Úzkostné záchvaty 13leté dcery
Moc vás prosím, mám dceru- v červenci jí bude 13 let a už asi 2 roky má strašné úzkostné záchvaty: brečí, řve, trhá sebou, třepe se. Trvá to asi od té doby, co jsme se s manželem rozvedli- to jí bylo 11. Je to většinou večer , když se například pohádáme, nebo je třeba přetažená atd. Ze začátku jsem myslela, že jenom vydírá křičela takový věci jeko " ty mě nemás ráda" kdybych tady nebyla" atd. Ale ted se zacne treba divat na dvere a kricet " ne, ja nechci, prosim nee" jakoby neco videla... krici treba i hodinu a pul a potom treba usne ikdyz je to treba ve 4 odpoledne. Už nejak nevim co mam delat PROSIM poradte!!!!! jsem zoufala...
@kacenka1111 ja si myslim,ze cesta vedie aj tadial,ale zrejme by bolo vhodne vylucit aj ine,ako napr. schizofreniu, maniodepresiu a podobne... Moze byt citliva,vidiet to,co ini nie, mozno su to len navaly zlosti,nespracovane emocie,ale treba to vyselektovat.
@mimisekelis este mi napadlo, je to sice blbe,ale skusit ju natocit na video a zajst pripadne na nejaku konzultaciu bez nej,aby ju to prvotne nerozdrazdilo este viac.
@senta_sofia super, tleskam 🙂 vsak jsem psala, co jsem psala, jen si to slecny prekroutily po svem 🙂
@kacenka1111 Já nevím, zda máš info o tom, jak to chodí v psychiatrii u dětí, ale já vím ze zkušenosti mojí (nikoli zprostředkované), že dětem se AD hned nedávají. Nedávají se jim léky, pokud je stav řešitelný psychoterapií, případně se na nejkritičtější období nasadí lehčí anxyolitika - aby si dítě odpočinulo, vyspalo se. Dětští psychiatři opravdu neradi dávají léky, pokud to není nevyhnutelné.
@mimisekelis nectu komentare, ale myslim, ze toto je pripad pro detskeho psyhologa, kt posoudi zdali je nutne resit s psychiatrem. drzim palec
@werumka Tak to gratuluji k dr 🙂 Ne vazne, opravdu mam takovou zkusenost a je to i zkusenost jinych. Opravdu si tu nevymyslim bludy, jen abych vypadala zajimave a schvalne holcicce ublizila v ramci nejaky alterny.
Ja uz normalne koncim, holky tu kvuli me zakladaj diskuze na tajnacku, neustale me nekdo vtahuje do hry a ja uz svoje rekla a nemam duvod tu neustale obhajovat
svuj nazor, ktery sdili x dalsich lidi. Hus mozna za pravdu umrel, ale ja nehodlam. At je male dobre a je to.
@kacenka1111 Já to chápu, spíš jsem chtěla říct, že se to nedá paušálně tvrdit. Ten mozek toho dítěte je po takovém vypětí unavený - je to stejné, jako když třeba člověk zažije panickou ataku, mozek se vyčerpá a pak člověk třeba tři hodiny spí. Myslím, že není na škodu zkombinovat jak psychoterapii, tak psychiatra (ideálně takové, kteří spolu spolupracují). Protože teprve, když se vyloučí další psychické nemoci - jako je například panická porucha, maniodepresivita apod., tak jde zvolit další druhy terapií, které povedou k úspěchu. Ale tu konkrétní diagnózu určí jen ten lékař.
@mimisekelis Odkud jste? Nejste z Prahy?
@kacenka1111 Souhlasim s tebou...Dite nemusi hned k psichiatrovi...Muzou to byt jen uzkostne stavy a jedine co potrebuje je laska a hodne se ji venovat...Je mozne ze se citi jenom sama ..!!!!
@werumka presne 🙂
@mimisekelis Ahojky, taková krize, jako rozvod rodičů může odstartovat skrytou poruchu. I ty roky, kolem toho dospívání jsou rizikové. Bylo by fajn, kdyby chodila na psychoterapii a nemusela brát léky, ale pokud to má jít na pojišťovnu, potřebuješ to mít nejspíš napsané od psychiatra. V tom si nejsem jistá.
Pokud by to byla nějaká psychóza, tam se ty léky dát musí, jinak se to zhorší. Já bych asi nejdřív zkusila nějakého fajn dětského klinického psychologa. Tím se nic nezkazí, ten prášky nedává a měl by poznat pokud to je stav na léky tedy pro psychiatra. Když to nezabere, můžeš zkusit kombinaci psychiatra+ psychologa.
Padlo tady i jestli dcera nevidí nějaké bytosti z jiných světů. Jestli nemá zvláštní schopnosti. To posuď ty z dalších projevů. Psychózy se rozvíjí nějakou dobu a nenápadně. začíná to únavou, nervozitou, neklidem. Byly nějaké týdny nebo měsíce před těmi záchvaty, kdy se dcera chovala zvláštně? Nic jí nebavilo, víc spala, nebo naopak nemohla spát, byla ví vyčerpaná, nejedla, nebo se , byla posmutnělá, náladová, nebo nervózní, zapomínala nechystala si věci do školy, zhoršil se prospěch, začala zanedbávat hygienu? Pokud před záchvaty, nebo v tomhle období vidíš i nějaké takové příznaky, nejspíš půjde nějakou poruchu, nebo neklid v její duši a chce to, aby jí pomohl psycholog případně psychiatr. Tím, co píšeš, že to má od období rozvodu, tomu nasvědčuje.
