icon

Tchyně nerespektuje naše přání

nanysek123
20. čer 2016

Ahoj děvčata, ženy, dámy a hlavně maminky. Máme problém, který nám narušuje náš manželský život. Tchyně si chce půjčovat s tchánem našeho 2 ročního syna na výlety ( bez nás ). Nespočetně krát jsme jí říkali, že je ještě malý a že maximálně jim ho půjčíme na hřiště,nebo do města, kde bydlíme, dál zkrátka ne. Jenže ona si pořád mele svojí a jako by to neslyšela. Nejenom že se nezeptá, ona to oznámí typu ,, příští týden si vezmu kluka do zoo´´.Když řeknu manželovi, že ho s nimi nikam nepustím, tak se pohádáme, že jsem zbytečně přecitlivělá atd, ale respektuje moje rozhodnutí,tak tchyňku odmítne, ale je to pořád dokola. Zase se ona zmíní a zase hádka. Už nevím ,jak bych to vyřešila i jí jsem to vysvětlovala. Zkrátka nedám kluka 20km někam daleko ode mě a to si troufli i na 40km, samozřejmě i bez nás, s náma nevím proč jít nechtějí. Poradíte mi? Děkuji

nanysek123
autor
20. čer 2016

@naomi6 Děkuju, jsem ráda, že nejsem v tom sama, že mě nekamenuješ 😀

zuzineckah
20. čer 2016

@nanysek123 trošku mi přijde, že přidáváš do kotle jak se ti hodí. Ve tvém úvodním příspěvku není ani zmínka o spoustě věcí, které zmiňuješ dál. Čím víc příspěvků, které nesouhlasí s tvým postojem, tím se objevuje víc "argumentů", kterými podpíráš své rozhodnutí. Zní to dost pochybně, ale budiž. Nicméně se nediv těm reakcím, protože důvody, které vykládáš teď jsou naprosto jiné než ty, které si zmínila v úvodu.

pandabox
20. čer 2016

@nanysek123 hele moje mala neteř to má taky...Dítě ji všude zdrha ..budou ji dva roky..a když ji hlídám Já tak me drží za ruku a poslušný jde...de ti moc dobře vědu co si muži u ke komu dovolit.

gaunerka17
20. čer 2016

@la_amanita tak to přeci nemyslela, ale dítě bude starší, více věcí samo chápe a dozví se od něj, jak to přesně bylo, když se tchýni nedá věřit. Důvěra je přeci velmi důležitá. Dej si dítě někomu komu nevěříš.

kami1984
20. čer 2016

@brokovich pockej,az jednou partnerka Tveho chlapecka o tobe prohlasi,ze jsi cizi clovek...

nanysek123
autor
20. čer 2016

@oroniel Děkuju za rady, však já taky nechci, aby byl u mojí sukně napořád, to tady nikde netvrdím, akorát mě mrzí, že jsem u některých dam zde hned ta špatná matka a snacha, když mám jiný názor a dělám to jináč, než ony.

somalicats
20. čer 2016

No, uprimne - nasi muzi prezili peci svych rodicu ve zdravi, takze jsou - li tchanovci stale lucidni, sverim jim deti a nepatram, co se u nich deje, kdyz za mnou zaklapnou dvere 😀

vanilkacka
20. čer 2016

@nanysek123 Já Tě chápu. Podle mě jsou prarodiče a prarodiče. Někteří jsou mladi,vitalni,opatrni,o dítě se dokážou postarat jako o vlastní.Někteří jsou už starší,nemají tolik energie a jsou lehkovazni a ne vždy si uvědomují,ze pece a hlídání 2leteho ditka je narocnejsi než vozit kocarek s novorozencem. V mém pripade bych byla nervózní dát dceru tchanovi do auta i jen na 5 km,protože sama se s ním bojím sednout do auta.

nanysek123
autor
20. čer 2016

@brokovich Děkuji, máš pravdu, nečekala jsem tu chválu, že jsem dobrá matka, nebo tak něco, ale že jsem špatná snacha a že můj syn bude mamánek a já pak za dvacet let strašná tchyně, co do všeho strká nos, jsem fakt nečekala. Vychovávám svýho syna co nejlépe mohu i spolu s manželem pochopitelně, ale jak se zdá, některé dámy tu ví víc, než já, jak bych měla vychovávat, ale neberu to tak, že bych měla jít do kouta a brečet, nebo k psychologovi, spoustu věcí jsem si vyřešila i bez psychologa, tak proč bych to nezvládla i teď a to byly mnohem horší věci.

