Tchyně nerespektuje naše přání
Ahoj děvčata, ženy, dámy a hlavně maminky. Máme problém, který nám narušuje náš manželský život. Tchyně si chce půjčovat s tchánem našeho 2 ročního syna na výlety ( bez nás ). Nespočetně krát jsme jí říkali, že je ještě malý a že maximálně jim ho půjčíme na hřiště,nebo do města, kde bydlíme, dál zkrátka ne. Jenže ona si pořád mele svojí a jako by to neslyšela. Nejenom že se nezeptá, ona to oznámí typu ,, příští týden si vezmu kluka do zoo´´.Když řeknu manželovi, že ho s nimi nikam nepustím, tak se pohádáme, že jsem zbytečně přecitlivělá atd, ale respektuje moje rozhodnutí,tak tchyňku odmítne, ale je to pořád dokola. Zase se ona zmíní a zase hádka. Už nevím ,jak bych to vyřešila i jí jsem to vysvětlovala. Zkrátka nedám kluka 20km někam daleko ode mě a to si troufli i na 40km, samozřejmě i bez nás, s náma nevím proč jít nechtějí. Poradíte mi? Děkuji
@nanysek123 zalezi na tom jestli tchanovcum veris nebo ne, pokud ne na vylet nepustim pokud ano pustim. Nepredpokladam, ze 20 nebo 40 km by ho vlaceli pesky, a dopravou to 2lete většinou davaji. To bych pak videla problem jinde. Dala bych celkem dost za to kdyby byl v me rodine takovy zajem o hlidani. 😉
@domca89 Tak to je dost silné kafe, zřejmě se tvoje tchyně s tchanem neumějí chovat, chovají se vulgárně a nerespektují tě, já mám něco teda podobného, akorát v slabším provedení. Na druhou stranu už si svoje děti vychovali a teď je řada na tobě a tvém muži a co na to tvůj muž? Zastal se tě? Protože tohle chování je hodně špatné.
@terezapetrova Když jsou dva na něj, tak i věřím, že ho uhlídají,ale daleko už se fakt bojím, záleží ale i na těch ostatních věcech. Příklad, prosím, aby ho namazali,než s ním někam půjdou, stane se opak, říkám má oběd připraven, stačí ho ohřát, pak zjišťuju, že oběd je v lednici nedotčen a malýmu daly smažený sýr s hranolkami v bufetu, o to jde.
číst tuhle diskuzi nebudu, první 2 stránky stačily 🙄 Opravdu nejsem schopná pochopit reakce těch, co se do @nanysek123 pustily jak vzteklé sršně a přesně vědí, v čem je problém. Ani nechápu, proč by se měla někomu obhajovat nebo něco vysvětlovat - ano, založila diskuzi, ale asi proto, že ji to trápí, že by to ráda nějak řešila, že si o tom chce popovídat a chce podpořit. Opravdu má někdo pocit, že výkřiky typu "seš přecitlivělá, děláš naschvály, co budeš dělat, až bude dítě ve školce, ha, došly ti argumenty apod." jsou něčemu nápomocné?
A k úvodnímu příspěvku - jsou mámy, které nechávají hlídat dítě od narození (které by to tu nejspíš taky schytaly, že jsou krkavčí matky apod.) a pak mámy, které si prostě potřebují být víc jisté, než dítě pustí z dohledu. I já jsem v té druhé kategorii a to mám tchyni i tchána opravdu ráda, jsem šťastná, že je děti milují a oni je, ale snad rok a půl byla malá jen se mnou nebo s Michalem. Prostě jsem neměla pocit, že je na to připravená ona a asi ani já jsem na to nebyla připravená. Až pak postupně jsem ji nechávala bez našeho dohledu - napoprvé, jsme chodili s mým mužem kolem baráku, kdyby něco 🙂
A k těm výkřikům, že je to ze strany nanysek123 "akce" proti tchyni a že tchyně vychovala manžela, bla, bla, bla... Každá vychováváme nebo vedeme dítě jiným způsobem a sice nebudu tchyni psát seznam, jak má přesně co dělat, ale na některých věcech trvám a pokud bych viděla, že to babička nerespektuje a jde proti mně, tak mi přijde logické, že jí to dítě nebudu chtít nechávat. Jedna věc by byla, kdyby přišla a chtěla si případné rozdílnosti v přístupu vysvětlit, druhá, když přijde a naprosto ignoruje moje přání
Také jsem začala půjčovat syna prarodičům až v jeho 2,5 letech, dřív jsem na to nebyla připravená já. I když snahy od tchánovců byly, řekla jsem jim, že není problém v tom, že bych jim vnoučka nechtěla půjčit, že on by to zvládl, nezvládla bych to já. Otestovala jsem se nejdřív u mých rodičů, a o něco později jsem ho půjčila i tchánovcům. Měli by tvé přání respektovat a ne tě stále do toho tlačit.
