Tchyně nerespektuje naše přání
Ahoj děvčata, ženy, dámy a hlavně maminky. Máme problém, který nám narušuje náš manželský život. Tchyně si chce půjčovat s tchánem našeho 2 ročního syna na výlety ( bez nás ). Nespočetně krát jsme jí říkali, že je ještě malý a že maximálně jim ho půjčíme na hřiště,nebo do města, kde bydlíme, dál zkrátka ne. Jenže ona si pořád mele svojí a jako by to neslyšela. Nejenom že se nezeptá, ona to oznámí typu ,, příští týden si vezmu kluka do zoo´´.Když řeknu manželovi, že ho s nimi nikam nepustím, tak se pohádáme, že jsem zbytečně přecitlivělá atd, ale respektuje moje rozhodnutí,tak tchyňku odmítne, ale je to pořád dokola. Zase se ona zmíní a zase hádka. Už nevím ,jak bych to vyřešila i jí jsem to vysvětlovala. Zkrátka nedám kluka 20km někam daleko ode mě a to si troufli i na 40km, samozřejmě i bez nás, s náma nevím proč jít nechtějí. Poradíte mi? Děkuji
@tulikiss já bych dvouleté dítě taky samotné nepustila a mi rodiče by to ani nechtěli, dítě je ještě malé, vázané na matku,kolikrat ještě kojene, pokud vy pustíte je to jen na Vás, dle mého do.urciteho veku dítěte opravdu rozhoduje více matka, která s dítětem je 24 h denně tudíž může říct, zda by to zvládlo či ne a jak
@nanysek123 uf, já se asi ztrácím. Určitě ne. Ale z tvého příspěvku vyplynulo co vyplynulo, několik holek to i psalo....Prostě pokud tchánům na základě předešlých zkušeností nedůvěřuješ ( což jsi ale v úvodu nepsala ), tak se není o čem bavit, taky bych měla obavy a v tom případě tomu i rozumím. A dle mého by jim to tedy měl vysvětlit manžel, že si nepřejete dlouhé výlety a proč. Problém je, že jsi psala, že se úplně neztotožňuje s tvými názory, to je pak těžko...
Osobně nevidím důvod, proč tchýni kluka "nepůjčit" - pokud se jedná o jednodenní výlet, tchýně je zodpovědná, nechlastá, tak proč ne. Jednou ho půjčit na zkoušku, pokud vše klapne, tak ho půjčit i jindy.
Na noc bych ho třeba ještě nedávala...
Co bych dala za bábu nebo dědu, kteří by si chtěli kluka na nějaký smysluplný výlet vzít...
Ha, to je diskuse do pranice, přelítla jsem úvodní příspěvek a poslední stranu a můj postoj, nezávisle na tom, co snad psala zakladatelka někde dál.
Když měla druhá nebo třetí dcera 2 roky, pořád mi přišly malé, protože jsem neměla srovnání s malý človíčkem (mezi 2. a 3. dcerou je rozdíl 6 let). Tak chápu, že si stále myslíš, že syn je větší miminko....
První dcera mi přišla velká, protože ve dvou letech přibyla do rodiny mladší ségra. Naši si ji odjakživa brali na výlety, na víkend, v necelých třech letech ji měly s sebou u moře, jen jsem napsala papír v EN a DE, že o tom víme a souhlasíme s jejich cestováním, aby si někde nemysleli, že nám ji unesli a žádný problém.
Jakmile byla další dcerka bez plínek hlavně kojení, začala s nimi cestovat také.
Třetí dcera nevyjímaje. Všechny holky mají k prarodičům super vztah, jsem moc ráda.
Je pravdou, že u tchyně bych byla na vážkách, ale to spíš z toho důvodu, že je o mnoho let starší (měli manžela dost pozdě), bydlí na druhém konci republiky, takže vnučky vidí jednou ročně a komunikujeme přes mobil a skype. A hlavně, tchyně je špatně pohyblivá, takže rychlost, reflexy, hbitost při hlídání prostě nemá.
