Tichá domácnost. Mám za ním jít zase já?

4. únor 2024

Znova a znovu sklouzáváme k tiché domácnosti. Oba nás to ničí. A ničí to náš vztah. Oba jsme z ne úplně funkčních rodin.
Po roce snažení se, kdy byl viditelný obrovský posun, zlepšení komunikace, zmenšení ega, větší otevřenost , menší urážlivist...po roce jsme se za poslední měsíc úplně propadli a jsme zase tam kde jsme byli předtím 😥
Neumíme se z té tiché domácnosti dostat, jsme zranění, čekáme až ten druhý příjde s omluvou a jsme tím paralizovaní...

Poradíte jak z toho urgentně ven prosím?

Jak si mám obhájit že zase jako první půjdu já za ním se snahou o komunikaci a usmíření? Poslední 3 ticha jsem ukončila já. On nepřišel. Ale mám i svoji hrdost. Potřebuju vědět že i on je schopný přijít první s nabídkou usmíření...Nemůžu už zase být ten kdo to vše utne.

Jenomže vím, že on nepříjde..

Nevím co teď dělat..

tinaprofi
4. únor 2024

To znam, jsem se iednoho krasnyho dne sebrala a vypadla,nevratila jsem se 4 mesice.. Ale ja jsem proste strelec, jak se naseru uz neni cesta zpatky, na to musi mit clovek naturu... Bohuzel je to jediny, co na tyhle chronicky manipulatory co terorizujou sve okoli timto zoufalym chovanim, plati. Hodne stesti.

tinaprofi
4. únor 2024

Jo a jenom dodam - jestli tohle delate oba, sobe navzajem - tak si bud najdete terapeuta nebo jdete od sebe. Udelejte cokoliv, abyste se nechovali jako neandrtalci, dospeli inteligetni lide se vzdycky domluvi, nedelaji si naschvaly a neublizujou si tichym terorem, jestli se toho dopoustite na sobe navzajem, tak uz jste "pacienti" oba. A to vubec nemluvim o tom, kdyz to videj decka ve spolecny domacnosti, nasledky byvaji nedozirne v jejich dospelosti.

autor
4. únor 2024

@tinaprofi souhlasím s tebou..
..my jsme právě z takových rodin..takže ty následky máme v sobě oba..

jana_zofie
4. únor 2024

Jak řešíte provozní věci? Jak se domlouváte? Jak plánujete? Jak vůbec fungujete? Já bych někdy tak ráda byla na muže naštvaná až do ticha, ale lidi spolu přece prostě mluvit musí, pokud sdílí společnou domácnost, ne?

martulka88
4. únor 2024

Já s manželem dokázala nemluvit 2 hodiny 🤣 Déle ne (pokud neberu v potaz, že jsme se rafli před jeho odchodem do práce). Každopádně vždy jeden přijde s omluvou. Ale my si vždy dokážeme uvědomit, kdo tu chybu udělal. Vám doporučuji terapeuta a nebo jít od sebe. Pokud toto nezměníte, nemá to budoucnost.

levandule_k
5. únor 2024

Já bych se asi partnera zeptala, jestli mu tohle chování přijde normální, že čeká, že přijdu s omluvou a má mě potřebu trestat mlčením, protože se mu nelíbí, jak se chovám.

Neomlouvala bych se mu, ale jen chtěla vědět, proč to dělá.

Je fajn, že víš, že kde máte kořeny problémů. Chtělo by to asi párovou terapii, protože se v tom asi plácáte oba.

autor
5. únor 2024

@jana_zofie provozní věci domluvíme, když je třeba.
Ale to přece není vztah...

autor
5. únor 2024

@martulka88 nejsem člověk, který vidí chybu jen na druhých. Ale já jsem opravdu schopná I ochotná slušně a v klidu se bavit o věcech, o vymezení hranice, říct svůj názor, pochopit I druhého...
Těžko se buduje vztah, když partner neumí dát slovně najevo nesouhlas, nebo že se mu něco nelíbí. Prostě se místo toho urazí a je zaděláno na tichou domácnost.
A na to už neumím reagovat. Neumím v tom žít. Nechci to...Jenomže on se asi nezmění...
Už jsem zcela vyčerpaná a nevidím budoucnost našeho vztahu.

autor
5. únor 2024

@levandule_k když za ním příjdu, vyjíždí na mě a svádí vše na mě a očerňuje mě, podezírá atp..