@nanysek123 - podle toho,co píšete, nechcete řadu. Chcete utvrdit v tom,jaky názor zastáváte. A to od diskuze nečekejte.
Já bych nanysek123 taky tak skoupě neodsuzovala...Spíš mi přijde, že tchyně si dupe jako malé dítě...Zakladatelka přece psala, že nabídla i kompromis - že pojede s nimi, případně že by jel na výlet manžel, nebo že uspořádají nějaký společný výlet, načež přijde reakce, že takhle ne...to mi přijde tak trochu jako truc od té tchyně - nebude to po mém, tak to nebude vůbec...Já si umím představit, že novopečené maminky jsou někdy třeba opravdu přecitlivělé, nebo některé věci zkrátka příliš hrotí (sama nevím, jaká budu, že jo), ale právě babičky a dědečkové by z pozice svého věku a zkušeností mohli mít už určitý nadhled a jednat shovívavě...tím, že budou dělat trucy a vyčítat, jenom přilévají oleje do ohně a konflikty pak zbytečně eskalujou...a pardon, dělají to hlavně ženský-tchyně. Přičemž já teda nechápu, co tím přesně sledujou. To, že chtějí vidět vnoučátka těžko, protože to by klidně mohly, kdyby byly ochotné přistoupit na nějaký kompromis a dodržovat "pravidla hry", která nastolí rodiče dítěte...Tak co v tom je? Snaha natřásat si brka a ukazovat, kdo je tady "pánem"?
@nanysek123 - vím,ze je to těžké,ale zkuste najít s prarodiči kompromis. A kompromis znamená slevit trochu z toho,co chcete Vy, a povolit trochu toho,co chce tchýně. Má na styk s vnoucetem právo a pokud bychom šli do důsledků,mohla by se obrátit na soud,ten ji styk stanoví a je čistě na ni,zda v době tohoto styku stačí s Vaším dítětem odjet na druhý konec republiky a zpět. Pokud dítě zabezpečí,nemuzete ji v tom bránit. Situaci bych nehrozila a opravdu to prostě jednou zkusila a viděla bych,v jakém stavu se dítko vrátí. A nemyslím si,ze by Vám ho vrátila zraněné,dehydratovane, uplakane a s horečkou. Už proto,ze jistě sama ví,ze by to byl poslední výlet,ke kterému byste dobrovolně svolila.
@suzanna123 uplne souhlasim se vsim, cos napsala!
@nanysek123 tvuj postoj uplne chapu, kdyz se na to necitis, tak proc bys to mela silit a pak se o prcka bat? memu synovi budou jenom 3 mesice a tchyni mam rada, ona se zajima, ale jeste ji ho nechci davat pohlidat ani na kratkou dobu i kdyz s moji mamkou problem nemam. Duvod je prosty - za poslednich x let jsem videla, jak tchyne podkopava postaveni me svagrove u jejich 2 deti a ja nechci, aby se to stalo i u nas. Tchyne i primo pred ocima svagrove porusovala vetsinu instrukci, ktere mela, deti posazovala v kocarku jeste kdyz neumeli sedet, brala si holky na vylety tim zpusobem, ze svagrove to bylo oznameno a pozvana nebyla atp. Holky babicku obcas nazvaly mamkou. Takze ja jsem maximalne obezretna a budu ji muset postupne zacit verit, ze zacatku je ale spolecne samotne nenecham. Je to tvrde, ale verim, ze postupne se to bude zlepsovat a budu ji moci verit.