Lidé se zvláštními schopnostmi se s něčím obvykle rodí, může se to různě měnit, ale takoví lidí už v dětství vidí třeba auru, mají obrovskou intuici. Neobjevuje se u nich vidění něčeho zčista jasna, nedoprovází to vztek a děs a jiné příznaky (únava, neklid, výbušnost, poruchy paměti,náladovost, apatie atd.) Zaměř se na to, takhle je potřeba to rozlišit. Pokud se toho malá bojí, nechce, to přišlo to náhle, proti její vůli, osobně nevěřím, že to bude schopnost vidět cizí duše. Spíš bych se klonila k nějaké nerovnováze v její mysli nebo v mozku a je třeba jí účinně pomoct. Ale popřemýšlej. Duševní porucha většinou nemá jen jeden projev, člověk se zhoupne celkově.
@pincola Anicko, krasne jsi to napsala 🙂 Jen doplnim, ze ja to mam od narozeni a krom toho, ze jsem byla vzdycky jina a ta divna, si moc nevybavuju, ze bych neco videla nebo slysela. Me se to otevrelo az porodem. A schizy jsem mela celou pubertu a hrozny stavy jako ta holcina. Proto jsem radila, co jsem radila. Ted to same zazivam se svoji dcerou. Napr vcera v noci. Kdyz ji narvu praskama, zabiju ji. Pokud ale nekdo nema tyto schopnosti a jdem opravdu o nejake psychicke ataky, pak jsou AD na miste. Osobne si ale myslim, ze je to ten prvni pripad a byla by velka skoda holku udolat praskama.
@kacenka1111 Proto jsem psala, ze nejdriv lecitel, aby zjistil, zda ma holka schopnosti a pak pripadne k nejakemu terapeutovi. Treba bude potrebovat AD. Ale rozhodne ji neodvazet nekam na nejakou psycho zachTku.
@mimisekelis ahoj, zkus kontaktovat vseobecnou ambulanci a popis jim strasti male a s ni. Urcite Ti poradi jake dalsi pripadne kroky ucinit, pripadne i konkretni osobu/osoby nejen z Prahy https://www.nudz.cz/kontakty/seznam-pracovist/ velmi dobra osobni zkusenost, i terapeuticka, neni se ceho bat, vcetne toho, ze by hned cpali do male antidepresiva.
@kacenka1111 chapu 🙂 muze to byt i nemusi. Divna a jina jsem taky, to vsak tady radsi ani nebudu psat 😀 jak uz psaly holky vyse na skodu urcite nebude i odborna konzultace ci terapie, ono i "tyhle" veci musi clovek nejak zpracovat a pochopit.
@kacenka1111 Já bych na to byla opatrná. Osobně věřím na věci mezi nebem a zemí a mám dobré zkušenosti i s homeopatií. Ale na akutní stavy bych byla opatrná ve všem. Homeopatie pomůže na chornické věci a alternativní metody jsou tu, když ty lékařské selžou. Třeba ani není nutné dávat děcku hned prášky, hned antipsychotika. Třeba povídání s psychologem pomůže samo o sobě a když ne, tak se přihodí něco na zklidnění. A kdyby to byla sychizofrenie, tak zas díky lékům bude žít normální život. Asi myslím takhle: dělat kroky uvážlivě, citlivě, dneska doktrů můžou zkuit víc, psychologů taky, uvidí , kdo jim sedne. Homeopati je pak celostní medicína, tak pokud má holka i jiné problémy můžou zkusit i to. V těchhle stavech běsů, kdy je holka hrůzou bez sebe bych jí ale nevystavovala léčitelům a debatách o duchovi. Jen z jednoho prostého důvodu, kdyby to psychoza fakt byla, tak se to tím může zhoršit.
@kacenka1111 psychozáchytku ne, ani není důvod, není nebezpečná sobě ani okolí. Pěkně v klidu a pokud to jde trochu nadhledu si udržet, ať se má malá o koho opřít. Někam se pěkně objednat a slíbit, že to není jediná cesta, když to nebude dobré. Ale řešila bych to minimálně s nějakým milým dětským psychologem. Ono opravdu hrozí, že by si malá mohla pak ublížit.
@pincola Naprosto souhlasim az na jedno - zadna debata o duchach s ni nebude vedena, zkuseny lecitel ho odvede i na dalku, aniz by holcina vedela. To je mysleno na to co vidi a slysi. A pak bych zhistila, proc je vidi a slysi, to jako druhy krok. A treti bCh ji vzala ba hoooodne dlouhou terapii. A tam by se videlo, co to je, zda to potrebuje prasky. Tohle vsechno se da stihnout behem 14 dnu, klidne driv. S ohledem na objednaci lhuty psychologa ci terapeuta. Ale ten lecitel, tedy ja myslim primo cloveka, co odvadi, vid, slysi, zabyva se, ne homeopata nebo napr cinskou medicinu. A vse je pouze reakce na vidi a slysi. A pak bych resila zbytek. Znam od sebe dost hnusne stavy a za vsim byl atak privtelene duse. Atd atd. ale nema smysl to detailne rozebirat, kdyz je tu mraky skeptiku.
Rozhodne si nemyslim, ze ji pomuzou nejaky homeopatika. Ale nez na ambulanci, kde ji proste zklidnej, tak bych radsi volila tTo metody.
@pincola vzdyt to jsem ale taky psala, jen jsem negovala tu zachytlu a mrte sajratu, ze kterych se holka par let nevyhrabe...🙂

@kacenka1111 trosku me prekvapujes v tomhle smeru 🙂 mala evidentne potrebuje odbornou peci a oprwvdu neplati rovna se mezi psychiatr = ad. Kor u deti. To ze lide si chodi pro ad a nejednou zneuzivaji, to je vec jina.