Únos dětí manželem, rozvod. Máte zkušenost? Jak postupovat?
S manželem se známe 3 roky. Zpočátku byly naše vztahy krasne. Jezdili jsme na dovolené, cestovali. V lednu 2019 jsme měli svatbu. V dubnu 2019 se nám narodila dvojčata. Pak se začal náš vztah horšit. Manžel svádí veškeré narůstající problémy na mne. Mám poruchu příjmu potravy (bulimii-anorexii), o které věděl od začátku našeho vztahu. Péče o dvojčata mne plně zaměstnávala, a tak jsem byla ráda, když mi manžel pomáhal s krmením a převlékáním mimin. Manžel začal tvrdit, že své rodičovské povinnosti nezvládám. Jednou mluvil o tom, že by najal chůvu, ale pak jsme odjeli na 2 měsíce do Krkonoš - Strážného, kde mi s dvojčaty pomáhali manželovi rodiče. Mně tak přibyla povinnost denně vařit navíc pro oba Liborovi rodiče a Liborova syna z předchozího partnerského vztahu. Dvouměsíční pobyt ve Strážném byl pro mne velmi vyčerpávající a dlouho jsem po Liborovi chtěla,abychom se vrátili do Prahy. V Praze jsem zkolabovala. Minimálně rok předtím jsme začali neúspěšně řešit mou anorexii konzultacemi u různých odborníků. Liborův postoj se stával čím dál neústupnější a požadoval na mne, abych se léčila během dlouhodobější hospitalizace, Když jsem 14.6.20 zkolabovala, nechal mne odvézt do ÚVN, sebral dvojčata a odjel s nimi zpět do Strážného. Druhý den mne z nemocnice propustili. Chtěla jsem, aby se s dvojčaty vrátil. Odpověděl mi, že mi dvojčata nikdy nevrátí. Když si pro děti přijedu do Strážného, že mne k nim nepustí a že na mne zavolá policii. Prohlásil, že ukončí smlouvu na podnájem v Praze, kde jako rodina bydlíme, a budu bez bytu.
Myslím tedy, že mi Libor unesl dvojčata, že mi neoprávněně brání v přístupu k mým dětem. Libor ví, jak jsem citově vázaná na má dvojčátka, a dobře ví, jak mi psychicky ubližovat. Prý se o děti dostatečně nestarám, prý je nechávám pomočené, pokálené a hladové. Prý mi zabrání, abych děti zabila. Jak na to přišel? Pro svá tvrzeni samozřejmě nemá žádné důkazy. Vím, že už se mnou nechce žít a hledá způsob, jak se mne zbavit, nejlépe na nějakém vzdáleném psychiatrickém odděleni. Myslím si, že náš rozvod je nevyhnutelný. Nejdříve však chci vyřešit péči o má třináctiměsíční dvojčátka.
Jak nejlépe postupovat? Setkal se někdo s tím, ze by manžel odvezl děti a bránil ji styku s dětma?
@ai30 tak žena má zdravotní, psychicky problem a manžel zdrhne a vezme sebou děti. Místo aby ji pomohl.
@rezusesmichy Aha, chapu. No laska tam uz urcite neni a problemu prehrsel, proto jsem psala, ze to ostatni komentovat nebudu.. Jen jsem reagovala na ten 'unos' deti. Kdyby muj partner byl psychycky nemocny a odmital se lecit, doma by kolaboval a ja musela chodit do prace, ohledne deti bych jednala stejne, nejdriv bych je odvezla nekam, kde budou v bezpeci.
Tak ale každopádně se to dá řešit i jinak než že odvezu děti a znemožním aby je partnerka viděla, tim akorát dosáhnu toho, že se její stav bude jen zhoršovat.
@ai30 A kde ona píše, že se odmítala léčit?