elu
20. čer 2016

@loafeer na jednu stranu nabadas zakladatelku, aby své dvouleté mrnatko nechala žít a v té samé větě píšeš, že dlufas,vze tvoji synové neprivedou takovou či makovou snachu....no já to mám obrácené...dvouleté dítě je jenom moje a dospelej chlap ať si dotáhne koho chce 🙂

kimh
20. čer 2016

@andreaandrejka Ted jsi na to kapla, celou dobu tady vlastně jde jen o tom, že když jsou na dosah ma je neustale pod kontorlou, ale kdyby kousek popojeli, tak by je pod kontrolou nemela, ale az syn bude větší všechno nahlasi, jinak mimochodm děti od 5 let jsou schopny už si pekne vymýšlet, takže až mu babička nekoupí zmrzku a on ti bude lživě popisovat jak mu babička ubližila, nepujčis kluka už vubec? 😀 Já mam syna ani ne ročního a už od 7 měsícu jezdi na jednu noc za týden k babičce (20 km) večer mi napíše že usnul, rano mi zavola jaka byla noc a jsme spokojene obě, ja že si doma v klidu uklidim a s mužem si užijeme jeden druheho a babička, že si ho užije a nema mě neustale za zadkem jak ji říkam já to dělam tak a tak, vychovala 2 děti a obě přežili, takže to snad přežije i vnouče 🙂 Jinak mam kamaradku a ta nechtěla pujčovat chlapečka jako ty, že si ho chce užit a ted se tluče do hlavy, nikam se bez nej nehne, chlapeček brečí i u tatínka, mit doma mamanka je strašna věc, ne pro okoli, ale pro matku, ale na to přijdeš až časem. Takže přeji v pozdějším věku pevné nervy 🙂
@nanysek123

madinina
20. čer 2016

Taky bych dite nesverila... Na hlidani doma ano, ale na vylety ne. Nesouhlasim s tim, jak vlastni rodice hlidaji deti brachovi... Nemaji uz trpelivost, neustale po nich jen rvou, deti jsou takove svázané a musi je poslechnout na slovo. Kdyz ne, tak jsou hned spatni atd... A spatne je i to, kdyz veme dvoulety do ruky kaminek a hodi s nim na zem. Hned rvou at s nim nehazi... Nesedej tam, nehazej, neber, nedelej, nechod tam... Atd.. Ale zase ma clovek jistotu, ze se diteti nic nestane. Ale na vylet autrm bych je nepustila, vzhledem k tomu, jaci jsou ridici 🙂 Uvidime jak se bude chovat tchyne s tchanem 🙂 ti budou mit prvni vnouce. Ale tam asi zase vylety nehrozi 🙂
Jinak si myslim, ze dite je me a manzela a nemam povinnost jej pujcovat. Nerikam, ze nebudu. Jen si myslim, ze narokovat si to nikdo nemuze. Samozřejmě na kontakt s ditetem pravo maji 🙂

pandabox
20. čer 2016

ja mam treba tchyni, ktera se vseho boji - o vsechny o vsechno a je to silene prehnane. Boji se jet autem, boji se jet metrem, boji se vsech zmen. I presto se staraji s tchanem o sve vnoucata vazne dobre. Ja jsem si taky prvni myslela, ze s tim budu mit problem, jim deti davat, ale zase vidim, ze u neteri to funguje - prarodice miluji a chodi za nimi radi.

Oproti moji rodice jsou naprosto free: me samotnou od 6 let posilali samotnou autobusem do Francie, ba prazdniny k tete🙂 Urcite se mama bala jako blazen. Ale dala to - ja jsem ji vdecna, mam s bratranci a tetou a tsrejdou i pres tuhle desnou vzdalenost extremne hezky vztah..

petralauf
20. čer 2016

@loafeer Neodsuzujte hned... Ono taky ta babička musí respektovat např. výchovu a výživu dítěte, kterou stanoví rodiče. Někdy má o dítě zájem, ale taky chce prosadit svou a hlavně vyhrát nad mladými. V takovém případě jsem nekompromisní.