Pokud by tam ale byla podobná situace jako u našich, nevidím problém.
pohled z druhé strany - má švagrová má podobný názor jako ty. Mým rodičům děti nepůjčovala, kluci jsou dvojčata, švagrová nejprve argumentovala tím, že si vše musí dělat sama, když většinu dne je taky, tak aby to pak zvládala.
V životě jsme si je nemohli povozit (mí rodiče a naše rodinka), pochovat, pomazlit, až do nějakých 7-8 let nám dokonce vykali, protože nás brali jako cizí lidi. Dát pusu na narozeniny nemyslitelné. Bydlíme v jednom domě, sdílíme společnou zahradu a je to opravdu směšné.
Kluci neví, jaké je to jít s babi a dědou třeba na procházku na zmrzlinu, na výlet, nikdy je nesměli vyzvednout ze školky nebo družiny. Ale pozor!!! stejné to má babička i z druhé strany, švagrová je v tomhle prostě divný patron.
A můžu ti říct, že když vidím krásný vztah vnuček s prarodiči a zvláštně odtažitý vztah vnuků, jsem ráda, že já nebránila ve společných zážitcích.
Upřímně, já mám mnohem lepší vztah s dětmi kamarádek a známých, než s vlastními synovci. Velmi mě to mrzí, štve, ale nic neudělám. Když není vůle z druhé strany.
A nikdy nevíš, kdy budeš od tchyně potřebovat pomocnou ruku, život přináší různá úskalí, trable, problémy a pokud bude syn zvyklý na péči a společnost babičky a dědečka, bude vše jednodušší. Neodmítej to, jednou můžeš být ve stejné pozici, když syn uvidí takový model odmala....
@lajla Jenže tady se neřeší týden kdesi v tramtárii (a to pochopím, že některé dvouleté děti by s takovým výletem měly problém), ale výlet do zoo během dne, notabene s lidmi, na které je dvouleťák už zvyklý, protože se s nimi pravidelně vídá, chodí s nimi na hřiště.
@andreaandrejka tohle rikas ty, ne ja, nic takoveho jsem nepsala tak se uklidni
@micaella23 Jo aháá 😀
@lajla Jinak u nás teda rozhodujeme s mužem spolu, děti jsme taky dělali spolu, nevidím důvod, proč by nemohl mluvit do toho, komu svěříme děti na hlídání, a děti a jejich potřeby zná taktéž, i když chodí do práce.
Jo holt holky každý jsme jiný,a máme to jinak, já mám muže pořad v práci nebo na sluzebkach, takže opravdu neví úplně.. někdo ty milióny nosit musí...😂když bylo potřeba v nemocnici xi lázních s němá byl ..
Každopádně pokud to tak zakladatelka necítí,neni Co řešit..segra začla půjčovat v 5, děti žádnou újmu nemají,jsou naprosto v pohodě... kdekoliv s kýmkoliv koho znají,spis je To o povaze
@nanysek123 mám stejný názor na věc....nemám problém půjčit dítě na procházku či na hřiště. Ale nedovolím, aby jelo někam dál beze mne. Až bude větší...ok. Možná jsem přecitlivělá, ale nikdo nezná moje dítě lépe než já. Vím kdy, co a jak. Jestli chtějí trávit čas s vnukem, může jím být jedno, jestli sedí na hřišti za barákem či někde v zoo.
@lajla Jasně že je to o povaze dítka, pokud je extrémně citlivé a vázané na matku, tak to nepůjde ze dne na den, i když já bych se teda snažila pomalu dítko zvykat, je to přece jen v jeho zájmu neviset jen na té mámě. Tady ale evidentně o tenhle problém nejde - kluk je na prarodiče zvyklý a poblíž bydliště ho s nimi zakladatelka pustí.