@rezusesmichy To rozhodne. Neobhajuju dalsi jednani manzela, ale prijde mi absurdni, aby tu psychycky nemocny clovek, ktery se odmita lecit a v posledni dobe dvakrat zkolaboval, tvrdil, jak fantasticky se sam dokaze postarat o trinactimesicni dvojcata...
@somalicats Nemocna je nejmin 3 roky, evidentne momentalne v peci lekaru neni.
@somalicats Navic dokazes si predstavit byt v te situaci sama? Pokud by u me realne hrozilo, ze zkolabuju, nikdy bych nezustala doma sama se dvema rocnimi detmi!!
@ai30 no tak pokud žila, žije s někým takovým tak se tomu ani nedivím, že zkolabovala. O její nemoci věděl, přesto si ji vzal a měl s ní děti.
@ai30 Ona tam píše, že se léčila neúspěšně. Nevím, zda máš zkušenosti s psychiatrickými diagnózami, já ano a nastavit léčbu včetně psychoterapie je v řadě případů hodně složité a nemusí se povést na první pokus. Navíc potřebuješ i podporu rodiny. A tu ona evidentně nemá, pokud je pravda vše, co napsala. Momentálně si léčbou prochází moje velmi blízká kamarádka, ona sama má dvě malé děti a je už podruhé hospitalizovaná, její manžel to nemá jednoduché, ale protože na rozdíl od tohoto případu svoji ženu miluje, tak je jí oporou a nikdy jsem od něj neslyšela, že by jí vyhrožoval, že jí sebere děti.
@somalicats Opakuju, ze neobhajuju jednani manzela vzhledem k ni. Pokud je pravda to, co pise, je to evidentne hajzl, co se ji chce zbavit. Ale ona tady obhajuje to, ze jak je schopna se o deti sama postarat a to proste evidentne neni. Pokud by jednala v nejlepsim zajmu deti, sbali se a odjede k rodicum, nebo si zajisti chuvu, ktera s ni bude po dobu lecby doma.
@ai30 Ona evidentně nemá jinou možnost - chůvu z rodičáku asi nezaplatí (pokud má vůbec k penězům přístup), a jestliže se k ní manžel chová tak, jak se chová, tak dokážu pochopit, že má strach kamkoli odjet. Divné mi přijde, že by ji pustili druhý den po kolapsu - pokud je roky léčená špatně, tak si nemyslím, že by byla v tak dobrém stavu, aby ji hned druhý den pustili. Ale to jsou všechno jen spekulace, víme tady jen verzi její.
O me nemoci vi od zacatku vzrahu. Muj stav je porad stejny. A kolaps z nizkeho tlaku jsem mela jen 1x, co mame deti.
A ma vaha je take porad stejna. Nehubnu. Vazim stejne, jak jsme se seznamili. Jim take stejne. A najednou po 3 letech mi sebral deti. Tvrdi, ze jsem v kritickem stavu. V kritickem stavu necha svou manzelku doma? Do nemocnice mi ani nic neprivezl. Nemela jsem hygienicke veci, kosili, doklady, penize, klice od bytu. Nemela jsem se jak dostat domu. Museli pro mne prijet rodice 120km daleko.
Vypln to predbezne opatreni a dej na soud a rivnou podej svee i deti do tve pece, zajisti si pravnika a res anorexii, pises, ze se na tom porad stejne...tak by to asi nemusel byt problem...res vse hned. Deti maji trvale bydliste v Praze asi ne? Byt je jen jebi nebo vas?
Uz vidim jen podnajem... je pouze na nej ? Rodice tboji by ti pohly?