Ségra dává svoji dvouletou holčičku k našim třeba i na 5 dnů a zvládá to skvěle. Babičku miluje, užijou si vždycky srandu a malý se pak ani nechce jet k mamince. Ve dvou letech už to není žádný miminko, aby si ho babička nemohla půjčit na výlet do zoo... ale vy jste maminka a vy rozhodujete 🙂
Můj syn byl týden u mých rodičů už když mu bylo 11 měsíců a to není 20 ani 40 km ale 300 km. K tchánovcům taky jezdí normálně a to je 70 km, takže já toto neřeším. Syn je v pohodě a na nás s manželem si ani nevzpomene.
@nanysek123 - kdyby si takhle chtěli malou na výlet půjčit mí rodicče, kteří ji vidají dennodenně, nevidím v tom problém, kdyby tchýně, která ani nedojede, malou vidí málo, tak to bych ji nepůjčula z toho důvodu, že s malou nenávazala patřičný vztah a malá by to s nima těžko tak dlouho vydržela...
nevím jak je tvé dítě zvyklé na prarodiče a jak je vztekací, jestli chodí na Wc nebo má ještě plínky, tohle musís posoudit ty sama a podle toho se rozhodnout, zda půjčit a komu či ne...
@suzanna123 Máš pravdu, vždycky je důležité, aby babičky respektovaly naše přání, pak když je respektují, uděláme i my snachy velký krok k tomu, aby i ony byly spokojené, ale někdy to tak bohužel nefunguje, pač čím víc h...em mažeš, tím víc smrdí, tak asi tak 😀
@mmaajjaa Ano tlačí na pilu docela dost, asi čekají, kdo se unaví první 🙂, nebo kdo to vzdá.
@carmilla Já bych neřekla, že to je nutně o "natřásání si brk". Pomíjím teď fakt, že si prostě chtějí prarodiče vnoučka užít sami, bez toho mít matku permanentně za zadkem. Ale jednu docela zajímavou věc jsem vysledovala nejen u vlastních dětí, ale i u neteří a v okolí - když jsou tahle batolata s babičkou/dědečkem bez přítomnosti matky, jsou výrazně hodnější a líp spolupracují. Pokud je matka přítomna, je to kolikrát celkem katastrofa, obzvlášť právě v období vzdoru. Sama jsem to zažila u své nejstarší, momentálně to probíhá u prostřední, u obou neteří to bylo taktéž, i u dětí známých. Teď mi bude tři dny hlídat tchýně a sama řekla, že s prostředňátkem nemá problém, když tam nejsem, je fakt, že když ji měla třeba na odpoledne a já ji přijela vyzvednout, tak v tu ránu scéna jak hrom. Totéž u mé máti, ta si děcka vždycky chválila, že jsou v pohodě, když tam nejsem (a totéž u neteří, toho jsem i byla svědkem, kdy jsme s mamkou hlídaly obě neteře - úplné pohodářky na rozdíl od chvíle, kdy byla přítomná i ségra). A to ty moje holčičky vydají fakt za dobrejch 10 kluků 😀 😀 😀
Holky, já vám napíšu jeden z nejhlavnějších důvodů, proč nechci zatím nikomu ( nejen tchánovcům ), půjčovat své dítě dál než tady v našem městě. Jde o tu cestu. Určitě by tedy jeli na výlet autem a já bych si v životě neodpustila, kdyby se cokoliv stalo. A možná bych to ani neodpustila člověku, který řídil ( i kdyby to byl někdo z rodiny ). Takže na výlety mimo město, prostě musím řídit jen já nebo manžel. Nevím, jak to bude za pár let, až bude větší....ale teď to tak mám nastavené a přes to vlak nejede.
@hrosatko87 tak s tímhle bojuju taky, tchánovi je přes 70, mají staré auto, a jemu dítě do auta prostě neposadím, asi 100x se urazil, ale přes to vlak nejede.....