Můj muž taky maká od nevidím do nevidím, ale plánuje si volna a to se pak snaží s dětma být co nejvíc, takže už taky ví, co a jak, ostatně v péči o ně mě dokáže plnohodnotně zastoupit. Navíc je to otec, tak má nejen povinnosti, ale i práva k dětem. Mě osobně celkem vadí ty postoje některých matek, že děti jsou jen a jen jejich, i ty otce by pomalu vypoklonkovaly, když nebudou skákat, jak ony si hvízdnou. Pak se nedivím, že je taková rozvodovost, jaká je, protože upřímně jak se má takovej chlap cejtit? Jen jako dárce spermatu, který splnil svou povinnost a už může táhnout?
@nanysek123 Já jsem se taky musela naučit říct, co si myslím, taky se mi nelíbilo spousta věcí, co praktikuje tchýně. Každý je prostě jiný a je zvyklý z rodiny na jinou výchovu. Takže co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Třeba mě zase vadilo, že tchýně děti málo oblíká. Já bych prostě jim dala třeba víc vrstev. Byla jsem z toho vždycky nervní. Pak jsem si řekla, že jsou to moje děti, tak prostě já rozhodnu, co budou mít na sobě a hotovo. Teď je to v pohodě a respektujeme se navzájem. Všechno je to o komunikaci. A kamenovat rozhodně nebudu, naopak. Od toho tu forum je, abychom si pomáhaly. Držím palce a přeju hodně štěstí při domluvě s tchýní.
@somalicats no můj nemá problém se všemi jet na týden na dovolenou, krom nejmladšího..a taky už kolikrát byl, zvládá s nimi jezdit na výlety, stará se, každý den uspava, čte jim pohádky,atd atd...ale takové blbosti jako rozhodnout se zda a s kým pustit dítě opravdu nechává na mě, a je rád takové prkotiny nemusí řešit... prostě každá to máme jinak, každému vyhovuje něco jiného a opravdu to u nás na rozvod nevypadá,spis naopak😉 je o tom vytyčit si nějaké mantinely
Já tě chápu... mám kolem sebe opravdu hodně maminek, některé nechávají hlídat své děti babičkama od dvou měsíců, jiné ještě ve třech letech nikdy nespali jinde než jejich potomci. O žádné z nich nemůžu tvrdit, že je špatná máma, že to dělá zle - každá se snaží, aby se jejich dítě mělo nejlíp na světě a metoda každé z nich je úplně jiná, ale ve výsledku jsou na tom všechny stejně a mají vedle sebe spokojené a šťastné děti. Pokud se necítíš na to, pustit syna několik km na výlet, tak ho nepouštěj. Je to tvoje rozhodnutí a tvoje zodpovědnost. Věřím tomu, že jednou ten čas přijde a ty sama od sebe řekneš, že už je čas a syna pustíš.
Z tvých příspěvků cítím, že tchýně tě svým chování jen utvrzuje v tom syna nepustit. Na tvém místě bych si s ní na toto téma promluvila. Vysvětlila bych jí, že svým chováním a vnucováním chvíli, kdy s ní syna pustíš jen oddaluje. Že jim sama dáš vědět až budeš připravená, ale pokud ti bude několikrát týdně psát že ho někam bere, tak dosáhne akorát toho, že ta chvíle nestane později.
@anetka1701 krásně napsané, jen u nás je problém i s tou komunikací...Odpověď je pchch, mno, eee,
@nanysek123 Já teda úplně chápu všechno, co píšeš. Podle mého názoru si spíš dokazuje něco paní tchyně. Kdyby jí šlo o vnuka, jistě by jí nevadilo, kdybys jezdila na takový delší výlet s nimi. Samotné by ve mně nevyvolávalo dobrý pocit, kdyby mermomocí a bez nějakého upřímného vysvětlení chtěla 2leté dítě táhnout 20km bez rodičů. Navíc teda, omlouvám se, ale nač jsou dvouleťákovi 40km dlouhé výlety? Kde tam po obědě spí např. atd.? Chápu ale problém mezi Tebou a mužem. Chlapi to mají na jednu stranu s těmi svými maminkami těžké. Na druhou stranu, sám musí vidět, že už jsi byla opakovaně proti, tak by snad mohl i vnímat neadekvátnost těch následných žádostí své maminky a jednou provždy jí vysvětlit, kde jsou prozatím hranice. Musím říct, že když občas čtu, jak to někde funguje - potažmo nefunguje- říkám si jaká vzácnost jsou normální tchýně.