Jak ráda bych si odpočala od batolete, ale vlastní mámě ho bez dozoru nemůžu půjčit, protože se netají svými plány, jak nám ho vychová podle svého - jednou jsem jen odběhla do kuchyně pro vodu a hned slyšíme, jak do desetiměsíčního dítěte láduje, že nemá poslouchat svoje rodiče, ale ji! Tohle prostě není přijatelné, nehledě na to, že až dítě začne tyhle věci chápat, bude z toho zralé na psychologa - oni jsou snad moji milovaní rodiče špatní? Zlatá tchyně, ta si s ním krásně hraje a žádné vymývání mozku, ale venku se neumí rozhlédnout a s kočárem vleze rovnou do silnice, přičemž na ráně je pochopitelně ten kočár, kdyby ho aspoň měla vedle sebe, aby stihla zareagovat.

Tchán zase nechce dát na balkón výplň do zábradlí a já se k němu přirozeně bojím syna pustit, když bydlí v prvním patře a hned pod neuzavřeným balkónem je skalka s velkými kameny. Stačí si neuvědomit, že se větrá a že přišlo dítě... K tomu je po úrazu mozku, občas nezvládá své chování, pletou se mu slova i jména dětí - kdyby se něco stalo, dokázal by ve stresu zavolat pomoc a popsat, co se stalo? A to pořád před malým říká, jak ho neumíme ani oblíct, jak ho to krmíme, na Štědrý večer neustále odsuzoval naše dárky (místo aby byl rád, že jsme ho nenechali samotného), no pořád něco, neustále podkopává autoritu rodičů a navíc ani nemá pravdu (tvrdit, že ve třiceti stupních dávám dítěti rukavice, ale v zimě ne... jenže vysvětlujte batoleti, že děda má jen potřebu sekýrovat syna, který začal vlastní život a najednou dědovi doma chybí někdo, komu může rozkazovat). Když jezdil s kočárem, pokaždé mi vrátil přehřáté nebo promrzlé mimino, protože neuměl sundat nebo natáhnout další deku, kterou vždy měl s sebou, u nás pod horami se počasí dost mění, ale já jsem ta, kdo malého špatně oblékl.
Děda chlapečka dostává jen na zahradu a do blízkého okolí, jinak to zatím nejde.

Rozhodně nechci prarodičům bránit ve styku s vnoučaty, ale v našem případě jsou omezení bohužel na místě. Nešťastní jsme z toho hlavně my, rodiče. Závidím všem, kdo mohou odevzdat dítě babičce a být bez starostí.

nanysek123
autor
20. čer 2016

@zuzineckah Ano to máš pravdu, spoustu věcí jsem nenapsala, protože by to bylo na dvě stránky a nedávám sem věci, jak se mi hodí ( jako že lžu, to určitě ne), pouhá realita. Chtěla jsem tim jenom říct, že některé babičky vnoučátka rozmazlují, jiné ne a jsou drsnější, uvedla jsem i příklady, které se mi staly a sumasumárum sečteno a podtrženo jsem chtěla říct, že tchyňka mi dělá naschvály, ale moje mamka je zlatá a i přesto ji nepůjčuju kluka daleko. Některé tu přeháníte, mluvíte tu, jako byste měly v ruce skleněnou kouli a tvrdíte mi tu věci, které zaprvé nevíte a ani nemůžete vědět, že se stanou. Já proboha nechci svoje dítě držet v kleci a nepouštět ho na výlety, já chtěla jenom radu, jak to vysvětlit tchyni, že zatím, opakuji zatím ho na daleké trasy a výlety pouštět nechci, ale nevylučuji to do budoucna a co se mi tu dostalo? Že jsem asi špatná matka, snacha a kdoví co, tak když si to myslíte, tak si to myslete, vaše věc.

versatilka
20. čer 2016

@nanysek123 nečetla jsem diskuzi, jen hlavní příspěvek. Já dvojčata (teď rok a půl) tchyni půjčuji, pokud se na tom předem domluvíme. Sice se ve mě na jednu stranu pere, co s nimi bude vyvádět (občas spolu válčíme co se týče stravy), ale na druhou je to jejich babička a proč by nemohla vzít děti na výlet. Navíc já si mezitím můžu užít volnou chvilku jen s mužem, což je nedocenitelné. Asi vše má své pro a proti. Už proběhlo i přespání (celkem 3x) z toho jednou 120km od nás. Ze začátku jsem si bojovala za to, že pojedu taky, ale pak mi řekla věc, která mě zaujala a kterou jsem si z více zdrojů ověřila. Děti jsou hodnější, klidnější a daleko víc poslouchají než když jsou na blízku rodiče, ke kterým si dovolí daleko více. Tak jsem je nechala jet a všechno proběhlo v pořádku. Dokonce vzorně chodili na nočník a pleny byly třeba jen na noc. Něco jiného by bylo, kdybych to měla na talíři každý týden, že si chtějí vzít děti pryč.. Přeci jen si je s mužem také chceme užít spolu a ne jen v týdnu shon.
Na tvém místě bych jeden výlet zvážila 🙂 využij to jako relax jděte s mužem do kina nebo na oběd. Prckovi jsou dva, už na něm poznáš, jestli se mu s babičkou líbilo nebo to byla tragédie 😉

