tchyni výchazím v pohodě,ale když mela dcera dva roky-tak bych ji ji nevěřila, a to podotýkám byla mala v jeslích a Já bezne v práci. Mé přišlo, že by s ni vrazila pod první auto. ..ona je prostě mimoza a Já jsem si nebyla jista adekvátní péčí...Manžel -díkybohu -byl vzdy na mě straně. ..což je podle me základ. Omluva za chyby -mobil🙂

drzticka81
20. čer 2016

ja jsem stejny typ jako autorka. taky bych nedala takto maleho kluka babickam a uz vubec ne nekam trajdat autem-pri dnesnich autonehodach!!!!! zadne take!!! prece jen prarodice uz nemaji tak vycvicene reflexy-my mame totiz prarodice stare-70let, muj otec dokonce 80- komu je sverim je mamka (synovi je 4,dceri 2)-syna uz povazuji za rozumneho, dite kolem dvou let nikoliv-obdobi vzdoru, jeste se s nimi nejde domluvit-my mame deti velmi ciperne-nedovedi si predstavit, ze by je zvladali-s ohledem i na ne, ted mamka hlidala oba a byla uplne ko........takze my prarodice navstevujem, na vylet kdyztak spolu, ale samy deti neeeeeee. max mamka pohlida-mudr, apod. navic respektuji dite, az si rekne, ze jo, tak v klidu........ps-do skolky chodi, na vylete uz byl......o skolce v prirode si rozhodne sam.....

kamino
20. čer 2016

Prcek chodí do školky od 3 let, každý měsíc jezdí na výlety se školkou - na 25 dětí dvě učitelky.. to bych se musela strachy zbláznit... 🙂

caboonek
20. čer 2016

@nanysek123 Nečtu vše, ale za mě vím, jak se cítíš. Je to JEN o důvěře. Nejde dát kus sebe někomu, komu nedůvěřuješ. Byť by to byl 1 km na 1 h.
U nás jsou taky spory o návštěvách tchýně=moje manželství bude spokojené až tchýně nebude...ale to je jiná kapitola...
Stůj si za svým názorem, buď silná. Až příjde správný čas, možná změníš názor, možná ne. U mě se názor nezměnil ani při druhém dítěti. děti mi hlídají kamarádky nebo úplně "cizí" lidé, kterým důvěřuji. Drž se a rozhodně se tady nemusíš nikomu obhajovat...Kdo chce pochopí, kdo nechce zkritizuje...

Strana