Btw - opět se ukázala odborná síla modrého koně. Zdě člověk položí jednoduchou stručnou a dle mého názoru jasnou otázku (Jak udělat to a to? ...) a dostane místo odpovědi kompletní psychologický posudek své osobnosti s doporučením se jít léčit 😀. To mě vždycky pobaví.
@nanysek123 naprosto te chapu. A to mam tchyni naprosto super. To spis moje mama je " neduveryhodna". A z tech diagnoz,co tu padly,si nic nedelej.
@nanysek123 chapu Tvoje pocity.Zensky tady neres a udelej jak to citis Ty.Malej v kontaktu s babičkou je a nemusi s nimi jezdit x km,aby si to spolu uzili.
Nase mama nas napr. nepoustela k babičce spat.Jezdili sme s nim na zahradku,ale spat jako ostatní bratranci sme tam nemohli.Myslim ze sme s bratrami o nic neprisli.S babickou sme si to uzili i tak.Nejmladsi bracha nejezdil ani na tábory.Proste byl takova povaha.U mami mu bylo nejlíp.Ted je to vysokoskolak s pritelkyni a bohatým spolocenskym zivotem 🙂 Takze z kecu tady si nic nedelej.
@nanysek123 rekla bych, ze jeden problem jsou vztahy s tchyni a druhy tvoje fixace na dite. Ale kazdy to mame jinak, nase v 6tydnech uz spala u tchyne, pote ještě asi 3x. U nasicj byla taky nekolikrat pres noc. Kdyz by prisla babicka, ze pojedou na výlet, tak ať jedou. Pokud to nebude 200 km, ale to je kuli dlouhy ceste. Ne ze bych se bala ze budete ode me daleko
Omlouvám se, že neodpovím všem, už se tu ztrácím v příspěvcích, ale pokusím se odpovědět všem.
@lajla Ano je pravda, že na druhou stranu mě to mrzí, kvůli manželovi, ale snažím se je pouštět co nejvíce, jak to jenom jde, i když to není mimo město od našeho domovu, ale asi jim to nestačí,ale je zajímavé, že když jsme se synem byli na výletě sami, tak tchyně hned říkala, proč s ním chodíme na výlety, když je malý a nic si nebude pamatovat Já jí hned odpověděla, proč teda chce brát ona malýho na výlety, když si to nebude pamatovat a nic mi na to neodpověděla, vlastně reakce byla, ušklíbnutí 😀
@loafeer Manžel se nechce hádat s tchyní a nic jí neřekne, řekne, že já si to nepřeju a je to. Akorát on to má na druhou stranu jednodušší, moje mamka taky chtěla dát synovi něco sladkého, manžel byl proti a mamka to respektovala a vše vlastně respektuje i to, co nechci já, bohužel na jeho maminku to neplatí, sice kývne, že jo, ale druhý den vše zapomenuto a jde to na novo ☹
@lucisa Já neodmítám hlídání, ani výlety, to nechci, aby můj syn byl jenom u mě, další extrém, jak si tu psala, že do osmi let a ještě vykali vám, tak to už je hodně přehnané, takhle já to rozhodně nechci, jenom chci ještě chvilku počkat, však tchyňka si malého půjčovala ještě byl malý v kočárku a batole,akorát je prostě vzdorovitej a živej, tak proto ho nechci pouštět dál.
