Tchyně říká partnerovi zdrobněle. Máte na to názor?

thabaruulka
20. pro 2023

Zdravim. Musim se podelit o veci ktera me vytaci. Moje potencionalni tchyne je ohromna citlivka. A memu partnerovi rika zdrobnele. Cekame miminko a me prijde ze ho tim hrozne ponizuje. Jemu to nevadi a to mi stve snad jeste vic😀 mate na to nazor?

nnnadja
21. pro 2023

@thabaruulka prijde mi to hezke a myslim,ze i ja budu detem rikat cely zivot zdrobnele. Uz jen ze jsme tak zvykli.

leilinka1234
21. pro 2023

I já svému můžu říkám občas zdrobněle... Jeho matka to taky používá (a to u všech tří jejích synů). A nepřijde mi to divné.

kristyneckaa27
21. pro 2023

@thabaruulka Nevidím na tom nic špatného,pokud to není v nějakém špatně myšleném tónů. Tchyně manželovi občas řekne Pavlíku,a nijak mě to nezaráží. Děda s babičkou s babičkou mi také pořád Kristýnko, a vlastně je to hezké.

konidana
21. pro 2023

@thabaruulka rika mu tak odmalicka, oba na to jsou zvykli. Nic na tom neni. I ja u nekterych lidi (zejmena treba u mych ucitelek z 1.tridy apod.) toleruji, ze mne jako dospelou (uz postarsi😅) zenu oslovuji zdrobnele stejne jako tenkrat. Napr. Danuško. Nikdo jiny mu tak nikdy nerikal, ale proste jedna nebo 2 ucitelky jo. Stejne tak moje babicka mi rikala Danulko i v dospelosti. Vymlouvat jim to nebudu, prestoze pro vsechny jsem vzdy byla jen proste Dana, pro mamku občas i Danka.

Manzelovi vsichni z jeho rodiny take rikaji zdrobnele, i kdyz to je chlap pres metrak. Proste je nejmladsi toho jmena, tak ma nejvetsi zdrobnelinu🤣

petrasipkova1
21. pro 2023

@thabaruulka ty ještě nemáš děti, ze ? Děti rostou ohromné rychle a pořad to jsou moje miminka a navzdycky budou, stejně jako já si s moji mamkou připadám jako její mala holcicka. Asi pořad jim budu říkat zdrobnele, stejně jako doufam, ze budu pořad maminka a ne matka 🙈 a doufam, ze přivedou hodnou, milující snachu 🙈

fyii
21. pro 2023

@thabaruulka pokud tohle je tvuj nejvetsi problem s tchyni, jsi stastna to zena🙂

macinka1989
21. pro 2023

@thabaruulka já jsem na zdrobněliny zvyklá od malička a nikomu neříkám “základním” tvarem jména. Naopak ve mě vždycky hrkne, když slyším manželovu babičku, jak říká “Marcela si dá/chce taky?” Manžel mi tak občas řekne ze srandy, vím, že je to ze srandy, a stejně mi to není příjemný 😅
Asi prostě záleží, v čem člověk vyrůstá a na co je zvyklý..

alice180
21. pro 2023

Já jsem zase nikdy nepochopila, proč někdo dělá vlny. Když ho dotyčný nazve jeho jménem v jakékoliv podobě. Prostě se tak jmenuje, tak co je za problém?! Takže úvodní dotaz už absolutně vůbec nechápu, co je jako k řešení?!

marketa1218
21. pro 2023

Však je to pořád její dítě ne? Taky mám doma občas dospělého Jarouška i mně někdy řekne Marketko, je to náhodou hezké. Lepší snad než aby na něho
nadávala .

patypresdevaty
21. pro 2023

Přijde mi to úplně normální.
Pokud má někdo problém, tak ty... neneses si spíš právě z dětství nějakou citovou odtazitost, kdyz u vás si partne lidé v rodině zdrobnele/prezdivkami neříkali?

veruuu_kubesovic
21. pro 2023

@thabaruulka jooo, že úplně nesmyslně hysterčíš kvůli naprosté banalite...
Jsem Veronika, celý život mi všichni říkají Veru nebo Verun, mamka mnohdy i Verunko/můj manžel je Honza, všichni mu říkají Honzí/Honzíku...

kristyn86
21. pro 2023

Neprijde mi to ponizujici. Ponizujici by mi prislo,kdyby mu rikala ty debile jeden...treba...Holt je to jeho mama. Pockej a vzpomen si pak ty na tchyni,az tve dite bude dospele. Jestli mu budes rikat jen jmenem v kalendarnim tvaru. Tchanovci memu muzi rikaji Peto,vyjimecne i Petriku,kdyz po nem mamka neco chce a jakoby skemra nebo jak to rict.. Me to pripada roztomile. Ja jsem Kristyna a rodice mi rikaji Tynko,Kristy,Kristynko...Nevidim na tom nic spatneho...
A ty uz jsi dospela? Ze mas prezdivku ve zdrobneline?

drep
21. pro 2023

@patypresdevaty mně to úplně připomnělo mojí fakt divnou babičku, která tátovi říká Vladimíre a mně Evo. To mi vždycky přišlo ujetý

ninive211
21. pro 2023

Pokud to nevadí MANŽELOVI, tak co to řešíš? Tchyně s tchánem taky manželovi říkají v jeho skoro 40 "Pepíno" (je Josef), mně to sice úplně rve uši, ale když to nevadí jemu, tak mně je do toho prd...maximálně se pousměnu a vždy si vzpomenu na Pepina ze S tebou mě baví svět, jak se dí v té kadibudce a povídá si s Dášenkou 😀

mimi1004
21. pro 2023

Účet zrušen 🤣🤣🤣

me_druhe_ja
21. pro 2023

Sice už autorka zbaběle utekla, ale mě se strašně líbí, jak si v češtině umíme hrát se jmény. Jak má každé jméno několik variací. To je prostě boží. To Francouzi vůbec nemají. Taky je to prostě od narození až do smrti Luis nebo Chloé (například) a konec.