Když pak příjde on, abychom to hodili za hlavu, jen tak, bez omluvy, bez hlubšího pochopení nebo sebereflexe..už toho nejsem schopna. Vím že je to pouze dočasné a za pár dní se opět urazí kvůli něčemu co jde snadno a krátce vykomunikovat.

Doteď jsem vše splachovala, jenomže už to prostě nejde. Ten záchod je ucpaný. A abych pořád je prošťouchávala hajzl a splachovala ho*na...no nevím, nejsem hajzl bába. Už na to nemám energii.

vladi88
5. únor 2024

Ahoj, máte děti?

elvira
5. únor 2024

Vzhledem k tomu, že pokus proběhl, sklouzlo to zase do starých kolejí, radím radikální řez a jít od sebe. Nakonec budete oba spokojenější.

exbordelar
5. únor 2024

Bezte do parove poradny. Tady to nerozsekneme, protoze nic neni cernobile a kazdy z vas ma svou parvdu a sve krivdy. Je to slozita zalezitost. On by byl ochotny tam jit?
Vase hadky a urazeni ma daleko hlubsi koreny, nez se na prvni pohled muze zdat. Preji hodne stesti!

dard
5. únor 2024

Zdravím, pokud vám oběma na vašem vztahu záleží, najděte si kvalitního psychoterapeuta, který se bude věnovat nejen vám jako páru, ale pomůže každému zvlášť pořešit i vaše osobní věci. Pokud manžel nebude souhlasit, zkuste si najít pomoc aspoň sama pro sebe. Minimálně vám to pomůže se posunout a získat sílu případně tento nefunkční vztah ukončit a začít s někým novým znovu a lépe. Udělejte to pro sebe a pro vaše děti, máte-li, protože ti se přesně to samé učí od vás. Držím palce 🍀

patypresdevaty
5. únor 2024

@dard jeden terapeut nemůže dělat paroveho a zaroven individuálního terapeuta v rámci jednoho páru... tedy museli by mít každý svého a ještě k tomu paroveho. Což může být, ale poněkud to leze do peněz

suzanna123
5. únor 2024

@patypresdevaty za prvé může, za druhé, jaký je rozdíl platit hodinovou sazbu jednomu nebo dvěma lidem?

patypresdevaty
5. únor 2024

@suzanna123 to je zajímavé, že už od několika terapeutů + z podcastů jsem si vzala to, že jedna ze základních profesních zásad a pravidel etiky je, že se individuální a párová terapie zásadně nemíchá a nemá to dělat jeden terapeut. Leda ve výjimečných případech a ze zcela specifických důvodů.
Na terapii jsem chodila jak já, tak manžel, a na párovku nás odkazovali zásadně jinam. Neexistovala možnost, že by to dělal některý z našich terapeutů.

suzanna123
5. únor 2024

@patypresdevaty my máme párovou u terapeuta manžela a mě vzal taky, i když tam to byl spíš ten výjimečný případ - do toho se mu nechtělo. To podle mě není žádná zásada profese a etiky, ale to, jak si to nastaví ten který doktor. Určitě je pro ně snadnější to oddělit. Btw., v minulosti většinou zásadně odmítali online konzultace. Pak přišel Covid a najednou je všechno jinak. Taky evidentně nic, přes co by nejel vlak, i když se tak tvářili

autor
5. únor 2024

@patypresdevaty ano souhlasím, míchat to dohromady je proti jejich etice

autor
5. únor 2024

@suzanna123 profesní etika je u terapie opravdu taková, že se u jednoho terapeuta neprovádí individuální a párování terapie.