somalicats
20. čer 2016

@nanysek123 jenze ono je jaksi potreba tu situaci trochu uvest, i kdyz si stale myslim, ze jsi zbytecne hystericka. A jak to vysvetlit tchyni? Uplne jednoduse, proste rict, ze na vylet spolecne pojedou, az bude malej vetsi. Jen dej pozor, aby se Ti tenhle pristup do budoucna nevymstil. Oni ti chlapi taky nejsou dlouhodobe nadseni z valky mezi svou zenou a svou matkou, obzvlast kvuli blbostem.

kachnicky
20. čer 2016

Tak moc také nechápu proč jim ho nechceš půjčovat, ja bych byla rada že se někam podívá a že si ten den užije mnohem víc než někde na písku... Jsou prarodiče co si berou takhle staré děti k moři 😅 A navíc dítě není majetek , je to bytost která má právo být se svým dědečkem a babičkou.. Toť můj názor

nanysek123
autor
20. čer 2016

@madinina Ano důvěra je hodně důležitá, já zase důvěřuji manželovi, nabídla jsem mu, at tedy do té Jihlavy jede s nimi ( mě tam nechtějí, nabídla jsem se už několikrát ),ale nechtěl, tak je pravda, že zoo by bylo pro malého zážitek, tak jsem to chtěla otočit a řekla, že až pojedeme na výlet, tak mohou s námi a odpověd? Prostě ne, jako bychom u toho nesměly být my rodiče, nebo nevím už, jak si to vysvětlit.

luciiinka87
20. čer 2016

@nanysek123 Ahoj, chapu te. Ja jsem mela problem, a vlastne stale mam, sverit sve ditko tchyni. A to s ni bydlime v rodinnem dome. Uz od kocarku jsem trnula, kde vezi. Kdyz si malou brala moje mamka, nebo ted ma malou u sebe uz i na par dni (male je ted 2,5 roku), styska se mi, ale vim, ze mama z ni nespusti oci a mala ma u ni prvni posledni, od zabavy az po jidlo. Kdezto tchyne - nerikam, ze malou nemiluje, ale obcas ma fakt blbe napady. Ted je to ctvrt roku, co s malou jezdi o vikendu do bazenu, ale podminka je, ze jede i tchan. V nem mam tez duveru - ma proste rozum. Ale tchyne - no... Ted na me porad tlaci, abych ji dala malou na dovolenou do termalu na Slovensku - coz je pro nas pres celou CR a kus Slovenska. Razne vzdycky reknu NE! A vis co, tak jako se vsim, ona moje ne neslysi. Porad rika, ze ona si s malou bude delat, co chce. Ona ze rozmazluje, my jsme na vychovu. Nastesti vzdycky zasahne v takovych pripadech tchan, diky za nej, opravdu. Jinak bych ji snad prizabila. Takze nenech se ostatnimi zprudit, ty ses mama a vis, co je nejlepsi jak pro tebe, tak ditko. Ale na druhou stranu, dite potrebuje i jine vazby a zazitky s jinymi lidmi nez s rodici, tak bych trvala na tom, ze ano, bude zoo, ale s nami. Dej tchyni prostor, at je ona ten hlavni bavic ditete, at se stara o jeho potreby (zachod, piti, svacina) ty jen pozoruj, bud o par kroku za nimi a uvidis. Bud se ve svym nazoru jeste vic utvrdis a nebo si reknes, ze prckovi je s prarodici fajn a zvladaji to i bez tebe.

tulikiss
20. čer 2016

@nanysek123 a ty nechapes proc nechteji jet s vama... ja se jim teda nedivim vzdyt tim co delas jim vlastne rikas zoo je pro prcka super napad, ale ne s vama, vy jste neschopi a proto musite byt pod dohledem. kazdeho dospeleho cloveka by se tohle dotklo.