@marriam ahoj nektere ženske jsou tady drsné..neber si to...to jako by žene s rakovinou někdo vzal děti..na hlavu padlá je pulka populace, co se psychických problému týče a věřím, že mnohé kritičky zde patří mezi ně...
určitě sama víš že svuj problém řešit musís nejsi blbá..nemyslím si že člověk s touto diagnozou se vyloženě nedokáže postarat o dítě...ale záleží v jakém stavu je jak moc už je nemocný a nemohoucí fyzick a psychicky...vzhledem k tomu, že píšes souvislé věty asi ještě logicky uvažuješ...okamžitě na policii on nemá právo ti zamezis styku s dětmi, v podstatě je unesl proti tvé vůli..nemá je ve vyhradní péči jestli jsem dobře pochopila, takže naklusat s policajtama za zadkem že ti sebral děti a okamžite k soudu...zači sbírat důkazy o tom co tvrdíš ty a co on..přes sms..svědectví atd. co se vsak soudu týče počítej s tím, že pokud je tvá diagnoza dle dokrorů už v takovém stádiu že budeš muset podstoupit léčbu někde v ustavu, tak je svěří do péči otci...ale ty presto budes mit pravo se s dětmi vídat na zálade stanovení soudem...pak by bylo vhodné dat se co nejrychleji dokupy a zažádat o svěření do své peče, nebo střídavé..ale až budeš zdravá,..tvá nemoc mu hodně hraje do karet, ale zamezit ti uplny styk s dětmi nemůže!!!
Cituji.. "Dale jsem zminovala vareni v souvislosti s jeho rodici, ze mi nepomohli a jeste jsem jim varila. Takze asi sami usoudili, ze to zvladam vse dobre"
No tady brecis, ze jsi varila pro vsechny a nepomohli ti, ale v uvodnim prispevku zas pises, ze ti pomahali s detmi, takze z toho vareni bych zas takovy halo nedelala 🤷
@kaja2016 presne kor takova. Mozne jsou spise uzkosti a podobne, neni nebezpecna sobe ani ostatni m. Svuj problem tna a mluvim o nem, coz ukazuje na to, ze si je vedoma situace a ze pravdepodobne nejak resi... Rozhodne to neni duvod, aby otec svevolne odvezl deti a jenich matce vyhrozoval.
@aglaja13 No tak anorexie je hodne nebezpecne onemocneni casto koncici smrti a ja nevim, jak na tom pani je. To zase nechci, aby to vyznelo, ze tu diagnozu podcenuju. To musi zvazit pani sama. Kdyby doslo na soud, tak pokud se leci, tak si soud asi vyzada posudek soudniho psychologa. Kazdopadne moje zkusenost je opravdu takova, ze i kdyby byla ve vaznem stavu, tak to nemusi znamenat ztratu deti, ani docasnou, ani trvalou. Taky me prislo me, ze otec deti jedna tak, aby pani umensil jeji sance na deti tim, ze manipuluje situaci, aby to vypadalo, ze pani o deti nemela dostatecny zajem a vlastne dobrovolne se jich vzdala, coz je desny☹ A pokud to tak je, tak je dost psychopat a deti v jeho peci budou dost trpet... A treba to, ze tatinek je psychopat neresi soud uz vubec...
Na Policii jsem byla, dokonce jsem ji volala v miste bydliste otce, kdyz mi deti odmitl dat. Policie jen odvetila, ze je otec. Socialka taky moc nezmuze. Je otec. A mame se domluvit, deti pry zanedbane nejsou. Zbyva predbezne opatreni. Manzel ho pry jiz podal, dosud zadne vyrozumeni. Mam i pravnika. Moznost je ze i deti unesu. Je to neskutecne, co se v tomhle state muze dit
Ahoj holky, tak jsem zpet. Soudy byly dlouhe, manzel podaval sama odvolani. Ale uz je konec, odvolaci soud potvrdil rozsudek okresniho soudu a deti mi byly svereny do vylucne pece. Soudci odsoudili chovani manzela. Manzel to nemuze prekousnout. Denne mne nahani, jak mne miluje a chce s nami zit…. Uz bych mu ale verit asi nedokazala. Nekdy mozna odpustim, ale nezapomenu…. Hezky den

@rezusesmichy Nerozumim..