patypresdevaty
6. únor 2024

@suzanna123 tím pádem to fakt není profík. Dělá dohromady parovku i oba každého zvlášť je hodně za čarou

suzanna123
6. únor 2024

@patypresdevaty tak ty to asi musíš vědět líp než já, jestli je profík nebo ne 🤦‍♀️ Btw., viz odkaz výš - asi taky samej amatér…

levandule_k
6. únor 2024

Polož si otázku, proč s ním vůbec jsi?

patypresdevaty
6. únor 2024

@suzanna123 ale tam píšou úplně o něčem jiném - že může být občas důvod sejít se s párovým terapeutem každý sám (třeba protože jeden z partnerů se bojí něco otevřít přímo na párovce a potřeboval by to nejdřív probrat sám s tím párovým terapeutem). Ale terapeut mu nebude poskytovat vyloženě dlouhodobou individuální terapii, to je něco jiného.
A to píše i v tom Tvém odkazu: I absolutely see individuals in the couples I work with separately, but for short periods of time. I do not, however, see a couple and also become one partner’s individual therapist.

A stejně to máme třeba i v mediaci (jsem mediátorka). V rámci mediace samozřejmě může být důvod udělat oddělené setkání s každou stranou zvlášť. Neexistuje ale, abych mediovala spor stran, kde jednu z nich zastupuju (byť třeba v jiné věci).

dard
6. únor 2024

@patypresdevaty No, podstatou mé odpovědi nebylo, kolik těch psychoterapeutů má být, ale aby si tazatelka řekla o pomoc někomu nezávislému, kdo bude vědět, jak pomoci. Samozřejmě, že to leze do peněz. A taky to vyžaduje spoustu času a energie a trpělivosti... To si samozřejmě tazatelka taky musí sama zodpovědět, zda se jí taková investice do vztahu "vyplatí" nebo ne. Očividně situaci ale sami vyřešit nedokáží.

mutsynka
10. únor 2024

Řešim to samé a už mi nějak dochází síly 😞 jsme s manželem 9 let. Dřív se stalo, že se třeba 1x za půl roku nebo 1x za rok (většinou kvůli nějaké kravině) urazil a třeba týden se se mnou nebavil. Já jsem na něj vždy kvůli provozním věcem mluvila a po týdnu se většinou odbrzdil a choval se zase jako nic a začal se mnou normálně mluvil. Jenže teď se to stupňuje. Oslavil nedávno 40 let a je jako když mu hráblo. Teď už to je pomalu obráceně. 14 dní má nafouknutou hubu a týden se normálně baví. Kolikrát ani nevim, proč nebo co ho vlastně urazilo. Když se ho zeptám, tak mi pak odsekne že nic nebo ho ještě víc urazí, že se ho na to vůbec ptám a nevim to… Naposledy mě ve své naštvanosti shodil i před dětma, když večer nechtěly spát. Vždy jsme před nima byli mamka a taťka. On na ně večer vlítnul do pokoje a začal na ně řvát, že jsou jako máma. Že nechrápou a čumí dlouho do noci. Já si zrovna v koupelně čistila zuby a obrečela jsem to. Děti z toho pak byly taky vykulený. Nevim proč do toho tahá i děti. sebevědomí mám kolem nuly a připadám si doma důležitá jako 💩 u cesty. Poslední dobou, se normálně těším do práce a je mi tam líp jak doma 😔

zazana81
10. únor 2024

@mutsynka jo, tahle povaha + krize středního věku u chlapa, to je silné kafe. Překvapuje mě, jak to je všude jako přes kopírák. Jak se chová mi o domov? Veselý, hovorný, přátelsky?

mutsynka
10. únor 2024

@zazana81 přesně tak. Mimo domov nebo když doma s někým telefonuje, tak se chová úplně normálně v pohodě. Veselý, hovorný, … pak dotelefonuje, nahodí svůj poker face a kolem mě projde zase jako puchejř.

zazana81
10. únor 2024

@mutsynka bydlíš snad s mým mužem??? 😂😂

mutsynka
10. únor 2024

@zazana81 hrabe mu stejně jo? 😂🤦🏼‍♀️ tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama 🤝