micaella23
20. čer 2016

Musis ji to vpalit na rovinu uz ted.. Ted se jedna jen o vylet, pockej az nebudes chtit, aby diteti cpala cokoladu a ja nevim co vsechno, musis si dupnout hned na zacatku u kohokoliv - tchyne, pritel, tvoji rodice, jinak te nebudou respektovat nikdy.. Ty zakazes - oni dovoli a budes diteti jen pro smich. Rekni ji to tvrde aby pochopila kdo je ten, co tu veli... Ja bych tchanovcum taky dite nesverila, ani se ti nedivim.. Nejsou schopni ani ohlidat psa na voditku, natoz predstava ditete na parkovisti.. Uz vidim ty policajty, jak mi stoji pred dverma.. Ani napad.. Pokud te muz nehodla podporit tak bych mu doma rekla at si sbali batuzek a ze si s nima sam muze vyletovat do aleluja.. V tehlech vecech u me nejede vlak, pritvrd holka!🙂)

tulikiss
20. čer 2016

@micaella23 boze muj a to ses samosprasna? protoze pokud ne tak je tu jeste jeden clovek kterej ma naprosto stejny prava rozhodovat jako ty. nechapu tyhle nazory ja jsem matka nic neni vic, otec ditete ma taky pravo rozhodovat o nem, neni neco min. ja uz se nedivim ze je tolik rozvodu a matek samozivitelek.

la_amanita
20. čer 2016

@micaella23
Moje řeč! A když bude pančelka ve škole dávat mému chlapečkovi špatné hodnocení, normálně ji nechám vyhodit. A když o něj nebude jeho přítelkyně dobře pečovat, rozeštvu je. Stejně nikdo neví líp než já, co je pro něj nejlepší!

Moment, je mu pětačtyřicet, válí se mi tu na gauči v mém bytě, vnoučat se od něj nikdy nedočkám, kde jsem jen udělala chybu?

loafeer
20. čer 2016

@elu vůbec ted nerozumím, jak to myslíš. Asi mám jiný názor než ty. Ano, chlapeček je moje miminko, byť mu budou dva roky:o) a pevně doufám, že si jedou přivede ženu, se kterou budeme v pohodě vycházet, která se nebude bát mi svěřit vnouče atd atd....Mluvila jsem obecně, rozhodně jsem neoznačila zakladatelku jako špatnou snachu, nerada bych někoho hodnotila na základě pár řádků....Jak jsem psala...jen doufám, že ta moje jednou nebude muset kvůli mě psát na fora pro maminy:o)

andreaandrejka
20. čer 2016

@micaella23 Tchýně, rodiče,přítel??? To jako že matka je více než otec a jen matka určuje pravidla? Otec jako co? To je pouze sploditel, tak musí držet hubu a poslouchat matku?
Pokud tě muž nepodpoří, balí si batůžek?? Kde je sakra nějaký kompromis, tolerance, rodiče jsou snad oba,ne??
Jsi přesně jako bývalka mého muže, JÁ jsem matka, ty jsi jen dárce spermií..běž a chytte se za ruce.

nanysek123
autor
20. čer 2016

@tulikiss Já chtěla kompromis, proč nás tam nechtějí, vždyť jim jde přece o výlet a o to, že budou s vnukem a že tam budu já a jejich syn jako dozor? My rodiče taky chceme vidět synka, jak se mu v zoo líbí, co je na tom špatného?

lajla
20. čer 2016

@nanysek123 Ježíš...prostě řeknu, nedam a basta, a jestli to nemini respektovat, ať se ani neukazuje a neotravuje, vůbec bych se o tom již dále nebavila, pokud ji to nestaci vysvětlit jednou ať se jde vycpat a pořídí psa, easy

brokovich
20. čer 2016

Je zajimave, jak byl můj příspěvek překroucen a dokonce je se stourano i v mém soukromí. Dokonce se z cizí osoby stala osoba strasna. Ano, pro snachu je skutečně tchyně v podstate cizí osoba, netraví s ni dny a noci. Taky mně někdo vychoval, proto ale není můj muž povinen mít k nim bezmeznou duveru. Ale přijde mi neslusne si prostě oznámit, že si beru dite, nota bene když vím, že to jeho matka nelehce nese a několikrát odmitla. To jsou ty stejne tchyne, co nedokážou pochopit, že nekteré matky chtějí mít v 6nedeli klid a nacpou se jim hned třetí den do bytu, stale dite budi a chtějí je nosit. A pak jsou tu jiné tchyně. Milujici, ale pritom chapave, tolerantni a hlavne respektující. Na takovou mam štěstí já. A to též jsou věci, které si nepřeji. Ale ona je respektuje, byť si třeba i myslí něco jiného.

nanysek123
autor
20. čer 2016

@loafeer Promin a to je špatné se s někým poradit?

Strana