ai30
21. pro 2023

Chudak tchyne, tu jeste ceka peklicko... :(

tereza0111
21. pro 2023

@mimi1004 to slo rychle :D

kristyn86
21. pro 2023

To je reseni,utek 😱

kristyn86
21. pro 2023

@me_druhe_ja A muzu se zeptat,tvoje deti maji francouzske jmeno? A rikas jim jen tim zakladnim tvarem nebo taky nejakou pocestenou zdrobnelinou,prezdivkou apod? Vis,treba Luisovi Luisiku,Luizicku atd..

zanett
21. pro 2023

Chudera zakladatelka, v duchu tradice zde na Konovi ji bylo opet nalozeno, jaka je to hysterka a jak se zabyva kravinami atd. Dam ti radu, zakladatelko, pokud to neni absolutne nutne, nezakladej zde diskuze, pochopeni se vetsinou nedockas.

Kazdopadne za me; svemu synovi (ktery je teda maly) rikam zdrobnele jen doma ci v rodine, davam si pozor, abych mu nerikala zdrobnele pred ostatnimi detmi (vime, jake deti muzou byt) - beru to jako nacvik na pubertu, tezko bude pubertak rad, kdyz ho matka pred partou kamaradu nebo i holek oslovi zdrobnele. Treba by to nevadilo, ale nebudu ho vystavovat situacim, ve kterych by mu mohlo byt trapne. Muj manzel tyhle zdrobnelinky taky nesnasi, nebyl by rad, kdyby mu tak nekdo rikal a pocitam, ze syn to bude mit po nem. Takze ja te, zakladatelko, chapu, ale co s tim, to teda neporadim. Tezko tchyni predelas. Ja osobne nesnasim ani takove ty 'tatky' a 'mamky', tak se oslovuje naprosta vetsina rodicu, mne to prijde absolutne asexualni, v zivote nikdy bych o manzelovi (tedy otci meho syna) nemluvila jako o 'tatkovi' - hned se mi vybavi tatik s pivnim mozolem a to teda sexy neni ( a diky bohu muj manzel takhle nevypada), ani ja bych nechtela byt 'mamka', ackoliv technicky vzato mama jsem. A ty zdrobneliny jmena urcene dospelym lidem mam zarazene ve stejne kategorii jako vsechny ty 'tatky' a 'mamky'. Tak snad jedine, zakladatelko, posilam virtualni poplacani po rameni plne pochopeni😉

brnohrot
21. pro 2023

@zanett zakladatelka zbaběle utekla

ai30
21. pro 2023

@zanett Jezis v jake socialni bubline to zijes, ja krome Homolku neznam nikoho, kdo se oslovuje 'tatko' a 'mamko'🤣🤣🤣

emillyhk
21. pro 2023

@thabaruulka Na mě to působí spíš tak, že ty se cítíš vztahem mezi partnerem a jeho matkou nějakým způsobem ohrožená. Co je ponižujícího na tom, když svého syna oslovuje zdrobněle, dává mu tak najevo, že ho má ráda a on s tím nemá problém? Kdyby mu to vadilo, řekl jí to a ona mu tak říkala schválně, tak je to divný. Ale takhle?
Mě třeba moje máma taky oslovuje zdrobněle, jednu tu variantu fakt nesnáším, ale ji by mrzelo, kdybych jí to řekla. Tak to prostě přecházím.

ninive211
21. pro 2023

@ai30 U nás se tak naši normálně oslovovali (krom jména i občas takhle), i mě občas ujede "taťo", když po manželovi chci něco ve vztahu k děetem (aby jim něco zařídil, podal, postaral se o ně...)
Babička dědu oslovovala zásadně "dědo" (v naší přítomnosti, možná, že když byli samo dva, že mu říkala Lojzo, já jsem si tak díky tomu dlouho vůbec neuvědmovala, že se děda vlastně jmenuje úplně stejně jako strejda - a babička že se jmenuje stejně jako mamka)

me_druhe_ja
21. pro 2023

@kristyn86 je to Martin a Nela. Chtěla jsem jmeno, co existuje v obou státech a nebo české jméno, co je jednoduché na psaní i výslovnost. Přítel vybíral z českýho kalendáře, co se mu líbí, a pak jsme vybrali spolu. Martin je tu běžný, ale vyslovuje se jinak. Nela tu neexistuje, ale každej to umí vyslovit. 🙂 já jim říkám normálně klasicky českýma zdrobnělinama. 🙂 taky jsem nechtěla nějaký vyloženě francouzský jméno, protože na děti mluvím výhradně česky a tak i skrz skloňování. Některý jména se fakt dají blbě skloňovat😀

ai30
21. pro 2023

@ninive211 U nas v rodine ani okoli teda nikdo... Fakt nevim, kde se tak oslovuje 'naprosta vetsina rodicu', tam musi byt neco ve vode. 😂

kristyn86
21. pro 2023

@me_druhe_ja To je hezke. Vubec me nenapadlo,ze Nela neni "mezinarodni".

anonymmm88
21. pro 2023

@ai30 u nás si sousedi neříkají jinak než táto a mámo. Nikdy se neoslovili jménem. Je jim lehce přes 30🤣🤣ale když jsou na to zvyklí.... Ja bych svého chlapa asi zabila, kdyby mi řekl mámo🤣

jannym
21. pro 2023

Moje babicka rikala memu tatovi bracho, tchyne osluvuje manzela prezdivkou…fakt me takovy veci nechavaj v klidu…