@hrosatko87 Přesně to si myslím, že když s ním chtějí trávit čas, tak je jedno, kde s ním budou a je na začátku života, tak až povyroste si ho dosyta užijí a co je na tom, strávit čas na hřišti, jsou tam děti a víc si s nima i pohraje, nebo může s ní jít na zmrzlinu, atd.
@somalicats Já se snažím, aby s rodiči manžela byl můj syn co nejvíc a oni jsou rádi, akorát jsou některé věci, na které je si myslím brzy a můj manžel rozhodně není mnou třeba utiskován, nebo že by cítil u mě převahu jenom proto, že jsem matka. Snaží se mě chápat a já jeho, akorát s něčím taky nesouhlasím a on zase má jiný názor,, tak se neshodnem, tak se snažím aspoň trošku babču s dědou obměkčit a navrhuju, ať s ním teda jdou, ale jenom v našem městě a taky jsou s ním třeba tři až čtyři hodiny odpoledne, což si myslím, že není málo, užijí si ho dost, akorát nejdou s ním tam, kam by chtěli.
@naomi6 Děkuju, je to o respektování to určitě, přece jenom radu já si vyslechnu od tchyně i mamči ráda, ale konečné rozhodnutí musí rozhodnout rodiče, ne prarodiče 🙂
@nanysek123 No to je dobré, že u Vás jdou kompromisy, u nás ne. Páč ona jako zasloužilá matka dvou dětí, ví vše nejlíp a pokud si já dovolím cokoliv pronést k výchově, či k péči o své dítě, jsem ta špatná. Nejlepší výstup byl asi, když tchýně chtěla vozit malého, dala jsem ho v létě do kočáru, dovezla ho do půlky zahrady, odstavila a šla si trhat kytky, jdu blíž a říkám, že ho musí houpat, než usne, protože je po očkování protivnej a bude řvát, na to konto mi poslal kočár naproti a s pláčem a větou, když si chytrá sežer si ho, odešla. 5minut na to vyletěl rudej vzteky z baráku tchán a začal řvát, co si to dovoluju, že mám držet hubu a krok a ne si tady dovolovat, atd...
@anetka170 Tchyně nerespektuje většinu toho, co jsem řekla, ale přesto jí netrestám a snažím se být splachovací ( i když někdy mám co dělat 😀) a samozřejmě má synka často a moje kamarádka to má zrovna tak a to má s tchyní o hodně lepší vztah, než já a to má 3letého synka a taky by ho nikam nepustila daleko. Je to věc názoru a je pravda, že každá to nemáme stejné, ale děkuji za rady 🙂
@racerunner Ano psychologický posudek už tu padl, to máš pravdu, já teda psychologa rozhodně nepotřebuju a přízpěvky typu, že mě tam můj manžel k psychologovi ještě neposlal je taky teda docela síla. No jo, člověk chtěl poradit a teď to mám 😀, ale beru to s úsměvem, nehrotím se z toho, protože já nikoho neodsuzuju jenom proto, že chtěl poradit 🙂

@la_amanita kdybych mela normalni tchanovce, tak jim dite pujcim, magorum ne. Malou mam od 6m u nasich, segry, je na moji rodinu zvykla a litaji spolu kde chteji beze me. Tchanovcum neverim, tak ji na vylet nedostanou, tchan je ex alkoholik, doma si vsichni jen nadavali a ja neverim, ze se lidi meni, znici mu backoru a on ji zmlati jako svoje deti pred 20ti lety ? Ne dekuji.. Nemluvim o tom ze doma ma zbran a kdyz ji nedavno cistil tak mu vystrelila do podlahy, my sedeli v obyvaku a akorat videli jak z rohu leti omitka (kdo sakra cisti zbran aniz by nevyndal naboje?) Ale hlavne ze ja jsem ta spatna co holky🙂))) kazdej nema tak super tchany jako vy. Moje rodina, pritel, a jeho teta jsou top a dite maji kdy chteji.. Tchanovci ne