@hrosatko87 @mimco Mám to úplně stejně. Rodiče už jsou starsi, s tchanem nejezdím už davno, protože se při jeho stylu řízení necítím bezpečně.
@hrosatko87 tak tohle mi ted udelali rodice, mý vlastní... odvezli mi syna ze svatby bez meho vedomi prý abychom si mohli v klidu udelat fotky, nejak jim asi nedoslo ze chceme i par fotek se synem. A jeli bez autosedačky... no můžu vám všem tady říct, že nejaká ucta ke staří nebo rodičům šla stranou a vyslechli se neco ne moc peknýho i sprostýho.... i před tchanovcema a vsema kdo byl doma... a nejake argumenty typu, "vy jste taky nemeli autosedacku " jsou mi u Ďoury !!
@eldrag To je neskutečné...takže teoreticky vám tu svatbu ještě skoro pokazili :(
@mimco
@vanilkacka Naštěstí můj otec i tchán jsou opravdu zodpovědní řidiči a vím, že jednou jim syna na výlet pujčím i beze mně, ale teď je můj názor takový, že malý je ještě opravdu malý a dokud si sám nebude umět říct co ho bolí, co by chtěl, že má hlad atd....tak na delší dobu a někam mimo s nikým nepůjde.
@nanysek123 necetla jsem celou diskuzi, ale co bych dala za to, kdyby nekdo z nasich prarodicu (moji nebo manzelovi) chteli deti na cely vikend. To by byl naprosty luxus. Nicmene k vasim obavam, nechci malovat certa na zed, ale dite muze srazit auto i u vas ve meste, kdyz pujde s babickou na hriste. Nevidim rozdil mezi tim jit na hriste a jet nekam dal do Zoo. Jako bazen bych asi taky nedovolila.
Jsem taky tchyně, taky babička. Moje děti mi vnoučata normálně půjčují už od narození, jezdím si s nimi kam chci, beru je k moři. Ve dvou letech jsem s vnučkou byla v Řecku na 15 dnů a to sama. Nemusí se bát, starám se o ně vzorně, jak by taky ne...jsou to moje vnoučata!
@nanysek123 No z počátku nic moc, ale teď už pochopil a zastává se mě.
@babanci To je pěkné, ale musíte si uvědomit, že jsou babičky a babičky. Babičky respektující výchovu a přání rodičů a babičky dělající si věci jak se jim to hodí. Moje mamka a tchýně jsou ty respektující....přesto na výlet beze mne nepůjdou.
@hrosatko87 Bála bych se, že si dělám medvědí službu. Kdyby mi moje děti nechtěli vnoučata půjčovat, tak bych si je teda nepůjčovala. No, a nastane doba, kdy by třeba rodiče potřebovali pomoc a ta určitě přijde. Pak nejsou vnoučata zvyklá, třeba u babičky spát např. , ta vazba se taky taková nevytvoří, pokud nevidím svoje vnoučata a oni mě často.... a babička může taky říct, nechtěli jste mi je dávat, tak si trhněte. 😀 Já jsem třeba svojí vnučku hlídala pořád, byla skoro jako moje, moje dcera studovala a když bylo maličké 6 let, moje dcera zemřela. Od té doby se o ní starám. Stát se může. bohužel, cokoliv.
Někdy totiž na těchto diskuzích pozoruji, že když se babči snaží a děti chtějí, některé z Vás nejsou rády a když naopak se nezajímají nebo málo, tak to taky není dobře. Je správné si uvědomit, že my, babičky, můžeme, ale nemusíme. Zpravidla to děláme z lásky k Vám a dětem, že pomáháme, protože jinak máme většinou taky svůj život a svojí práci a čas, který věnujeme vnoučatům, bychom mohly třeba využít k odpočinku. 😀

@panickatlamicka Nedělám, tak se snažím se tomu zasmát, i když to teda naštve, ale na druhou stranu zase dobře mi tak že, neměla jsem žebrat o radu 🙂, ale děkuju za podporu.